
Maak kennis met de Braziliaanse keuken
Braziliaanse keuken
De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden.
De Braziliaanse keuken heeft elementen uit andere landen meegekregen vroeger. Voornamelijk uit Portugal, Afrika en India.
Het bekendste gerecht van Brazilië is Feijoada en lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct zo lekker, maar dat is het wel. Een heerlijke stoofpot van verschillende soorten vlees waarover later in het bericht meer.
In Brazilië is men gek op vlees en dat zie je terug aan de vele grill restaurants die je overal in Brazilië ziet. Een bezoek aan één van deze Churrascarias mag dan ook zeker niet ontbreken als je op vakantie in Brazilië bent.


Bij een rodizio kun je voor een vaste prijs genieten van een lopend buffet. Het enige wat je niet zelf hoeft te pakken is het vlees. Deze heerlijke spiesen worden bij de tafel voor je gesneden. Neem niet direct teveel, want er komen nog veel verschillende soorten vlees langs.

Wij hebben ons verder laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië.
Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.


Brazilianen eten graag warm
In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.
Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal.
Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.
Braziliaanse ingrediënten
De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.
Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.
Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken
In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...
Braziliaanse Brigadeiros
Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Açai
De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht zit vol met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.
Zoals de onderstaande afbeelding laat zien kun je dit heerlijke Açai gerecht variëren door het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?
Tapioca
Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken. Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje.
Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten. Je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld met een omelet.

Pão de queijo
Wel eens gehoord van Pão de queijo? Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.
Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Canjica
Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Feijoada
Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.
Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Farofa
Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Mandioca Frita
Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Coxinhas
Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Carne de Sol
Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Pastel
Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!
In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.
Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!
43 Replies to “Maak kennis met de Braziliaanse keuken”
Kleine tip: bij farofa omschrijf je dat je maniokmeel zou kunnen vervangen door o.a. cassavemeel
Maar maniokmeel is hetzelfde als cassavemeel 🙈
Beste Jennifer. Wat fijn dat je de moeite hebt genomen om het te melden. Gelijk aangepast 👍
Ik woon in Brazilië sinds een tijdje, ben gek op de keuken. In Brazilië, tenminste waar ik woon, kun je op bijna elke hoek op de straat xis kopen.
Lijkt op een hamburger maar de smaak is niet te vergelijken. Vaak zit er vlees (je kan kiezen, kip, koe, kippenhart enz.) met ei, erwten, sla, tomaat, kaas en saus. Je mag het ook zelf samenstellen. En het is super lekker!
Wat leuk! Hopen wij over aantal jaar ook te doen. Ik had er nog niet van gehoord. Leuk dat je het verteld! Ga het zeker eens proberen als we er weer zijn. Zal mijn vrouw eens vragen of ze het kent. Obrigado 👍😋
Staan wel erg lekkere dingen. Ik ga komend weekend eens kijken of ik er wat van kan maken; je hebt me nieuwsgierig gemaakt!
Wauw! Ziet er heerlijk uit, klinkt ook echt goed. Ik ben ook gek op warm eten
Tapioca kende ik alleen van naam en dan in de vorm van pap. En laat ik dat nu niet lusten. Ik ben wel benieuwd naar hoe het smaakt als je er een pannenkoekje van maakt.
Ik kende de pap variant nog niet. Zal mijn vrouw eens vragen of ze dat een keer wil maken. Mag alles graag een keer proeven 🙂
Twee keer warm eten per dag, ik kreeg dit ooit als tip van de diëtiste, het zou veel gezonder zijn, zei ze. Vooral omdat je dan doorgaans een evenwichtigere maaltijd eet met meer (verschillende) voedingsstoffen. Mijn nicht kreeg net dezelfde tip van een andere diëtist, er zit misschien wel iets in, wie weet…
Ik durf er niet zoveel over te zeggen. Diëtistes zijn het ook niet altijd met elkaar eens. Mijn vrouw blijft ieder geval twee warme maaltijd eten en ik tegenwoordig ook steeds meer. Persoonlijk merk ik niet echt verschil
Oooh twee keer per dag warm eten lijkt me heerlijk! Mijn favoriete maaltijd van de dag.
Leuke uitgebreide site en de recepten zien er heerlijk uit. Ga ik eens nader bekijken
Wat een leuk compliment. Bedankt daarvoor. 👍
Ik ken de Braziliaanse keuken helemaal niet. De rijst met bonen en vlees deed me wel wat denken aan wat wij aten in Cuba en Mexico. Hopelijk heeft het in Brazilië wat meer smaak 😉 De zoetigheden spreken mij meer aan 😉 Açai is zeker lekker!
Ik wist niet dat ze zoveel speciale dingen hadden… Veel van de dingen die hier staan, kende ik niet eens. Maar dat maakt het natuurlijk leuk om te ontdekken!
Kijk daar doen we het voor 👍
die braziliaanse bitterballen….die zou deze Hollandse dame ook best wel lusten…
Volgens mij heb ik nog nooit Braziliaans gegeten, zou het best eens willen proberen 😀
Leuk! Ben benieuwd wat je er van vindt 👍
Mmmmm Coxinhas. Megalekeer 🙂
Ken je ze?
Coxhinas klinkt heerlijk! Wat een handige ideetjes 🙂
Wat een heerlijke kennismaking met de keuken. Ik ben zo benieuwd naar alle gerechten.
Bedankt voor je leuke reactie. We gaan binnenkort nog meer Braziliaanse recepten plaatsen 👌
Ziet er allemaal heerlijk uit
Dankje Naomi
Klinkt allemaal heerlijk!
Heb je al eens Braziliaans gegeten? Bedankt voor je reactie Balou 👍
Ik doe açai als poeder in mijn smoothie maar ik heb de echte bes nog nooit gezien. Superfood he!
Klopt, ik heb er kennis mee gemaakt in Brazilië. Blijkt echt super gezond te zijn 😉
ik ken de Brazilliaanse keuken totaal net realiseer ik me ! als het ik het zo lees, heeft het veel weg van de Spaanse/mexicaanse keuken? Of lees ik dat verkeerd ? Zou zomaar kunnen
Brazilië heeft veel invloeden van andere culturen zoals Africa, India, Portugal en nog meer
Ik ga nu al enkele jaren naar Brazilië. Jammer genoeg spreek ik de taal nog niet. Ik had graag het recept van hun bruine bonensoep met rookworst gekregen. Kan u mij daar soms aan helpen ?
Hallo Kathelijne, jij bedoeld denk ik Feijoada? Dit is een heerlijk gerecht. Helaas heb ik op de site dit recept nog niet staan, maar dat komt tzt wel. Als je op google recept feijoada invoert kom je een aantal recepten tegen! Laat je weten hoe het smaakte?
Heerlijk krijg er trek van 😂😂
Wat lijkt je lekker? Heb je al eens Braziliaans gegeten? Bedankt voor je reactie Ilse
Het zit er niet direct in dat ik op korte termijn naar Brazilië ga, maar zeker weten dat ik me ga verdiepen in de gerechten/recepten. Weer eens wat anders! En nu ik toch ben, verken ik de rest van je website/blog ook direct. Komt Brazilië ineens toch een beetje dichterbij.
Wat een lieve reactie. Braziliē is zeker ver weg. Dat iemand dan over onze site zegt dat het Brazilië dichterbij brengt is dat het grootste compliment die we kunnen krijgen. Super bedankt Gabrielle
Klinkt allemaal erg lekker de feoijda (als ik het goed schrijf) zou ik wel willen proberen
Als je een keer lekker Braziliaans wil eten dan zou ik eens een keer naar Rodizio in Scheveningen gaan. Daar kun je heerlijk Braziliaans eten! Bedankt voor je leuke reactie Tamara
Ik ben zelf half Braziliaans en ik vind het wel moeilijk om twee verschillende talen te spreken Maar ik spreek het meest Portugees 😅
Lijkt me heerlijk om beide talen goed te spreken 🇧🇷🇳🇱
Geen fan van rijst naar die lekkernijen zien en klinken heel goed