Voetbal in Brazilië is passie en trots -
Voetbal in Brazilië is passie en trots

Voetbal in Brazilië is passie en trots

Voetbal in Brazilië: een passie en een trots

Brazilië staat bekend als het land van de voetbal. Voetbal is niet alleen een sport, maar ook een onderdeel van de Braziliaanse cultuur, identiteit en geschiedenis. Brazilianen houden van voetbal en beleven het met veel emotie, dans, lawaai en plezier.

Stadion met juichende Brazilianen met een Braziliaanse vlag

Voetbal is voor veel Brazilianen een manier om zich te uiten, te verbinden en te dromen. Dit zie je terug op straat, op televisie, maar vooral ook in de stadions.

Braziliaanse cultuur

Brazilië heeft een rijke voetbaltraditie en een succesvol nationaal elftal. Het Braziliaanse elftal heeft vijf keer het wereldkampioenschap gewonnen, in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002. Het is het enige land dat aan alle edities van het WK heeft deelgenomen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Voetbal-in-Brazilië-Brazilië heeft vijf wereldbekers gewonnen-1958-1962-1970-1994-2002

Brazilië heeft ook negen keer de Copa América gewonnen, het Zuid-Amerikaanse kampioenschap. Het Braziliaanse elftal wordt ook wel de Seleção genoemd, wat de selectie betekent.

Legendarische Braziliaanse voetballers

Brazilië heeft vele legendarische spelers voortgebracht, die worden beschouwd als de beste ter wereld. Pelé is ongetwijfeld de bekendste en meest bewonderde Braziliaanse voetballer. Hij won drie keer het WK met Brazilië en scoorde meer dan 1000 doelpunten in zijn carrière.

Andere beroemde Braziliaanse spelers zijn onder andere Garrincha, Zico, Sócrates, Romário, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho en Neymar. Veel Braziliaanse spelers hebben bijnamen die hun stijl of persoonlijkheid weerspiegelen.

De Braziliaanse voetbalbond

De Braziliaanse voetbalbond CBF (Confederação Brasileira de Futebol) is de organisatie die verantwoordelijk is voor het Braziliaanse voetbal. De bond werd opgericht in 1914 en is aangesloten bij de FIFA en de CONMEBOL.

Voetbal in Brazilië vlag van Braziliaanse voetbalbond

De CBF heeft zijn hoofdkantoor in Rio de Janeiro en heeft regionale federaties die de staatskampioenschappen organiseren.

De Braziliaanse voetbalcompetitie

Brazilië heeft ook een levendige clubvoetbalcompetitie. De hoogste divisie is de Serie A, waarin twintig clubs strijden om de landstitel. De grootste en succesvolste clubs komen uit Rio de Janeiro en São Paulo.

Bekende voetbalclubs uit deze steden zijn Flamengo, Corinthians, Palmeiras en Santos. Deze clubs hebben ook veel fans in andere delen van het land en in het buitenland. De Braziliaanse clubs hebben ook internationale prijzen gewonnen, zoals de Copa Libertadores en het wereldkampioenschap voor clubs.

Atlético Mineiro | Belo Horizonte

Palmeiras | São Paulo

Flamengo | Rio de Janeiro

Fortaleza | Fortaleza

Bragantino | Bragança Paulista

Corinthians | São Paulo

Internacional | Porto Alegre

Athletico Paranaense | Curitiba

Cuiabá | Cuiabá

Fluminense | Rio de Janeiro

Santos | Santos

Atlético Goianiense | Goiânia

Bahia | Salvador

São Paulo | São Paulo

Juventude | Caxias do Sul

Ceará | Fortaleza

América Mineiro | Belo Horizonte

Sport Recife | Recife

Grêmio | Porto Alegre

Chapecoense | Chapecó

Voetbalstadions in Brazilië

Voetbal in Brazilië is een spektakel dat je niet mag missen als je het land bezoekt. Er zijn vele indrukwekkende stadions waar je een wedstrijd kunt bijwonen, zoals het Maracanã in Rio de Janeiro of het Mineirão in Belo Horizonte. Je kunt ook zelf een balletje trappen op een van de vele veldjes of stranden die je overal vindt.

Voetbal in Brazilië is meer dan een spelletje, het is een passie en een trots. Hieronder een aantal imposante Braziliaanse voetbalstadions.

Estádio Maracanã Rio de Janeiro

Het Maracanã stadion in Rio de Janeiro is een iconisch voetbalstadion, dat bekend staat om zijn architectuur, sfeer en geschiedenis. Het stadion werd gebouwd voor het WK van 1950 en was toen het grootste ter wereld met een capaciteit van 183.000 toeschouwers.

Het stadion is destijds gebruikt voor wedstrijden die nog lang herinnert blijven zoals de WK-finale van 1950, waarin Brazilië verloor van Uruguay voor een recordaantal toeschouwers van bijna 200.000. Verder kun je denken aan de WK-finale van 2014, waarin Duitsland Argentinië versloeg met 1-0.

Het stadion is ook de thuisbasis van twee van de grootste clubs van Rio, Flamengo en Fluminense, die er regelmatig hun derby's spelen. Het stadion trekt ook veel bezoekers die het willen bewonderen als een toeristische attractie. Het stadion is dagelijks geopend voor rondleidingen, behalve op wedstrijddagen.

Estádio Maracanã
Estádio Maracanã
Mijnbrazilie-Brazilië-Rio de Janeiro-Estádio Jornalista Mário Filho-Estádio Maracanã-Binnen het stadion tijdens een wedstrijd

Het stadion is tussen 2010 en 2013 grondig gerenoveerd voor het WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Het stadion kreeg een nieuw dak, nieuwe stoelen en een nieuwe gevel. De capaciteit werd teruggebracht tot 78.838 zitplaatsen, maar het stadion bleef het grootste van Brazilië en het op een na grootste van Zuid-Amerika.

Het Maracanã-stadion is een symbool van de Braziliaanse voetbalcultuur en een must-see voor elke voetballiefhebber die Rio de Janeiro bezoekt.

Estádio Mineirão Belo Horizonte

Estádio Mineirão is een van de grootste voetbalstadions in de staat Minas Gerais. Minas Gerais is een Braziliaanse deelstaat. Het stadion werd geopend in 1965 en ligt in de stad Belo Horizonte. Het stadion heeft een capaciteit van 61.846 toeschouwers en is eigendom van de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. Het wordt gebruikt door de voetbalclub Cruzeiro.

Het stadion heeft verschillende belangrijke evenementen gehad, zoals de FIFA Confederations Cup 2013, het FIFA Wereldkampioenschap 2014 en enkele wedstrijden van het voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen 2016. Het stadion staat ook bekend om zijn duurzaamheid en sociale projecten, zoals het gebruik van zonne-energie, regenwateropvang en toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

Belo Horizonte-Lagoa de Pampulha-Estádio Mineirão
Mijnbrazilie-Brazilië-Belo Horizonte-Bezienswaardigheden Belo Horizonte-Voetbal in Belo Horizonte-Estádio Mineirão
Mijnbrazilie-Brazilië-Belo Horizonte-Bezienswaardigheden Belo Horizonte-Estádio Mineirão-Voetbal in Belo Horizonte

Het stadion is gelegen in de wijk van Pampulha, een cultureel erfgoed en een toeristische attractie van Belo Horizonte. Het stadion biedt ook rondleidingen aan voor bezoekers en toeristen.

Op wedstrijddagen is dit niet mogelijk. Wil je het stadion bezoeken dan is het handig om eerst even te onderzoeken of er ook gevoetbald wordt op die dag.

Estádio Nacional Mané Garrincha de Brasília

Estádio Nacional Mané Garrincha de Brasília is een multifunctioneel stadion en arena in de Braziliaanse hoofdstad Brasília. Het stadion werd geopend in 1974 en had een capaciteit van 45.200 toeschouwers. Het stadion is vernoemd naar de legendarische Braziliaanse voetballer Mané Garrincha (1933-1983), die twee keer wereldkampioen werd met het Braziliaanse nationale team.

Het stadion onderging een grote renovatie tussen 2010 en 2013 om het voor te bereiden op de FIFA Confederations Cup 2013 en het FIFA Wereldkampioenschap 2014. De capaciteit werd verhoogd tot 72.800 toeschouwers.

Brasilia - Estádio Nacional de Brasília
Estádio Nacional de Brasília

Het stadion was ook een van de locaties voor het voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen 2016. Het stadion staat verder bekend om zijn moderne architectuur en duurzame ontwerp. Het heeft een dak dat bedekt is met zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor het stadion en de omliggende gebieden.

Het stadion maakt ook gebruik van regenwateropvang en afvalrecycling om water en energie te besparen. Het stadion biedt verschillende faciliteiten voor bezoekers, zoals restaurants, winkels, musea en een bibliotheek.

Arena da Baixada Curitiba

Arena da Baixada is een stadion en arena in de Braziliaanse stad Curitiba, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Paraná. Het stadion huisvest de Club Athletico Paranaense, één van de belangrijkste voetbalclubs van het land. Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer 42.500 toeschouwers voor voetbalwedstrijden en voor evenementen ongeveer 60.000. Het stadion is het meest moderne van Brazilië, met een aantal innovaties, zoals het eerste stadion met een synthetisch grasveld en een inschuifbaar dak.

Het stadion werd gebouwd op de plaats van een voormalig kruitmagazijn van het Braziliaanse leger. Het oorspronkelijke stadion werd geopend in 1914 en vernoemd naar Joaquim Américo Guimarães, de toenmalige president van Internacional, de voorloper van Athletico Paranaense.

Het stadion werd gerenoveerd in 1997 en opnieuw geopend in 1999, met een nieuw ontwerp en een grotere capaciteit.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Joaquim Américo Guimarães stadion-Arena da Baixadais-Club Athletico Paranaense stadion-Stadion met toeschouwers
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Joaquim Américo Guimarães stadion-Arena da Baixada-Club Athletico Paranaense stadion

Het stadion was een van de locaties voor het FIFA Wereldkampioenschap 2014 en het voetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen 2016. Voor deze evenementen onderging het stadion opnieuw een renovatie, waarbij onder andere het inschuifbare dak en het synthetische grasveld werden geïnstalleerd. Het stadion biedt verschillende faciliteiten voor bezoekers.

Het stadion biedt ook rondleidingen aan voor bezoekers die de geschiedenis en de structuur van de Arena da Baixada willen leren kennen.

Estádio Beira-Rio - Porto Alegre

Estádio Beira-Rio is een voetbalstadion en arena in de Braziliaanse stad Porto Alegre, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul. Het stadion is de thuisbasis van Sport Club Internacional, een van de grootste voetbalclubs van Brazilië. Het stadion heeft een capaciteit van 51.500 toeschouwers en is gelegen aan de oever van de rivier Guaíba.

Het stadion is officieel vernoemd naar José Pinheiro Borda (1897-1965), een Portugese ingenieur die toezicht hield op de bouw van het stadion, maar hij stierf voordat het stadion klaar was.

Estádio Beira-Rio
Estádio Beira-Rio

Het stadion staat bekend om zijn sfeer en zijn belangrijke wedstrijden. Het stadion was het toneel van vele overwinningen en titels van Internacional, waaronder de Copa Libertadores in 2006 en 2010 en de FIFA Club World Cup in 2006. Het stadion was ook het decor van historische wedstrijden van het Braziliaanse nationale team, zoals de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekers van 2006 en 2010.

Het stadion biedt verschillende faciliteiten voor bezoekers, zoals restaurants, winkels, musea en ze bieden ook rondleidingen aan voor bezoekers die meer willen weten over de geschiedenis Estádio Beira-Rio.

Estádio Governador Plácido Castelo - Fortaleza

Estádio Governador Plácido Castelo, ook bekend als Castelão of Gigante da Boa Vista, is een voetbalstadion en arena in de Braziliaanse stad Fortaleza, de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Ceará. Het stadion is eigendom van de staat Ceará en wordt gebruikt door de voetbalclubs Fortaleza Esporte Clube en Ceará Sporting Club.

Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer 64.000 toeschouwers en is een van de grootste stadions van Brazilië. Het stadion is officieel vernoemd naar Plácido Aderaldo Castelo (1906-1979), die gouverneur was van Ceará van 1966 tot 1971 en een belangrijke rol speelde bij de bouw van het stadion.

Het stadion werd gerenoveerd in 2002 en opnieuw in 2013, om te voldoen aan de eisen voor het FIFA Wereldkampioenschap 2014, waarvoor het een van de locaties was. Het stadion kreeg onder andere nieuwe tribunes, een nieuw dak en een nieuw veld.

Arena Castelão-Estádio Governador Plácido Castelo
Ceará-Fortaleza-Arena Castelão-Estádio Governador Plácido Castelo
Fortaleza-Ceará-Estádio Governador Plácido Castelo-Voetbalstadion in Fortaleza

Het stadion heeft verschillende belangrijke evenementen gehad, zoals wedstrijden van het Braziliaanse nationale team, de Copa América 1989, de Copa das Confederações 2013 en de Copa do Mundo 2014. Het stadion was ook het toneel van culturele evenementen, zoals het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1980 en concerten van internationale artiesten zoals Paul McCartney, Beyoncé en Elton John.

Het stadion biedt verschillende faciliteiten voor bezoekers en ook kun je een rondleiding krijgen als je meer wilt weten over de geschiedenis van het stadion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023