Nederlandse koloniale sporen in Brazilie -
Nederlandse koloniale sporen in Brazilie

Nederlandse koloniale sporen in Brazilie

Ons geschiedenisboekje onder een Virtuele Loep

Wat je beslist nog NIET wist over Nederlands Brazilië (1624 - 1654) en wat ons geschiedenisboekje nooit of nauwelijks heeft gehaald!

RIO DE JANEIRO - De Nederlandse documentairemaker - onderzoeksjournalist Ernst Daniel Nijboer treedt in koloniale voetsporen op zoek naar oude en hedendaagse restanten van gedeeld Nederlands - Braziliaans erfgoed, en onthult historische feiten die door de eeuwen heen onderbelicht zijn gebleven.

Zo leidt zijn historische zoektocht naar een eeuwenoud vergeten en verborgen Nederlands fort, Madame Bruyne, nabij Recife. Ook ontdekt hij in een privé-collectie de grootste verzameling schilderijen van de Haarlemse schilder Frans Post buiten Europa, waar menig Nederlands museum van zal watertanden.

Maar de speurtocht van Nijboer gaat dieper en zo legt hij ook de hedendaagse gevolgen van het koloniale slavernijverleden bloot.

Ernst Daniel: "Wat maar weinig mensen weten over de Nederlandse koloniale periode in Brazilië is de rol die de toenmalige Nederlandse WIC-gouverneur Johan Maurits van Nassau-Siegen speelde in de slavernij. Onder zijn bewind werden honderdduizenden slaven uit Afrika naar Brazilië ontvoerd en onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd naar onder andere Suriname en het Caribisch gebiedDe sporen uit dat verleden zijn nog tot op de dag van vandaag steeds zichtbaar onder de zwarte gemeenschappen. Afro-Brazilianen worden veelal als tweederangs burger beschouwd en als huidige generatie na-zaten lijden zij nog dagelijks door racisme, discriminatie of bijvoorbeeld de toegang tot de universiteit".

Hoe wordt er eigenlijk teruggekeken op die Nederlandse periode?

''Daarover zijn de meningen sterk verdeeld'' vertelt Nijboer. "Enerzijds prijst men Van Nassau voor de goede dingen die hij er introduceert, zoals de kunst, de wetenschap en godsdienstige tolerantie. Daardoor krijgt hij een bijna keizerlijke reputatie toegedicht. Maar wel eentje die zorgvuldig wordt gekneed door zijn spindokter, predikant Caspar van Baerle, ook wel Berlaeus, die zijn rol als held en visionair hier en daar flink aandikt, en zodanig in onze geschiedenisboekje en archieven belandt. Maar niet alles van Johan Maurits wordt geprezen, omarmt en aanbeden. De zwarte gemeenschap en anti-racisme groeperingen eisen dat deze heldenverering wordt gestopt en dreigen zijn borstbeeld in de stad Recife van zijn sokkel te lichten. Volgens hen is J.M. een racist en misdadiger die zich over de rug van de slaven en de handel verrijkt heeft'', concludeert Nijboer in zijn documentaire.

De serie 'Historisch Geloept 2.0' is ook gemaakt als lesprogramma voor jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs, musea en erfgoedinstellingen. In deze educatieve en interactieve EduPortal komen thema's aan bod die het maatschappelijk debat voeren, zoals de actuele discussie over het al dan niet herdenken van het slavernijverleden, het vraagstuk over ‘omstreden’ erfgoed-objecten en teruggave aan de oud-koloniën, of over polarisatie in de samenleving door 'Wij-Zij-denken' over maatschappelijke vraagstukken.

Bekijk hier de trailer van de serie 'Historisch Geloept 2.0'

Mijnbrazilie-Brazilië-Nederlandse koloniale sporen in Brazilie-Johan Maurits van Nassau Siegen-met zwarte jongen
Een schilderij van Johan Maurits van Nassau-Siegen uit 1666.
Het schilderij is gemaakt door Pieter Nason (fl.1632-1690) en is gemaakt met olieverf.
Links een slaaf jongetje uit het hof van Van Nassau.
Bronvermelding bij artikel:
Onderzoeksjournalist Ernst Daniel Nijboer

Ernst Daniel Nijboer

Onderzoeksjournalist en documentairemaker van de serie 'Historisch Geloept 2.0' waarmee een eigentijds vergrootglas wordt gelegd over ons geschiedenisboekje op zoek naar historische feiten uit het koloniale verleden die onze archieven nauwelijks of nooit hebben gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023