Chapada dos Veadeiros Archieven -

Tag: Chapada dos Veadeiros

Chapada dos Veadeiros bezienswaardigheden en tips

Chapada dos Veadeiros bezienswaardigheden en tips

Chapada dos Veadeiros

Het nationale park Chapada dos Veadeiros is geopend in 1961 en is een gebied van ruim 240.000 hectare groot. Het gebied staat bekend vanwege grote rotsformaties van miljarden jaren oud, honderden waterbronnen en de ene waterval nog mooier dan de andere. Je kunt ongeveer 40 verschillende watervallen bezoeken in het gebied.

Het is daarom ook niet gek dat het park sinds 2001 door Unesco is uitgeroepen tot een werelderfgoed locatie.

Nationaal park Chapada dos Veadeiros
Nationaal park Chapada dos Veadeiros-Cachoeira do Garimpão

Naast de prachtige natuur en bezienswaardigheden heeft het gebied ook veel geheimzinnigheid rondom Aliens en Ufo's. Dit zie je op verschillende manieren terug als je het park bezoekt.

Waar ligt Chapada dos Veadeiros?

Het nationale park Chapada dos Veadeiros ligt in de Braziliaanse deelstaat Goiás en is goed bereikbaar via openbaar vervoer en huurauto. Het nationale park is ontzettend groot, maar is goed toegankelijk vanuit de plaatsen Alto Paraíso de Goiás en São Jorge. Cavalcante is ook een mogelijkheid, maar wij zijn daar nog nooit geweest.

Het weer in Chapada dos Veadeiros

De beste periode om Chapada dos Veadeiros te bezoeken is de maanden Juni, Juli, Augustus en September. In de periode November, December en Januari valt er veel regen en dan zijn sommige watervallen vanwege de regen niet bereikbaar of gesloten.

Het weer in Chapada dos Veadeiros-Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Verder kan de regen aardig lang blijven hangen tussen de bergen en heb je dagen dat het de hele dag regent.

Bereikbaarheid Chapada dos Veadeiros

Wij zijn vanaf Brasilia met een huurauto naar Alto Paraíso de Goiás gereden. Een rit van ongeveer 240 kilometer die ongeveer 3,5 uur duurde. Een mooie route en de kwaliteit van de wegen waren verrassend goed te noemen.

Houdt je camera bij de hand, want je komt hele mooie bergformaties tegen. De grote boog op de onderstaande foto laat duidelijk zien dat je het dorpje bereikt hebt.

Nationaal park Chapada dos Veadeiros-Alto Paraíso de Goiás-Seja Bem Vindo-Capital da Chapada dos Veadeiros
Nationaal park Chapada dos Veadeiros-Alto Paraíso de Goías-Bem Vindo

Je kunt de Chapada ook goed bereiken met een bus vanaf Brasilia. Als je vanaf het vliegveld in Brasilia naar het grote busstation in het centrum gaat dan kun je van daaruit met de bus naar Alto Paraíso de Goiás. Wij hebben tijdens ons bezoek met andere toeristen gesproken en die gaven aan dat de busrit vanaf Brasilia goed bevallen was en ook ongeveer 3,5 uur duurde.

Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Busstation-Rodoviária
Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Busstation-Rodoviária

Als je aangekomen bent op het busstation in Alto Paraíso de Goiás dan kun je nog overstappen om naar São Jorge of Cavalcante te gaan. Anders kun je vanaf het busstation lopend naar je hostel/Pousada. Dit is allemaal redelijk op loopafstand.

Bezoek Alto Paraíso de Goiás

Het dorpje Alto Paraíso de Goiás heeft in het centrum eigenlijk één lange straat waar alles gebeurt. De drukte begint voornamelijk aan het einde van de dag, want dan komen de meeste mensen terug van een bezoek aan één van de vele bezienswaardigheden in de omgeving.

Chapada dos Veadeiros-Alto Paraíso de Goiás-Secretaria de Turismo e Desenvolvimento Económico

Je zou bijvoorbeeld bij aankomst kunnen beginnen bij het toeristen informatiepunt zoals boven op de foto te zien. Je kunt hier informatie krijgen over de verschillende tours en mogelijkheden. Je kunt het informatiepunt vinden in de hoofdstraat van het dorpje.

Wij zijn uiteindelijk op tour gegaan via een contact van onze Pousada. Deze was uiteindelijk een stuk goedkoper en flexibeler. Het kan dus raadzaam zijn om op meerdere plekken navraag te doen naar mogelijkheden.

Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Centrum van Alto Paraíso de Goiás-Área 51 Restaurante
Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Restaurants en Bars in het centrum van Alto Paraíso de Goiás

In de hoofdstraat vindt je ook restaurantjes, gezellige cafétjes om iets te drinken of je koopt leuke kleding of souvenirs in één van de vele winkeltjes.

Chapada dos Veadeiros-Alto Paraíso de Goiás-Souvenirwinkeltjes in het centrum van Alto Paraíso de Goiás
Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Capim de Cheiro-Artesanato em Geral
Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Centrum van Alto Paraíso de Goiás-Área 51-Souvenirs
Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Centrum van Alto Paraíso de Goiás-Área 51 Restaurante-Avond

Aan het einde van de dag en in de late uurtjes kun je ook in de hoofdstraat genieten van lekker eten of live-muziek.

Alto Paraíso de Goiás-Chapada dos Veadeiros-Centrum van Alto Paraíso de Goiás-Avond

São Jorge

Je kunt de watervallen van Chapada dos Veadeiros ook bezoeken vanuit São Jorge. Je kunt met de bus vanaf Alto Paraíso de Goiás naar São Jorge, maar je kunt ook goed met de auto daar heen rijden. Het is een mooie route waar je veel kunt zien van de omgeving.

Chapada dos Veadeiros-Goiás-São Jorge-Bord met tekst São Jorge

Als je aangekomen bent in São Jorge dan gaat de verharde weg over naar een onverharde weg. Let op de grote gaten in de weg en gebruik rustig de hele weg om op je bestemming te komen. Iedereen rijdt van links naar rechts om de ideale route te vinden tussen de gaten door.

Chapada dos Veadeiros-Goiás-São Jorge-Centrum
São Jorge-Goiás-Chapada dos Veadeiros-Centrum
Chapada dos Veadeiros-São Jorge-Goiás-Onverharde wegen in São Jorge
Chapada dos Veadeiros-Goiás-São Jorge-Centro de Atendimento ao Turismo

Mocht je een tour willen boeken dan heb je in het centrum een Centro de Atendimento ao Turismo. Daar kun je een tour boeken, maar je kunt het vaak ook regelen via je hotel/pousada.

Goiás-Chapada dos Veadeiros-São Jorge-Centrum

Chapada dos Veadeiros biedt verschillende route's en mogelijkheden

Als je een tour wilt boeken dan kun je kiezen uit tientallen verschillende routes en mogelijkheden. Onderstaand een aantal foto's die je een impressie geven wat je allemaal kunt zien als je Chapada dos Veadeiros bezoekt.

Cachoeira Do Abismo Abyss

Cachoeira do Abismo

Cachoeira Do Abismo Abyss

Cachoeira do Abismo

Cachoeira do Garimpão

Cachoeira do Garimpão

Chapada dos Veadeiros-Cavalcante-Goiás-Cachoeira Barbarinha

Cachoeira Barbarinha

Chapada dos Veadeiros-Goiás-Alto Paraíso de Goiás-Vale da Lua

Vale da Lua

Chapada dos Veadeiros-Goiás-Vale da Lua

Vale da Lua

Cachoeira Almécegas I

Cachoeira Almécegas I

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Corona Brazilië: Het verhaal van Hannah die besloten heeft om te blijven

Corona Brazilië: Het verhaal van Hannah die besloten heeft om te blijven

Hannah, Chapada dos Veadeiros

Hannah vertelde mij dat ze al een half jaar op reis is in Brazilië. Na 30 dagen kreeg ze een nieuw visum, omdat de meid van immigratie niet verder keek dan de laatste bladzijde en dus nooit heeft gezien dat ik voor 2 weken Costa Rica al 2 maanden in Brazilië was.

Ik ben na de carnaval in Rio de Janeiro op zoek gegaan naar de natuur en ik wilde meer staten bezoeken. Tot nu toe heb ik al 16 staten mogen bezoeken, maar ik wil ze natuurlijk allemaal zien 🙂

Ik ben hier naar Chapada dos Veadeiros gegaan vanwege de watervallen en de mooie natuur. Nou dat is het hier zeker hoor, want elke dag vliegen de Aras over en ik zie Toekans, Kolibries en vogelspinnen. Verder heb ik hier ook al een aantal mooie trails kunnen doen.

Ik begin in principe op mijn werk weer in juli, maar op zich zou ik ook al eerder terug kunnen, want ik werk op een psychiatrische afdeling. Voor nu heb ik besloten hier tijdelijk te blijven.

Mijn zorg was ook meteen en nog steeds dat ik besluit terug te gaan en ergens kom te stranden. Ik bedoel ik zit hier nu vast in het paradijs en om nou vast te zitten op het vliegveld in São Paulo lijkt me echt een nachtmerrie. Het is dus niet zo dat ik hier voor altijd wil blijven, maar ik heb mijn afwegingen gemaakt en hoorde natuurlijk veel verhalen van mensen die 5 dagen achter elkaar naar het vliegveld gingen om daar met zijn alle uren in de rij te staan. Dat wilde ik dus niet.

Voorlopig is het hier ontspannen. Ik doe niet zo gek veel. Ik denk hetzelfde als de meeste mensen in quarantaine. Eet veel chocola en kijk veel Netflix. Het grote verschil is denk ik dat ik in het paradijs ben. Het hostel waar ik in zit is al een tijdje dicht en ben ook vrijwilliger geworden, want ik wil verder geen gezeur. Snapje?

Elke dag is weer anders. Net had ik een vogel tegen mijn raam. Gelukkig niet dood, maar wel in shock. Die even de tijd gegeven en die is net weer keurig weg gevlogen.

Kleine dingen die mijn dagen maken. Ik werk niet, ook niet nodig en geen zin om nog meer achter de tablet te zitten ook. Mindfullnes is meer mijn ding. Innerlijke rust en acceptatie. Ik probeer te omarmen wat ik meemaak!

Update: Inmiddels is Hannah weer in Nederland. Er kwam een mogelijkheid om terug te gaan naar Nederland en die heeft Hannah genomen. Na een paar dagen niks doen wilde ze toch graag iets doen en in Nederland kan ze met haar zorg achtergrond wel iets betekenen. Fijn dat Hannah weer veilig thuis is! 

Braziliaanse radio luisteren in Nederland

Braziliaanse televisie kijken in Nederland

Braziliaans Portugees leren

In Brazilië betaal je met de Braziliaanse Real