Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje >
Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Wat is pão de queijo?

Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Ingrediënten pão de queijo

Welke ingrediënten ben je nodig om pão de queijo te maken? Om ongeveer 30 verschillende broodjes te maken ben je nodig:

50 milliliter zonnebloemolie

125 milliliter volle melk

Ongeveer 1 theelepel met zout

125 ml water

200 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas)

2 losgeklopte eieren

250 gram cassavemeel (Polvilho azedo)

Bereidingswijze

Als eerste pak je een pan en daar doe je de olie, water, zout en melk in. Die zet je op het vuur tot dat het begint te koken. Als het licht begint op te schuimen haal je de pan van het vuur en zet je de HETE pan ergens neer zodat er geen ongelukken gebeuren. Dan voeg je de cassavemeel toe en roer je net zo lang door tot het deeg begint te worden. Het beste is om het daarna met je handen allemaal uit de pan te schrapen en net zo lang kneden tot dat er een mooie deegbal ontstaat.

Als het afgekoeld is gaan de eieren er in. Kneed de eieren door het deeg. Het hangt er een beetje vanaf hoe groot je eieren zijn, maar als het deeg te nat blijft dan kun je eventueel wat extra cassavemeel er bij gooien.

Daarna voeg je de geraspte kaas toe en kneed je de kaas en deeg net zo lang door elkaar tot het goed verdeeld is.

Een ingevette ovenschaal kun je dan opvullen met kleine balletjes en die netjes verspreiden over de schaal. Houdt er rekening mee dat de broodjes nog groter worden in de oven. Vandaar ook het advies om kleine bolletjes te maken.

Na 20 minuten in de oven is het lekkere hapje klaar. De pão de queijo broodjes zijn het lekkerste als ze warm zijn. Als ze goed gelukt zijn dan proef je een krokant broodje van buiten en een lekkere smeuïge smaak van binnen.

Tip: doe niet direct alle bolletjes in de oven. Vries een paar bolletjes op een bord in en als ze bevroren zijn dan kun je ze in een zakje doen. Je kunt ze dan op een later moment ontdooien en als nog bakken in de oven.

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Cassave cake

Cassave frietjes

Brigadeiros

Cassave chips

Caipirinha

Farofa

Canjica

39 Replies to “Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje”

 1. Heerlijk! Ik drink nu een speciaalbiertje (Brugse tripel) en heb eigenlijk al een beetje trek, dus dit zorgt ervoor dat ik nog meer trek heb 😉 Het klonk al redelijk eenvoudig om te maken maar de video maakt het nog makkelijker. Ik ben zelf niet zo’n bakwonder (al draai ik mijn hand niet om voor een lekkere Indonesische maaltijd) dus ik kan altijd wat bijleren. Leuk gedaan!

  1. Oh heerlijk. Indonesische maaltijd is ook niet verkeerd. Heb ik vroeger veel gegeten bij mijn oppasmoeder. Goede herinneringen aan

 2. Dit ziet er echt heel lekker uit! Het filmpje is handig en duidelijk en ik vind het leuk dat de eieren en het deeg in de pan worden gemengd. Scheelt weer extra afwas 🙂

 3. Dit lijkt me erg lekker. De Braziliaanse keuken ken ik niet zo goed eigenlijk besef ik net. Ik heb ooit eens bij een Braziliaans restaurant gegeten, toen mochten we allerlei gerechten proeven maar ik heb vooral de kippenhartjes onthouden omdat ik dat zo apart vond toen.

  1. Heel simpel te maken. Wel even vieze handen in het begin, maar dat hoort er ook een beetje bij. Als je er eenmaal aan begint te snoepen dan is het moeilijk te stoppen 😉

  1. Cassavemeel kun je bij veel toko’s wel krijgen. Heb je de cassave ook de groente afdeling van Jumbo/Lidl al eens gezien? Daar wordt dit van gemaakt

  1. Oh dankje! Ik ben druk bezig om daar wat van te maken. Hoop dat op hetzelfde niveau te krijgen als jij dat ook hebt. Ben vooral aan het stoeien met iconen/layouts. Ik hoop dat ik je nog meer kans verrassen straks met Braziliaanse lekkernijen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: