Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960 -
Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960

Brasilia

Brasilia ligt in het Federale District en heeft een omtrek van 5,802 km². In Brasilia woonde in 2019 meer dan 3 miljoen mensen (bron IBGE). Desondanks is Brasilia nog niet de grootste stad van Brazilië. Rio de Janeiro en São Paulo hebben meer inwoners.

De stad biedt weinig voor toeristen die op zoek zijn zon, zee en strand. Alhoewel de zon flink kan schijnen en er soms periodes van 5-6 maanden geen druppel regen valt. De stad wordt vooral bezocht door mensen die graag de prachtige futuristische gebouwen willen bewonderen. Verder kun je in de omgeving van Brasilia ook naar mooie bestemmingen rijden.

De hoofdstad van Brazilië ligt in het midden van het land en heeft een bijzondere status, omdat het onder de directe verantwoordelijkheid van de overheid valt.

Meer informatie over de Braziliaanse deelstaten lees je in het bericht ''Brazilië heeft 26 staten en 1 federaal district''.

Omliggende steden van Brasilia

In de omliggende steden (satelliet steden) wonen grotendeels de armere mensen. Dit zijn Brazilianen die een laag betaalde baan hebben in het centrum en daarmee niet genoeg geld verdienen om dicht bij het centrum te kunnen wonen.

Deze omliggende steden zijn: Alexânia, Cidade Oeste, Cristalina, Águas Lindas de Goiás, Luziânia, Novo Gama, Padre Bernardo, Planaltina de Goiás, Santo Antônio do Descoberto, Formosa en Valparaíso de Goiás.

Deze mensen reizen dagelijks met de bus, auto of motor naar het centrum. De stad Brasilia is echt gebouwd met de gedachte dat mensen zich verplaatsen met de auto.

Tesourinhas do Eixo Monumental

Je vindt in het centrum van Brasilia een enkele stoplicht, maar de rest van de stad nagenoeg niet. Je rijdt gemakkelijk door in de stad door middel van u-turns en scharen (Brazilianen noemen het Tesourinhas).

Brasilia is een uitstekende stad om rond te rijden in een huurauto. Je kunt via mooie routes ook naar omliggende bestemmingen rijden zoals Pirenópolis, Caldas Novas en Goiânia.

Meer informatie over auto huren in Brazilië lees je in het bericht ''Auto huren in Brazilië''.

Brasilia is de hoofdstad van Brazilië

Sinds 21 april 1960 is Brasilia de hoofdstad van Brazilië. Voor 21 april 1960 was Rio de Janeiro (1763 tot 1960) de hoofdstad van Brazilië. De allereerste hoofdstad van Brazilië was Salvador de Bahia (1549 tot 1763).

De bedoeling was om alle overheidstaken en afdelingen te gaan centraliseren in de nieuw te bouwen hoofdstad. Vroeger was de omgeving waar de stad nu ligt eigenlijk een grote lege vlakte. Onderstaande tekening was het begin van dit hele project.

Oud document van de geplande bouw van de te bouwen hoofdstad Brasilia

Sinds Brasilia de hoofdstad is van Brazilië heeft dit gezorgd voor economische groei in het binnenland van Brazilië. Dit heeft Brazilië te danken aan de grote plannen van Juscelino Kubitschek. Wie is Juscelino Kubitschek?

President Juscelino Kubitschek

In 1956 beloofde Juscelino Kubitschek een hoofdstad te bouwen in het binnenland als hij verkozen zou worden als president.

Deze stad zou hij helemaal realiseren binnen zijn regeringstermijn van 4 jaar. Juscelino Kubitschek is daadwerkelijk gekozen tot president en heeft zijn woord gehouden.

Tot op heden wordt de inauguratie op 21 april, ook wel 'festa da cidade' genoemd, jaarlijks gevierd. Juscelino Kubitschek was de 21e president van Brazilië en is president geweest van 1956 tot 1961.

Juscelino Kubitschek
Brasilia van boven op een satellietkaart

Lúcio Costa

Het ontwerp van de stad is gemaakt door Lúcio Costa. Hij heeft de stad verdeeld in verschillende sectoren. De belangrijkste overheidsgebouwen zijn gebouwd aan een 8 km lange strook en in de andere sectoren staat ook alles bij elkaar. Zo heb je een sector waar je veel winkels zult vinden en heb je een sector waar veel hotels staan.

Eixo Monumental

Deze strook wordt ook wel de monumentale as (Eixo monumental) genoemd. De hoofdstad van Brazilië is heel efficiënt ingedeeld en is één van de jongste steden in de wereld. Om de medewerkers dagelijks naar hun werk en woning te kunnen laten reizen is er een groot station (Rodoviária) gebouwd aan het begin van deze strook. Van boven lijkt de stad op een vogel.

Foto van het Eixo Monumental in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Rondom de hoofdstad van Brazilië zijn er grote woonwijken gebouwd waar de mensen kunnen wonen. Brasilia is niet alleen bekend vanwege het bijzondere ontwerp van de stad. Brasilia staat ook bekend vanwege het bijzondere ontwerp van overheidsgebouwen langs deze strook. De ontwerper van deze bijzondere gebouwen is Oscar Niemeyer.

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer wordt wel eens de grootste architect van Latijns-America genoemd. Hij heeft niet alleen in Brasilia bijzondere gebouwen ontworpen. In Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Europa staan ook gebouwen die hij heeft ontworpen.

Oscar Niemeyer heeft in zijn ontwerpen vaak een link willen maken naar de ronde vormen van een vrouw. Hij stond er om bekend dat hij de rondingen van vrouwen geweldig vond. Als je dan naar de ontworpen gebouwen kijkt dan kun je dit terug zien.

Foto van het Nationaal congres - Congresso Nacional in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Congresso Nacional

Foto van de Kathedraal van Brasilia-Catedral de Brasilia in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia

Catedral de Brasília

Twee bekende ontwerpen van Oscar Niemeyer in Brasilia zijn het Nationale Congres en de Kathedraal van Brasilia. Het Nationale Congres (Congresso National) huisvest het hogerhuis (Federale Senaat) en lagerhuis (Huis van Afgevaardigden).

De Kathedraal van Brasilia (Catedral de Brasília) is een rooms-katholieke kerk. Deze kerk is niet alleen prachtig van buiten, maar ook is het een prachtige bezienswaardigheid van binnen.

De luchthaven van Brasilia

De hoofdstad van Brazilië heeft ook een grote luchthaven. De luchthaven van Brasilia (Aeroporto Internacional Juscelino Kubitschek de Oliveira) ligt ongeveer 12 km vanaf het centrum en is per bus goed te bereiken.

Als je bereidt bent om een auto te huren dan kun je via een goed wegen netwerk ook gemakkelijk zelf naar het centrum rijden. Let wel op de vele flitspalen die in Brasilia te vinden zijn.

Bezienswaardigheden in Brasilia

In Brasilia kun je als liefhebber van architectuur goed terecht. Mocht je hier op geen enkele manier van houden dan kun je in Brazilië beter naar andere steden gaan. Brasilia heeft helaas geen stranden en bijzondere natuur, maar heeft bijzondere gebouwen.

Wil je graag weten wat je allemaal kunt zien en bezoeken in Brasilia?

Lees dan ons bericht ''Brasilia | Bezienswaardigheden en tips voor deze bijzondere hoofdstad van Brazilië''.

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

São Paulo

Natal

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Curitiba

Teresina

Ouro Preto

Pipa

Cumbuco

Pirenópolis

Iguazu

38 Replies to “Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 april 1960”

 1. Mooi artikel, heb het met aandacht gelezen. Nu ik het lees weet ik het wel maar als iemand me koudweg moest vragen wat de hoofdstad van Brazilie is zou ik het niet geweten hebben.

  1. Bedankt Kristof 👍 Dat is het grootste compliment die we kunnen krijgen! Leuk om te lezen dat we jullie kennis over Brazilië kunnen vergroten 😀

 2. De monumentale as! Wat een prachtig foto! En weer fijn om te lezen. Ik leer nog eens wat. Verder ben ik ook nieuwsgierig naar wat ‘verzorgd’ inhoudt (wat Nicole vraagt). Ik kan mij bijvoorbeeld van Maleisië herinneren dat ik bij bepaalde gebouwen toch echt een hoofddoek moest dragen en mijn blote armen moest bedekken. Ik neem aan dat het hier om een andere ‘verzorgde’ kledingdracht gaat?

  1. Ja, die vraag heb ik eerder gehad. Hele terechte vraag/feedback . Misschien is netjes een beter woord. Ik ga dat stukje nog even veranderen. Ja, dit had vooral met kleding keuze te maken.

  1. Dat zou echt een eer zijn zeg! Dat iemand naar aanleiding van het lezen van mijn blog besluit om er heen te gaan. De kers op de taart. Wow! Daar doe ik het voor 🙂 let me know 👍

 3. Leuk om zo een inkijkje in een land te krijgen waar ik eigenlijk heel erg weinig van af weet! Wat die gebouwen betreft, ik ben wat dat betreft meer gecharmeerd van oude panden en heb niet zoveel met de moderne architectuur.

 4. Ik moet hetzelfde bekennen als Marieke. Wat een slechte kennis zeg! Maar ik heb van je post wel weer veel bijgeleerd. Heel interessant en wat is het een moderne stad zeg!

  1. Zo leuk al die reacties. Vaak denk ik wel eens of de mensen het wel leuk vinden om te weten, of al weten. Jullie reacties motiveren mij om nog meer te schrijven over Brazilië 👍

  1. Als je ooit die kant op gaat dan zijn we beschikbaar om je te voorzien van leuke ideeen en tips! Doen we graag! Bedankt Manon voor je leuke reactie 👍

  1. Haha dat is geen schaamte hoor! Je hoort het zoveel en je kunt natuurlijk ook niet alles weten! Bedankt voor je reactie Marieke 👍

 5. Wauw, wat een moderne stad! Ik wist niet dat Rio de voormalige hoofdstad was! Nu snap ik waarom er nog zo veel mensen zich soms vergissen in quizzen (vooral oudere mensen) als het over de Braziliaanse hoofdstad gaat.

  1. Om eerlijk te zijn wist ik het ook niet totdat ik me begon te verdiepen in Brazilië. Leuk om te lezen dat je er wat van geleerd hebt! Daar doe ik het voor. Bedankt voor je leuke reactie Laura 👍

  1. Terechte vraag Nicole, ik denk zelfs dat ik dat even anders ga opschrijven. Zal de folder er nog even bij pakken om te kijken wat er precies over staat! Hier heb ik wat aan 👌

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: