Maak kennis met de Braziliaanse keuken > Brazilië
Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels heb ik al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en ik kan ze allemaal aanraden. De Braziliaanse keuken heeft vanuit de historie elementen meegekregen van andere landen zoals Portugal, Afrika en India. Op lokaal gebied zijn er nog meer invloeden te vinden van andere landen, maar dat is in een groot land als Brazilië ook niet zo vreemd.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat de mensen die aan de kust wonen meer vis eten dan mensen die in het binnenland wonen. Het klinkt logisch met al die afstanden. Tijdens het reizen in Brazilië aan de noordoostkust kom je wel veel vissersbootjes tegen die veelal lokaal voorzien.

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds. Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal. Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada. Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Mijn ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Ik heb dit verschillende malen gehad als lunch en heb daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren ben ik met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zal ik van elk gerecht een recept plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Brigadeiro

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter.
In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere lekkernijen. Op de foto worden er smarties gebruikt in plaats van hagelslag. Het maakt het geheel wat vrolijker.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Braziliaans-IJs-Açai

Açai

De Açai heb ik meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond.
Deze vrucht moet vol zitten met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname. Zoals de afbeelding al laat zien kun je dit heerlijk variëren met het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Tapioca-Ontbijt

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken.
Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje. Ik heb dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten en je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld een omelet.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Pão-de-queijo

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Keuken-Canjica-Ontbijt

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel of cassavemeel.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-Cassave-Frietjes-Resultaat-Krokant

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen.

Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Ik heb op dit moment alleen beschreven wat ik zelf al een keer geprobeerd heb.

Leuke tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!

37 Replies to “Maak kennis met de Braziliaanse keuken”

    1. Als je een keer lekker Braziliaans wil eten dan zou ik eens een keer naar Rodizio in Scheveningen gaan. Daar kun je heerlijk Braziliaans eten! Bedankt voor je leuke reactie Tamara

  1. Het zit er niet direct in dat ik op korte termijn naar Brazilië ga, maar zeker weten dat ik me ga verdiepen in de gerechten/recepten. Weer eens wat anders! En nu ik toch ben, verken ik de rest van je website/blog ook direct. Komt Brazilië ineens toch een beetje dichterbij.

    1. Wat een lieve reactie. Braziliē is zeker ver weg. Dat iemand dan over onze site zegt dat het Brazilië dichterbij brengt is dat het grootste compliment die we kunnen krijgen. Super bedankt Gabrielle

  2. Ik ken de Braziliaanse keuken helemaal niet. De rijst met bonen en vlees deed me wel wat denken aan wat wij aten in Cuba en Mexico. Hopelijk heeft het in Brazilië wat meer smaak 😉 De zoetigheden spreken mij meer aan 😉 Açai is zeker lekker!

  3. Twee keer warm eten per dag, ik kreeg dit ooit als tip van de diëtiste, het zou veel gezonder zijn, zei ze. Vooral omdat je dan doorgaans een evenwichtigere maaltijd eet met meer (verschillende) voedingsstoffen. Mijn nicht kreeg net dezelfde tip van een andere diëtist, er zit misschien wel iets in, wie weet…

    1. Ik durf er niet zoveel over te zeggen. Diëtistes zijn het ook niet altijd met elkaar eens. Mijn vrouw blijft ieder geval twee warme maaltijd eten en ik tegenwoordig ook steeds meer. Persoonlijk merk ik niet echt verschil

  4. Tapioca kende ik alleen van naam en dan in de vorm van pap. En laat ik dat nu niet lusten. Ik ben wel benieuwd naar hoe het smaakt als je er een pannenkoekje van maakt.

    1. Ik kende de pap variant nog niet. Zal mijn vrouw eens vragen of ze dat een keer wil maken. Mag alles graag een keer proeven 🙂

  5. Ik woon in Brazilië sinds een tijdje, ben gek op de keuken. In Brazilië, tenminste waar ik woon, kun je op bijna elke hoek op de straat xis kopen.
    Lijkt op een hamburger maar de smaak is niet te vergelijken. Vaak zit er vlees (je kan kiezen, kip, koe, kippenhart enz.) met ei, erwten, sla, tomaat, kaas en saus. Je mag het ook zelf samenstellen. En het is super lekker!

    1. Wat leuk! Hopen wij over aantal jaar ook te doen. Ik had er nog niet van gehoord. Leuk dat je het verteld! Ga het zeker eens proberen als we er weer zijn. Zal mijn vrouw eens vragen of ze het kent. Obrigado 👍😋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: