Ontdek een pittoresk en kleurvol Pirenópolis -
Ontdek een pittoresk en kleurvol Pirenópolis

Ontdek een pittoresk en kleurvol Pirenópolis

Pirenópolis

Pirenópolis is een prachtige plek in het binnenland van Brazilië en is leuk om een aantal dagen te bezoeken. Brazilianen uit de omgeving mogen Pirenópolis graag bezoeken in het weekend, tijdens vakanties of feestdagen. De stad is goed te bereiken vanuit omliggende steden zoals Brasilia en Goiânia.

De omgeving is mooi en biedt veel activiteiten, maar in het oude centrum is het ook gezellig. Neem wel stevige schoenen mee, want er is veel hoogte verschil.

Het is een heerlijke plek om lekker tot rust te komen of juist om lekker actief te zijn in de natuur. Er is van alles mogelijk!

Waar ligt Pirenópolis?

Het pittoreske Pirenópolis ligt in de Braziliaanse deelstaat Goías op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad Brasilia en 130 kilometer van de stad Goiânia.

Pirenópolis is de derde oudste stad van de Braziliaanse deelstaat en is gesticht in het jaar 1727.

Bereikbaarheid Pirenópolis

Pirenópolis ligt op ongeveer 150 km vanaf Brasilia en daar doe je met een auto ongeveer 2,5 uur over. Het is een leuke route om te rijden en onderweg is er genoeg te zien.

Je kunt ook met de auto vanaf Goiânia naar Pirenópolis rijden. Dit is ongeveer 120 kilometer en twee uur rijden.

Foto van de rotonde bij het plaatsje Pirenópolis in Brazilië

Je kunt vanaf Brasilia en Goiânia ook met de bus gaan en dan duurt de reis ongeveer 3 uur en het kost ongeveer 35 real per persoon. Het busstation van Pirenópolis ligt in het centrum en je bent direct overal dichtbij.

Bus tickets kopen doe je bijvoorbeeld via de website https://www.clickbus.com.br/ of https://www.buscaonibus.com.br/. Je kunt de bus tickets ook kopen op het busstation van vertrek.

Het weer in Pirenópolis

Als je Pirenópolis wilt bezoeken zonder regen dan is de periode Mei tot en met September de beste periode. Houdt er wel rekening mee dat het s'avonds fris kan zijn in de maanden Juni en Juli.

Het weer in Pirenópolis Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

In de periode van November tot Februari valt de meeste regen. Het hele jaar door zijn de temperaturen heerlijk warm.

Bezienswaardigheden in Pirenópolis

Pirenópolis is niet zo groot en heeft dus ook niet heel veel activiteiten. Als je Pirenópolis wilt bezoeken dan zouden wij adviseren om het toe te voegen aan je rondreis in de buurt. Wij zijn drie dagen in Pirenópolis geweest en zijn daarna weer verder gereden.

In het weekend is het drukker in Pirenópolis dan op andere dagen. In de avond is er rondom de kerk in oude centrum veel gezelligheid.

Foto van een blauw wit koloniaal huisje in Pirenópolis Brazilië
Foto van rood witte huisjes in het plaatsje Pirenópolis Brazilië

De foto's zijn gemaakt in de straatjes van Pirenópolis. Je ziet er allemaal koloniale huizen in verschillende kleuren en veel terrasjes waar je lekker kunt eten en drinken.

Kruispunt in Pirenópolis met koloniale huisjes en stenen straat
Terrasje langs de straat in Pirenópolis

Het is een leuke plek om te wandelen en het hoogteverschil maakt ook nog dat je het gevoel hebt dat je wat gedaan hebt. Als je aan het wandelen bent kun je ook alvast bij een bureau kijken wat een tour naar de watervallen kost. Waarover later in het bericht meer.

Het centrum van Pirenópolis

Het centrum van Pirenópolis is niet zo groot, maar wel heel gezellig. Je hebt er heel veel winkeltjes waar je leuke kleren kunt kopen, maar natuurlijk ook veel souvenirs die met de hand of op een andere manier lokaal zijn gemaakt.

Terrasje langs de straat in Pirenópolis
Namoradeira kijkt uit het raam

Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário

Op het plein van het centrum staat de Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário. Deze kerk is gebouwd in het jaar 1728 en is ook van binnen te bewonderen. Toen wij het plaatsje bezochten was er in de avond rondom de kerk veel gezellige activiteiten.

Foto van de kerk Igreja Matriz in het centrum van Pirenópolis Brazilië

Igreja de Nosso Senhor do Bonfim

In 1750 is men begonnen met het bouwen van deze katholieke tempel en in 1754 was het klaar. Het is toegestaan om binnen te kijken en dat is ook de moeite waard.

Igreja de Nosso Senhor do Bonfim

Bezoek de vele watervallen in de omgeving

Pirenópolis heeft niet alleen een leuk authentiek centrum, maar buiten het plaatsje is er ook genoeg te doen. Je kunt bijvoorbeeld lange wandelingen maken in bergachtig gebied, maar je kunt ook een bezoek brengen aan de verschillende watervallen in de buurt. Bij de meeste watervallen kun je ook lekker zwemmen. Houdt er wel rekening mee dat het water heel koud is.

We hebben ons laten vertellen dat er 82 verschillende watervallen zijn. Wij hebben een aantal van deze watervallen bezocht en de mooiste was de Cachoeira do Abade in het reservaat van Abade (Reserva da Abade).

Andere bekende watervallen in de omgeving van Pirenópolis zijn Cachoeira do Coqueiro, Cachoeiras dos Dragões, Cachoeira de Santa Maria, Cachoeira do Rosário, Cachoeira das Araras, Cachoeira do Coqueiro, Cachoeiras Bonsucesso, Cachoeira Paraíso en dan nog vele meer.

Reserva do Abade

Wij hebben in het centrum van Pirenópolis een tour geboekt en dat is ook wel aan te raden, want de weg naar het reservaat is niet echt een weg waar je wilt rijden als je niet bekend bent. Onderstaande kaart laat twee verschillende routes zien die je kunt nemen.

Foto van een landkaart van de omgeving Reserva da Abade vlakbij Pirenópolis

Wij hebben de langste route genomen, want we wilde natuurlijk ook wat zien. Trek wel goede schoenen aan en vergeet je camera niet.

Reserva da Abade
Reserva da Abade

Neem ook genoeg water mee als je op pad gaat, want het is nagenoeg altijd mooi weer in deze regio. Verder kom je op veel plekken ook mooie planten en dieren tegen. Kijk dus goed om je heen tijdens het wandelen.

Reserva da Abade-Prachtige planten in het park
Reserva da Abade

Om niet te verdwalen of in een onveilige situaties te komen als onbekende is het aan te raden om onder begeleiding te gaan. Een hele dag iemand meenemen als gids kost ongeveer 50 euro per dag en dan heb je ook nog vervoer erbij.

Verder is het ook wel fijn dat iemand op je spullen let als je samen even wil zwemmen.

Cachoeira do Abade

Cachoeira do Abade

Eten en drinken in Pirenópolis

Als je na een lange dag terug komt in het plaatsje dan kun je lekker gaan eten in één van de vele restaurantjes. Veel restaurantjes hebben een terras waar je s'avonds tot laat lekker kunt eten en drinken. De terrasjes hebben vaak keuze vanaf de kaart en andere restaurants bieden een lopend buffet voor een vaste prijs. Genoeg keuze voor iedereen.

Foto van het restaurant Spettus Churrascaria e Choperia in Pirenópolis
Foto van het opgestelde eten in het restaurant Spettus Churrascaria e Choperia in Pirenópolis in Brazilië

Wij hebben twee keer gegeten van restaurant Spettus in het centrum. We hadden er op de eerste dag tijdens lunch tijd gegeten en dat was zo lekker dat we de volgende avond daar ook weer gegeten hebben.

Je betaald bij Spettus per kilo eten. Dit is een vorm van eten dat je in Brazilië heel veel ziet. Je kunt van alles opscheppen en dan loop je bij de kassa langs en wegen ze je bord.

Pizzaria Don Fiodo

Je kunt natuurlijk ook een lekkere pizza eten bij Pizzaria Dom Fiodo, maar daar zijn wij niet meer aan toe gekomen. Voor de volgende keer!

Overnachten in Pirenópolis

Pirenópolis heeft ook een groot aanbod van hotels en pousadas. Er zijn ook particulieren waar je een kamer kunt huren. De prijzen worden hoger naarmate je dichter in het centrum komt. Je kunt aan de rand van Pirenópolis ontzettend goedkoop overnachten, maar je hebt dan wel het nadeel dat je veel moet lopen of rijden.

Pirenópolis heeft nogal wat hoogteverschil en met de volle zon kan dat aardig vermoeiend zijn. Let daarom goed op de locatie van je verblijf.

Tot slot nog een leuke overnachtingstip!

Wij hebben in Pirenópolis overnacht bij Pousada Casa Grande en dat was ons goed bevallen. Je kunt er genieten van een lekker ontbijtbuffet, een gunstige locatie met uitgebreide parkeergelegenheid en zelfs een lekker zwembad om af te koelen.

Verder leuke huisjes waar je kunt overnachten en alles was fris en schoon!

Foto van het uithangbord van Pousada Casa Grande in Pirenópolis in Brazilië

Mocht je ergens anders willen overnachten dan adviseren wij om dichtbij het centrum te boeken.

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Belo Horizonte

Natal

5 Replies to “Ontdek een pittoresk en kleurvol Pirenópolis”

  1. Wat ziet dit er leuk uit met al die gekleurde huisjes en zo fijn als er ok mooie natuur in de buurt is. Misschien toch maar een keer een reisje naar Brazilië plannen.

    1. Mooi hé, wij hebben hier een heerlijke tijd gehad. Het is soms net een sprookje 👍

    1. Mooi hé, als je echt een beetje cultuur wilt ontdekken zijn dit ideale plekken 👍

Comments are closed.
Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023