Ouro Preto is een prachtige oude koloniale stad in Brazilië -
Ouro Preto is een prachtige oude koloniale stad in Brazilië

Ouro Preto is een prachtige oude koloniale stad in Brazilië

Ouro Preto

Ouro Preto is een van de mooiste koloniale steden van Brazilië, die beroemd is geworden door de goudkoorts in de 18e eeuw. De stad werd gesticht in 1711 en kreeg de naam Ouro Preto, wat zwart goud betekent in het Portugees. Dit verwijst naar de zwarte kleur van het goud dat in de rivieren werd gevonden.

De ontdekking van goud in 1693 zorgde voor een enorme toestroom van mensen die rijk wilden worden. Ouro Preto groeide uit tot een welvarende en invloedrijke stad, die ook een belangrijke rol speelde in de strijd voor de Braziliaanse onafhankelijkheid. Toen het goud opraakte aan het eind van de 19e eeuw, raakte de stad in verval en verloor de stad veel inwoners.

Minas Gerais-Ouro Preto-Prachtige gebouwen in de bergen

Ouro Preto heeft echter zijn historische en culturele erfgoed weten te behouden. De stad staat vol met prachtige gebouwen in barokstijl, die versierd zijn met goud en houtsnijwerk. Er zijn meer dan 20 kerken te bewonderen, waarvan sommige ontworpen zijn door Aleijadinho, een beroemde Braziliaanse kunstenaar en architect. Ouro Preto heeft ook verschillende musea die de geschiedenis en de kunst van de stad laten zien.

Ouro Preto-Bezienswaardigheden Ouro Preto

Sinds 1980 is Ouro Preto erkend als UNESCO-werelderfgoed, vanwege zijn unieke architectuur en landschap. De stad ligt op een heuvelachtig terrein, dat zorgt voor schilderachtige uitzichten en sfeervolle straatjes. Ouro Preto is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in Brazilië’s koloniale verleden en barokke schoonheid.

Bereikbaarheid Ouro Preto?

Ouro Preto is een populaire toeristische bestemming, die veel bezoekers trekt met zijn sfeervolle straatjes, indrukwekkende landschap en culturele erfgoed. Ouro Preto is een historische stad in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, die je gemakkelijk kunt bereiken vanuit verschillende steden in het land. De stad ligt op ongeveer 90 kilometer afstand van Belo Horizonte, de hoofdstad van Minas Gerais.

Vanuit Belo Horizonte kun je met de auto of met de bus naar Ouro Preto reizen. De autorit duurt ongeveer anderhalf uur, en de busrit ongeveer twee uur. Er zijn ook rechtstreekse bussen die naar Ouro Preto gaan vanuit Rio de Janeiro of São Paulo, maar deze reizen duren veel langer: respectievelijk 8 uur en 11,5 uur.

Bezienswaardigheden Ouro Preto

Ouro Preto heeft veel te bieden aan de bezoekers, die in één dag een goed overzicht kunnen krijgen van de belangrijkste bezienswaardigheden. Maar als je meer tijd hebt, kun je ook de omgeving verkennen en nog meer ontdekken. Hieronder vind je een lijst van een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

Het oude centrum van Ouro Preto

Het oude centrum is een mooie plek om je dag te beginnen en te eindigen. Je kunt er wandelen door de kleine straatjes, de mooie gebouwen bewonderen en leuke winkeltjes bezoeken waar je lokale souvenirs kunt vinden. Een van de leukste plekken in het centrum is het marktje, dat tegenover de kerk van São Francisco de Assis ligt.

Ouro Preto-Minas Gerais-Mercado Turístico-Igreja de Nossa Senhora do Rosário
Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Oude centrum-Markt met handwerk gemaakt door lokale bewoners
Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Markt met handgemaakte artikelen gemaakt van speksteen door lokale bewoners

Op het marktje kun je allerlei producten kopen die gemaakt zijn van speksteen, een steensoort die veel voorkomt in de regio en die gebruikt werd voor de versiering van veel kerken. Je kunt ook zien hoe de lokale bewoners het speksteen bewerken tot beeldjes en andere voorwerpen.

Het is een goed idee om hier een souvenir te kopen voor thuis. Zo heb je een mooi aandenken aan Brazilië. De markt is elke dag open van 's ochtends tot 's avonds. Zorg wel dat je het goed verpakt als je het in je koffer stopt. Het zou jammer zijn als het beschadigd raakt.

Igreja de São Francisco de Assis

De Igreja de São Francisco de Assis is een schitterende katholieke kerk in Ouro Preto, die een hoogtepunt is van de barokke en rococo-kunst in Brazilië. De kerk is het werk van Aleijadinho, een beroemde Braziliaanse kunstenaar en architect, die zowel de structuur als de decoratie van de kerk bedacht en uitvoerde. De kerk heeft een unieke gevel met een ovaal portaal en twee ronde torens. Het interieur is rijkelijk versierd met goud, houtsnijwerk en schilderijen, waaronder het beroemde plafond van Manuel da Costa Ataíde.

Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Igreja São Francisco de Assis

De kerk is een van de belangrijkste monumenten van de koloniale kunst in Brazilië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de kerk bezoeken voor 10 real en je vergapen aan de pracht en praal van deze kerk.

Bezoek de Basílica Menor de Nossa Senhora do Pilar

De Basílica Menor de Nossa Senhora do Pilar is een indrukwekkende katholieke kerk in Ouro Preto, die gebouwd is in de 18e eeuw tijdens het hoogtepunt van de goudkoorts. De kerk is een van de rijkste en meest versierde kerken van Brazilië, met meer dan 400 kilo goud en zilver in de decoratie.

Minas Gerais-Ouro Preto-Nossa Senhora do Pilar Minor Basilico
Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Nossa Senhora do Pilar Minor Basilico-Binnen in de kerk

De kerk heeft een barokke stijl, met een sobere gevel en een weelderig interieur. De kerk is een monument van de koloniale kunst in Brazilië en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de kerk bezoeken voor 10 real en je laten betoveren door de schoonheid en pracht van deze kerk.

Praça Tiradentes

Als je Ouro Preto wilt verkennen is Praça Tiradentes ook een goed startpunt. Dit historische plein is vernoemd naar de nationale held Tiradentes, die streed voor de onafhankelijkheid van Brazilië en wiens hoofd hier tentoongesteld werd na zijn executie in 1792. Op het plein staat een standbeeld ter ere van hem en kun je ook het Museu da Inconfidência bezoeken, dat gewijd is aan de onafhankelijkheidsbeweging.

Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Praça Tiradentes-Plein van Tiradentes

Rondom de Praça Tiradentes vind je ook veel restaurants en cafés waar je kunt genieten van de lokale keuken en cultuur. Let wel op voor mensen die zich aanbieden als gidsen, want sommigen zijn niet betrouwbaar of vragen te veel geld. Wij raden je aan om een officiële gids te zoeken of zelf op ontdekking te gaan.

Tirandentes wordt jaarlijks gevierd op 21 april en is een nationale feestdag. Meer informatie over Braziliaanse feestdagen lees je in het bericht Overzicht feestdagen in Brazilië.

Museu da Inconfidência

Het Museu da Inconfidência is een geschiedenismuseum dat gewijd is aan de Inconfidência Mineira, een mislukte opstand tegen de Portugese koloniale overheersing in de 18e eeuw. Het museum bevindt zich in het voormalige stadhuis en gevangenis van Ouro Preto, aan de Praça Tiradentes.

Het museum heeft een collectie van meer dan 4000 objecten die de cultuur en samenleving van Minas Gerais in de tijd van de goud- en diamantmijnen laten zien.

Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Museu da Inconfidência

Je kunt er ook werken bewonderen van beroemde kunstenaars zoals Manuel da Costa Ataíde en Aleijadinho. In het Panteão dos Inconfidentes liggen de stoffelijke resten van 16 rebellen, waaronder de dichter Tomás Antônio Gonzaga.

Het museum is geopend van dinsdag tot zondag, met verschillende openingstijden afhankelijk van de dag.

Igreja de Nossa Senhora do Carmo

Het is een katholieke kerk die gebouwd werd tussen 1756 en 1772 door Manuel Francisco Lisboa en zijn zoon Antônio Francisco Lisboa, beter bekend als Aleijadinho, twee beroemde architecten en beeldhouwers uit de koloniale periode.

De kerk is een belangrijk voorbeeld van de rococostijl in Brazilië en heeft een rijke decoratie met goud, beelden en schilderijen. Een van de hoogtepunten zijn de tien panelen van Portugese tegels die het leven van de Maagd Maria afbeelden.

Minas Gerais-Ouro Preto-Museu da Inconfidência-Nossa Senhora do Carmo
Minas Gerais-Ouro Preto-Igreja de nossa Senhora do Carmo

De kerk heeft ook een museum en een begraafplaats die je kunt bezoeken. De kerk is een nationaal monument en een van de vele attracties van Ouro Preto, een stad die bekend staat om zijn historische en artistieke erfgoed.

Igreja de Nossa Senhora do Rosário

De Igreja de Nossa Senhora do Rosário in Ouro Preto is een katholieke kerk die gebouwd werd tussen 1709 en 1765 door de Irmandade de Nossa Senhora do Rosário dos Homens Pretos, een broederschap van zwarte slaven en vrijgelatenen. De kerk heeft een opvallende elliptische vorm en een rijke decoratie met goud, beelden en schilderijen.

Ouro Preto-Minas Gerais-Igreja de Nossa Senhora do Rosário dos Homens Pretos

De kerk is een van de meest originele voorbeelden van de koloniale barokke architectuur in Brazilië en is een nationaal monument. De kerk ligt in het historische centrum van Ouro Preto, een stad die bekend staat om zijn culturele erfgoed en kunst.

Nog meer bezienswaardigheden in Ouro Preto

Als je nog tijd over hebt dan kun je bijvoorbeeld het Teatro Casa da Ópera bezoeken, het oudste theater van Zuid-Amerika, dat nog steeds in gebruik is.

Of je kunt de Feira de Pedra-Sabão verkennen, een markt waar je prachtige handgemaakte souvenirs kunt kopen van zeepsteen, een typisch materiaal uit de regio.

Je kunt ook het Museu de Aleijadinho bezoeken, waar je meer te weten komt over het leven en werk van deze beroemde kunstenaar, die beschouwd wordt als een van de grootste meesters van de Braziliaanse barok.

En als je van kerken houdt, dan heb je keuze genoeg: je kunt bijvoorbeeld de Igreja Nossa Senhora da Conceição bewonderen, waar Aleijadinho begraven ligt, of de Igreja de Santa Efigênia, die gebouwd werd door en voor de zwarte bevolking. En vergeet niet om een kijkje te nemen in de Loja Casa de Aleijadinho, een winkel waar je replica’s kunt kopen van zijn beroemde beelden.

Treinreis van Ouro Preto naar Mariana

De treinreis van Ouro Preto naar Mariana is een prachtige manier om de rijkdom en schoonheid van Minas Gerais te ontdekken. Deze staat in het zuidoosten van Brazilië heeft koloniale steden en de meeste UNESCO-werelderfgoedlocaties van het land. De treinrit duurt ongeveer een uur en legt 18 km af door een schilderachtig berglandschap.

Ouro Preto is een van de belangrijkste barokcentra ter wereld, gesticht in 1711 en vernoemd naar het “zwarte goud” dat in de rivier Tripui werd gevonden. De stad heeft een groot aantal barokke kerken, oratoria en kapellen, versierd met het werk van kunstenaars zoals de Portugese beeldhouwer Francisco Xavier de Brito. In 1980 werd Ouro Preto de eerste stad in Brazilië die door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard.

Mariana is 12 km verwijderd van Ouro Preto en werd gebouwd in het midden van een pittoreske bergachtige omgeving. Het is de oudste stad van Minas Gerais en heeft ook een rijke koloniale architectuur, zoals de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Assumptie, de oudste in de staat. Mariana heeft ook een historisch museum, een goudmijnmuseum en een muziekacademie.

Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Treinstation
Mijnbrazilie-Brazilië-Minas Gerais-Ouro Preto-Treinstation met uitzicht Ouro Preto

De trein die Ouro Preto met Mariana verbindt, wordt beheerd door Trem da Vale en vertrekt dagelijks eenmaal uit elk station. Er zijn zowel “conventionele” als “panoramische” rijtuigen: het verschil tussen de twee is de grootte van de ramen en het feit dat de panoramische rijtuigen voorzien zijn van airconditioning. De “conventionele” klasse is goedkoper en heeft meer charme, als je het niet erg vindt om een uur op een houten bank te zitten.

Onderweg geeft een gids toeristische informatie over een luidspreker, met details over treinen en de verschillende regio’s waar de trein doorheen rijdt. De reis omvat mooie stukken met tunnels en dorpen. Hoogtepunten zijn de Cachoeira da Usina, een kloof, en de "Curva do Paredão".

Je kunt treinkaartjes kopen bij de stations in Ouro Preto of Mariana, of ze online bestellen. Het is een unieke ervaring om deze twee historische steden per spoor te bezoeken en te genieten van het prachtige uitzicht onderweg.

Uitgaan en carnaval vieren in Ouro Preto

Als je houdt van feesten, muziek, cultuur en plezier, dan is Ouro Preto de perfecte bestemming voor jou. Ouro Preto is een schitterende stad met een rijk cultureel erfgoed en een bruisend studentenleven. Het heeft ook een van de meest unieke en bijzondere carnavals in Brazilië, dat wordt georganiseerd door de universiteitsstudenten. Het carnaval van Ouro Preto trekt elk jaar duizenden mensen uit het hele land aan, die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring.

Het carnaval van Ouro Preto bestaat uit verschillende straatfeesten, die blocos worden genoemd. Er zijn blocos die gratis en open zijn voor iedereen, en blocos die betaald zijn en alleen toegankelijk zijn voor mensen die een pakket hebben gekocht bij een studentenrepubliek.

Maar ook buiten het carnaval om is er genoeg te doen in Ouro Preto. De stad heeft een divers en aantrekkelijk uitgaansleven, met verschillende bars, cafés, muziekclubs en restaurants om uit te kiezen. Een van de populairste uitgaansgelegenheden is Taberna Music Bar, een sfeervolle plek met live muziek, een uitgebreide drankenkaart en heerlijke hapjes. Een andere leuke optie is Bar Barroco, een gezellige bar met een relaxte sfeer, waar je kunt genieten van typisch Braziliaanse gerechten en drankjes, zoals coxinhas en cachaça.

Ouro Preto is dus een geweldige ervaring voor iedereen die houdt van feesten, muziek, cultuur en plezier. Het is een unieke kans om de Braziliaanse carnavalssfeer te proeven en om nieuwe vrienden te maken. Als je van plan bent om naar het carnaval van Ouro Preto te gaan, moet je wel op tijd boeken, want de plaatsen zijn snel volgeboekt. En vergeet niet om je beste kostuum mee te nemen!

Overnachten in Ouro Preto

Ouro Preto heeft voldoende mogelijkheden om te overnachten. Houdt er wel rekening mee dat tijdens feestdagen en vooral tijdens het carnaval alles snel volgeboekt is en de prijzen zullen ook hoger zijn dan in rustigere periodes. Je kunt via websites als Trivago, Booking.com en bijvoorbeeld met onderstaande widget van Skyscanner goed zoeken naar overnachtingen op gewenste datum, beschikbaarheid en prijsklasses. Fijne tijd gewenst in Ouro Preto en we horen graag je ervaringen!

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

São Paulo

Caldas Novas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023