Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses -
Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses

Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses

Lençóis Maranhenses

Lençóis Maranhenses is een uniek natuurgebied in het noordoosten van Brazilië, in de deelstaat Maranhão. Het is een nationaal park sinds 1981 en beslaat een oppervlakte van 1550 km². Het landschap bestaat uit enorme zandduinen die door de wind voortdurend van vorm veranderen. Tussen de duinen ontstaan er tijdens het regenseizoen (van januari tot juni) prachtige lagunes met helder zoetwater, die soms wel 100 meter lang en 3 meter diep kunnen worden. De lagunes verdampen weer in het droge seizoen, maar sommige blijven het hele jaar door water bevatten.

Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses-Water en zandduinen
Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Bezienswaardigheden Lençóis Maranhenses-Zandduinen

Lençóis Maranhenses betekent ‘beddenlakens van Maranhão’ en verwijst naar het witte zand dat contrasteert met de blauwe lucht en de groene vegetatie. Het is de enige woestijnachtige plek in Brazilië, hoewel het jaarlijks ongeveer 1500 mm regen ontvangt. Het park heeft een rijke biodiversiteit en herbergt verschillende soorten vogels, vissen, reptielen en planten. Het is ook een populaire bestemming voor ecotoeristen die willen genieten van de schoonheid en de rust van deze plek. Een bezoek aan Lençóis Maranhenses is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen als je naar Brazilië reist.

Beste periode om Lençóis Maranhenses te bezoeken

Als je Lençóis Maranhenses wilt bezoeken, moet je rekening houden met het klimaat en de waterstand van de lagunes. Het park heeft een tropisch klimaat, met een regenseizoen van januari tot juni en een droog seizoen van juli tot december. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 1600 mm.

De lagunes zijn het resultaat van de regen die in de holtes tussen de duinen blijft staan. Ze zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. De lagunes zijn meestal het volst en het mooist tussen mei en september, na het regenseizoen. Daarna beginnen ze geleidelijk te verdampen, tot ze bijna droog staan in december.

De beste periode om Lençóis Maranhenses te bezoeken is dus van mei tot september, wanneer het zonnig is, maar de lagunes nog vol water zijn. Dit is ook de drukste periode, dus het is aan te raden om je accommodatie en tours van tevoren te boeken. Als je liever minder toeristen wilt tegenkomen, kun je ook in oktober of november gaan, wanneer sommige lagunes nog water hebben, maar andere al droog zijn. Dit geeft een bijzonder contrast aan het landschap.

Het weer in Lençóis Maranhenses

Zoals je kunt zien, is de temperatuur het hele jaar door vrij constant, maar varieert de neerslag sterk. De droogste maanden zijn augustus, september en oktober, terwijl de natste maanden zijn maart, april en mei.

Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Het weer in Lençóis Maranhenses-Januari-Februari-Maart-April-Mei-Juni-Juli-Augustus-September-Oktober-November-Decemberr

Het is af te raden om in het regenseizoen te gaan, omdat de wegen modderig en onbegaanbaar kunnen zijn, en omdat de lagunes nog niet gevuld zijn met water. Bovendien kan het zicht beperkt zijn door de wolken en de regen.

Bereikbaarheid Nationale park Lençóis Maranhenses

De dichtstbijzijnde grote stad bij het park is São Luís. Om vanaf het vliegveld van São Luís (SLZ) naar het park te reizen, moet je nog 270 km (4,5 uur) rijden. Je kunt ook een bus nemen. Er zijn elke dag meerdere bussen die deze route afleggen en de kosten zijn ongeveer 50/60 real.

Je hebt de keuze om te overnachten in Atins, Barreirinhas of Santo Amaro. Barreirinhas is de meest populaire optie, want het heeft de meeste accommodaties en touroperators om een tour naar het park te regelen.

Als je op je budget wilt letten, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken, want de prijzen kunnen nogal verschillen.

Bezienswaardigheden Lençóis Maranhensens

Een bezoek aan het Nationale park is niet compleet zonder een duik te nemen in de betoverende lagunes die tussen de duinen ontstaan. Twee van de meest bekende en permanente lagunes zijn Lagoa do Peixe en Lagoa Bonita, die je met een 4x4 kunt bereiken vanuit Barreirinhas.

Maar de meest spectaculaire lagune van het park is Lagoa Azul (Engels: Blue Lagoon), die haar naam eer aan doet met haar kristalheldere blauwe water. Deze lagune is alleen toegankelijk tijdens het regenseizoen, wanneer ze vol water staat. Je zult versteld staan van het contrast tussen het witte zand en het blauwe water, dat nog mooier wordt bij zonsondergang.

Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses-Zandduinen en toeristen
Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses-Witte zandduinen met toeristen op de achtergrond

Onderweg kun je ook genieten van de fauna en flora van het park, zoals de rode ibis vogel, die soms in grote zwermen overvliegt.

Rode Ibis-Aves do Guará
Capibara Capivara
Mijnbrazilie-Brazilië-Maranhão-Lençóis Maranhenses-Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses-Oude hut met vissersboot

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is Caburé, een natuurgebied dat tussen de rivier en de zee ligt. Je kunt hier met een boottocht over de Rio Preguiça komen, die ook stopt bij het dorpje Mandacaru, waar je een vuurtoren kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de regio. In Caburé kun je ook overnachten in een van de eenvoudige pensions die er zijn.

Zonsondergang Lençóis Maranhenses
Zonsondergang Lençóis Maranhenses

Er zijn verschillende manieren om het park te ontdekken, afhankelijk van je voorkeur en budget. Je kunt een tour boeken met een buggy, een boot, een vliegtuig of zelfs een helikopter. Je kunt ook te voet of te paard door de duinen trekken. Of je kunt kitesurfen op de zee of de lagunes. Wat je ook kiest, je zult gegarandeerd een onvergetelijke ervaring hebben in dit unieke landschap.

Overnachten Lençóis Maranhenses

Zoeken naar een plek om te overnachten kun je het beste doen in de plaatsen Atins, Barreirinhas of Santo Amaro. Barreirinhas is de meest voor de hand liggende locatie om te verblijven, want het is het grootste stadje en heeft de meeste overnachtingsmogelijkheden en de meeste touroperators om een tour te boeken naar het park.

Je kunt ook kijken naar verschillende websites die hotels of hostels aanbieden in de buurt van het park, zoals Trivago of Booking.com. Je kunt ook hieronder ook zoeken via Skyscanner naar mogelijkheden waarbij je direct prijzen kunt vergelijken.

Wij wensen je een fijne reis en verblijf in Lençóis Maranhenses.

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

São Paulo

Natal

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

João Pessoa

Ouro Preto

Parnaíba

Iguazu watervallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023