Pedro Viana Archieven -

Tag: Pedro Viana

Pedro Viana heeft samen met Silva Costa meegewerkt aan de bouw van het Christusbeeld in Rio de Janeiro

10 verrassende feiten over Brazilië die je misschien nog niet wist

10 verrassende feiten over Brazilië die je misschien nog niet wist

Feiten over Brazilië

Brazilië is een fascinerend land dat veel meer te bieden heeft dan voetbal, carnaval en samba. Brazilië heeft een rijke en diverse cultuur, een prachtige natuur en een vriendelijke bevolking.

In dit artikel ontdek je verbluffende feiten over Brazilië die je misschien nog niet wist. Weet jij nog leuke feitjes over Brazilië die wij nog niet benoemd hebben?

1: Hoe groot is Brazilië?

Brazilië is een reusachtig land, bijna 8,5 miljoen vierkante kilometer, dat bijna heel Zuid-Amerika beslaat. Het is zelfs zo groot dat je Nederland er 204 keer in kunt leggen!

Mijnbrazilie-Brazilie-Hoe-groot-is-Brazilie-ten-opzichte-van-Frankrijk-Spanje-Nederland-Belgie-Portugal-Duitsland

Brazilië heeft ook heel veel inwoners: meer dan 211 miljoen. Het is het vijfde land ter wereld in grootte en aantal inwoners.

2: Tijdsverschil Brazilië en Nederland

Brazilië heeft vier tijdzones vanwege zijn enorme omvang. Als je naar Brazilië reist, moet je dus op het tijdsverschil letten. Gelukkig kun je op de meeste telefoons een app gebruiken om de lokale tijd te vergelijken met die in Nederland.

Vergeet niet dat er een verschil is tussen winter- en zomertijd. In Brazilië bestaat dit niet meer, maar in Nederland wel.

3: Waar komt de naam Brazilië eigenlijk vandaan?

Brazilië is een groot land in Zuid-Amerika met veel verschillende mensen en dieren. Maar weet je waar de naam Brazilië vandaan komt? Het heeft te maken met een speciale boom: de brazielboom.

Deze boom heeft een rode sap die je kunt gebruiken om kleren rood te maken. De Portugezen, die het land lang geleden ontdekten, vonden deze sap heel mooi en waardevol. Ze noemden de boom brasil, dat betekent “rood als vuur” in hun taal.

Mijnbrazilie-Brazilie-Feiten-over-Brazilie-Pau-Brasilia-Echinata-Brazielwood-brazielboom-Alagoas-Bahia-Paraiba-Pernambuco-Rio-Grande-do-Norte-Sergipe-Espirito-Santo-en-Rio-de-Janeiro

Ze gaven ook dezelfde naam aan het land waar ze veel van deze bomen zagen. Maar omdat ze zoveel bomen kapten, zijn er nu bijna geen brazielbomen meer over. Gelukkig probeert de regering van Brazilië de boom te redden en te planten.

De brazielboom komt oorspronkelijk alleen voor in acht staten van Brazilië: Alagoas, Bahia, Paraíba, Pernambuco, Rio Grande do Norte, Sergipe, Espírito Santo en Rio de Janeiro.

De naam Brazilië is dus een manier om deze bijzondere boom te herinneren die het land ooit rood maakte.

4: In Brazilië wordt er Braziliaans Portugees gesproken

Een leuk feitje over Brazilië is dat het het enige Zuid-Amerikaanse land is waar men Portugees spreekt. Nou ja, een variant ervan: Braziliaans Portugees. Wist je dat er meer mensen zijn die Braziliaans Portugees spreken dan het standaard Portugees?

5: Welke sport in het populairst in Brazilië?

Brazilië is een land waar voetbal leeft. Het is de sport waar iedereen van houdt en trots op is. Het nationale team heeft meer wereldbekers gewonnen dan elk ander land: vijf in totaal. De eerste was in 1958, de laatste in 2002.

Mijnbrazilie-Brazilië-Voetbal-in-Brazilië-Brazilië heeft vijf wereldbekers gewonnen-1958-1962-1970-1994-2002

Brazilië heeft ook veel legendarische voetballers voortgebracht, zoals Pelé, Ronaldo, Ronaldinho en Neymar.

Wil je meer weten over voetbal in Brazilië? Lees dan het bericht Voetbal in Brazilië is passie en trots.

6: Portugal claimde Brazilië in het jaar 1500

Brazilië werd in het jaar 1500 per ongeluk ontdekt door een Portugese ontdekkingsreiziger die op zoek was naar kruiden in India. Zijn naam was Pedro Álvares Cabral en hij landde bij Porto Seguro aan de oostkust van Zuid-Amerika.

Mijnbrazilie-Brazilië-Geschiedenis van Brazilië-Oude landkaart van Brazilië met een kompas op perkament papier-Hoe een Portugese specerijenhandelaar Brazilië ontdekte
Dia do Descobrimento do Brasil

Hij claimde het land voor Portugal en noemde het Ilha de Vera Cruz (Eiland van het Ware Kruis). Hij was de eerste Europeaan die voet zette op Braziliaanse bodem.

7: Brazilië de grootste koffieproducent van de wereld is?

Brazilië is al heel lang de grootste koffiemaker en -verkoper van de wereld. De koffie kwam in de 18e eeuw naar Brazilië door een slimme man die de zaden stal van een Franse dame. De koffie werd eerst verbouwd door slaven en later door immigranten.

Mijnbrazilie-Brazilië-Feiten over Brazilië-Koffie-Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld

De koffie was ook belangrijk voor de politiek en de economie van het land. Brazilië maakt nu veel meer koffie dan vorig jaar en verdient er veel geld mee.

8: Brazilië: het land van 60% van het Amazonewoud en de Amazone

Brazilië heeft het geluk om het grootste deel van het Amazonewoud te bezitten, een groene schatkamer vol met unieke planten en dieren. Het is ook het land waar de Amazone doorheen slingert, de langste en indrukwekkendste rivier ter wereld.

Amazone - Zonsondergang

Het Amazonewoud is essentieel voor het behoud van de biodiversiteit en het reguleren van de koolstofcyclus op aarde.

9: De grootste bankroof plaatsvond in Fortaleza

Een groep dieven heeft in 2005 een enorme bankoverval gepleegd in de Braziliaanse stad Fortaleza. Ze hebben een lange ondergrondse gang gegraven van een huis naar de bank en hebben meer dan 50 miljoen euro aan contant geld meegenomen.

Mijnbrazilie-Brazilië-In Brazilië betalen ze met Braziliaanse real-Braziliaanse reals

De politie ontdekte de overval op een maandag, maar wist niet hoe de dieven de kluis konden openbreken zonder de sensoren te laten afgaan. Het was de grootste bankoverval ooit in Brazilië.

10: De grootste Japanse gemeenschap buiten Japan heeft

Een van de plaatsen waar de Japanse cultuur het meest zichtbaar is in Brazilië is de wijk Liberdade in São Paulo. Deze wijk is ontstaan in de jaren 1910, toen de eerste Japanse immigranten zich hier vestigden.

Liberdade betekent vrijheid in het Portugees, en dat was wat de Japanners hier zochten na hun harde leven op het platteland. Liberdade werd al snel het centrum van de Japanse gemeenschap in São Paulo en heel Brazilië.

Torii Gate Liberdade Avenue
São Paulo-Liberdade-Japanse wijk Liberdade-Stoplicht

Liberdade staat bekend om zijn Japanse architectuur, winkels, restaurants, festivals en markten. Het is een populaire toeristische attractie en een symbool van de culturele diversiteit van Brazilië.

Liberdade heeft ook een grote invloed gehad op de Braziliaanse kunst, muziek, mode en gastronomie.

Lees meer over de wijk Liberdade in ons bericht Wat te doen in São Paulo: De beste tips en bezienswaardigheden.

Christus de verlosser : Het standbeeld in Rio de Janeiro

Christus de verlosser : Het standbeeld in Rio de Janeiro

Bewonder het Christusbeeld in Rio de Janeiro vanaf de Corcovado berg

Als je in Rio de Janeiro bent, moet je zeker een bezoek brengen aan het Christusbeeld, een van de grootste en mooiste monumenten ter wereld. Het beeld staat op de Corcovado berg, die 710 meter hoog is en in het midden van de stad ligt in de wijk Alto da Boa Vista.

Vanaf daar kun je genieten van een panoramisch uitzicht over Rio de Janeiro, met al zijn natuurlijke en culturele schoonheid. Je ziet onder andere de Suikerbroodberg, het Maracanã stadion, de Copacabana en Ipanema stranden en nog veel meer.

Christus de Verlosser met uitzicht op de stad Rio de Janeiro

Het Christusbeeld, dat Cristo Redentor heet in het Portugees, is een icoon van het christendom en de Braziliaanse identiteit. Het is een onvergetelijke ervaring om dit wonder te zien en te fotograferen.

Zorg ervoor dat je op een heldere dag gaat, zodat je niets mist van het geweldige uitzicht over de geweldige stad (Cidade Maravilhosa) Rio de Janeiro.

Wat zijn de afmetingen van het standbeeld van Christus de Verlosser?

Op een heuveltop van 700 meter hoogte staat het iconische standbeeld van Christus de Verlosser, het symbool van Rio de Janeiro. Het betonnen en zeepstenen beeld heeft een totaalgewicht van 1145 ton, waarvan 30 ton voor het hoofd.

Mijnbrazilie-Brazilië-Rio de Janeiro-Alto da Boa Vista-Parque Nacional da Tijuca-Cristo Redentor-Christus de verlosser-Achterkant van het standbeeld

Het beeld is 38 meter hoog en staat op een sokkel van 8 meter. De armen zijn 28 meter breed en hebben een oppervlakte van 88 vierkante meter per stuk. Het beeld is bestand tegen harde winden van 250 kilometer per uur.

1 van de 7 wereldwonderen

Sinds 2007 behoort het beeld van Christus de verlosser tot de zeven wereldwonderen. Het beeld staat al sinds 12 oktober 1931 op de Corcovado berg en beschermt de stad. Het beeld was bedoeld als een eerbetoon aan de Republiek Brazilië, die in 1922 honderd jaar onafhankelijk was.

Het hoofd en de handen van het beeld werden in Frankrijk gemaakt door Paul Landowski en daarna naar Brazilië verscheept. De rest van het beeld werd gemaakt door Silva Costa en Pedro Viana.

Bereikbaarheid Christus de verlosser

Als je het indrukwekkende beeld van Christus de Verlosser wilt zien, dat op de top van de Corcovado-berg staat en over Rio de Janeiro uitkijkt, heb je verschillende opties om er te komen.

Je kunt bus 583 nemen vanaf Copacabana/Ipanema, maar een Uber of een Taxi is misschien handiger. Met de auto gaan wordt niet aangeraden, want er zijn weinig parkeerplaatsen.

Mijnbrazilie-Brazilie-Rio-de-Janeiro-Bezienswaardigheden Rio de Janeiro-Rio-de-Janeiro-Parque-Nacional-da-Tijuca-Trem-do-Corcovado

Bij het bezoekerscentrum Paineiras Corcovado kun je overstappen op een busje dat je naar het beeld brengt.

Of je kunt kiezen voor een ritje met de trem do corcovado, een spoorlijn van vier kilometer die je in 20 minuten naar boven brengt.

Parque Nacional da Tijuca Cachoeira
Mijnbrazilie-Brazilië-Rio de Janeiro-Rio de Janeiro-Alto da Boa Vista-Parque Nacional da Tijuca-Cristo Redentor-Christus de verlosser-Boven de wolken zichtbaar

Onderweg kun je genieten van het uitzicht op het Tijuca National Park en mooie foto’s maken. Eenmaal boven moet je nog 222 treden beklimmen, of gebruik maken van een lift of een roltrap.

Parque Nacional da Tijuca

In het centrum van Rio de Janeiro ligt een bijzonder natuurgebied: het nationale park Tijuca. Dit is het grootste bos in een stad ter wereld en het behoort tot het Atlantisch Woud. Het park heeft een rijke biodiversiteit met meer dan 300 soorten dieren en 1600 soorten planten.

Parque Nacional da Tijuca

Je kunt er ook prachtige uitzichten bewonderen vanaf de Pedra da Gávea, de Corcovado en de Pico da Tijuca. Op de top van de Corcovado staat een van de zeven wereldwonderen: het beeld van Christus. Dit park is een aanrader voor iedereen die van natuur houdt.

Bezoekersinformatie Christus de Verlosser

Het standbeeld van Christus de verlosser heeft ongeveer gemiddeld 5000 bezoekers per dag. Als je niet teveel wilt wachten dan zou je er voor kunnen kiezen om direct om 9 uur al naar boven te gaan of juist tegen 4 uur in de middag. Op deze tijden is het ook niet zo warm.

Mijnbrazilie-Brazilië-Rio de Janeiro-Rio de Janeiro-Alto da Boa Vista-Parque Nacional da Tijuca-Cristo Redentor-Christus de verlosser-Voorkant met toeristen rondom het beeld

Ga er wel vanuit dat het bezoek aan het standbeeld een paar uren in beslag neemt als je alles goed wil zien. Voor actuele prijzen, openingstijden en informatie klik hier.

Op zoek naar meer informatie over Rio de Janeiro?

Hotels en hostels in Rio de Janeiro

Bezienswaardigheden Rio de Janeiro

Bezoek de wijk Santa Teresa

Pão de Açúcar - Suikerbroodberg

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023