In Fortaleza schijnt bijna altijd de zon! -
In Fortaleza schijnt bijna altijd de zon!

In Fortaleza schijnt bijna altijd de zon!

Fortaleza

Fortaleza is de 4e grootste stad van Brazilië met ongeveer 2,6 miljoen inwoners waarvan een heel groot gedeelte arm is. Het verschil tussen arm en rijk is hier ook goed te zien. De criminaliteit in Fortaleza is groot, maar langs de stranden en op plekken waar toeristen komen is het wel te doen.

Als je op zoek bent naar een prachtige zonvakantie, een ideale strandbestemming, voldoende activiteiten in de omgeving en heb je interesse in een stukje historie en cultuur? Dan is Fortaleza de ideale vakantiebestemming.

Fortaleza-Beira Mar-Grote letters FORTALEZA langs de boulevard van Beira Mar Fortaleza

Leuk om te weten is dat Fortaleza vroeger door de Nederlandse WIC is gesticht in het jaar 1649. De stad had in die periode de naam Fort Schoonenborch.

Waar ligt Fortaleza?

Fortaleza ligt aan de noordoostkust van Brazilië in de Braziliaanse deelstaat Ceará. Fortaleza heeft een aantal prachtige stranden en is tevens een goed startpunt om rond te reizen in Brazilië.

Het weer in Fortaleza

Met 3000 zonuren per jaar is Fortaleza in onze ogen de ideale vakantiebestemming als je op zoek bent naar een zonnige vakantie. In de maanden Januari tot en met Juni kan het wel eens regenen, maar de rest van het jaar schijnt bijna altijd de zon.

Het weer in Fortaleza-Jaaroverzicht zonder tekst

Het is dan ook aan te raden om voldoende te drinken en vergeet je niet goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Wat is er allemaal te doen in Fortaleza?

In Fortaleza kun je verschillende dingen ondernemen en dat maakt het een ideale vakantiebestemming. Je kunt lekker genieten van de blauwe zee, heldere lucht, de brandende zon en het heerlijke water. Verder kun je heerlijk genieten van de boulevard, de marktjes en de strandfeesten in de avond.

Daarnaast kun je in de omgeving van Fortaleza veel andere leuke bestemmingen vinden om te bezoeken. Je kunt dit doen door het boeken van een tour, maar je kunt ook zelf een auto huren.

De stranden van Fortaleza

Je kunt naar Fortaleza gaan om lekker de hele dag aan het strand te gaan liggen met een paar heerlijke caipirinha's, genieten van de blauwe zee, blauwe lucht en het warme zeewater. Wij hebben twee verschillende stranden bezocht en alle twee de stranden zijn ons goed bevallen.

De stranden die wij bezocht hebben waren Praia do Futuro en Praia de Meireles. Elk strand heeft voldoende zitjes en je kunt zelfs nog kiezen onder wat voor kleur parasol je graag wilt zitten.

Als je echt voor de rust komt en niet teveel lawaai om je heen wilt hebben dan adviseren wij Praia de Meireles, maar als je van een leuk feestje houdt de hele dag dan adviseren wij om naar Praia do Futuro te gaan en dan kun je goed zitten bij Órbita Blue. Daar heb je goede service en heerlijke muziek.

Strand van Meireles Fortaleza

Praia de Meireles

Praia do Futuro

Praia do Futuro

Bijna alle strandtentjes bieden de mogelijkheid om wat te eten en natuurlijk kan een emmer vol met ijs plus een Braziliaans biertje niet ontbreken. Veel strandtentjes bieden ook bediening op het strand en dat is tijdens je luie vakantie natuurlijk ideaal!

Ben je een telefoonlader vergeten? Of een zonnebril? Geen zorgen! De strandverkopers komen geregeld langs en hebben van alles te koop!

Emmer met ijs en bier aan het strand van Praia do Futuro Órbita Blue

Praia do Futuro Órbita Blue

Goed insmeren is aan te raden, want de zon is erg krachtig en verbranden doe je heel snel! Je hoeft natuurlijk niet de hele dag aan het strand te zitten. Er zijn nog andere leuke dingen te doen.

Je zou bijvoorbeeld aan het strand een surfplank kunnen huren om lekker langs de kust van Fortaleza te peddelen (Suppen).

Strand van Fortaleza
Praia de Meireles Suppen

Praia de Iracema

Wij hebben dit strand niet bezocht, want wij begrepen dat je hier niet zo goed kon zwemmen. Het moet wel een gezellige omgeving zijn en je vindt er ook het standbeeld van Iracema Guardiã.

Estátua de Iracema Guardiã
Praia de Iracema

Het is een eerbetoon aan het karakter van het boek van José de Alencar, een auteur uit Ceará.

Ponte dos Ingleses

In 1920 is men begonnen met de bouw van de brug en de bedoeling was dat de brug 800 meter lang zou worden. Het zou gebruikt worden als een soort van haven waar men mensen en goederen konden laden en lossen.

Vanwege geld gebrek is het eigenlijk nooit afgemaakt en de brug is nooit als haven gebruikt, maar door de jaren heen hebben de toeristen en lokale bevolking de brug gevonden.

Je kunt er een wandeling maken, je kunt genieten van een prachtige zonsondergang, surfen in de omgeving, maar het blijkt ook een plek te zijn waar je met een beetje geluk dolfijnen kunt zien zwemmen in de buurt van de brug. 

Ponte dos Ingleses

In 1994 werd Ponte dos Ingleses gerenoveerd en kreeg het een kleine kunstgalerie, een observatorium van de Federale Universiteit van Ceará (UFC) met een lengte van 130 meter.

De afgelopen jaren heeft het echter te lijden gehad van natuurlijke slijtage en het gebrekkige onderhoud.

Bezoek het oude centrum van Fortaleza

Om daar te komen zou je heel goed een Uber kunnen bestellen. Wij hebben bijna alles met Uber gedaan en dat is ons uitstekend bevallen. Vaak kan de chauffeur je ook nog voorzien van leuke tips en ideeën. Je kunt natuurlijk ook met een taxi die kant op gaan, maar die is wel iets duurder dan een Uber.

Wij zouden in ieder geval wel adviseren om overdag, maar zeker s'avonds je te laten vervoeren door een uber of een taxi vanwege de veiligheid. Niet dat het overal onveilig is, maar er zijn wel plekken waar het niet veilig is om rond te lopen als toerist.

De kosten om je te laten vervoeren vallen echt reuze mee als je kijkt wat je op een hele vakantie uitgeeft. Eenmaal aangekomen kun je het volgende doen:

De kathedraal van Fortaleza (Catedral Metropolitana de Fortaleza)

Je zou goed kunnen beginnen met een bezoekje aan de grote kathedraal van Fortaleza. In het Portugees heet de kathedraal Catedral Metropolitina de Fortaleza. De kathedraal is vanaf grote afstand al te zien met torens van 75 meter hoog.

Catedral Metropolitana de Fortaleza
Catedral Metropolitana de Fortaleza

De kathedraal staat bekend vanwege zijn romaanse en gotische stijlelementen. Een prachtig gebouwde kerk die er van buiten en binnen bijzonder mooi uitziet.

Daarna kun je een kijkje nemen bij de militaire kazerne aan de overkant van de straat.

Militaire kazerne van Fortaleza met een Nederlands tintje!

De militaire kazerne van Fortaleza (Comando da 10ª Região Militar) stond niet op onze planning, maar dat kwam meer omdat we niet wisten dat er eentje was.

Echter hebben we daar wel kunnen genieten van een mooie parade en ceremonie. Het bleek een bijzondere dag, want alle nieuwe militairen werden die dag gepromoveerd. We mochten daarna zelfs even naar binnen om te kijken.

Exército Brasileiro Comando Da 10 Regiao Militar
Fortaleza Exército Brasileiro Comando Da Regiao Militaire Parade

Heel bijzonder, want normaal kom je dit soort gebouwen niet binnen. Wij hadden geluk dat we schoenen aan hadden, want mensen met slippers mochten niet naar binnen. Dat zou niet respectvol zijn begrepen wij van de wachters bij de poort.

Fortaleza-Militaire-kazerne-Fort-Schoonenborch-Nossa-Senhora-da-Assunção-Schepen-van-vroeger
Fortaleza-Militaire-kazerne-Fort-Schoonenborch-Nossa-Senhora-da-Assunção-Beelden-van-militairen-vroeger

Binnen leerden wij dat in het jaar 1649 het Fort Schoonenborch heette en is gesticht door de Nederlanders. Vijf jaren later werd het veroverd door de Portugezen die er de naam Nossa Senhora da Assunção aan gaven. Tegenwoordig wordt het fort gebruikt door de 10de Militaire regio van het Braziliaanse leger.

Catedral Metropolitana de Fortaleza-Comando da 10ª Região Militar-Mercado Central Fortaleza

Na de kathedraal en de kazerne is het leuk om te eindigen bij het Mercado Central. Zoals bovenstaande foto laat zien is alles op loopafstand te doen.

Mercado Central Fortaleza

In dit gebouw vindt je vijf verdiepingen vol met winkeltjes. Je kunt op elke verdieping een rondje lopen en dan ga je met een trap naar de volgende verdieping.

Het is eigenlijk een hele grote markt, maar dan in een binnenruimte. Je kunt in deze winkeltjes van alles kopen. Kleding, koffers, handwerk, beeldjes, souvenirs en nog veel meer.

Mercado Central de Fortaleza
Mercado Central Fortaleza-Gezelligheid en muziek
Letters van CEARÁ in de markt in Fortaleza Mercado Central Ceará

Je kunt er ook een lekker hapje eten. Alles is goedkoop en lekker. Na een tijdje sta je, voor je het weet, met een grote tas vol koopwaar weer buiten.

Erg leuk! Vooral voor de thuisblijvers, want we hebben heel wat leuke souvenirs gevonden om thuis uit te delen.
Centro Dragão do Mar de Arte e Cultura

Dragão do Mar is een centrum voor kunst en cultuur in de wijk Iracema. Het centrum heeft theater- en bioscoopzalen, ruimtes voor tentoonstellingen en muzikale optredens, een museum van Hedendaagse Kunst, een Museum van Cearense Cultuur en nog veel meer.

Ceará-Fortaleza-Centro Cultural Dragão do Mar

Halverwege de middag tot ongeveer einde van de middag is een goed moment om daar heen te gaan. Je kunt er namelijk ook heerlijk eten bij de vele foodtrucks of restaurants en natuurlijk kan een heerlijk koud biertje of iets anders drinken niet ontbreken.

Fortaleza-Ceará-Centro Dragão do Mar

Aan het einde van de dag moet je wel een beetje opletten als je bedelaars of dronken mensen tegenkomt. Dat was eigenlijk het enige minpuntje van het bezoek aan Dragão do Mar

Fortaleza-Ceará-Centro Dragão do Mar de Arte e Cultura

Feira Beira Mar

Rond een uur of vier in de middag wordt er langs de Beira Mar in Fortaleza een markt opgebouwd van meer dan honderd kraampjes.

Het is gezellig om langs de boulevard te lopen als je bijvoorbeeld op zoek bent naar lekker eten of een plek om lekker te drinken en te genieten.

Avondmarkt aan de boulevard van Beira-Mar
A Feira da Beira-Mar de Fortaleza
Feira Beira Mar met kraampjes en Braziliaanse vlag
Feira Beira Mar langs de boulevard

Op deze markt kun je ook veel souvenirs en handgemaakte spullen kopen. Je kunt hier ook onderhandelen over de prijs.

In de avond kun je genieten van het lekkere weer, mooie verlichting, gezellige muziek en nog veel meer.

Feira Beira Mar gezien vanaf het strand
Praia de Meireles bij nacht

Let wel op je veiligheid en wees voorzichtig met je spullen. Zoals op veel toeristenplekken zijn er ook mensen die verkeerde bedoelingen hebben.

Wij proberen altijd rondom andere mensen te zijn. Rondwandelen op een leeg strand in de avond is zeker niet aan te raden.

Overnachten in Fortaleza

Als je graag naar Fortaleza wilt dan raden wij aan om een hotel te zoeken in de omgeving Meireles. Je zit dan vlakbij een mooi strand waar je overdag goed kunt zijn en in de avond heb je dan de marktjes aan de boulevard.

Mocht je eventueel andere stranden of activiteiten willen doen dan kun je dat vanaf dit gebied ook goed doen.

Seara Praia Hotel-Voorkant van het hotel Seara Praia Hotel Fortaleza Brazilië
Seara Praia Hotel-Uitzicht over Beira Mar vanaf het dak van het hotel Seara Praia hotel Fortaleza

Wij hebben overnacht in het hotel Seara Praia Hotel en dat is ons uitstekend bevallen. Het hotel ligt aan de boulevard van Beira-Mar waar je veel restaurants, strand en s'avonds leuke marktjes kunt bezoeken.

Wat is er te doen in de omgeving van Fortaleza?

Wil je graag rondreizen dan zou je een auto kunnen huren en richting het noorden kunnen rijden. Leuke plekken om dan te bezoeken zijn: Parnaíba, Cumbuco, Barra Grande en Jericoacoara.

Uiteraard zijn wij beschikbaar om je te informeren als je nog vragen hebt!

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Curitiba

Ouro Preto

João Pessoa

Teresina

62 Replies to “In Fortaleza schijnt bijna altijd de zon!”

  1. Wij vonden de drukte wel meevallen, maar dat was natuurlijk een moment opname. Wij waren er ook niet in het hoogseizoen. Viel ons wel op dat er heel veel taxi’s stonden te wachten dus het lijkt ons wel een populaire plek 👍

  1. Er zijn vele plaatsen in Brazilie waar je kunt snorkelen, Benito in de deelstaat Mato Grosso do Sul is een waar duik- en snorkelparadijs, en als je toch in de buurt bent is de Pantanal meer dan de moeite waard.

  1. Wij zijn er nog niet echt in drukke tijden geweest. Wij vonden het eigenlijk nog wel rustig, maar als de Brazilianen vakantie of lang weekend hebben zal het er ongetwijfeld stukken drukker zijn. Leuk dat je een reactie hebt achter gelaten Janet

  1. Hoi Maaike, wen je snel aan hoor! Als ik in Brazilië ben is de eerste momenten even wennen, maar al snel rijden wij net als de Brazilianen hihi 🙂

 1. Wat gaaf om hierover te lezen! Ik ben vroeger met mijn ouders naar Brazilië geweest. Ik was een jaar of 13 of 14. Erg leuk gehad, maar wel een fikse zonnesteek opgelopen hahaha. Maar wat wil je als rooie! Ik kan me er niet veel van herinneren, maar wel het mooie strand tegenover ons hotel! Prachtig. En ik weet ook dat ik het heel leuk heb gehad daar! Wij zijn ook naar Forteleza geweest. Leuk om dit te lezen!

  1. Hoi Kimberley, wat leuk om te horen. Snel maar weer een keer heen zou ik voorstellen 🙂 nieuwe herinneringen maken. Leuk dat je een reactie hebt achter gelaten

  1. Bedankt Manon. Het klopt dat Rio vaak bekend is bij iedereen en de rest niet of minder. Gezien de afstand is dit natuurlijk ook niet zo vreemd. Ben jij al eens in Brazilië geweest?

 2. Brazilië is qua vakantieland niet anders dan elk ander land in de tropen. Als je gaat voor zon en strand dan zijn er zeker goedkopere of ‘dichter bij huis’ bestemmingen waar jij je (vakantie)geld kan besteden.
  Wil je wat anders dan Azië, Afrika of Australië en houd je wel van de Zuid Europese sfeer en cultuur dan is Zuid Amerika en zeker Brazilië een aanrader. Ben je geen backpacker/avonturier boek dan een (groep)reis via een reisbureau, je krijgt dan een goede eerste indruk van het continent zonder dat jij je druk hoeft te maken over dingen die daar anders gaan dan hier.
  Grote kans dat je na je eerste indruk van Zuid Amerika/Brazilië verslingerd raakt aan iets wat nieuw maar toch ook bekend is.

 3. goede tips en bijna altijd zon klinkt heerlijk. Brazilië staat niet echt boven aan mijn lijstje van vakantie landen, maar waarom niet, weet ik eigenlijk niet.

 4. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk nooit over Brazilië als mogelijke vakantiebestemming heb nagedacht. Sowieso zijn we meer van Europa en buiten Europa heb ik alleen Amerika en Canada bezocht. Misschien toch maar eens in verdiepen…

  1. Hoi Wanda, wat leuk. Weer iemand gevonden die ik kan proberen enthousiast te maken om eens naar Brazilië te gaan. Amerika is toch ook geweldig en in europa ik natuurlijk ook genoeg te zien. Toch, als je echt eens iets anders wil proberen, dan is Brazilië, zuid amerika, een compleet andere wereld. Cultuur, gebouwen, wegen, eten, natuur etc. op de website staat al heel veel informatie, maar als je iets wilt weten zijn wij beschikbaar! Bedankt voor je leuke reactie Wanda

  1. Langs de kust zijn de temperaturen goed te doen hoor. Veelal nog wel een beetje wind is goed te doen. Het binnenland is al wel een stuk warmer. Dat is soms net een sauna. Kan me voorstellen dat het niet voor iedereen hetzelfde is. Bedankt voor je leuke reactie Saskia

  2. Het zuiden van Brazilië ligt niet in de tropen en is qua temperatuur een stuk aangenamer. Het eiland Ilha de Santa Catarina heeft 19 stranden(zoet- en zoutwater) en de hoofdstad van Santa Catarina, Florianopolis is een parel van de Braziliaanse cultuur.

 5. Wat fijn dat je met KLM rechtstreeks hierop kunt vliegen! Ooit wil ik nog eens mijn vaders geboorteplaats in Brazilië bezoeken. Hij is daar geboren (mijn opa en oma hebben daar tijdelijk gewoond en gewerkt) en heeft er tot z’n 10e gewoond.

 6. Echt een plek voor mij, waar de zon altijd schijnt! Ik hou van warme, zonnige dagen.. deze periode is dus ook echt niet mijn tijd van het jaar.. ik heb heerlijk even weggedroomd bij Fortaleze. 🙂

  1. Wat een leuke reactie! Ik sluit me bij je aan. Deze periode is ook niks voor mij. Fijn dat je dan op zulke momenten aan een prachtige plek kunt denken. Bedankt voor je leuke reactie Yvonne

  1. Verschrikkelijk hé die kou. Ik ben echt in verkeerde land geboren 🙂 hoop voor jullie dat je er ooit nog een keer heen kunt! Is echt heerlijk 👍

  1. Ja dat moet je echt eens doen 👌 heb ik je al eens verteld dat je in scheveningen een uitstekend Braziliaans restaurant kunt vinden? Bedankt voor je reactie Amina

  1. Wordt nog een hele klus om jouw in Brazilië te krijgen 😉 wel super dat je elke keur een leuke reactie achter laat! Bedankt daarvoor! Fijne dag Felice

 7. Ja, ik ben een keer of 6 in Brazilië geweest. Ik ga niet voor de stranden of de zon(die kan je op meer plaatsen in de wereld vinden) maar voor de Braziliaanse cultuur en natuur.

  1. Hoi Theo, wat leuk om te lezen! Ik ben ook helemaal fan van de cultuur en de mensen. Ik heb een Braziliaanse vrouw en ik vind de leukste plekken in Brazilië altijd de plekken waar geen toeristen zijn haha 👍

 8. Mooi dat KLM nu ook rechtstreeks op Fortaleza vliegt, bespaart een hoop tijd en geld als je het noorden van Brazilië wilt bezoeken .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: