Tips voor een veilige vakantie in Brazilië -
Tips voor een veilige vakantie in Brazilië

Tips voor een veilige vakantie in Brazilië

Veilig op vakantie naar Brazilië

Brazilië is een land vol schoonheid en avontuur, maar ook vol uitdagingen en gevaren. Je kunt er heerlijk genieten van de rijke cultuur, de adembenemende natuur en de zonnige stranden, maar je moet ook oppassen voor de armoede en de criminaliteit die in sommige gebieden aanwezig zijn.

Je kunt te maken krijgen met overvallen, berovingen en diefstal, soms met geweld of wapens. Vooral in de grote steden zoals Brasília, Rio de Janeiro, São Paulo, Fortaleza, Recife en Salvador da Bahia moet je alert zijn. Ook de favela’s, de arme wijken aan de randen van de steden, zijn riskant en kun je beter mijden.

Dit wil niet zeggen dat je Brazilië links moet laten liggen als vakantiebestemming. Er zijn tal van veilige plekken in Brazilië waar je ongestoord vakantie kunt vieren. Denk bijvoorbeeld aan het Amazonegebied, het Pantanal-wildreservaat, de Iguaçu-watervallen of de paradijselijke eilanden voor de kust. Met een beetje gezond verstand en een goede voorbereiding kun je veel risico’s vermijden.

Lees hier onze tips voor een veilige vakantie in Brazilië:

Tip 1: Reizen met een taxi of een uber

Er zijn wijken in de grote steden die je beter kunt vermijden. Dit zijn niet alleen de beruchte favela’s, maar ook andere gebieden die riskant of lastig zijn.

Als je niet wilt verdwalen in de verkeerde buurten, kun je het beste met een taxi of een Uber reizen. Maar wees voorzichtig: sommige taxichauffeurs rijden om om meer geld te vragen. Wij kunnen Portugees en weten soms de weg, maar we doen vaak alsof we de omgeving goed kennen. Als dat niet het geval is, kun je de taxichauffeur je bestemming laten zien op Google Maps op je telefoon. Zo vergroot je de kans dat hij de kortste/snelste route neemt.

Tip 2: Hoe meer je bij je hebt, hoe meer ze kunnen stelen

Brazilië is een prachtig land, maar helaas ook een land met veel armoede en criminaliteit. Vooral in de grote steden moet je goed oppassen voor overvallen, berovingen en diefstal. Criminelen hebben het vaak gemunt op mensen die er rijk uitzien, bijvoorbeeld door sieraden, horloges of dure telefoons. Hoe meer je bij je hebt, hoe aantrekkelijker je bent voor een dief.

Als je in Brazilië rondloopt met je nieuwe iPhone, loop je het risico dat iemand hem zo uit je handen grist. Dit kan overal gebeuren, maar sommige plekken zijn gevaarlijker dan andere. Probeer daarom zo min mogelijk op te vallen en gebruik je telefoon alleen als het nodig is.

Tip 3: Als het dan toch gebeurt blijf rustig

Als je in Brazilië wordt beroofd van je tas of telefoon, is het verstandig om geen verzet te bieden. Je weet nooit of de dief gewapend is of geweld zal gebruiken. Deze mensen hebben vaak niets te verliezen en zijn daarom onvoorspelbaar. Neem daarom zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee, dan heb je ook minder te verliezen.

Ga na een beroving zo snel mogelijk naar de politie om aangifte te doen. Je spullen zijn meestal wel verzekerd en kunnen dus vervangen worden. Zorg dat je het dossiernummer van de aangifte noteert. Blokkeer ook je bankpas en je telefoon als je die kwijt bent. Zo voorkom je dat de dief misbruik maakt van je gegevens of geld.

Tip 4: Verstop je geld

Een goede manier om je geld en documenten te beschermen tegen diefstal tijdens het reizen is het gebruik van een moneybelt. Een moneybelt is een plat tasje dat je onder je kleding kunt dragen, om je middel of om je nek. Zo zijn je spullen onzichtbaar en moeilijk te bereiken voor zakkenrollers. Er zijn verschillende soorten moneybelts, zoals heuptassen, nektasjes of riemen. Je kunt een moneybelt kopen bij verschillende webshops of reiswinkels.

Het is verstandig om niet al je geld in je moneybelt te stoppen, maar een klein bedrag in je broekzak te houden voor noodgevallen. Als een dief je toch iets afhandig wil maken, kun je hem dat geven en ben je niet alles kwijt.

Tip 5: Neem alleen daggeld mee

Brazilië is een prachtig land om te bezoeken, maar je moet wel oppassen voor dieven. Ze kunnen je overvallen op elke plek, of je nu loopt, rijdt of slaapt. Je kunt jezelf veiliger maken door zo min mogelijk spullen mee te nemen. Bewaar je paspoort en pinpassen in een kluisje in je hotel en neem alleen daggeld mee.

Als je met zijn tweeën bent, kun je ook één pinpas meenemen en de andere in het hotel laten. Soms heb je wel een paspoort of ID nodig, bijvoorbeeld als je een uitstapje maakt of een nationaal park bezoekt. Stop dan niet alles in dezelfde tas of zak, maar verdeel het over verschillende plekken. Zo maak je de kans kleiner dat je alles in één keer verliest.

Wij nemen altijd een kopie van ons paspoort mee op vakantie en laten dit vaak in de kluis liggen. Als we dan toch alles kwijt raken, kunnen we met het kopie snel aangifte doen om meer problemen te voorkomen.

Tip 6: Gedraag je als een gast in Brazilië

Veiligheid gaat niet alleen over het voorkomen van berovingen, maar ook over het vermijden van ruzies of rellen. Gedraag je als een gast en je wordt meestal ook als een gast behandeld. Bemoei je niet met lokale situaties. Als je mensen op straat ziet schreeuwen tegen elkaar, kun je het beste gewoon doorlopen. Houd er rekening mee dat je in een land bent met een andere cultuur en dat een Braziliaan waarschijnlijk niet zit te wachten op kritiek van een buitenlander.

In het verkeer zul je ook veel vreemde mensen tegenkomen. Ga deze mensen niet terechtwijzen, want dat heeft geen zin. Denk gewoon lekker aan jezelf en doe wat het beste is voor jouw veiligheid.

Tip 7: Sluit je koffers goed af!

Wij hebben al twee keer meegemaakt dat er spullen uit onze koffers verdwenen als we naar Brazilië vlogen met een overstap. Dit is heel erg vervelend, maar wel te voorkomen. Sinds wij onze koffers goed afsluiten, is dit eigenlijk niet meer gebeurd. Als het een koffer met alleen maar kleding is, dan gebruiken wij alleen het slotje, maar als er waardevolle spullen in zitten, dan laten wij de koffers sealen bij Seal & Go op Schiphol. Op vliegvelden in Brazilië kun je ook zulke bedrijven vinden. De laatste keer hebben wij folie gekocht bij de bouwmarkt en hebben we onze koffers zelf geseald. Daarna plakken wij er wat stickers op en dan is het bijna onmogelijk voor iemand om er iets aan toe te voegen zonder dat je het doorhebt.

Mocht er toch wat gebeurd zijn met je koffer, dan is het verstandig om dit meteen te melden bij de maatschappij waarmee je vliegt. Vaak zijn hier wel regelingen voor en anders kun je dit misschien claimen bij de reisverzekering.

Mocht je de koffer op de band zien liggen en je vertrouwt het niet, dan zouden wij aanraden om de koffer op de band te laten liggen en het te melden bij de lokale autoriteiten.

Tegenwoordig gebruiken ook veel mensen airtags en andere middelen, maar dat vinden wij een beetje overdreven.

Wat zijn jouw tips om geen problemen te krijgen met je koffers?

Tip 8: Neem belangrijke informatie altijd mee

Wij hebben altijd een papiertje met belangrijke informatie bij ons als we reizen. Op dit papiertje staan de volgende gegevens:

  1. Polisnummers van onze zorgverzekering
  2. Polisnummers van onze reisverzekering
  3. Twee telefoonnummers van familieleden in geval van nood
  4. Telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Brazilië
  5. Telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland
  6. Telefoonnummer van je bank zodat je snel aan bankpas kunt laten blokkeren

Het lijkt misschien wat overdreven, maar wij weten uit ervaring dat het heel erg handig is mocht er toch wat gebeuren.

Tip 9: Lees ook onze andere tips

Op de website kun je allerlei tips vinden over het reizen in en naar Brazilië. Lees de tips aandachtig en maak er gebruik van.

Heb je nog goede tips die we missen? Laat het ons weten en we zetten ze er graag bij!

Laat je niet bang maken, want een veilige vakantie naar Brazilië is zeker mogelijk! Met een beetje gezond verstand en goede voorbereiding kun je veel problemen voorkomen.

Fijne vakantie!

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

4 Replies to “Tips voor een veilige vakantie in Brazilië”

    1. Je kunt het zo duur maken als je wilt, maar in het algemeen is Brazilië heel goedkoop. Wij reizen vooral om de toeristen plekken heen en daar betaal je veel minder voor hetzelfde een stukje verderop. Zal in Indonesië ook zo zijn. De wisselkoers is op het moment ook heel gunstig om naar Brazilië te gaan.

  1. heldere en duidelijke tips ! Met uitzondering van de waarschuwing voor bepaalde wijken en de opmerking : gewoon je geld afgeven, zijn het tips die in heel veel ( vooral arme ) landen toepasbaar zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023