Açai Archieven -

Tag: Açai

Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname

Fruitbier als wapen tegen vernietigende kettingzagen en massale ontbossing

Fruitbier als wapen tegen vernietigende kettingzagen en massale ontbossing

Eerlijk Fruit-keurmerk ter bescherming van de Amazone en de inheemse gemeenschappen


Fair Fruit 2.0 Campagne

Een keurmerk voor 'Eerlijk Fruit' dat staat voor de bescherming van de bedreigde Amazone en de locale inheemse families. Dat is de inzet voor een internationale campagne die pleit voor de introductie van een kwaliteitslabel op Nederlandse voedingsmiddelen en zuivelproducten.

In samenwerking met lokale gemeenschappen en internationale organisaties die strijden tegen de ecocide van de Amazone, lanceert Taste of Amazone de 'Fair Fruit 2.0' campagne, gericht op de Nederlandse consument, supermarktketens en retailers, die daarmee tegelijk hun duurzame voetafdruk plaatsen bij aankoop of verwerking van puur Amazone-fruit in hun voedingsproducten.

Biologische en unieke fruitsoorten afkomstig uit het hart van de Amazone waarvan wij in Nederland nog nooit gehoord hebben. Zoals Pitaya, Caju, Cupuaçu, Açaí, Acerola, Graviola, om maar enkelen te noemen. Dit gecertificeerd en gepasteuriseerd Amazone-fruit kan toegepast worden in tal van producten, zoals in zuiveldrank, jam, fruitwater, suikervrij-snoepgoed, sauzen en zelfs als fruitbier.

Fruitbier met een Eerlijk Verhaal

De Fair Fruit 2.0-campagne staat voor een eerlijk verhaal. Het fruit wordt rechtstreeks bij de kleine boer tegen een gegarandeerde prijs afgenomen en als gecertificeerd fruitpoeder naar Nederland geëxporteerd, voorzien van een QR-code waarmee onder meer herkomst en type fruit getraceerd kan worden.

QR Code Trade and Trace

Superfruit 2.0

Als eerste Fair Fruit-product verschijnt een fruitbier-lijn van puur Amazone-fruit op de markt. Een verfrissend biertje, met of zonder een vleugje alcohol, dat ook nog eens voedzaam is door de kracht van wild fruit. Superfruit-2.0. Eigenlijk alles wat je aan vitamines en antioxidanten nodig hebt op een dag. Bijvoorbeeld Açaí, de gezonde blauwe bes uit de Amazone, heeft als aardige bijkomstigheid ook nog dat het de snack-trek verminderd, dus geen zorgen over dat extra pondje.

Syntropic Forest Farming

Initiatiefnemer voor de champagne is Ernst Daniel Nijboer. Als journalist verdiept hij zich in de syntropische bosteelt van deze typische Amazone vruchten. "Ik zie hoe de lokale boer en de inheemse gemeenschappen dit native fruit telen op kleinschalige bosplantages midden in de jungle. Ecologische fruitteelt in harmonie met de natuur en volledig pesticiden-vrij. En belangrijk.. er hoeft geen boom voor te wijken.”.

Fair Fruit als instrument dat meerdere doelen tegelijk dient. Enerzijds de bescherming van het bedreigde regenwoud en steun voor de arme inheemse boer door ze een eerlijke prijs te geven voor hun fruit, anderzijds de groeiende vraag naar duurzame producten door de consument en supermarkt.

Certificering

Onder druk van de internationale publieke verontwaardiging over de massale illegale houtkap en de vernietiging van de biodiversiteit in de Amazone gaan enkele grote Europese supermarktketens over tot boycot van Braziliaanse producten.

Volgens Nijboer kan dit echter contraproductief werken als ook 'eerlijke producten' hieronder moeten lijden. "Met zo'n Fair Fruit label wordt die lokale boer de hoeder van het regenwoud, en geef je als duurzaam-bewuste consument vanuit het Westen een duidelijk signaal af “.

Proost… op uw gezondheid en op uw footprint!

Taste of Amazone, Ernst Daniel Nijboer
tasteofamazone@gmail.com

Volg dit geweldige project op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Bekijk onze trailer op YouTube

Meer informatie over Brazilië?

Geld overmaken naar Brazilië

Braziliaanse recepten

Braziliaanse feestdagen 2021

Overzicht feestdagen

Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Samba food in Breda

In de foodhall van Breda bij standnummer 17 vindt je vanaf heden Samba food. Bij Samba food kun je genieten van Braziliaanse lekkernijen!

Een Nederlander die na zijn tijd in Brazilië de smaak te pakken kreeg! De mensen die al eens in Brazilië geweest zijn zullen het wel weten, maar als je nog nooit in Brazilië bent geweest?

Braziliaanse streetfood

In Brazilië wordt veel op straat gegeten. Niet alleen omdat het vaak lekker warm is in Brazilië, maar Brazilianen zijn gewoon vaak op straat te vinden. Streetfood is in Brazilië een ''begrip''.

Je zult dan ook de Açai proeven. Açai is een kleine, donkerblauw tot paarse vrucht die inheems is in Brazilië, Suriname en Peru. In Brazilië koop je het in een bakje als een ijsjes en dat is verslavend lekker.

Niet alleen Açai!!

Naast açaí kun je ook bij Samba food terecht voor andere Braziliaanse streetfood zoals Braziliaanse glutenvrije tapioca crêpes (hartig of zoet), coxinha's, risoles en de beroemde pão de queijo.

Samba food

Voor meer informatie over het geweldige concept Samba food ga je naar de website van Samba food.

Uiteraard kun je ook gewoon even lekker langs gaan om te proeven!

Voor meer informatie over de foodhall in Breda ga je naar de website van Foodhall Breda.

Mijnbrazilie-Brazilië-Brazilian-Streetfood-Samba-Food-Foodhall-Breda
Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden.

De Braziliaanse keuken heeft elementen uit andere landen meegekregen vroeger. Voornamelijk uit Portugal, Afrika en India.

Het bekendste gerecht van Brazilië is Feijoada en lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct zo lekker, maar dat is het wel. Een heerlijke stoofpot van verschillende soorten vlees waarover later in het bericht meer.

In Brazilië is men gek op vlees en dat zie je terug aan de vele grill restaurants die je overal in Brazilië ziet. Een bezoek aan één van deze Churrascarias mag dan ook zeker niet ontbreken als je op vakantie in Brazilië bent.

Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio
Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio

Bij een rodizio kun je voor een vaste prijs genieten van een lopend buffet. Het enige wat je niet zelf hoeft te pakken is het vlees. Deze heerlijke spiesen worden bij de tafel voor je gesneden. Neem niet direct teveel, want er komen nog veel verschillende soorten vlees langs.

Bij Rodizio snijden ze het vlees aan de tafel

Wij hebben ons verder laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië.

Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.

Meerdere vissersboten op het strand van Jericoacoara
Meerdere vissersboten op het strand van Parnaíba

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.

Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal.

Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.

Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Foto van verschillende Braziliaanse Brigadeiros

Açai

De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht zit vol met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.

Zoals de onderstaande afbeelding laat zien kun je dit heerlijke Açai gerecht variëren door het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Braziliaanse Açai in een kommetje met ingrediënten er bij gepresenteerd

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken. Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten. Je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld met een omelet.

Foto van Braziliaanse Tapioca op een bord gepresenteerd

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Foto van de Braziliaanse Pão de queijo in een mandje gepresenteerd

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Foto van Braziliaanse Canjica in een kommetje

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Braziliaanse Feijoada bereidt in een grote ronde zwarte pan

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Farofa op een lepel met er onder een bakje Farofa

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Foto van Braziliaanse Cassave frietjes in een bakje met twee soorten saus

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Coxinhas met cola, ketchup, mayo en mosterd

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Grote stukken vlees drogen in de zon

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel uit Brazilië in een mandje gepresenteerd

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.

Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!

Wil je zelf Braziliaanse gerechten maken? Bekijk dan onze Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas