Wat te doen in São Paulo: De beste tips en bezienswaardigheden -
Wat te doen in São Paulo: De beste tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in São Paulo: De beste tips en bezienswaardigheden

São Paulo is de grootste stad van Brazilië

In het zuidoosten van Brazilië ligt de miljoenenstad São Paulo. Door de lokale bewoners ook wel Sampa genoemd. São Paulo is de grootste stad van Zuid-Amerika en de inwoners worden ook wel Paulista's genoemd.

Vanwege de late opkomst en groei van São Paulo vindt je niet veel oude gebouwen zoals je dat misschien gewend bent bij andere bestemmingen in Brazilië.

Skyline São Paulo
Skyline São Paulo

São Paulo wordt ook wel een betonstad genoemd en dat is ook niet zo gek met al die duizenden wolkenkrabbers. Als je bovenop een wolkenkrabber dan is dit best indrukwekkend.

In de nacht is São Paulo ook een mooie stad om te zien met alle verlichting.

São Paulo-Bairro Lapa-Lapa is een wijk in São Paulo-Lapa bij nacht
São Paulo-Terraço Italia-Avenida Ipiranga-República-São Paulo-State of São Paulo

Zoals ook te zien op bovenstaande foto gemaakt in de wijk Lapa (Centro da Lapa) in de westelijke zone van de stad.

Waar ligt São Paulo?

De Braziliaanse stad São Paulo ligt in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. In de stad São Paulo wonen meer dan 12,5 miljoen mensen op een oppervlakte van ongeveer een kwart van Nederland.

São Paulo was vroeger niet noemenswaardig, maar de export van koffie heeft de stad ontzettend hard laten groeien. Nu is São Paulo het financiële en industriële centrum van Brazilië en zijn er veel grote internationale bedrijven te vinden.

Het weer in São Paulo

Vanwege het zeeklimaat in São Paulo kan het elke maand regenen. De beste reistijd om naar São Paulo toe te gaan is in de periode Maart tot en met Oktober. Dan valt er niet veel regen en zijn de temperaturen goed te doen.

Het weer in São Paulo

In de periode Januari tot en met Maart is het erg warm in São Paulo en kan het soms ook flink regenen.

Op vakantie naar São Paulo

Als je naar Brazilië op vakantie gaat dan is de kans vrij groot dat je langs São Paulo komt vanwege de vliegverbindingen vanuit Nederland. Veel mensen vliegen dan door naar andere bestemmingen en dit heeft voornamelijk te maken met de gedachte dat São Paulo niet zo veel te bieden heeft. Dit merken wij ook aan de gesprekken die wij hebben met bezoekers van onze website.

São Paulo-Stad van São Paulo met een vlag van de Braziliaanse deelstaat São Paulo

Dit is jammer, want São Paulo is misschien niet de mooiste stad van Brazilië, maar is zeker een bezoekje waard. We hopen na het lezen van onze ervaringen dat je toch besluit om deze stad eens te bezoeken.

De stad São Paulo heeft namelijk veel cultuur, historie, kunst en huisvest verschillende nationaliteiten. Dit betekent heel veel lekkere restaurants, een uitbundig uitgaansleven en ongeveer 100 verschillende museums die je kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden in São Paulo

In de drie dagen dat wij in São Paulo zijn geweest hebben we best wel veel kunnen zien. Je zult merken dat het verkeer in São Paulo een drama is, want het is zo ontzettend druk met auto's en bussen dat wij ons voornamelijk verplaatst hebben via de metro.

São Paulo-Metro São Paulo

Dit was goed te doen, maar ook in de metro kon het ontzettend druk zijn. Wij hebben ons laten vertellen dat er per dag 7 miljoen voertuigen zich verplaatsen door São Paulo.

São Paulo-Bezienswaardigheden São Paulo-Viaduto do Chá

De rijke mensen in São Paulo verplaatsen zich met een helikopter van de ene plek naar de andere plek. Het vliegverkeer (helikopters en vliegtuigen) is in São Paulo enorm.

Mocht je naar São Paulo willen dan zouden wij adviseren om een lang weekend te gaan. In het weekend heb je namelijk een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad.

Pátio do Colégio

De Pátio do Colégio is eigenlijk het begin geweest van São Paulo. De stad São Paulo is gesticht in het jaar 1554 door Portugese Jezuïeten. Op het plein in het oude centrum vindt je een monument van de stichters van de stad en er staat een museum genaamd Anchieta museum.

São Paulo-Patío do Colégio-Bezienswaardigheden in São Paulo
Pátio do Colégio
Pátio do Colégio

Pátio do Colégio was de zetel van de regering van São Paulo tussen 1765 en 1912. Een belangrijke en historische plek in São Paulo en daarom zeker een bezoekje waard.

Ponte Estaiada Octavio Frias de Oliveira

De brug Ponte Estaiada is in gebruik sinds Mei 2008 en geeft je de mogelijkheid om de Pinheiros-rivier over te steken. Het verbindt Jornalista Roberto Marinho Avenue met Marginal Pinheiros.

São Paulo-Rio Pinheiros-Ponte Estaiada Octavio Frias de Oliveira

Rio Pinheiros is een rivier van 25 kilometer lang en mondt uit in de Tietê rivier (rio Tietê). De rivier is ernstig vervuild door dumpingen van afval door bewoners, fabrieken die chemische producten lozen en bouwbedrijven die bouwafval dumpen. Al met al een trieste bedoeling.

Ponte Octávio Frias de Oliveira
Ponte Estaiada Octavio Frias de Oliveira

De brug, die lijkt op een X, is 138 meter hoog en heeft een lengte van 1600 meter. De brug heeft het sinds zijn bestaan zwaar, want het is al meermaals vernield door vandalen.

Estação da Luz

Het station van het licht is een bijzonder mooi gebouw die niet alleen als station fungeert, maar het huisvest ook het museum van de Portugese taal. De mooie klokkentoren is gemaakt met als inspiratie de klok van de Big Ben in Londen.

São Paulo-Estação da Luz-Dodge
Treinstation Luz
Estação da Luz perron
São Paulo-Treinstation-Estação da Luz São Paulo

De overeenkomst met de Big Ben is geen toeval, want de architect die verantwoordelijk is geweest voor het project wat een Brit. Tevens zijn alle materialen voor de bouw van het station uit Engeland gehaald.

Avenida Paulista

Op zondag is de drukste straat van São Paulo autovrij. Avenida Paulista is een snelweg die kruist door het financiële centrum van de stad. De weg is bijna drie kilometer lang en op een normale dag passeren hier 800.000 mensen.

São Paulo-Avenida Paulista
São Paulo Avenida Paulista met auto's op een doordeweekse dag
São Paulo Avenida Paulista op zondag

Op de zondag is de weg gevuld met fietsers/skaters, straatmuzikanten/artiesten en gezinnen die lekker wandelen langs alle activiteiten en optredens.

São Paulo-Avenida Paulista-Op zondag is de weg afgesloten en kun je wandelen en recreëren
São Paulo-Avenida Paulista-Lopen langs de Avenida Paulista in São Paulo
São Paulo-Avenida Paulista-Op zondag is de weg afgesloten en kun je wandelen en recreëren
São Paulo-Avenida Paulista-Lopen langs de Avenida Paulista in São Paulo

Heerlijk om daar tussen te lopen en het verschil te zien met een normale dag. Het is in ieder geval vaak gezellig. Als er demonstraties zijn dan kun je het beste verder lopen, want dat kan nog wel eens uit de hand lopen.

Avenida 23 de Maio

Duizenden mensen in auto's en bussen rijden langs deze drukke weg die 3,2 kilometer lang is. De weg gaat langs verschillende wijken zoals Liberdade, Bela Vista, Vila Mariana en Paradise.
Avenida 23 de Maio-São Paulo-SP
São Paulo-Avenida 23 de Maio-São Paulo
São Paulo-Av 23 de Maio-São Paulo

De Avenida 23 de Maio eert São Paulo's strijd voor een democratische grondwet, de zogenaamde constitutionele revolutie van 1932.

Praça da Sé

In het centrum van São Paulo vindt je een groot plein met fonteinen, palmbomen en prachtige gebouwen. Het is een plein met veel historische gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad. Dit is een ideale plek om eens lekker om je heen te kijken. Erg gebeurd van alles.

São Paulo-Praça da Se-Se Cathedral
Catedral da Sé São Paulo-Bezienswaardigheden São Paulo-Praça da Sé-Kathedraal Metropolitana
Catedral da Sé

De mooiste bezienswaardigheid op dit plein is de grote kathedraal Metropolitana. De kathedraal heeft prachtige vormen, mooie torens en bijzonder mooie glas-in-lood ramen. De kathedraal is niet alleen mooi van buiten, maar binnen kijken is ook zeker de moeite waard.

Catedral Metropolitana de São Paulo

Morumbi shopping

Als je denkt dat je de grootste shoppingmalls wel gezien hebt dan wordt je in São Paulo toch weer verrast. Shopping Morumbi is mega groot. Het winkelcentrum heeft meer dan 450 winkels en heeft meerdere bioscopen en heel veel restaurants.

São Paulo Metro map Station Morumbi

Je kunt hier met de metro goed komen, maar als je niet met al je gekochte spullen over straat wilt dan kun je ook een Uber of Taxi nemen.

Beco do Batman

São Paulo wordt ook wel eens de betonnen jungle van Brazilië genoemd en dat is ook niet zo raar als je ziet hoeveel er gebouwd is. Je zult echter zien in de stad dat veel beton bespoten is met graffiti. Je moet er van houden, maar er zitten echte pareltjes bij. Om hier goed van te kunnen genieten kun je naar de wijk Vila Madalena.

São Paulo-Bezienswaardigheden São Paulo-Beco do Batman
São Paulo-Streetart-Graffiti
Beco do Batman Streetart
São Paulo-Beco do Batman-Batman’s steeg in Sao Paulo Brazilië

In de jaren tachtig werd hier een muur bespoten met de personage Batman waar uiteindelijk ook de naam Beco do Batman vandaan is gekomen. In deze steeg kun je genieten van heel veel graffiti.

Bezoek de wijk Liberdade

Zoals eerder benoemd wonen er in São Paulo veel nationaliteiten. Zo wonen er in de wijk Liberdade veel Japanners. De wijk Liberdade huisvest de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan. De Japanners zijn naar Brazilië getrokken aan het begin van het jaar 1900 en zijn er niet meer weggegaan.

Torii Gate Liberdade Avenue
Praça Liberdade
São Paulo-Liberdade-São Paulo-Japanse wijk Liberdade
São Paulo-Liberdade-Japanse wijk Liberdade-Stoplicht

De wijk is goed te bereiken via de Metro en als je er eenmaal bent kun je genieten van alles wat Japan te bieden heeft. Heerlijke restaurants waar je typische Japanse gerechten kunt eten zoals Sushi, Takoyaki en Okonomiyaki.

São Paulo-Liberdade-Markt in de wijk Liberdade
São Paulo-Bezienswaardigheden São Paulo-Liberdade
São Paulo-Liberdade-Japanse wijk Liberdade
São Paulo-Liberdade-Japanse wijk

Verder heb je leuke winkels en heb je elke dag marktjes. In het weekend heb je een grote markt waar je allerlei Japanse producten en souvenirs kunt kopen.

Bezoek het Ibirapuera Park

Ibirapuera park in São Paulo wordt ook wel eens vergeleken met central park in New York, omdat het park zo ontzettend groot is. In het park kun je fijn wandelen langs al het water, monumenten en speeltuinen.

Als je de hele dag tussen het beton hebt gelopen dan is al het groen in dit park best fijn.

Obelisco do Ibirapuera
São Paulo-Parque Ibirapuera in São Paulo
São Paulo-Ibirapuera Park-Parque do Ibirapuera
Parque Ibirapuera-Vila Mariana-São Paulo
São Paulo-Parque Ibirapuera-Vila Mariana-São Paulo-Ponte do Parque Ibirapuera

Je kunt ook een fiets huren om lekker door het park te fietsen, een lekkere picknick organiseren of bezoek het museum van moderne kunst.

São Paulo-Auditório Ibirapuera

Je kunt ook het auditorium van Oscar Niemeyer bezoeken. Als je meer wil weten over Oscar Niemeyer dan kun je ons bericht ''Brasilia is de hoofdstad van Brazilië'' lezen.

In het weekend zijn er ook activiteiten, maar dat hebben wij overgeslagen. Je kunt ook niet overal tegelijk zijn natuurlijk.

Ibirapuera Park Fontein
Ibirapuera Park-Fontijn-Nacht

Bovenstaande foto's van de fontein in het Ibirapuera park laten het verschil zien tussen overdag en s'avonds. Dat ziet er prachtig uit met al die mooie kleuren.

Vanwege de veiligheid vonden we het park in de avond niet zo fijn. We konden niet helemaal inschatten of dit veilig was aangezien we s'avonds toch wat meer opletten in Brazilië.

Museu de Arte

Wij zijn er zelf niet geweest, maar voor de kunstliefhebbers willen we het toch graag vermelden. Het Museu de Arte in São Paulo is namelijk een bezoekje waard als je een kunstliefhebber bent.

São Paulo-Museu de Arte
Museu de Arte
São Paulo-Museu de Arte in São Paulo

Je kunt daar namelijk verschillende kunstwerken vinden van de grootste schilders van de wereld zoals Rubens, Picasso, van Gogh en Monet. Je vindt het grootste museum van São Paulo aan de bekende weg Avenida Paulista.

Theatro Municipal de São Paulo

Het theater van São Paulo is geopend in 1911 en is één van de belangrijkste theaters in Brazilië. De bouwstijl is vergelijkbaar met andere theaters in de wereld en het gebouw heeft veel weg van de opera in Parijs.

Bezienswaardigheden São Paulo-Theatro Municipal de São Paulo
São Paulo-Theatro Municipal de São Paulo

Ga naar de website van het Theatro Municipal de São Paulo voor een overzicht van het programma.

Parque da Independência

Parque da Independência ligt in de wijk Ipiranga. Dit is in het zuidoostelijke deel van São Paulo. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 161.300 vierkante meter. In het park kun je een bezoek brengen aan het museum Museu do Ipiranga of je bekijkt het onafhankelijkheidsmonument  Monumento da Independência.

São Paulo-Museu do Ipiranga-São Paulo
Monumento da Independência

Het stadspark van São Paulo biedt de mogelijkheid om een mooie wandeling te maken. Het park en het museum hebben de afgelopen jaren een ingrijpende renovatie en uitbreiding ondergaan.

Museu do Ipiranga

Het museum is gesloten sinds 2013, omdat het op dit moment wordt gerepareerd en gerestaureerd. Volgens de laatste informatie zal het weer open gaan in 2022 als onderdeel van de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid.

Museum-São Paulo-Museu Ipiranga-Museum in São Paulo
Mijnbrazilie-Brazilië-São Paulo-Bezienswaardigheden São Paulo-Museu do Ipiranga
São Paulo-Museu do Ipiranga

Overnachtingsmogelijkheden en uitgaansmogelijkheden

We kunnen ons wel voorstellen dat als je naar de grote stad São Paulo gaat het moeilijk te kiezen is waar je het beste kunt overnachten. Misschien heb je wat aan de volgende tips.

Als je in een wijk wil overnachten waar je lekker kunt feesten in allerlei barretjes en nachtclubs dan is de wijk Consolação een goed idee. Tevens heb je in deze wijk de bekende straat Rua Augusta.

São Paulo-Uitgaan in São Paulo-Uitgaansleven São Paulo-Nachtleven São Paulo

De meest sfeervolle wijk is Vila Madalena waar je in tegenstelling tot de rest van de stad veel laagbouw vindt. Veel restaurants, barretjes en leuke terrasjes die s'avonds plaats maken voor dans en muziek.

Wil je wat dichterbij het Ibirapuera park en de beroemde plek Avenida Paulista overnachten dan kun je het beste naar de wijk Jardins.

Vliegvelden van São Paulo

São Paulo heeft twee grote vliegvelden waarvandaan je zou kunnen vliegen. Je hebt het internationale vliegveld Guarulhos (GRU) en je hebt Congonhas (CGH) waarvandaan veel binnenlandse vluchten vertrekken.

São Paulo-Vliegveld São Paulo Gaurulhos GRU

De afstand tussen beide vliegvelden is ongeveer 35 kilometer en je kunt met de bus voor ongeveer 7/8 euro in een dik uur van het ene vliegveld naar het andere. Je moet dan wel een beetje geluk hebben met het verkeer.

Let goed op bij het boeken van vliegtickets, want je zult niet de eerste zijn die zich vergist of erachter komt dat je maar een korte tijd hebt om van het ene vliegveld naar het andere vliegveld te gaan. Wij moesten een keer overstappen met LATAM en die had een gratis bus rijden tussen beide vliegvelden. Het is dus zinvol om dit goed uit te zoeken. Mocht je er niet uitkomen dan willen wij altijd wel met je meekijken.

Vanaf Schiphol Amsterdam (AMS) kun je in 12 uur rechtstreeks vliegen naar São Paulo (GRU) met KLM.

Veiligheid in São Paulo

Als je naar Brazilië op vakantie gaat dan reageren mensen vaak met de opmerking ''pas je wel op''? Enerzijds begrijpelijk, maar niet altijd terecht. Ja, het kan best gevaarlijk zijn in Brazilië als je in de verkeerde wijken bent of als je s'avonds alleen over straat gaat in bepaalde gebieden, maar er zijn ook zat gebieden waar je veilig kunt zijn.

Wij komen al jaren in Brazilië en hebben ons nog nooit onveilig gevoeld.

São Paulo-Favela São Paulo

Ons beste advies is: Lees ons bericht ''Tips voor een veilige vakantie in Brazilië''.

Je bent nu eenmaal in een land waar arm en rijk heel dicht bij elkaar leeft. Echter als je hier bewust mee omgaat en je aan bepaalde basis regels houdt dan is de kans op vervelende situaties minimaal. Het zou geen reden moeten zijn om niet naar São Paulo te gaan.

Zijn we nog iets vergeten?

We zijn ons er van bewust dat je een grote stad als São Paulo niet in 3 dagen kunt ontdekken. Mocht je na het lezen van ons bericht nog leuke tips, ideeën of aanvullingen hebben dan horen we het graag.

Op onze contactpagina kun je de verschillende manieren vinden om met ons in contact te komen.

Banner: veelgestelde Brazilië vragen en antwoorden

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Rio de Janeiro

Natal

Jericoacoara

Fortaleza

Brasilia

Pipa

Curitiba

Ouro Preto

Teresina

Cumbuco

Iguazu

João Pessoa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: