Brigadeiro Archieven > Brazilië

Tag: Brigadeiro

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere lekkernijen.

Braziliaanse brigadeiros maken doe je zo!

Braziliaanse brigadeiros maken doe je zo!

Braziliaanse brigadeiros

De Braziliaanse brigadeiros zijn erg gemakkelijk en snel te maken. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers.  Ze worden ook wel eens Braziliaanse bonbons genoemd, omdat ze lekker smeuïg zijn binnenin.

De Braziliaanse brigadeiros is een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten.

Braziliaanse brigadeiros

Op de foto worden er smarties gebruikt in plaats van hagelslag. Het maakt het geheel wat vrolijker. Je kunt ook muisjes gebruiken bij een geboorte. Weet je zelf nog een leuke variant? Laat het me weten door het plaatsen van een reactie.

Braziliaanse Brigadeiros recept

In dit recept gaan we uit van ongeveer 20 Brigadeiros. Je bent de volgende ingrediënten nodig:

  • 3 eetlepels ongezoete cacaopoeder 
  • 15 gr boter
  • 1 blikje (397 gr) gezoete gecondenseerde melk
  • Hagelslag 

Als de ingrediënten klaar staan kun je met bijvoorbeeld een middel grote steelpan beginnen. Je doet de gecondenseerde melk, 15 gram boter en de drie eetlepels cacaopoeder in het pannetje. Breng het geheel al roerend aan de kook. Dan is het eigenlijk blijven roeren tot het dik wordt. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Daarna laten afkoelen. Als het afgekoeld is dan kun je beginnen met het rollen van kleine bolletjes.

Als je alle bolletjes gemaakt hebt dan kun je het decoreren met hagelslag of je kunt ook kiezen voor een eigen variant. De balletjes kunnen daarna in een papieren cupje en het is klaar om te eten.

Originele Braziliaanse lekkernij

Je bent ongeveer 50 minuten bezig om alles klaar te maken. Het voorbereiden zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Het afkoelen ongeveer 20 minuten. Dan heb je nog 20 minuten nodig om de balletjes te draaien en te decoreren.

Je hebt dus voor een lage prijs en een klein beetje werk een originele lekkere Braziliaanse lekkernij. Ideaal als traktatie op school voor je verjaardag of als traktatie op het werk vanwege je verjaardag.

Nieuwsgierig naar meer gerechten uit de Braziliaanse keuken? Lees dan het bericht Braziliaanse keuken.

Je kunt ook naar de pagina Braziliaanse recepten gaan als je iets anders wilt gaan maken.

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels heb ik al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en ik kan ze allemaal aanraden. De Braziliaanse keuken heeft vanuit de historie elementen meegekregen van andere landen zoals Portugal, Afrika en India. Op lokaal gebied zijn er nog meer invloeden te vinden van andere landen, maar dat is in een groot land als Brazilië ook niet zo vreemd.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat de mensen die aan de kust wonen meer vis eten dan mensen die in het binnenland wonen. Het klinkt logisch met al die afstanden. Tijdens het reizen in Brazilië aan de noordoostkust kom je wel veel vissersbootjes tegen die veelal lokaal voorzien.

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds. Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal. Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada. Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Mijn ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Ik heb dit verschillende malen gehad als lunch en heb daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren ben ik met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zal ik van elk gerecht een recept plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Brigadeiro

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter.
In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere lekkernijen. Op de foto worden er smarties gebruikt in plaats van hagelslag. Het maakt het geheel wat vrolijker.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Braziliaans-IJs-Açai

Açai

De Açai heb ik meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond.
Deze vrucht moet vol zitten met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname. Zoals de afbeelding al laat zien kun je dit heerlijk variëren met het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Tapioca-Ontbijt

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken.
Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ik heb dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten en je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld een omelet.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Pão-de-queijo

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Canjica-Ontbijt

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel of cassavemeel.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Cassave-Frietjes-Resultaat-Krokant

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen.

Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Ik heb op dit moment alleen beschreven wat ik zelf al een keer geprobeerd heb.

Leuke tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!