Cassave Archieven >

Tag: Cassave

Cassave cake – Bolo de Mandioca

Cassave cake – Bolo de Mandioca

Wat is Bolo de Mandioca?

Bolo de Mandioca is een Braziliaans recept uit het noord/noordoosten van Brazilië en is vrij eenvoudig en snel te maken. Bolo betekent cake, de Mandioca betekent van Cassave. Dit is ons recept voor het maken van een heerlijke Cassave cake.

Cassave kun je in Nederland bij verschillende winkels kopen. Je kunt het vers krijgen bij de meeste Jumbo winkels en waarschijnlijk ook wel bij andere grote supermarkten.

Je kunt het ook kant & klaar ingevroren kopen bij verschillende Toko's. Als je de cassave wilt gebruiken dan moet je wel eerst wachten tot het ontdooit is.

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika. Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Cassave wortels

Welke ingrediënten ben je nodig om cassave cake te maken?

Voor het maken van één cake ben je nodig:

1 kg cassave (mandioca)

2oo gram suiker

100 gram margarine

200 ml kokosmelk

100 gram geraspte kokos

1 snufje zout

150 ml melk

3 eieren

Mijnbrazilie-Brazilië-Cassave-Diepvries-Toko
Cassave uit de diepvries

Bereidingswijze

Begin direct met de ontdooide cassave. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk vocht uit de cassave haalt. Je kunt de cassave in een theedoek goed uitwringen en daarna gespreid op de theedoek laten drogen. Hoe droger de cassave is, hoe beter je het kunt gebruiken.

Voeg de melk, kokosmelk en suiker in de blender of mix het in een kom met de staafmixer. Voeg daarna de gedroogde cassave, margarine, geraspte kokos, snufje zout en de drie eieren toe aan het mengsel en zorg dat alles goed door elkaar gemengd wordt.

Bestrijk de binnenkant van de bakvorm met gesmolten boter. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Zet het geheel in de voorverwarmde oven op 200 graden. Het bakken duurt bij ons ongeveer 45 minuten. Daarna laten afkoelen en eventueel met een scherp mes de randjes los maken. Als je de bakvorm goed hebt ingesmeerd met boter dan zal de cake er vrij gemakkelijk uit gaan.

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave frietjes

Brigadeiros

Cassave chips

Caipirinha

Farofa

Canjica

Cassave chips maken doe je zo!

Cassave chips maken doe je zo!

Cassave

Misschien heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Cassave wortels

In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te vinden. De Jumbo heeft de cassave wortel in het assortiment en ook bij de Lidl is de cassave wortel wel eens te vinden. Verder kun je de cassave wortel kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten en groentewinkels.

Tijdens onze vakanties in Brazilië en soms ook in Nederland eten wij wel eens cassave chips en willen daarom ook het recept en bereidingswijze met jullie delen.

Benodigdheden cassave chips

1 cassave wortel
Olie om te frituren
Zout

Frituurpan/pan
Dunschiller
Scherp mes

Vergiet
Keukenpapier

Bereidingswijze cassave chips

Als eerste schil je de cassave wortel met een dunschiller. Als de schil er af is dan was je de wortel onder de kraan. Belangrijk is dan om de wortel goed droog te maken. Je zou dit goed kunnen doen door de wortel op keukenpapier te leggen.

Als de wortel goed droog is dan snijd je met een scherp mes hele kleine plakjes. Hoe kleiner de plakjes hoe lekkerder ze uiteindelijk worden. Wees voorzichtig met het snijden, want de wortel is behoorlijk stevig.

Als je de wortel in mooie kleine schijfjes gesneden hebt dan kun je ze bakken in de olie. Je zult zien dat de randjes snel bruin worden, maar ze zijn pas klaar als bijna het hele schijfje bruin geworden is. Als het klaar is dan kun je ze eruit halen en laten drogen op keukenpapier.

Als ze afgekoeld zijn dan kun je er zout over doen naar behoefte. In een afgesloten bakje kun je de chips een tijdje bewaren.

Bereidingswijze in de oven

Het kan natuurlijk ook dat je geen gebruik wil maken van frituren. Geen probleem, want je kunt de cassave chips ook bereiden in de oven.

Doe de plakjes cassave in een kommetje met een klein beetje olie en kruiden naar keuze. Meng alles goed door elkaar en spreid alles op een plaat in de oven met bakpapier. De oven warm je op tot ongeveer 140 graden en houdt je de chips goed in de gaten. Bak de cassave chips in ongeveer 20-4o minuten. De baktijd hangt vooral af van de dikte van de plakjes.

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave frietjes

Brigadeiros

Cassave cake

Caipirinha

Canjica

Farofa

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Wat is Farofa?

Farofa is een bekend Braziliaans bijgerecht dat wordt gemaakt met verschillende ingrediënten. Farofa is gemaakt van cassavemeel of maismeel en wordt vaak gecombineerd met spekjes, stukjes worst (Linguiça), ui, knoflook, ei, banaan en andere soorten vlees.

Je kunt het zo gek niet bekenden of je kunt het combineren. Wij delen het recept zoals wij het altijd maken. Mocht je een andere variant willen proberen en je komt er niet uit dan zijn we altijd beschikbaar om je te adviseren.

Farofa wordt gegeten in heel Zuid-Amerika, maar is in Brazilië heel populair bij bijvoorbeeld een vlees, vis of gevogelte gerecht. Bij een Braziliaanse BBQ is het onmisbaar en als je lekker gaat eten in een Braziliaans restaurant zul je het ook kunnen krijgen.

Lees in het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland waar je Farofa kunt kopen/bestellen.

Cassavemeel Farofa

Ingrediënten

50 gram margarine
1 ui in snippers gesneden
125 gram spekreepjes

250 gram Farofa
2 teentjes knoflook
1 cabanossi

Bereidingswijze

Doe een klontje boter in de pan en laat het rustig vloeibaar worden op een laag vuurtje. Daarna doe je spekjes in de pan en als de spekjes halverwege zijn doe je de cabanossi stukjes erbij.

Als de spekjes en cabanossi mooi op kleur komen doe je de uien en knoflook er door. Dit laat je even sudderen en dan doe je tot slot de cassavemeel erbij en roer je alles goed door elkaar heen.

Let op dat je het vuur niet te hoog hebt en ook niet te lang door bakt. Daarna kun je het in een schaaltje doen en serveer je het naast het hoofdgerecht.

Farofa de Banana

Bovenstaande foto is met stukjes banaan en dat noemen ze is Brazilië Farofa de Banana

Eet smakelijk - Bom Apetite

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave frietjes

Brigadeiros

Cassave chips

Caipirinha

Farofa

Canjica

Cassave frietjes maken doe je zo!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Wat is cassave en waar kun je het kopen?

Misschien heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt. Die grote bruine wortel op de groenteafdeling waarvan je misschien niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken. De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika.

Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten. In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te vinden. De Jumbo heeft de cassave wortel in het assortiment en ook bij de Lidl is de cassave wortel wel eens te vinden. Verder kun je de cassave wortel kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten en groentewinkels.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Cassave

Wat zijn cassave frietjes?

Benodigdheden

  • 2 cassave wortels
  • zout
  • frituurolie
  • groot mes
  • dunschiller
  • snijplank
  • keukenpapier

Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.

Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Stap 1: Voorbereiding

Snij een klein stukje van de bovenkant en onderkant van de cassave wortel. Snij daarna de cassave wortel in 2 á 3 grote stukken. Daarna kun je beginnen met het schillen tot de cassave mooi wit van kleur is. Wij gebruiken hiervoor een dunschiller.

Daarna snij je de cassave in plakjes. Dit kun je het beste doen door de cassave wortel rechtop te zetten. Daarna kun je de plakjes in repen snijden en zijn je cassave frietjes klaar om gekookt te worden.

Stap 2: De reepjes cassave koken in water

Als het water kookt kun je de cassave frietjes in het water doen. Laat de cassave ongeveer 10 minuten koken. Schep daarna de cassave frietjes uit het water en leg ze op een bord met servetjes. De servetjes nemen het water op en dat is heel belangrijk, want als de cassave te nat is gaat het spetteren in de olie.

Verder is het belangrijk voor de smaak, want hoe droger de cassave frietjes zijn hoe lekkerder ze worden. Daarna kun je direct beginnen met het bakken in olie.

Je kunt de gekookte frietjes eventueel ook nog een dag in de koeling of een langere tijd in de vriezer bewaren om op een later moment te bakken.

Stap 3: Bak de cassave frietjes in olie

Laat de cassave frietjes ongeveer 7 á 8 minuten in de olie. Het hangt er even vanaf hoe heet je de olie hebt, maar je kunt rustig wachten totdat de cassave frietjes een mooi bruin kleurtje hebben.
Daarna kun je eventueel nog zout toevoegen en natuurlijk is het lekker om er ook een sausje bij te serveren. Eet smakelijk!

cassave frietjes

Nog meer Braziliaanse recepten

Braziliaanse warme chocolademelk

Pão de queijo

Cassave cake

Brigadeiros

Cassave chips

Caipirinha

Farofa

Canjica