Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje
Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje

Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje

Wat is pão de queijo?

Pão de queijo is een heerlijk kaasbroodje uit Brazilië dat gemaakt wordt met tapiocameel (tapiocameel is glutenvrij) en kaas. Je maakt kleine deegbolletjes die na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijven. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Je kunt ze zelf maken met ingrediënten zoals melk, olie, zout, eieren, geraspte kaas en cassavemeel (cassavemeel wordt ook wel polvilho azedo genoemd). Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Parmezaanse kaas gebruiken, maar ook andere soorten (belegen, oud, extra oud etc.) kun je gebruiken.

Braziliaanse Pão de Queijo
Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Pão de Queijo-Um Café da Manhã Que Impõe Respeito

Je bakt de bolletjes in de oven tot ze goudbruin zijn en dan kun je ze warm opeten. Ze zijn ook lekker met boter of roomkaas erop. Pão de queijo is een typisch gerecht uit de Braziliaanse staat Minas Gerais, maar je kunt het overal in Brazilië vinden. Pão de queijo is ook populair in andere landen zoals Portugal, Paraguay en Bolivia.

Recept voor Braziliaanse Pão de queijo

Pão de Queijo

Wat is Pão de queijo?
Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken.
De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rusttijd10 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Ontbijt, Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken: Bolivia, Braziliaanse keuken, Brazilië, Paraguay, Portugal
Trefwoord: BelegenKaas, Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, BraziliaanseSnack, Brazilië, Cassavemeel, ExtraOudeKaas, GebakkenKaasrol, GeraspteKaas, Kaas, Kaasbroodje, OudeKaas, PaoDeQueijo, ParmezaanseKaas, PolvilhoAzedo, Tapiocameel, Variaties
Porties: 30 broodjes
Cost: 6 euro

Equipment

  • Steelpan
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Oven 200 graden

Ingrediënten

  • 50 ml Zonnebloemolie
  • 125 ml Volle melk
  • 1 theelepel Zout
  • 125 ml Water
  • 200 gram Geraspte kaas Parmezaanse kaas
  • 2 stuk Geklopte eieren
  • 250 gram Cassavemeel Polvilho Azedo

Instructies

  • Doe de olie, water, zout en melk in de pan en kook het tot het begint te schuimen
  • Zet de hete pan van het vuur en roer de cassavemeel door het mengsel heen
  • Gebruik eventueel je handen om er een bol van te kneden en laat het 10 á 15 minuten rusten
  • Als de bol is afgekoeld meng je de eieren en als het te vochtig blijft kun je cassavemeel toevoegen. Wacht met het toevoegen van de kaas als de bol goed afgekoeld is
  • Kneed de kaas door de bol en maak kleine bolletjes die je op een bakplaat legt. Houdt er rekening mee dat de bolletjes groter worden tijdens het bakken in de oven
  • Na 15 á 20 minuten (afhankelijk van de oven) zijn de broodjes bruin en klaar. Je kunt direct beginnen met eten, want warm zijn ze het lekkerste

Notities

Tip: Doe niet direct alle bolletjes in de oven. Vries een paar bolletjes op een bord in en als ze bevroren zijn dan kun je ze in een zakje doen. Je kunt ze dan op een later moment ontdooien en als nog bakken in de oven.

Tip: Als je in Brazilië bent dan is het leuk om op een ochtend even een Padaria binnen stappen voor een paar lekkere verse Pão de queijo's.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Pudim de Leite Condensado

Recept Bolo de Fubá

Recept Açai

39 Replies to “Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje”

  1. Heerlijk! Ik drink nu een speciaalbiertje (Brugse tripel) en heb eigenlijk al een beetje trek, dus dit zorgt ervoor dat ik nog meer trek heb 😉 Het klonk al redelijk eenvoudig om te maken maar de video maakt het nog makkelijker. Ik ben zelf niet zo’n bakwonder (al draai ik mijn hand niet om voor een lekkere Indonesische maaltijd) dus ik kan altijd wat bijleren. Leuk gedaan!

    1. Oh heerlijk. Indonesische maaltijd is ook niet verkeerd. Heb ik vroeger veel gegeten bij mijn oppasmoeder. Goede herinneringen aan

  2. Dit ziet er echt heel lekker uit! Het filmpje is handig en duidelijk en ik vind het leuk dat de eieren en het deeg in de pan worden gemengd. Scheelt weer extra afwas 🙂

  3. Dit lijkt me erg lekker. De Braziliaanse keuken ken ik niet zo goed eigenlijk besef ik net. Ik heb ooit eens bij een Braziliaans restaurant gegeten, toen mochten we allerlei gerechten proeven maar ik heb vooral de kippenhartjes onthouden omdat ik dat zo apart vond toen.

    1. Heel simpel te maken. Wel even vieze handen in het begin, maar dat hoort er ook een beetje bij. Als je er eenmaal aan begint te snoepen dan is het moeilijk te stoppen 😉

    1. Cassavemeel kun je bij veel toko’s wel krijgen. Heb je de cassave ook de groente afdeling van Jumbo/Lidl al eens gezien? Daar wordt dit van gemaakt

    1. Bijvoorbeeld in Amsterdam. Daar heb je een Braziliaanse winkel. Sommige Toko’s verkopen het ook, maar helaas niet allemaal

    1. Ze hebben wel wat weg van kaasbroodjes. Zijn van die dingen als je er eenmaal eentje op hebt dan …….. hihi graag gedaan Nicole

    1. Oh dankje! Ik ben druk bezig om daar wat van te maken. Hoop dat op hetzelfde niveau te krijgen als jij dat ook hebt. Ben vooral aan het stoeien met iconen/layouts. Ik hoop dat ik je nog meer kans verrassen straks met Braziliaanse lekkernijen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023