Mandioca Frita (gefrituurde cassave) Archieven >

Tag: Mandioca Frita (gefrituurde cassave)

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Cassave chips maken doe je zo!

Cassave chips maken doe je zo!

Cassave

Misschien heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Cassave wortels

In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te vinden. De Jumbo heeft de cassave wortel in het assortiment en ook bij de Lidl is de cassave wortel wel eens te vinden. Verder kun je de cassave wortel kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten en groentewinkels.

Tijdens onze vakanties in Brazilië en soms ook in Nederland eten wij wel eens cassave chips en willen daarom ook het recept en bereidingswijze met jullie delen.

Benodigdheden cassave chips

1 cassave wortel
Olie om te frituren
Zout

Frituurpan/pan
Dunschiller
Scherp mes

Vergiet
Keukenpapier

Bereidingswijze cassave chips

Als eerste schil je de cassave wortel met een dunschiller. Als de schil er af is dan was je de wortel onder de kraan. Belangrijk is dan om de wortel goed droog te maken. Je zou dit goed kunnen doen door de wortel op keukenpapier te leggen.

Als de wortel goed droog is dan snijd je met een scherp mes hele kleine plakjes. Hoe kleiner de plakjes hoe lekkerder ze uiteindelijk worden. Wees voorzichtig met het snijden, want de wortel is behoorlijk stevig.

Als je de wortel in mooie kleine schijfjes gesneden hebt dan kun je ze bakken in de olie. Je zult zien dat de randjes snel bruin worden, maar ze zijn pas klaar als bijna het hele schijfje bruin geworden is. Als het klaar is dan kun je ze eruit halen en laten drogen op keukenpapier.

Als ze afgekoeld zijn dan kun je er zout over doen naar behoefte. In een afgesloten bakje kun je de chips een tijdje bewaren.

Bereidingswijze in de oven

Het kan natuurlijk ook dat je geen gebruik wil maken van frituren. Geen probleem, want je kunt de cassave chips ook bereiden in de oven.

Doe de plakjes cassave in een kommetje met een klein beetje olie en kruiden naar keuze. Meng alles goed door elkaar en spreid alles op een plaat in de oven met bakpapier. De oven warm je op tot ongeveer 140 graden en houdt je de chips goed in de gaten. Bak de cassave chips in ongeveer 20-4o minuten. De baktijd hangt vooral af van de dikte van de plakjes.

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave frietjes

Brigadeiros

Cassave cake

Caipirinha

Canjica

Farofa

Cassave frietjes maken doe je zo!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Wat is cassave en waar kun je het kopen?

Misschien heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten. In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te vinden. De Jumbo heeft de cassave wortel in het assortiment en ook bij de Lidl is de cassave wortel wel eens te vinden. Verder kun je de cassave wortel kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten en groentewinkels.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Cassave

Wat zijn cassave frietjes?

Benodigdheden

  • 2 cassave wortels
  • zout
  • frituurolie
  • groot mes
  • dunschiller
  • snijplank
  • keukenpapier

Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.

Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Stap 1: Voorbereiding

Snij een klein stukje van de bovenkant en onderkant van de cassave wortel. Snij daarna de cassave wortel in 2 á 3 grote stukken. Daarna kun je beginnen met het schillen tot de cassave mooi wit van kleur is. Wij gebruiken hiervoor een dunschiller.

Daarna snij je de cassave in plakjes. Dit kun je het beste doen door de cassave wortel rechtop te zetten. Daarna kun je de plakjes in repen snijden en zijn je cassave frietjes klaar om gekookt te worden.

Stap 2: De reepjes cassave koken in water

Als het water kookt kun je de cassave frietjes in het water doen. Laat de cassave ongeveer 10 minuten koken. Schep daarna de cassave frietjes uit het water en leg ze op een bord met servetjes. De servetjes nemen het water op en dat is heel belangrijk, want als de cassave te nat is gaat het spetteren in de olie.

Verder is het belangrijk voor de smaak, want hoe droger de cassave frietjes zijn hoe lekkerder ze worden. Daarna kun je direct beginnen met het bakken in olie.

Je kunt de gekookte frietjes eventueel ook nog een dag in de koeling of een langere tijd in de vriezer bewaren om op een later moment te bakken.

Stap 3: Bak de cassave frietjes in olie

Laat de cassave frietjes ongeveer 7 á 8 minuten in de olie. Het hangt er even vanaf hoe heet je de olie hebt, maar je kunt rustig wachten totdat de cassave frietjes een mooi bruin kleurtje hebben.
Daarna kun je eventueel nog zout toevoegen en natuurlijk is het lekker om er ook een sausje bij te serveren. Eet smakelijk!

cassave frietjes

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave cake

Brigadeiros

Cassave chips

Caipirinha

Farofa

Canjica

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten

Het is soms even zoeken, maar veel Braziliaanse producten zijn in Nederland te koop. In dit bericht vindt je een overzicht van Braziliaanse producten die in Nederland verkrijgbaar zijn. De lijst wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

Wist je ook al dat je veel Braziliaanse producten kunt bestellen bij Amazon? Je kunt kiezen uit een ruim Braziliaans assortiment en alles wordt keurig bij je thuis bezorgt. Houdt wel rekening met de bezorgkosten.

Waar haal jij je Braziliaanse producten? Laat het in een reactie weten.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van cassave of mais. De meel kun je gebruiken voor verschillende gerechten tijdens het avondeten, maar ook tijdens het ontbijt. Je kunt de meel bakken samen met een eitje en wat spek in de ochtend en s'avonds zou je het mee kunnen bakken met het vlees.

Linguiça

Linguiça is gemaakt van varkensvlees en wordt vaak op smaak gebracht met knoflook en paprika. 
In Nederland kun je dit kopen bij de Braziliaanse winkel. Waar koop jij Linguiça?

Linguiça

Polvilho Azedo

Polvilho is een meelbloem die gebruikt wordt in Brazilië zoals wij onze tarwebloem gebruiken. Tarwe wil in het warme noorden slecht groeien en daarom wordt er meel gemaakt van deze plant. Je kunt verschillende soorten Polvilho krijgen. Azedo betekent in Brazilië zuur en de andere variant heet Doce. Dit betekent zoet.

Zwarte bonen

De zwarte bonen van de afbeelding komen bij de Lidl vandaan. Die verkopen zwarte bonen tijdens de Caribische weken. Wees er snel bij, want ze zijn vaak snel al weer op.

De zwarte bonen zijn vaak ook verkrijgbaar bij groothandels als Sligro en HanosZwarte bonen worden veel gegeten in Brazilië. Bijvoorbeeld bij het bekende Braziliaanse gerecht Feijoada.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Zwarte bonen Lidl

Bladerdeeg voor Pastel

Het bladerdeeg wordt gebruikt voor het gerecht Pastel. Pastel is eigenlijk een gevouwen bladerdeeg. Het wordt opgevuld met gehakt, kip, vis of kaas. Er zijn heel veel varianten te bedenken. Je zou het gerecht kunnen maken met bladerdeeg uit de supermarkt, maar dan lijkt het wel anders. Je zou deze ronde bladerdeeg ook kunnen krijgen in Aziatische winkels.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Bladerdeeg voor Pastel Finalmente Brasil

Guaraná Antarctica

Guaraná Antarctica is een blikje met drinken die bij veel Albert Heijn winkels goed te verkrijgen zijn. Het is een frisdrank met een Guaraná bes smaak. Deze bes groeit in de amazones en geeft je energie. Het drankje is heerlijk verfrissend als het warm is en je het heel koud drinkt.
Guaraná is te koop in flessen en in blik. Lees hier waar je Guaraná kunt bestellen en hoe je dit kunt laten thuisbezorgen!

Cassave

Cassave is een eetbare wortelknol. Je schilt het net als een aardappel en kunt de stukjes dan frituren of koken. De Cassave is een Braziliaans product wat in de rest van Zuid-Amerika ook goed gegeten wordt. De plant is heel voedzaam en kan ook gebruikt worden als meel.

De Cassave wortel kun je kopen bij de Jumbo op de groenteafdeling. Er zullen vast ook nog andere supermarkten of speciaalzaken zijn die Cassave verkopen. Bij sommige toko's kun je het ook ingevroren kopen.

Op zoek naar een lekker gerecht met Cassave? Lees in ons bericht, Cassave frietjes maken doe je zo, hoe je van deze cassave wortel heerlijke gezonden frietjes maakt. Een leuke variant op de aardappelfrietjes!

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-keuken Cassave

Tempero Completo van Kitano

Kant en klare mix van peterselie, bieslook, zout en knoflook. Veelgebruikte specerijen uit de Braziliaanse keuken en goed toe te voegen aan stoofschotels.

Verkrijgbaar bij de Braziliaanse winkel, maar ook te bestellen via Amazon.

 

Meer weten over de Braziliaanse keuken?

Nieuwsgierig naar de Braziliaanse keuken? Op de website zijn verschillende recepten te vinden van Braziliaanse gerechten.

Recept pão de queijo

Recept kip met Cachaça

Recept cassave frietjes

Recept brigadeiros

Recept cassave cake

Recept Farofa

Recept cassave chips

Recept Caipirinha

Finalmente Brasil

Kinkerstraat 355

1053 EX Amsterdam

Ma-Woe, Vrij en Za open van 10-18 uur

Do open van 10-20 uur

Finalmente Brasil

Nieuwe Binnenweg 234 A

3021 GN Rotterdam

Ma-Za open van 10-18
Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden. De Braziliaanse keuken heeft vanuit de historie elementen meegekregen van andere landen zoals Portugal, Afrika en India. Op lokaal gebied zijn er nog meer invloeden te vinden van andere landen, maar dat is in een groot land als Brazilië ook niet zo vreemd.

Wij hebben ons laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië. Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.

Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal. Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.

Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Braziliaanse Brigadeiros

Wil je zelf een keer Brigadeiros maken? Lees dan het bericht Braziliaanse brigadeiros maken doe je zo!

Açai

De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht moet vol zitten met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.

Açai in een bakje met aardbeien

Zoals de afbeelding al laat zien kun je dit heerlijk variëren met het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken.

Tapioca

Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje. Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten en je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld een omelet.

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Pão de queijo in een mandje

Lijkt het je leuk om Pão de queijo zelf te maken? Lees dan het bericht Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Canjica

Wil je het recept zelf een keer maken? Lees dan het bericht Canjica, een soort van Braziliaanse pap met witte mais en kokos

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Feijoada

Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Farofa

Wil je weten hoe je Farofa kunt maken? Lees dan het bericht Farofa is een Braziliaans bijgerecht.

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Cassave frietjes

Wil je zelf cassave frietjes maken? Lees dan het bericht Cassave frietjes maken doe je zo!

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Coxinhas

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Carne de sol hangt buiten te drogen

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Mandje met Pastel uit Brazilië

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.

Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!