Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960
Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië

Brasilia is de federale hoofdstad van Brazilië en bevindt zich in het Federaal District, dat een oppervlakte heeft van 5.802 km². De stad had in 2019 meer dan 3 miljoen inwoners (volgens IBGE), maar was niet de grootste stad van het land. Die eer ging naar Rio de Janeiro en São Paulo.

De stad is geen typische badplaats, maar heeft wel veel zon en soms lange droge periodes. De stad trekt vooral bezoekers aan die houden van de prachtige futuristische architectuur. Daarnaast kun je ook genieten van de mooie natuur in de omgeving van Brasilia.

De hoofdstad van Brazilië ligt centraal in het land en heeft een speciale status, omdat het rechtstreeks onder het gezag van de overheid staat.

Lees meer over de Braziliaanse deelstaten in het artikel ‘‘Brazilië heeft 26 staten en 1 federaal district’’.

Omliggende steden van Brasilia

De mensen die minder geld hebben, wonen meestal in de steden rondom Brasilia (satelliet steden). Zij werken in het centrum voor een laag salaris en kunnen zich geen huis in de buurt van het centrum veroorloven.

Deze steden zijn: Alexânia, Cidade Oeste, Cristalina, Águas Lindas de Goiás, Luziânia, Novo Gama, Padre Bernardo, Planaltina de Goiás, Santo Antônio do Descoberto, Formosa en Valparaíso de Goiás.

Elke dag gaan deze mensen met de bus, auto of motor naar het centrum.

Tesourinhas do Eixo Monumental

Brasilia is ontworpen voor mensen die met de auto reizen. In het centrum is er maar één stoplicht, maar in de rest van de stad bijna geen. Je kunt makkelijk doorrijden in de stad door gebruik te maken van u-turns en scharen (Tesourinhas in het Braziliaans Portugees).

Brasilia is een goede stad om met een huurauto te verkennen. Je kunt ook mooie routes rijden naar andere bestemmingen in de buurt zoals Pirenópolis, Caldas Novas en Goiânia.

Lees meer over het huren van een auto en veilig autorijden in Brazilië in het bericht ‘‘Auto huren in Brazilië’’ en ‘‘Tips voor veiliger auto rijden in Brazilië’’.

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 1960

Brasilia is de huidige hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960. Daarvoor was Rio de Janeiro (van 1763 tot 1960) de hoofdstad. De eerste hoofdstad van Brazilië was Salvador de Bahia (van 1549 tot 1763).

Het doel van Brasilia was om alle overheidsfuncties en diensten te centraliseren in een nieuw gebouwde stad. De plek waar de stad nu staat was vroeger een grote open vlakte. Onderstaande tekening laat zien hoe het project begon en wat het uiteindelijk is geworden.

Oud document van de geplande bouw van de te bouwen hoofdstad Brasilia
Brasilia van boven op een satellietkaart

Brasilia werd de hoofdstad van Brazilië om het binnenland economisch te laten groeien. Dit idee kwam van Juscelino Kubitschek, die van 1956 tot 1961 president was. Hij was een arts en politicus die veel openbare werken liet bouwen, zoals Brasília.

President Juscelino Kubitschek

Een nieuwe hoofdstad in het binnenland was de belofte van Juscelino Kubitschek toen hij in 1956 meedeed aan de presidentsverkiezingen.

Juscelino Kubitschek

Hij zei dat hij deze stad in slechts 4 jaar tijd zou bouwen als hij aan de macht zou komen. Juscelino Kubitschek won de verkiezingen en maakte zijn belofte waar.

De stad werd op 21 april ingehuldigd en dat wordt nog steeds elk jaar gevierd als ‘festa da cidade’. Juscelino Kubitschek was de 21e president van Brazilië en regeerde van 1956 tot 1961.

Lúcio Costa

Lúcio Costa was een Braziliaanse architect en stedenbouwkundige van wereldfaam, die Brasília, de nieuwe hoofdstad van Brazilië, ontwierp als een vogel of een vliegtuig.

In 1957 won hij de wedstrijd voor het stedenbouwkundig plan van Brasília, dat hij verdeelde in verschillende sectoren voor verschillende functies, zoals administratie, handel, hotels en wonen. Hij liet Oscar Niemeyer de belangrijkste openbare gebouwen in de stad ontwerpen. Zijn plan voor Brasília wordt gezien als een meesterwerk van de moderne stedenbouw en een symbool van de vooruitgang van Brazilië.

Hij werd geboren in Frankrijk in 1902 en Lúcio Costa stierf in 1998 in Rio de Janeiro op 96-jarige leeftijd.

Eixo Monumental

De monumentale as (Eixo Monumental) is een brede strook in het centrum van Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Brasilia is een van de jongste en meest efficiënt geplande steden ter wereld. De stad heeft de vorm van een vogel en aan het begin van de vleugels ligt een groot busstation (Rodoviária) waar de inwoners dagelijks gebruik van maken.

Foto van het Eixo Monumental in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Langs de monumentale as staan ook indrukwekkende overheidsgebouwen die ontworpen zijn door de beroemde architect Oscar Niemeyer. Brasilia is dus niet alleen een bijzondere stad, maar ook een kunstwerk op zich.

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer was een beroemde Braziliaanse architect die bekend stond om zijn moderne en originele ontwerpen. Hij maakte veel gebruik van gewapend beton en gaf zijn gebouwen een vloeiende en sensuele vorm. Hij liet zich vaak inspireren door de rondingen van vrouwen, die hij bewonderde.

Hij heeft veel gebouwen ontworpen in verschillende steden in Brazilië, vooral in Brasilia, de nieuwe hoofdstad die hij samen met Lúcio Costa vormgaf. Hij werkte ook aan internationale projecten, zoals het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Hij was een overtuigd communist en moest tijdens de militaire dictatuur in Brazilië naar Frankrijk vluchten.

Hij bleef tot op hoge leeftijd actief als architect. Hij overleed in 2012 op 104-jarige leeftijd in Rio de Janeiro.

Foto van het Nationaal congres - Congresso Nacional in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Congresso Nacional

Foto van de Kathedraal van Brasilia-Catedral de Brasilia in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Catedral de Brasília

Enkele van zijn meest bekende werken in Brasilia zijn het Palácio da Alvorada, de officiële residentie van de president, de Kathedraal van Brasilia, een kerk met een opvallende kroonvorm, en het Nationale Congres, waar het parlement zetelt.

De luchthaven van Brasilia

Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, heeft een grote luchthaven (Aeroporto Internacional Juscelino Kubitschek de Oliveira) die ongeveer 12 km van het centrum ligt. Je kunt het centrum met de bus bereiken, maar als je liever zelf rijdt, kun je ook een auto huren.

Er is een goed wegennetwerk in en rond Brasilia, maar pas op voor de vele flitspalen die je onderweg kunt tegenkomen.

 

Bezienswaardigheden in Brasilia

In Brasilia kun je als liefhebber van architectuur goed terecht. Mocht je hier op geen enkele manier van houden dan kun je in Brazilië beter naar andere steden gaan. Brasilia heeft helaas geen stranden en bijzondere natuur, maar heeft bijzondere gebouwen.

Wil je graag weten wat je allemaal kunt zien en bezoeken in Brasilia?

Lees dan ons bericht ''Brasilia | Bezienswaardigheden en tips voor deze bijzondere hoofdstad van Brazilië''.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

38 Replies to “Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960”

 1. Mooi artikel, heb het met aandacht gelezen. Nu ik het lees weet ik het wel maar als iemand me koudweg moest vragen wat de hoofdstad van Brazilie is zou ik het niet geweten hebben.

  1. Bedankt Kristof 👍 Dat is het grootste compliment die we kunnen krijgen! Leuk om te lezen dat we jullie kennis over Brazilië kunnen vergroten 😀

 2. De monumentale as! Wat een prachtig foto! En weer fijn om te lezen. Ik leer nog eens wat. Verder ben ik ook nieuwsgierig naar wat ‘verzorgd’ inhoudt (wat Nicole vraagt). Ik kan mij bijvoorbeeld van Maleisië herinneren dat ik bij bepaalde gebouwen toch echt een hoofddoek moest dragen en mijn blote armen moest bedekken. Ik neem aan dat het hier om een andere ‘verzorgde’ kledingdracht gaat?

  1. Ja, die vraag heb ik eerder gehad. Hele terechte vraag/feedback . Misschien is netjes een beter woord. Ik ga dat stukje nog even veranderen. Ja, dit had vooral met kleding keuze te maken.

  1. Dat zou echt een eer zijn zeg! Dat iemand naar aanleiding van het lezen van mijn blog besluit om er heen te gaan. De kers op de taart. Wow! Daar doe ik het voor 🙂 let me know 👍

 3. Leuk om zo een inkijkje in een land te krijgen waar ik eigenlijk heel erg weinig van af weet! Wat die gebouwen betreft, ik ben wat dat betreft meer gecharmeerd van oude panden en heb niet zoveel met de moderne architectuur.

 4. Ik moet hetzelfde bekennen als Marieke. Wat een slechte kennis zeg! Maar ik heb van je post wel weer veel bijgeleerd. Heel interessant en wat is het een moderne stad zeg!

  1. Zo leuk al die reacties. Vaak denk ik wel eens of de mensen het wel leuk vinden om te weten, of al weten. Jullie reacties motiveren mij om nog meer te schrijven over Brazilië 👍

  1. Als je ooit die kant op gaat dan zijn we beschikbaar om je te voorzien van leuke ideeen en tips! Doen we graag! Bedankt Manon voor je leuke reactie 👍

  1. Haha dat is geen schaamte hoor! Je hoort het zoveel en je kunt natuurlijk ook niet alles weten! Bedankt voor je reactie Marieke 👍

 5. Wauw, wat een moderne stad! Ik wist niet dat Rio de voormalige hoofdstad was! Nu snap ik waarom er nog zo veel mensen zich soms vergissen in quizzen (vooral oudere mensen) als het over de Braziliaanse hoofdstad gaat.

  1. Om eerlijk te zijn wist ik het ook niet totdat ik me begon te verdiepen in Brazilië. Leuk om te lezen dat je er wat van geleerd hebt! Daar doe ik het voor. Bedankt voor je leuke reactie Laura 👍

  1. Terechte vraag Nicole, ik denk zelfs dat ik dat even anders ga opschrijven. Zal de folder er nog even bij pakken om te kijken wat er precies over staat! Hier heb ik wat aan 👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023