Nederlander strijdt tegen massale ontbossing van het bedreigde Braziliaans Atlantisch Regenwoud -
Nederlander strijdt tegen massale ontbossing van het bedreigde Braziliaans Atlantisch Regenwoud

Nederlander strijdt tegen massale ontbossing van het bedreigde Braziliaans Atlantisch Regenwoud

Rio de Janeiro - Wat begon met enkele hectares in een natuurreservaat op een Braziliaanse bergtop, toverde deze Nederlander om tot een idyllische en gewilde locatie; voor avontuurlijke reizigers, natuur-aanbidders tot aan romantische bruidstellen op zoek naar een onvergetelijke huwelijkslocatie. Uit alle wereldhoeken komen bruiloft- en honeymoon-aanbidders hier om hun ja-woord te geven.

Ecolodge-Eldorado-Logo

"Voor die ene gedenkwaardige dag zoekt men steeds verder voor een unieke en bijzondere huwelijkslocatie.. en die moet dan ook onvergetelijk zijn..", zegt Ernst Daniel Nijboer.

Zo'n tien jaar geleden raakten de 54-jarige Nederlander samen met zijn Braziliaanse geliefde verknocht aan een verwilderd landgoed met daarop slechts een bouwvallige chalet. "Er was hier niks, behalve ongerept tropisch regenwoud, zover je kon kijken. Een en al puur natuur zonder ook maar enige vorm van lucht-, licht- of watervervuiling. Met respect voor en behoud van de rijke flora en fauna hebben we de afgelopen jaren de oorspronkelijke biodiversiteit hersteld".

Ecolodge-Eldorado-honden
Ecolodge-Eldorado-paarden

"We hadden allebei al heel lang de wens om ooit nog eens paarden te houden. En toen we een beetje rondreden in de omgeving kwam deze plek op ons pad. Niet bij toeval, zo bleek later. We vroegen de makelaar of we voor een paar uur op het land mochten doorbrengen om de sfeer te ervaren.

Toen we op het hoogste punt van het landgoed op 1.200 meter een adembenemende zonsondergang beleefden, toen wisten we het... we waren verkocht.! Dit zou onze plek worden waar we onze dieren een gevoel konden geven geen grenzen te kennen".

Ecolodge-Eldorado-zonsondergang

Samen met zijn liefde Lucia tuurt hij vanaf zijn veranda over een adembenemend en haast onwerkelijk prachtig berglandschap, omringd door zijn 11 honden en 10 paarden. "Dit uitzicht verveelt nooit. Elke dag ontdek je wel weer iets anders. Als je het zou moeten schilderen, zoals Lucia zegt, zou je tenminste acht kleuren groen moeten mengen om een beetje in de buurt te komen".

Als regisseur - filmmaker kan Ernst Daniel het natuurlijk niet nalaten om keer op keer dit alles door een viewfinder van zijn camera te bekijken. "Al doe ik nog zo mijn best om dit landgoed met al zijn flora en fauna te filmen en fotograferen, toch krijg ik telkens het verwijt van mijn gasten dat mijn shots niet de sfeer en pracht weergeven. En dat klopt, de magische energie die je hier ervaart laat zich moeilijk vastleggen"!

Ecolodge-Eldorado-Uitzicht

Alles wat je ziet en beleeft op dit resort schrijft hij toe aan zijn partner Lucia. De Carioca kunstenaar zag al vanaf het allereerste begin hoe het er zo’n tien jaar later zou gaan uitzien.

"Met een ongelooflijke oog voor details. Van de kleur van de hekken tot aan de combinatie van bloemen die weer corresponderen met de kleur van het zwembad. Absoluut een talent, al heeft ze er nooit voor gestudeerd. Ik kan en mag mij er geen enkele credit aan toeschrijven".

Na acht jaar verbouwen en herbeplanting besloten ze om de poorten van hun 'parel' te openen voor toeristen. Door overweldigende reacties van vrienden en bezoekers zijn ze de uitdaging aangegaan om er een pousada, een boutique resort van te maken. “Tijdelijk.. gewoon om te kijken of het aan zou slaan…”.

Ecolodge-Eldorado-Zwembad-1

Sindsdien heeft menig BB-er (Bekende Braziliaan), families, inkomende toeristen tot aan buitenlandse bruidstellen inmiddels de weg naar het resort weten te vinden.

Herbebossing van oorspronkelijke flora

Nijboer is fervent voorstander voor het behoud van het rijke maar bedreigde Braziliaanse regenwoud, de ‘Mata Atlantica’. Massale ontbossing en illegale houtkap, landbouw- en bevolkingstoename (bijna 150 miljoen Brazilianen die   in dit gebied wonen) veroorzaken een grote milieu-impact op deze groene kuststrook en wordt daardoor in zijn bestaan bedreigd. Hij maakt zich sterk voor conservatie van het reservaatresort door herbebossing van speciale palmbomen die van oorsprong hier voorkwamen, maar langzaam zijn verdwenen uit het landschap. “Vanuit het noorden van Brazilië hebben we destijds tientallen van deze dadel-palmen geïmporteerd en herbeplant. Op deze wijze blijft de Mata behouden met zijn unieke flora. Elke gast die hier verblijft, adopteert automatisch ook een deel van zo’n palmboom, zodat hij ook iets teruggeeft aan de natuur”.

Ecolodge-Eldorado-Palmbomen
Ecolodge-Eldorado-Waterval

Telkens weer... die eerste 'kaak-vallende' reactie van elke nieuwe gast. Niet alleen vanwege de idyllische ligging op de bergtop, maar ook door de persoonlijke service van hun getrainde staf, het verse eten van eigen tuin, de excursies naar nabijgelegen watervallen, paardrijden door de jungle.. tot aan het vissen in de bergmeren voor de avond BBQ.

Ik heb hier nu een dag en een nacht in paradijs mogen doorbrengen. 's Morgens wacht mij een waanzinnig uitgebreid ontbijt met traditionele Braziliaanse gerechten en vers fruit. Brazilianen kennen geen grenzen als het gaat om eten, want 'ze schamen zich als ze hun gast met honger van tafel gaat".

Ik neem afscheid van een zeer charismatisch duo die hun droom met succes hebben verwezenlijkt. Voor zichzelf, maar ook voor hun zichtbaar happy dieren, wat altijd hun uitgangspunt was.

Zoals ik eergisteren per jeep omhoog kwam, zo word ik ook weer teruggereden door chauffeur Igor naar het nabijgelegen dorpje. Ik herinner mij de woorden van onze bevlogen Nederlander: "Tegen de tijd dat je denkt na 30 minuten hobbelen over ons bergpad naar boven... 'hier kan toch nooit niemand nog wonen?, dit is toch zo'n beetje het einde van wereld..? .... dan dit is waar de bewoonde wereld eindigt en waar ons paradijsje begint..!".

En hij heeft gelijk... ‘it's worth the ride all the way!’

Wil jij ook een keer overnachten in dit paradijs? Klik op de link voor meer informatie

68 Replies to “Nederlander strijdt tegen massale ontbossing van het bedreigde Braziliaans Atlantisch Regenwoud”

  1. Hoi Manon, leuk om te lezen hé. Het is mooi dat ondernemen en behoudt van natuur samen kunnen gaan! In alles straalt de liefde voor het land en de natuur in hun paradijs! Bedankt voor je leuke reactie 👍

  1. Ja, geweldig dat je dromen en ondernemen kunt combineren met behoudt van de natuur. Dat doen ze super! Bedankt voor je reactie Nicole

 1. Het ziet er schitterend uit. Mooi dat je acht jaar ergens je hart en ziel inlegt en dat het ook echt wat wordt. Waardering en liefde. Top!

 2. Wauw, dat ziet er schitterend uit! Ik geloof dat ik echt een keer naar Brazilië moet om het met eigen ogen te zien. In Suriname heb ik al wel een deel van het Amazoneregenwoud mogen zien. Zó groen en zó puur natuur!

  1. Hoi Sanne wat een leuke reactie. Als je gaat laat het ons weten. Misschien dat we je kunnen voorzien van leuke ideeën en tips! Dat doen we graag

  1. Hoi Ingrid, leuk om te horen dat ik dus goed bezig ben 😉 Over een tijdje wordt jij ook een Brazilië kenner! Bedankt voor je leuke reactie

 3. Oh, als ik ooit de kans krijg om naar Brazilië te gaan (wat ik voorlopig alleen nog niet durf), dan lijkt het me zo cool om hier te verblijven! Die filosofie van het herbebossen is echt fantastisch. Zo’n mensen moeten we steunen!

  1. Hoi Karen, het is een prachtige locatie! en de filosofie sprak ook ons erg aan! waarom zou je niet naar Brazilië durven? Ieder geval bedankt voor je leuke reactie

  2. Hoi Karen, dank voor jouw leuke reactie. Maar bang hoef je niet te zijn, want in de stad Rio de Janeiro hoef je nooit te komen als je angstig daarvoor zou zijn. Zodra je landt, haal ik of een van ons jou op en met een uurtje ben je bij mij op het reservaat. Ik hoop je een keer te verwelkomen. Groeten vanaf Eldorado . Ernst Daniel Nijboer

  1. Hallo Manon, bedankt voor je leuke reactie. Wij laten graag aan iedereen zien hoe mooi Brazilië is. Ons doel is om zoveel mogelijk mooie verhalen over Brazilië te plaatsen.

 4. Wauw wat een paradijs! Onvoorstelbaar hoe mooi bepaalde plekken in de wereld zijn. Daar moet je eigenlijk geweest zijn en jezelf knijpen om je ogen te geloven 😉

 5. en toch zit er voor mij iets tegenstrijdigs in…je behoud natuur, wat enorm goed is, maar je financiert het met toerisme, wat natuurlijk heel goed kan, maarrrr….die toeristen komen dan wel met een vliegtuig en dat is zo vervuilend. Dat zijn altijd van die dilemma’s waar ik niet uitkom

  1. Hallo Felice, bedankt voor je oprechte reactie. Ik snap het dilemma en denk dat dit soort dilemma’s ook altijd zullen blijven. Het is denk ik ook altijd de vraag in hoeverre heb je invloed. Wat ik persoonlijk heel mooi vindt aan het verhaal is dat je uit liefde voor het land en de natuur je steentje probeert bij te dragen door op deze manier te ondernemen. Ik denk als iedereen op deze manier werkt dat we het met zijn allen een stuk beter doen en kunnen blijven genieten van al het mooie wat we hebben in deze wereld!

  1. Hallo Marjolein, wat een leuke reactie. Bedankt daarvoor. Het grootste compliment is natuurlijk dat je aangeeft het verhaal met plezier te hebben gelezen! Helemaal top 👍

  1. Ik stel voor dat je ons blijft volgen 👍 ons doel is om de mooie dingen van Brazilië te laten zien aan jullie. Van een fan voor een fan is ons motto! Bedankt voor je reactie Isa 👍

  1. Ja het is echt een paradijs. Verder kun je ook echt voelen dat het niet alleen om business gaat, maar vooral ook om betrokkenheid bij het land en de mensen! Heel bijzonder! Bedankt voor je reactie Lonneke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023