Carne de Sol Archieven -

Tag: Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Braziliaanse restaurants in Nederland

Braziliaanse restaurants in Nederland

Braziliaanse restaurants

Gelukkig hoef je niet helemaal naar Brazilië om lekker Braziliaans te eten. Er zijn in Nederland verschillende Braziliaanse restaurants te vinden waar je heerlijk Braziliaans kunt eten. Braziliaanse restaurant vindt je voornamelijk in de randstad. Je vindt in Amsterdam meerdere Braziliaanse restaurants en verder kun je Braziliaans eten in bijvoorbeeld Rotterdam, Hoofddorp, Tilburg en Scheveningen.

Braziliaanse restaurants in Nederland

Zoals benoemd zijn er in Nederland een aantal Braziliaanse restaurants waar je kunt genieten van Braziliaans vlees en allerlei bijgerechten onder het genot van Braziliaanse muziek.

De obers, ook wel gauchos genoemd, lopen rond met verschillende soorten Braziliaans vlees zoals varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, worstjes en gevogelte.

Braziliaanse restaurants-Barraca-Hoofddorp Friday Live 2019
Braziliaanse restaurants-Barraca-Brazilian Friday Live 2019

Het vlees wordt naar je bord gebracht op een grote spies en wordt ter plekke voor je gesneden. Je kunt het bijna vergelijken met de grote shoarma rol die steeds verder wordt afgesneden, maar dan direct op je bord.

Overzicht Braziliaanse restaurants in Nederland

Braziliaanse Restaurants in Nederland-Hoofddorp-Barraca Rodizio Grill & Bar
Rodizio Brazilian Grill Scheveningen
Banner Braziliaanse recepten
Braziliaanse Restaurants in Nederland-Rodizio Brazilian Grill Rotterdam
Braziliaanse Restaurants in Nederland-Samba Food Brazilian Streetfood Breda

Braziliaanse producten bestellen en zelf lekker Braziliaans koken?

Je kunt natuurlijk ook zelf lekker aan de slag gaan met Braziliaanse producten, maar hoe kom je aan Braziliaanse producten in Nederland? Lees hier hoe je aan Braziliaanse producten komt.

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden.

De Braziliaanse keuken heeft elementen uit andere landen meegekregen vroeger. Voornamelijk uit Portugal, Afrika en India.

Het bekendste gerecht van Brazilië is Feijoada en lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct zo lekker, maar dat is het wel. Een heerlijke stoofpot van verschillende soorten vlees waarover later in het bericht meer.

In Brazilië is men gek op vlees en dat zie je terug aan de vele grill restaurants die je overal in Brazilië ziet. Een bezoek aan één van deze Churrascarias mag dan ook zeker niet ontbreken als je op vakantie in Brazilië bent.

Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio
Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio

Bij een rodizio kun je voor een vaste prijs genieten van een lopend buffet. Het enige wat je niet zelf hoeft te pakken is het vlees. Deze heerlijke spiesen worden bij de tafel voor je gesneden. Neem niet direct teveel, want er komen nog veel verschillende soorten vlees langs.

Bij Rodizio snijden ze het vlees aan de tafel

Wij hebben ons verder laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië.

Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.

Meerdere vissersboten op het strand van Jericoacoara
Meerdere vissersboten op het strand van Parnaíba

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.

Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal.

Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.

Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Foto van verschillende Braziliaanse Brigadeiros

Açai

De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht zit vol met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.

Zoals de onderstaande afbeelding laat zien kun je dit heerlijke Açai gerecht variëren door het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Braziliaanse Açai in een kommetje met ingrediënten er bij gepresenteerd

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken. Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten. Je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld met een omelet.

Foto van Braziliaanse Tapioca op een bord gepresenteerd

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Foto van de Braziliaanse Pão de queijo in een mandje gepresenteerd

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Foto van Braziliaanse Canjica in een kommetje

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Braziliaanse Feijoada bereidt in een grote ronde zwarte pan

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Farofa op een lepel met er onder een bakje Farofa

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Foto van Braziliaanse Cassave frietjes in een bakje met twee soorten saus

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Coxinhas met cola, ketchup, mayo en mosterd

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Grote stukken vlees drogen in de zon

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel uit Brazilië in een mandje gepresenteerd

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.

Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!

Wil je zelf Braziliaanse gerechten maken? Bekijk dan onze Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas