Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot -
Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Wat is Feijoada?

Feijoada is een typisch Braziliaans gerecht en kun je vergelijken met een stoofpot. Feijoada is een heerlijke mix van bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada wordt niet alleen gegeten in Brazilië, maar ook in landen zoals Portugal en Angola.

De naam Feijoada komt van de naam Feijão. Feijão is het Portugese woord voor boon. Over het algemeen is het gerecht in de basis hetzelfde, maar er zijn veel variaties te bedenken.

Wij delen het recept zoals wij het altijd in Nederland maken.

Braziliaanse Feijoada recept

Wat is Feijoada?
Feijoada is een typisch Braziliaans gerecht en kun je vergelijken met een stoofpot. Feijoada is een heerlijke mix van bonen en verschillende soorten vlees.
De naam is afkomstig van het woord “Feijão”, dat boon betekent in het Portugees. Er zijn wel honderden verschillende recepten van Feijoada en dit is het recept zoals wij het altijd maken.
Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Angola, Braziliaanse keuken, Brazilië, Portugal
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 4
Cost: 10 euro

Equipment

  • Grote stoofpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Sinaasappelpers

Ingrediënten

  • 400 gram Sukadelappen
  • 250 gram Chorizo
  • 150 gram Spekreepjes gerookt
  • 300 gram Hamlappen
  • 400 gram Zwarte bonen gedroogd
  • Olijfolie naar behoeve
  • Zout naar behoeve
  • 2 stuk Laurierbladen
  • 5 teentjes Knoflook
  • 2 stuk Ui gesnipperd
  • 1 stuk Paprika rood
  • 1 stuk Paprika geel
  • 2 blokjes Bouillon Vlees
  • 2 stuk Sinaasappel uitgeperst
  • 1 bosje Koriander
  • 1 bosje Bladselderij

Instructies

Bereidingswijze gedroogde zwarte bonen

  • Spoel de bonen met veel water en doe ze in een pan met ongeveer 2 liter water. Laat de bonen minimaal 8 uur weken.
  • Spoel daarna opnieuw de bonen goed af en doe daarna de bonen opnieuw in de pan. Doe ditmaal wat minder water, tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende.
  • Kook de bonen met een gesloten deksel ongeveer 1,5 uur. Na een uur kun je wat zout toevoegen naar behoeve.
  • Giet de bonen af en je kunt de bonen gebruiken

Bereidingswijze Feijoada

  • Maak het vlees schoon en snij het in kleine stukken.
  • Snij de ui, paprika en knoflook
  • Doe olie in de pan en bak het vlees lekker bruin
  • Bak daarna de ui en knoflook nog een minuutje mee
  • Voeg daarna ongeveer 1 liter water toe, blokjes bouillon, sinaasappelsap, de paprika en laurierblaadjes toe
  • Laat het geheel 1,5 uur op een laag vuurtje pruttelen en doe de deksel op de pan.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak
  • Voeg op het laatst de bonen, bleekselderij en koriander toe

Notities

Tip: Bij een heerlijke Braziliaanse Feijoada serveer je ook Farofa.
Tip: Serveer ook een portie rijst bij de Feijoada. Deze kun je op je eigen manier maken. Wij maken de rijst in een rijstpan, maar je kunt ook in een pannetje met hele fijne ui, knoflook en rijst iets lekkers koken.
Tip: Als wij visite krijgen dan serveren wij er ook Cassavefrietjes bij.
Tip: Koop een paar extra sinaasappels. Na het schillen maak je er plakjes van en presenteer je het op een bordje.
Tip: Je kunt ook stukjes Mango extra serveren als je dat lekker vindt.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse tosti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: