Geld wisselen in Brazilië Archieven -

Tag: Geld wisselen in Brazilië

In Brazilië betaal je met de Braziliaanse real

In Brazilië betaal je met de Braziliaanse real

De Braziliaanse real

De Braziliaanse real is de munt van Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. De real bestaat sinds 1994 en verving toen de cruzeiro real als onderdeel van een breed economisch plan om de Braziliaanse economie te stabiliseren. De real werd oorspronkelijk gelijkgesteld aan de Amerikaanse dollar, maar sinds 1999 heeft Brazilië een zwevende wisselkoers.

De naam real betekent zowel “koninklijk” als “echt” in het Portugees, de officiële taal van Brazilië. De munt wordt aangeduid met het teken R$ en de code BRL. De Braziliaanse centrale bank is de uitgevende instantie van de real.

De Braziliaanse real is niet de eerste munt die in Brazilië wordt gebruikt. De eerste munteenheid in Brazilië was de Nederlandse gulden, die werd ingevoerd door de Nederlanders in 1624 tijdens de bezetting van Brazilië. Daarna volgden verschillende andere munten, zoals de Portugese real, de milréis, de cruzeiro, de cruzado en de cruzado novo.

De wisselkoers van de real wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het monetaire beleid, de inflatie, de handelsbalans en de politieke situatie in Brazilië.

Op het moment van schrijven, mei 2023, krijg je ongeveer 5,50 Braziliaanse real voor 1 euro. Dit was twee jaar geleden bijna 8 real en jaren geleden 2 á 3 real. Goed nieuws voor vakantieganger, slecht nieuws voor de Brazilianen.

Braziliaanse bankbiljetten en Braziliaanse munten

De Braziliaanse bankbiljetten worden gedrukt in coupures van 2 reais, 5 reais, 10 reais, 20 reais, 50 reais, 100 reais en 200 reais. De Braziliaanse munten worden geslagen in coupures van 5 centavos, 10 centavos, 25 centavos, 50 centavos en 1 real.

Mijnbrazilie-Brazilië-In Brazilië betaal je met de Braziliaanse real-Braziliaanse munten en Braziliaans briefgeld
Braziliaanse real briefgeld

Tot 2005 werd er ook een munt van 1 centavo geproduceerd. In 2016 werd er een herdenkingsmunt van 1 real geslagen ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro.

De laatste keer dat Brazilië wijzigingen heeft doorgevoerd in de biljetten was in 2010. De nieuwe biljetten zijn groter en beter beveiligd.

Braziliaanse reals in Brazilië kopen: hoe doe je dat?

Als je in Brazilië bent, heb je verschillende opties om aan Braziliaanse reals te komen. Dit is de munteenheid die je nodig hebt om te betalen in het land. Een van de makkelijkste manieren is om geld te pinnen uit een geldautomaat. Maar let op: niet alle banken staan dit toe buiten Europa. Controleer dus eerst bij je bank of je je pas moet activeren voor wereldwijd gebruik.

In Brazilië kun je bij betrouwbare banken zoals Banco do Brasil en Caixa geld pinnen. Maar houd er rekening mee dat er een limiet is per keer dat je pint. Als je meer geld wilt, moet je vaker pinnen en dat kost extra kosten. Je bank in Nederland rekent namelijk kosten voor het pinnen in het buitenland en ook een hogere wisselkoers dan de marktkoers.

Een andere optie is om geld over te maken via Western-Union. Dit is een service waarmee je geld kunt versturen en ontvangen over de hele wereld. Het voordeel hiervan is dat je meer geld in één keer kunt krijgen. Je maakt dan geld over naar Brazilië en dat haal je op bij een Western-Union kantoor. Je betaalt dan wel eenmalige kosten en ook een wisselkoers correctie.

Hoe betaal je veilig met pinpas of creditcard in Brazilië?

Brazilië is een land waar je makkelijk met je pinpas of creditcard kunt betalen. Maar let op: er zijn ook criminelen die je gegevens willen stelen door pinautomaten of pinapparaten te manipuleren (skimmen). Daarom is het verstandig om de volgende tips te volgen:

Gebruik bij voorkeur een creditcard, want die is verzekerd. Als er ongewenste transacties worden gedaan, kun je die makkelijk terugdraaien.

Controleer regelmatig je afschriften en meld verdachte activiteiten zo snel mogelijk bij je bank of creditcardmaatschappij.

Kies een pinautomaat of pinapparaat die er betrouwbaar uitziet en niet beschadigd is. Vermijd pinautomaten op afgelegen of donkere plekken.

Geld Braziliaanse Real Fraude Pinautomaat waarschuwing
Geld Braziliaanse Real Fraude Pinautomaat waarschuwingen

Scherm je pincode af met je hand als je betaalt of geld opneemt. Laat je niet afleiden door vreemden die je willen helpen of iets vragen.

Houd je pinpas of creditcard altijd in het zicht en laat hem niet uit handen geven. Sommige winkels of restaurants hebben draagbare pinapparaten die ze naar je toe kunnen brengen.

Zet niet al je vakantiegeld op één rekening. Verdeel het over meerdere rekeningen of neem contant geld mee. Zo beperk je het risico als er iets misgaat.

Met deze tips kun je veilig en zorgeloos genieten van je reis naar Brazilië!

Wisselkoers Braziliaanse real en Euro

Als je graag wil weten wat de actuele wisselkoers is dan kun je verschillende apps downloaden op je telefoon. Dan kun je in het buitenland of op het vliegveld altijd kijken wat de actuele koers is ten opzichte van de wisselkoers die je op dat moment wordt aangeboden. Let op dan de koers soms gunstig lijkt, maar houdt rekening met eventuele kosten om te wisselen vaak nog achteraf berekend worden.

Geld overmaken naar Brazilië

Mocht je geïnteresseerd zijn om geld over te maken naar Brazilië dan adviseren wij om het bericht Hoe maak je geld over naar Brazilië vanuit Nederland? te lezen.

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023