Braziliaanse keuken Archieven > Brazilië

Categorie: Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken heeft vanuit de historie elementen meegekregen van andere landen zoals Portugal, Afrika en India. Vindt op de website www.mijnbrazilie.nl lekkere Braziliaanse recepten uit de Braziliaanse keuken

Probeer eens Moqueca de Camarão als je van garnalen houdt!!

Probeer eens Moqueca de Camarão als je van garnalen houdt!!

Moqueca de Camarão

Ben je gek van garnalen? Dan raden we je aan om dit recept eens te proberen. Dit is een Braziliaans recept die wij al meerdere malen hebben gegeten en we kunnen er geen genoeg van krijgen. Wij gebruiken altijd de garnalen uit de diepvries van de Lidl. Goede kwaliteit garnalen voor een redelijke prijs. Wel eerst even langzaam laten ontdooien.

Laat je ons weten hoe het heeft gesmaakt?

Ingrediënten Moqueca de Camarão

1 kilo garnalen
3 kleuren paprika gesneden
Peterselie naar behoefte
Zwarte peper naar behoefte
Zout naar behoefte
Twee geperste limoenen (sap)

3 grote uien in grote stukken gesneden
1 grote tomaat in kleine stukjes snijden
4 teentjes knoflook gesneden
2 blikjes kokosmelk
2 eetlepels olijfolie
1 blokje visbouillon

Bereidingswijze

Maak de garnalen schoon met veel water en leg de garnalen droog even op een bord. Marineer de garnalen met de uitgeknepen limoen, gesneden knoflook, peper en zout.

Giet de olijfolie in de pan en bak de paprika, uien en tomaat lichtjes en zet het vuur lager zodat je de garnalen erbij kunt doen. Mix alles door elkaar en doe het blokje visbouillon erbij. Voeg een klein beetje water bij en kook het 10 minuten op een laag vuurtje. Vergeet niet veelvuldig te roeren. Daarna voeg je de kokosmelk toe en blijf je alles op een laag vuurtje roeren.

Tot slot voeg je naar behoefte peterselie toe en kook je het nog 5 a 6 minuten door op een laag vuurtje.

Eet smakelijk! Bom apetite!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Wat is cassave en waar kun je het kopen?

Misschien heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten. In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te vinden. De Jumbo heeft de cassave wortel in het assortiment en ook bij de Lidl is de cassave wortel wel eens te vinden. Verder kun je de cassave wortel kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten en groentewinkels.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-keuken Cassave

Wat zijn cassave frietjes?

Benodigdheden

  • 2 cassave wortels
  • zout
  • frituurolie
  • groot mes
  • dunschiller
  • snijplank
  • keukenpapier

Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.

Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Stap 1: Voorbereiding

Snij een klein stukje van de bovenkant en onderkant van de cassave wortel. Snij daarna de cassave wortel in 2 á 3 grote stukken zoals op de afbeelding is te zien.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-cassave-frietjes-ongesneden

Daarna kun je beginnen met het schillen tot de cassave mooi wit van kleur is. Daarna snij je de cassave in plakjes. Dit kun je het beste doen door de cassave wortel rechtop te zetten. Daarna kun je de plakjes in repen snijden en zijn je cassave frietjes klaar om gekookt te worden.

Stap 2: De reepjes cassave koken in water

Als het water kookt kun je de cassave frietjes in het kokende water doen. Laat de cassave ongeveer 10 minuten koken.

Schep de cassave frietjes uit het water en leg ze op een bord met servetjes. De servetjes nemen het water op.

Dit is erg belangrijk, want hoe droger de cassave frietjes zijn hoe lekkerder ze worden.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-cassave-frietjes-gesneden-en-gekookt

Na het koken laat je de frietjes even afkoelen en dan kun je direct beginnen met het bakken in olie. Je kunt de gekookte frietjes eventueel ook nog een dag in de koeling of een langere tijd in de vriezer bewaren om op een later moment te bakken.

Stap 3: Bak de cassave frietjes in olie

Pas op dat je niet teveel tegelijk in de olie doet. Als de cassave nog vochtig is kan dit behoorlijk spetteren.

Laat de cassave frietjes ongeveer 7 á 8 minuten in de olie. Het hangt er even vanaf hoe heet je de olie hebt, maar je kunt rustig wachten totdat de cassave frietjes een mooi bruin kleurtje hebben.
Daarna kun je eventueel nog zout toevoegen en natuurlijk is het lekker om er ook een sausje bij te serveren. Eet smakelijk!

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Cassave-Frietjes-Resultaat-Krokant
Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Wat is pão de queijo?

Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Ingrediënten pão de queijo

Welke ingrediënten ben je nodig om pão de queijo te maken? Om ongeveer 30 verschillende broodjes te maken ben je nodig:

50 milliliter zonnebloemolie

125 milliliter volle melk

Ongeveer 1 theelepel met zout

125 ml water

200 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas)

2 losgeklopte eieren

250 gram cassavemeel (Polvilho azedo)

Bereidingswijze

Als eerste pak je een pan en daar doe je de olie, water, zout en melk in. Die zet je op het vuur tot dat het begint te koken. Als het licht begint op te schuimen haal je de pan van het vuur en zet je de HETE pan ergens neer zodat er geen ongelukken gebeuren. Dan voeg je de cassavemeel toe en roer je net zo lang door tot het deeg begint te worden. Het beste is om het daarna met je handen allemaal uit de pan te schrapen en net zo lang kneden tot dat er een mooie deegbal ontstaat.

Als het afgekoeld is gaan de eieren er in. Kneed de eieren door het deeg. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot je eieren zijn, maar als het deeg te nat blijft dan kun je eventueel wat extra cassavemeel er bij gooien.

Daarna voeg je de geraspte kaas toe en kneed je de kaas en deeg net zo lang door elkaar tot het goed verdeeld is.

Een ingevette ovenschaal kun je dan opvullen met kleine balletjes en die netjes verspreiden over de schaal. Houdt er rekening mee dat de broodjes nog groter worden in de oven. Vandaar ook het advies om kleine bolletjes te maken.

Na 20 minuten in de oven is het lekkere hapje klaar. De pão de queijo broodjes zijn het lekkerste als ze warm zijn. Als ze goed gelukt zijn dan proef je een krokant broodje van buiten en een lekkere smeuïge smaak van binnen.

In de onderstaande video laten we zien hoe je dit geweldige broodje gemakkelijk zelf maakt.

Tip: doe niet direct alle bolletjes in de oven. Vries een paar bolletjes op een bord in en als ze bevroren zijn dan kun je ze in een zakje doen. Je kunt ze dan op een later moment ontdooien en als nog bakken in de oven.

Video: Zo maak je pão de queijo

De heerlijke Braziliaanse cocktail Caipirinha

De heerlijke Braziliaanse cocktail Caipirinha

Caipirinha

Ik weet nog heel goed toen ik voor het eerst hoorde over het beroemde drankje Caipirinha. Dit zou een lekkere frisse Braziliaanse cocktail zijn. Ik kan bevestigen dat het zeker een lekkere frisse cocktail is. Ik kan ook bevestigen dat als je teveel Caipirinha drinkt het frisse er de volgende morgen wel af is. Het kan een heel gevaarlijk lekker drankje zijn. Als de verhoudingen goed zijn dan drink je er zo een paar weg.

Ingrediënten Caipirinha

Caipirinha wordt gemaakt met de volgende ingrediënten: Limoen, crushed ice, (bruine) suiker en de Braziliaanse drank Cachaca.
Om de Caipirinha te maken ben je een muddler, mes, snijplank, lepel, glas en een maatbeker nodig. Een lekkere Caipirinha maken is binnen 10 minuten klaar.

Hoe maak je een Caipirinha?

Om te beginnen moet je altijd zorgen dat je crushed ice hebt. Dit kun je kant en klaar kopen, maar je zou het ook zelf kunnen doen met ijsblokjes. Daarna beginnen met het snijden van een limoen. Je kunt de limoen eerst door de helft snijden. Daarna de stukjes nog twee keer door de helft snijden en in het glas stoppen.

Vervolgens schep je suiker in het glas. Het suiker haalt het alcoholpercentage naar beneden, maar werkt ook de smaak van de Cachaca en limoen weg. Je kunt het beste zelf beslissen hoeveel suiker je toepast en daar kom je achter door het te proeven.

Proeven

Om te kunnen proeven moet je wel eerst de limoen uitpersen met gebruik van een muddler. Je kunt al wat suiker toevoegen tijdens het uitpersen. Als het voldoende uitgeperst is dan vul je het glas met ongeveer 50/60 ml Cachaca. De rest van het glas vul je op met crushed ice. Daarna kun je voorzichtig roeren en proeven. Eventueel zou je nu nog extra suiker kunnen toevoegen.

Varianten

Je komt op het internet veel recepten tegen van Caipirinha. Het viel mij op dat er meerdere varianten te bedenken zijn op dit drankje. Bijvoorbeeld zou je de limoen kunnen vervangen voor aardbeien of kiwi.

Braziliaanse producten koop je bij amazon

Wist je al dat veel Braziliaanse producten, zoals deze Caipirinha set, goed te kopen zijn in Duitsland via Amazon.de? Lees hier wat je allemaal bij Amazon.de kunt bestellen.

Braziliaanse brigadeiros maken doe je zo!

Braziliaanse brigadeiros maken doe je zo!

Braziliaanse brigadeiros

De Braziliaanse brigadeiros zijn erg gemakkelijk en snel te maken. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers.  Ze worden ook wel eens Braziliaanse bonbons genoemd, omdat ze lekker smeuïg zijn binnenin.

De Braziliaanse brigadeiros is een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten.

Braziliaanse brigadeiros

Op de foto worden er smarties gebruikt in plaats van hagelslag. Het maakt het geheel wat vrolijker. Je kunt ook muisjes gebruiken bij een geboorte. Weet je zelf nog een leuke variant? Laat het me weten door het plaatsen van een reactie.

Braziliaanse Brigadeiros recept

In dit recept gaan we uit van ongeveer 20 Brigadeiros. Je bent de volgende ingrediënten nodig:

  • 3 eetlepels ongezoete cacaopoeder 
  • 15 gr boter
  • 1 blikje (397 gr) gezoete gecondenseerde melk
  • Hagelslag 

Als de ingrediënten klaar staan kun je met bijvoorbeeld een middel grote steelpan beginnen. Je doet de gecondenseerde melk, 15 gram boter en de drie eetlepels cacaopoeder in het pannetje. Breng het geheel al roerend aan de kook. Dan is het eigenlijk blijven roeren tot het dik wordt. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Daarna laten afkoelen. Als het afgekoeld is dan kun je beginnen met het rollen van kleine bolletjes.

Als je alle bolletjes gemaakt hebt dan kun je het decoreren met hagelslag of je kunt ook kiezen voor een eigen variant. De balletjes kunnen daarna in een papieren cupje en het is klaar om te eten.

Originele Braziliaanse lekkernij

Je bent ongeveer 50 minuten bezig om alles klaar te maken. Het voorbereiden zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Het afkoelen ongeveer 20 minuten. Dan heb je nog 20 minuten nodig om de balletjes te draaien en te decoreren.

Je hebt dus voor een lage prijs en een klein beetje werk een originele lekkere Braziliaanse lekkernij. Ideaal als traktatie op school voor je verjaardag of als traktatie op het werk vanwege je verjaardag.

Nieuwsgierig naar meer gerechten uit de Braziliaanse keuken? Lees dan het bericht Braziliaanse keuken.

Je kunt ook naar de pagina Braziliaanse recepten gaan als je iets anders wilt gaan maken.

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels heb ik al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en ik kan ze allemaal aanraden. De Braziliaanse keuken heeft vanuit de historie elementen meegekregen van andere landen zoals Portugal, Afrika en India. Op lokaal gebied zijn er nog meer invloeden te vinden van andere landen, maar dat is in een groot land als Brazilië ook niet zo vreemd.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat de mensen die aan de kust wonen meer vis eten dan mensen die in het binnenland wonen. Het klinkt logisch met al die afstanden. Tijdens het reizen in Brazilië aan de noordoostkust kom je wel veel vissersbootjes tegen die veelal lokaal voorzien.

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds. Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal. Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada. Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Mijn ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Ik heb dit verschillende malen gehad als lunch en heb daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren ben ik met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zal ik van elk gerecht een recept plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Brigadeiro

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter.
In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere lekkernijen. Op de foto worden er smarties gebruikt in plaats van hagelslag. Het maakt het geheel wat vrolijker.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Braziliaans-IJs-Açai

Açai

De Açai heb ik meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond.
Deze vrucht moet vol zitten met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname. Zoals de afbeelding al laat zien kun je dit heerlijk variëren met het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Tapioca-Ontbijt

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken.
Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ik heb dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten en je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld een omelet.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Pão-de-queijo

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Canjica-Ontbijt

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel of cassavemeel.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Cassave-Frietjes-Resultaat-Krokant

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen.

Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Ik heb op dit moment alleen beschreven wat ik zelf al een keer geprobeerd heb.

Leuke tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!