Iguazu watervallen : Lees hier onze tips, bezienswaardigheden en ervaringen -
Iguazu watervallen : Lees hier onze tips, bezienswaardigheden en ervaringen

Iguazu watervallen : Lees hier onze tips, bezienswaardigheden en ervaringen

De watervallen van Iguazu: een wonder van de natuur

Een bezoek aan de watervallen van Iguazu mag niet ontbreken als je naar Brazilië op vakantie gaat. Deze schitterende watervallen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is meer dan verdiend. Dit geldt zowel voor de Braziliaanse kant als de Argentijnse kant.

De watervallen liggen op het drie landenpunt van Zuid-Amerika (Brazilië-Foz do Iguaçu, Argentinië-Puerto Iguazú en Paraguay-Ciudad del Este), maar meestal wordt alleen de Braziliaanse kant en Argentijnse kant bezocht. De Braziliaanse kant bevindt zich in het nationale park Iguaçu en de Argentijnse kant bevindt zich in het nationale park Iguazú.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguaçu watervallen met regenbogen en veel groen
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguaçu watervallen met mooie regenboog

Er zijn ongeveer 275 tot 300 watervallen afhankelijk van de hoeveelheid water uit de rivier Iguazú. Bij een hoge waterstand zijn er meer watervallen dan bij een lagere waterstand. In totaal zijn de watervallen ongeveer 2,7 kilometer breed en het water valt op sommige plekken bijna 82 meter naar beneden.

De beroemdste waterval is de Garganta del Diablo (Keel van de duivel/Devil’s throat). Deze waterval is 150 meter breed en 70 meter diep. Per seconde stort er ongeveer 6,5 miljoen liter water naar beneden. Naast het vele lawaai ontstaat er ook veel watermist en als de zon dan schijnt zie je prachtige regenbogen. Een waar spektakel!

Iguazu: een adembenemende bestemming

Als je op zoek bent naar een spectaculaire natuurervaring, dan moet je zeker Iguazu bezoeken. Deze watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië en zijn een van de grootste en mooiste ter wereld. Je kunt hier genieten van het uitzicht, de flora en fauna, en de avontuurlijke activiteiten die worden aangeboden.

Hoe lang heb je nodig voor Iguazu?

Wij raden je aan om minstens drie dagen uit te trekken voor Iguazu. Zo heb je genoeg tijd om beide kanten van de watervallen te verkennen en ook nog wat te ontspannen. Je kunt het ook in twee dagen doen, maar dan moet je wel heel goed plannen en weinig rust nemen. Dat is niet onze stijl van reizen.

Hoe kom je bij Iguazu?

Er zijn verschillende manieren om naar Iguazu te reizen, afhankelijk van waar je vandaan komt en wat je budget is. De makkelijkste optie is om te vliegen naar een van de luchthavens in de buurt van de watervallen. Je kunt ook met de bus reizen, maar dat duurt wel langer.

Vliegen naar Iguazu

Je kunt kiezen tussen twee luchthavens: Cataratas del Iguazú (IGR) aan de Argentijnse kant en Aeroporto Internacional de Foz do Iguaçu (IGU) aan de Braziliaanse kant. Vanaf beide luchthavens kun je eenvoudig verder reizen met de bus of een taxi.

Bussen naar Iguazu

Reizen met de bus in Brazilië is comfortabel en betaalbaar, maar ook tijdrovend. De afstanden zijn enorm in dit land. Vanaf Rio de Janeiro ben je bijvoorbeeld 24 uur onderweg en vanaf São Paulo ongeveer 18 uur.

Als je toch liever met de bus naar Iguazu gaat, dan kun je het beste je reis combineren met andere leuke bestemmingen zoals Campo Grande of Curitiba. Deze steden liggen dichter bij Iguazu en hebben ook veel te bieden.

Hoe bereik je het nationale park van Iguazu?

Als je eenmaal in de buurt van de watervallen bent, heb je verschillende opties om naar het nationale park te gaan. Je kunt kiezen voor het openbaar vervoer, een taxi of een georganiseerde tour. Wat je ook kiest, je zult versteld staan van de schoonheid en de kracht van de natuur.

Met de bus naar het nationale park

De bus is een goedkope en gemakkelijke manier om naar het nationale park te reizen. Er rijden regelmatig bussen vanaf beide luchthavens en de nabijgelegen steden. De bussen stoppen voor de ingang van het park, waar je je kaartje kunt kopen. De busrit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Met de taxi naar het nationale park

Een taxi is een snelle en comfortabele manier om naar het nationale park te reizen. Je kunt een taxi aanhouden op straat of laten bellen door je hotel of hostel. Een taxi geeft je meer vrijheid om te bepalen waar en wanneer je wilt gaan. Je kunt ook afspreken dat de taxi je later weer ophaalt.

Met een tour naar het nationale park

Een tour is een handige en leerzame manier om naar het nationale park te reizen. Je kunt een tour boeken bij je hotel of hostel of online. Een tour omvat meestal het vervoer, het toegangskaartje en een gids die je meer vertelt over de watervallen en de omgeving. Je kunt ook kiezen voor extra activiteiten zoals een boottocht of een helikoptervlucht.

Wat kost het om het nationale park te bezoeken?

De toegangsprijs voor het nationale park varieert afhankelijk van welke kant je bezoekt. Aan de Argentijnse kant betaal je ongeveer 12 tot 15 euro per persoon en aan de Braziliaanse kant betaal je ongeveer 16 tot 18 euro per persoon. Dit hangt ook af van de wisselkoers op dat moment. Je kunt contant of met pin betalen bij de ingang van het park.

Wat kun je doen en zien bij Iguazu?

Iguazu is een bestemming die je niet mag missen als je van natuur houdt. De watervallen zijn indrukwekkend en bieden je verschillende perspectieven en ervaringen. Je kunt zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant bezoeken en genieten van de uitzichten, de geluiden en de sensaties die de watervallen je geven.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Iguazu?

De meeste mensen vragen zich af hoeveel dagen ze nodig hebben om Iguazu te ontdekken en welke kant het mooiste is. Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur en je reisschema, maar wij geven je graag ons advies:

Wij raden je aan om drie dagen te besteden aan Iguazu, waarvan één dag voor het reizen (aankomst-vertrek), één dag voor de Argentijnse kant en een halve dag voor de Braziliaanse kant. Zo heb je genoeg tijd om alles te zien en te doen zonder te veel te haasten.

Wat is het verschil tussen de Argentijnse en de Braziliaanse kant?

De Argentijnse en de Braziliaanse kant van Iguazu hebben elk hun eigen charme en aantrekkingskracht. Het is zeker de moeite waard om beide kanten te bezoeken en te vergelijken.

De Braziliaanse kant geeft je een panoramisch uitzicht over de watervallen. Je kunt hier prachtige foto’s maken vanaf een afstandje en de hele omvang van het natuurspektakel bewonderen. Je kunt ook een helikoptervlucht maken of een dierenpark bezoeken als je nog tijd over hebt.

De Argentijnse kant laat je dichter bij de watervallen komen. Je kunt hier wandelen over verschillende paden en bruggen die je naar de rand van het water brengen. Je kunt hier de kracht en de schoonheid van de watervallen voelen en horen. Als je geluk hebt, kun je ook regenbogen zien in het zonlicht.

Wat kun je doen aan de Braziliaanse kant van Iguazu?

De Braziliaanse kant van Iguazu biedt je een prachtig uitzicht over de watervallen. Je hebt hier minder activiteiten dan aan de Argentijnse kant, maar je kunt nog steeds genieten van de natuur en de avontuur. Je hebt ongeveer een halve dag nodig om de Braziliaanse kant te bezoeken. De andere halve dag kun je besteden aan een van deze leuke opties:

Macuco Safari

Een spannende manier om de watervallen te beleven is met een boottocht. Je vaart over de rivier en komt dichtbij het watergeweld. Je kunt deze tocht ook aan de Argentijnse kant doen, maar sommige mensen zeggen dat die beter en goedkoper is.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Boottocht

Aan de Braziliaanse kant betaal je ongeveer 50 euro per persoon en voor kinderen ongeveer 25 euro.

Bezoek het vogelpark (Parque das Aves)

Een kleurrijke en leerzame ervaring is het bezoeken van het vogelpark Parque das Aves. Het park ligt vlakbij de ingang van het nationale park Iguaçu. Het park is 5 hectare groot en heeft meer dan 800 soorten vogels. Je kunt hier onder andere rode ibissen, keelvogels, flamingo’s en toekans zien.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Parque das Aves-Rode Ibis-Aves do Guará
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Parque das Aves-Aracari

Kinderen tot en met acht jaar mogen gratis naar binnen en de rest betaalt ongeveer 12,50 euro. Het park is open van 8.30 tot 17.00 uur.

Helikoptervlucht over de watervallen

Een spectaculaire manier om de watervallen te bewonderen is met een helikoptervlucht. Je kunt vanaf de Braziliaanse kant een vlucht maken van ongeveer 10 minuten. Dit kost ongeveer 90 euro per persoon.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Luchtfoto vanuit helikopter-Helisul

Je kunt ook kiezen voor een langere vlucht van 35 minuten waarmee je ook over het park en de stuwdam Itaipu Hydroelectric vliegt. Deze waterkrachtcentrale ligt op de grens van Brazilië en Paraguay.

Bezoek de Itaipu Binacional: een indrukwekkend bouwwerk

Als je geïnteresseerd bent in techniek en duurzaamheid, dan is een bezoek aan de waterkrachtcentrale Itaipu Binacional een aanrader. Deze centrale ligt op de grens van Brazilië en Paraguay en is een van de grootste ter wereld. De centrale produceert 14 miljoen kilowatt aan energie en voorziet een groot deel van de elektriciteitsbehoefte van beide landen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Helikoptervlucht-Helisul-Itaipudam

Hoe kom je bij Itaipu Binacional?

De waterkrachtcentrale ligt op ongeveer 12 kilometer ten noorden van Foz do Iguaçu. Je kunt hier gemakkelijk komen met de bus 101 of 102. De busrit duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook een taxi nemen of een tour boeken.

Wat kun je doen bij Itaipu Binacional?

Je kunt verschillende rondleidingen en activiteiten doen bij Itaipu Binacional. Je kunt bijvoorbeeld de dam van dichtbij bekijken, het ecologische reservaat bezoeken, het verlichte monument bewonderen of een film kijken over de geschiedenis en het belang van de centrale. Kijk op de website van Itaipu Binacional voor meer informatie en prijzen.

Wat kun je doen aan de Argentijnse kant van Iguazu?

De Argentijnse kant van Iguazu is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt hier wandelen over verschillende routes en de watervallen van dichtbij bewonderen. Je kunt ook veel wilde dieren en vogels spotten in het park. Wij raden je aan om een hele dag te besteden aan de Argentijnse kant, zodat je alles op je gemak kunt zien en doen.

Lower circuit (Circuito Inferior)

Een van de routes die je kunt volgen is het lower circuit (Circuito Inferior). Deze route is ongeveer 1,7 kilometer lang en leidt je langs verschillende uitkijkpunten over de watervallen. Je zult versteld staan van het geweld en de schoonheid van het water dat naar beneden stort. Elke plek geeft je een ander perspectief en een ander fotomoment.

Als je meer spanning wilt, kun je halverwege de route een boottocht maken naar de watervallen. Je komt dan heel dicht bij het water en misschien zelfs wel even eronder. Zorg wel dat je je spullen goed beschermt tegen het water, want je zult zeker nat worden. Je kunt bijvoorbeeld een waterdichte zak (drybag) gebruiken om je tas in te doen. Deze worden je aangeboden aan de Argentijnse kant.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-boottocht vlakbij de watervallen
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Boottocht naar de watervallen

Tijdens je wandeltocht zul je ook veel dieren tegenkomen in het park. Het is niet vreemd als je neusbeertjes (coati’s) ziet rondlopen of toekans (tucano’s) ziet vliegen. Je kunt ook aracari’s zien, die lijken op toekans maar andere kleuren hebben. Tip: Het is beter om de dieren niet aan te raken of te voeren.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Coati-Neusbeer
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Tucano op de reling

Houd je ook aan de regels en waarschuwingen op de borden voor je eigen veiligheid. De Argentijnse kant van Iguazu is een unieke ervaring. Je kunt hier genieten van het wandelen, het uitzicht, het park en de dieren. Het is een compleet plaatje van natuur en avontuur.

Upper Circuit (Circuito Superior)

Een andere route die je kunt volgen is het upper circuit (Circuito Superior). Deze route brengt je naar een hoger niveau en geeft je een uitzicht over de watervallen van bovenaf. Deze route is ook ongeveer 1,7 kilometer lang en leidt je langs verschillende uitkijkpunten over de watervallen. Je kunt hier de hoogte en de diepte van het water goed zien en waarderen. Je kunt ook vanaf sommige plekken de lower circuit zien en je realiseren hoe ver je bent gekomen.

Onderweg zul je ook weer veel dieren en planten zien in het park. Je kunt bijvoorbeeld krokodillen zien die in het water liggen te wachten op een prooi. Je kunt ook toekans, aracari’s, neusbeertjes en andere dieren spotten. Tip: Blijf op de paden en voer de dieren niet.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Uitkijkplatform Devils Throat

Als je naar het hoogtepunt van de watervallen wilt gaan, de Devil’s Throat (Garganta del Diablo), dan kun je met een treintje gaan of lopen. Het treintje vertrekt vanaf het station Catalatas (Estacion Calatas) en brengt je naar het station Garganta (Estacion Garganta). Houd er wel rekening mee dat er een lange wachtrij kan zijn. Vanaf het station Garganta loop je over een brug naar het platform boven de Devil’s Throat.

Het upper circuit is een mooie manier om de watervallen van een ander perspectief te zien. Je kunt hier genieten van het uitzicht, de natuur en de spanning.

Wanneer kun je het beste naar Iguazu gaan?

Iguazu is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken, want het nationale park is altijd open. Maar afhankelijk van wat je wilt zien en doen, zijn er wel betere en mindere periodes om te gaan. Wij geven je hier een overzicht van de verschillende seizoenen en wat je kunt verwachten.

Februari, maart en april: Dit zijn de maanden waarin de rivier het meeste water heeft en de watervallen het meest spectaculair zijn. Je kunt hier het echte natuurgeweld ervaren en genieten van de kracht en de schoonheid van het water. Het nadeel is dat het ook veel kan regenen en dat het park drukker is dan normaal.

December en januari: Dit zijn de maanden waarin het zomer is in Zuid-Amerika en het erg heet en vochtig kan zijn. Dit kan oncomfortabel zijn voor sommige mensen. Bovendien hebben veel Brazilianen vakantie in deze periode en is het park nog drukker dan anders. Het voordeel is dat de watervallen nog steeds veel water hebben en dat je kunt afkoelen in het water.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Foz do Iguaçu-Iguazu watervallen-Periode met weinig water

September en oktober: Dit zijn de maanden waarin het rustiger is in het park en je meer ruimte hebt om alles te zien en te doen. Het weer is ook aangenaam, niet te heet en niet te koud. Het nadeel is dat de rivier minder water heeft en dat de watervallen minder indrukwekkend zijn dan in andere periodes.

Mei, juni, juli en augustus: Dit zijn de maanden waarin het winter is in Zuid-Amerika en het weer het meest aangenaam is. Het is niet te heet en niet te koud en er valt weinig regen. Het nadeel is dat de rivier het minste water heeft en dat de watervallen het minst spectaculair zijn. Maar ze blijven nog steeds mooi en de moeite waard om te bezoeken.

Waar kun je overnachten bij Iguazu?

Als je naar Iguazu gaat, kun je kiezen tussen twee landen om te overnachten: Brazilië of Argentinië. Beide landen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Wij geven je hier een paar tips voor leuke en betaalbare accommodaties aan beide kanten van de watervallen.

Overnachten in Foz do Iguaçu (Brazilië)

Foz do Iguaçu is de Braziliaanse stad die het dichtst bij de watervallen ligt. Het is een levendige en moderne stad met veel winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Je kunt hier gemakkelijk met de bus naar het nationale park gaan en ook andere attracties bezoeken zoals het vogelpark of de waterkrachtcentrale.

Een goede optie om te overnachten in Foz do Iguaçu is Hotel Manacá 4Soul. Dit is een net en comfortabel driesterrenhotel in het centrum van de stad. Het hotel ligt vlakbij het busstation en een supermarkt, wat erg handig is voor je reisplannen. Het hotel is wel wat verouderd, maar het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt hier veel waar voor je geld.

Overnachten in Puerto Iguazú (Argentinië)

Puerto Iguazú is de Argentijnse stad die het dichtst bij de watervallen ligt. Het is een klein en gezellig stadje met een relaxte sfeer. Je kunt hier genieten van de lokale cultuur en keuken en ook makkelijk met de bus naar het nationale park gaan. Je kunt ook andere activiteiten doen zoals een boottocht of een wandeling.

Een fijne optie om te overnachten in Puerto Iguazú is Hotel El Libertador. Dit is een mooi en verzorgd hotel in het centrum van de stad. Het hotel heeft fijne kamers met airconditioning en een heerlijk ontbijt. Je kunt ook gebruik maken van het zwembad om af te koelen na een lange dag. Het hotel ligt niet ver van het busstation en er zijn veel restaurants in de buurt om lekker te eten.

Als je liever in een hostel verblijft, dan kun je kiezen voor Hostel Park Iguazú of Hostel Iguazú Falls. Beide hostels liggen ook in het centrum van Puerto Iguazú, vlakbij het busstation. Ze hebben allebei een gezellige sfeer en organiseren veel activiteiten in de avond. Je kunt hier makkelijk andere reizigers ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ze serveren ook allebei een continentaal ontbijt in de ochtend.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023