Fruitbier als wapen tegen vernietigende kettingzagen en massale ontbossing -
Fruitbier als wapen tegen vernietigende kettingzagen en massale ontbossing

Fruitbier als wapen tegen vernietigende kettingzagen en massale ontbossing

Eerlijk Fruit-keurmerk ter bescherming van de Amazone en de inheemse gemeenschappen


Fair Fruit 2.0 Campagne

Een keurmerk voor 'Eerlijk Fruit' dat staat voor de bescherming van de bedreigde Amazone en de locale inheemse families. Dat is de inzet voor een internationale campagne die pleit voor de introductie van een kwaliteitslabel op Nederlandse voedingsmiddelen en zuivelproducten.

In samenwerking met lokale gemeenschappen en internationale organisaties die strijden tegen de ecocide van de Amazone, lanceert Taste of Amazone de 'Fair Fruit 2.0' campagne, gericht op de Nederlandse consument, supermarktketens en retailers, die daarmee tegelijk hun duurzame voetafdruk plaatsen bij aankoop of verwerking van puur Amazone-fruit in hun voedingsproducten.

Biologische en unieke fruitsoorten afkomstig uit het hart van de Amazone waarvan wij in Nederland nog nooit gehoord hebben. Zoals Pitaya, Caju, Cupuaçu, Açaí, Acerola, Graviola, om maar enkelen te noemen. Dit gecertificeerd en gepasteuriseerd Amazone-fruit kan toegepast worden in tal van producten, zoals in zuiveldrank, jam, fruitwater, suikervrij-snoepgoed, sauzen en zelfs als fruitbier.

Fruitbier met een Eerlijk Verhaal

De Fair Fruit 2.0-campagne staat voor een eerlijk verhaal. Het fruit wordt rechtstreeks bij de kleine boer tegen een gegarandeerde prijs afgenomen en als gecertificeerd fruitpoeder naar Nederland geëxporteerd, voorzien van een QR-code waarmee onder meer herkomst en type fruit getraceerd kan worden.

QR Code Trade and Trace

Superfruit 2.0

Als eerste Fair Fruit-product verschijnt een fruitbier-lijn van puur Amazone-fruit op de markt. Een verfrissend biertje, met of zonder een vleugje alcohol, dat ook nog eens voedzaam is door de kracht van wild fruit. Superfruit-2.0. Eigenlijk alles wat je aan vitamines en antioxidanten nodig hebt op een dag. Bijvoorbeeld Açaí, de gezonde blauwe bes uit de Amazone, heeft als aardige bijkomstigheid ook nog dat het de snack-trek verminderd, dus geen zorgen over dat extra pondje.

Syntropic Forest Farming

Initiatiefnemer voor de champagne is Ernst Daniel Nijboer. Als journalist verdiept hij zich in de syntropische bosteelt van deze typische Amazone vruchten. "Ik zie hoe de lokale boer en de inheemse gemeenschappen dit native fruit telen op kleinschalige bosplantages midden in de jungle. Ecologische fruitteelt in harmonie met de natuur en volledig pesticiden-vrij. En belangrijk.. er hoeft geen boom voor te wijken.”.

Fair Fruit als instrument dat meerdere doelen tegelijk dient. Enerzijds de bescherming van het bedreigde regenwoud en steun voor de arme inheemse boer door ze een eerlijke prijs te geven voor hun fruit, anderzijds de groeiende vraag naar duurzame producten door de consument en supermarkt.

Certificering

Onder druk van de internationale publieke verontwaardiging over de massale illegale houtkap en de vernietiging van de biodiversiteit in de Amazone gaan enkele grote Europese supermarktketens over tot boycot van Braziliaanse producten.

Volgens Nijboer kan dit echter contraproductief werken als ook 'eerlijke producten' hieronder moeten lijden. "Met zo'n Fair Fruit label wordt die lokale boer de hoeder van het regenwoud, en geef je als duurzaam-bewuste consument vanuit het Westen een duidelijk signaal af “.

Proost… op uw gezondheid en op uw footprint!

Taste of Amazone, Ernst Daniel Nijboer
tasteofamazone@gmail.com

Volg dit geweldige project op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Bekijk onze trailer op YouTube

Meer informatie over Brazilië?

Geld overmaken naar Brazilië

Braziliaanse recepten

Braziliaanse feestdagen 2021

Overzicht feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023