Lees hier alles over de Braziliaanse vlag -
Lees hier alles over de Braziliaanse vlag

Lees hier alles over de Braziliaanse vlag

Braziliaanse vlag

De Braziliaanse vlag werd officieel goedgekeurd in 1889. Om precies te zijn op 19 november, 4 dagen nadat Brazilië een republiek werd. De vlag heeft in de jaren een aantal kleine veranderingen ondergaan en is sinds 1992 de vlag zoals we het vandaag de dag kennen.

De vlag van Brazilië is groen van kleur en heeft midden in de vlag een gele ruit met daarin een blauwe bol met 27 sterren. In de blauwe bol is een witte streep met de tekst: Ordem e Progresso

Afbeelding van de Braziliaanse vlag

Ordem e Progresso

Ordem e Progresso betekent 'orde en vooruitgang'. Men heeft hier mee bedoeld dat orde de basis is voor goed bestuur en vooruitgang moet gezien worden als een doel die altijd nagejaagd moet worden.

Groen

De Braziliaanse vlag is groen van kleur. De groene kleur staat voor de natuur. Brazilië heeft natuurlijk het Atlantische regenwoud in de Amazones. Verder is er nog een groot natuurgebied langs de Atlantische Oceaan en niet te vergeten Pantanal. Allemaal prachtige natuurgebieden die symbolisch verwerkt zijn in de kleur groen.

Geel

De gele kleur in de vlag staat voor alle schatten die Brazilië rijk is. Brazilië heeft namelijk veel goud in de grond.

Blauwe bol met sterren

15 januari 1889 was niet alleen een belangrijke dag vanwege de overgang naar een republiek. Op deze dag zijn de blauwe bol met sterren ook bedacht. De kleur blauw staat voor water en de kleur wit staat voor vrede. De blauwe bol met sterren stellen de hemel boven Rio de Janeiro voor op de ochtend van 15 januari 1889.

De sterren staan voor de Braziliaanse deelstaten in Brazilië. Dit waren er in het begin 21, maar nu zijn het er 27. Sinds 1992 is er een ster bij voor het Federale District.

Er zijn vijf verschillende grootten, afhankelijk van de soort ster. Eén ster staat boven de witte band, wat symboliseert dat er een gebied van Brazilië zich in het noordelijk halfrond bevindt. Dit is de staat Pará.

Betekenis van de sterren

Er zijn 27 sterren die 26 staten en 1 federaal district vertegenwoordigen. Meer informatie hierover lees je in het bericht Brazilië heeft 26 staten en 1 federaal district.

Tot slot, de Braziliaanse vlag wordt ook wel Auriverde genoemd. Dit betekent in het Portugees van goud en groen. Dit is een verwijzing naar de kleuren groen en geel (goud) in de vlag.

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

35 Replies to “Lees hier alles over de Braziliaanse vlag”

  1. Leuk. Ook überhaupt een website over Brazilië. Mijn beste vriend Miguel komt ook uit Brazilië. Hij heeft mij dit nog nooit verteld.

  2. Wat interessant! Ik had altijd een jongen bij mij in een klas en ik was verliefd op hem. Hij kwam van Brazilië en ik tekende altijd de vlag en voelde me altijd heel stoer toen hahaha, op de basisschool nog hoor! Lang geleden

  3. Leuk om zo wat meer informatie over het ontstaan van de vlag van Brazilië te weten te komen. Ik vind hem een stuk mooier dan de huidige Nederlandse vlag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: