Mandioca Frita (gefrituurde cassave) Archieven -

Tag: Mandioca Frita (gefrituurde cassave)

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Cassave chips maken doe je zo!

Cassave chips maken doe je zo!

Wat is cassave?

Misschien heb je ze wel eens zien liggen op de markt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. 

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld

Waar kun je cassave kopen?

In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te krijgen. De cassave wortel kun je kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten, groentewinkels en sommige supermarkten.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Recept Cassave chips

Cassave chips

Wat is cassave chips?
Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er chips van. De reden waarom het chips genoemd wordt is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.
Het wordt geschild, gesneden en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.
Tijdens onze vakanties in Brazilië en soms ook in Nederland eten wij wel eens cassave chips en wij willen daarom ook graag het recept en bereidingswijze met jullie delen.
Voorbereidingstijd14 min
Bereidingstijd6 min
Totale tijd20 min
Gang: Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië, Suriname
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Gemakkelijk, Snel
Porties: 2 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Pan met olie
  • Dunschiller
  • Groot scherp mes
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 Cassave wortel
  • 1 Zout naar behoeve

Instructies

  • Snijdt aan beide kanten een stukje af en begin de wortel te schillen
  • Als de wortel mooi wit geschild is dan was je de wortel met water
  • Droog de wortel goed met keukenpapier voordat je verder gaat
  • Snijdt de cassave wortel in hele kleine dunne schijfjes
  • Bak de schijfjes bruin en voeg zout toe naar behoeve

Notities

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Cassave cake

Pão de queijo

Linguiça Calabresa Acebolada

Braziliaanse warme chocolademelk

Farofa

Braziliaanse Brigadeiros

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Moqueca de Camarão

Canjica

Braziliaanse Rabanadas

Cassave frietjes maken doe je zo!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Wat is cassave?

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika. Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld

Waar koop je cassave?

In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te krijgen. De cassave wortel kun je kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten, groentewinkels en sommige supermarkten.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Recept cassave frietjes

Cassave frietjes

Wat zijn cassave frietjes?
Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.
Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd30 min
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Keuken: Afrika, Braziliaanse keuken, Brazilië, Suriname
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk, Snel
Porties: 2 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Groot scherp mes
  • Pan met olie
  • Dunschiller
  • Keukenpapier
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 2 grote cassavewortels
  • 1 Zeezout naar smaak

Instructies

  • Snij aan beide kanten een klein stukje af en schil de wortel
  • Maak de wortel schoon onder de kraan
  • Snij de cassave in mooie reepjes en kook ze 10 minuten
  • Droog de reepjes cassave goed in keukenpapier. Hoe droger, hoe beter
  • Bak de reepjes bruin in de olie en serveer eventueel met zout en sausjes

Notities

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Moqueca de Camarão

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten

Het is soms even zoeken, maar veel Braziliaanse producten zijn in Nederland te koop. In dit bericht vindt je een overzicht van Braziliaanse producten die in Nederland verkrijgbaar zijn. De lijst wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

Wist je ook al dat je veel Braziliaanse producten kunt bestellen bij Amazon? Je kunt kiezen uit een ruim Braziliaans assortiment en alles wordt keurig bij je thuis bezorgt. Houdt wel rekening met de bezorgkosten.

Waar haal jij je Braziliaanse producten? Laat het in een reactie weten.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van cassave of mais. De meel kun je gebruiken voor verschillende gerechten tijdens het avondeten, maar ook tijdens het ontbijt. Je kunt de meel bakken samen met een eitje en wat spek in de ochtend en s'avonds zou je het mee kunnen bakken met het vlees.

Linguiça

Linguiça is gemaakt van varkensvlees en wordt vaak op smaak gebracht met knoflook en paprika. 
In Nederland kun je dit kopen bij de Braziliaanse winkel. Waar koop jij Linguiça?

Linguiça

Polvilho Azedo

Polvilho is een meelbloem die gebruikt wordt in Brazilië zoals wij onze tarwebloem gebruiken. Tarwe wil in het warme noorden slecht groeien en daarom wordt er meel gemaakt van deze plant. Je kunt verschillende soorten Polvilho krijgen. Azedo betekent in Brazilië zuur en de andere variant heet Doce. Dit betekent zoet.

Zwarte bonen

De zwarte bonen van de afbeelding komen bij de Lidl vandaan. Die verkopen zwarte bonen tijdens de Caribische weken. Wees er snel bij, want ze zijn vaak snel al weer op.

De zwarte bonen zijn vaak ook verkrijgbaar bij groothandels als Sligro en HanosZwarte bonen worden veel gegeten in Brazilië. Bijvoorbeeld bij het bekende Braziliaanse gerecht Feijoada.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Zwarte bonen Lidl

Bladerdeeg voor Pastel

Het bladerdeeg wordt gebruikt voor het gerecht Pastel. Pastel is eigenlijk een gevouwen bladerdeeg. Het wordt opgevuld met gehakt, kip, vis of kaas. Er zijn heel veel varianten te bedenken. Je zou het gerecht kunnen maken met bladerdeeg uit de supermarkt, maar dan lijkt het wel anders. Je zou deze ronde bladerdeeg ook kunnen krijgen in Aziatische winkels.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Bladerdeeg voor Pastel Finalmente Brasil

Guaraná Antarctica

Guaraná Antarctica is een blikje met drinken die bij veel Albert Heijn winkels goed te verkrijgen zijn. Het is een frisdrank met een Guaraná bes smaak. Deze bes groeit in de amazones en geeft je energie. Het drankje is heerlijk verfrissend als het warm is en je het heel koud drinkt.
Guaraná is te koop in flessen en in blik. Lees hier waar je Guaraná kunt bestellen en hoe je dit kunt laten thuisbezorgen!

Cassave

Cassave is een eetbare wortelknol. Je schilt het net als een aardappel en kunt de stukjes dan frituren of koken. De Cassave is een Braziliaans product wat in de rest van Zuid-Amerika ook goed gegeten wordt. De plant is heel voedzaam en kan ook gebruikt worden als meel.

De Cassave wortel kun je kopen bij de Jumboop de groenteafdeling. Er zullen vast ook nog andere supermarkten of speciaalzaken zijn die Cassave verkopen. Bij sommige toko's kun je het ook ingevroren kopen.

Op zoek naar een lekker gerecht met Cassave? Lees in ons bericht, Cassave frietjes maken doe je zo, hoe je van deze cassave wortel heerlijke gezonden frietjes maakt. Een leuke variant op de aardappelfrietjes!

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-keuken Cassave

Tempero Completo van Kitano

Kant en klare mix van peterselie, bieslook, zout en knoflook. Veelgebruikte specerijen uit de Braziliaanse keuken en goed toe te voegen aan stoofschotels.

Verkrijgbaar bij de Braziliaanse winkel, maar ook te bestellen via Amazon.

 

Meer weten over de Braziliaanse keuken?

Nieuwsgierig naar de Braziliaanse keuken? Op de website zijn verschillende recepten te vinden van Braziliaanse gerechten.

Recept pão de queijo

Recept kip met Cachaça

Recept cassave frietjes

Recept brigadeiros

Recept cassave cake

Recept Farofa

Recept cassave chips

Recept Caipirinha

Finalmente Brasil

Kinkerstraat 355

1053 EX Amsterdam

Ma-Woe, Vrij en Za open van 10-18 uur

Do open van 10-20 uur

Finalmente Brasil

Nieuwe Binnenweg 234 A

3021 GN Rotterdam

Ma-Za open van 10-18
Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden.

De Braziliaanse keuken heeft elementen uit andere landen meegekregen vroeger. Voornamelijk uit Portugal, Afrika en India.

Het bekendste gerecht van Brazilië is Feijoada en lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct zo lekker, maar dat is het wel. Een heerlijke stoofpot van verschillende soorten vlees waarover later in het bericht meer.

In Brazilië is men gek op vlees en dat zie je terug aan de vele grill restaurants die je overal in Brazilië ziet. Een bezoek aan één van deze Churrascarias mag dan ook zeker niet ontbreken als je op vakantie in Brazilië bent.

Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio
Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio

Bij een rodizio kun je voor een vaste prijs genieten van een lopend buffet. Het enige wat je niet zelf hoeft te pakken is het vlees. Deze heerlijke spiesen worden bij de tafel voor je gesneden. Neem niet direct teveel, want er komen nog veel verschillende soorten vlees langs.

Bij Rodizio snijden ze het vlees aan de tafel

Wij hebben ons verder laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië.

Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.

Meerdere vissersboten op het strand van Jericoacoara
Meerdere vissersboten op het strand van Parnaíba

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.

Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal.

Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.

Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Foto van verschillende Braziliaanse Brigadeiros

Açai

De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht zit vol met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.

Zoals de onderstaande afbeelding laat zien kun je dit heerlijke Açai gerecht variëren door het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Braziliaanse Açai in een kommetje met ingrediënten er bij gepresenteerd

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken. Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten. Je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld met een omelet.

Foto van Braziliaanse Tapioca op een bord gepresenteerd

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Foto van de Braziliaanse Pão de queijo in een mandje gepresenteerd

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Foto van Braziliaanse Canjica in een kommetje

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Braziliaanse Feijoada bereidt in een grote ronde zwarte pan

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Farofa op een lepel met er onder een bakje Farofa

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Foto van Braziliaanse Cassave frietjes in een bakje met twee soorten saus

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Coxinhas met cola, ketchup, mayo en mosterd

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Grote stukken vlees drogen in de zon

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel uit Brazilië in een mandje gepresenteerd

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.

Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!

Wil je zelf Braziliaanse gerechten maken? Bekijk dan onze Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas