Hoe groot is Brazilië? Je leest alle informatie hier -
Hoe groot is Brazilië? Je leest alle informatie hier

Hoe groot is Brazilië? Je leest alle informatie hier

Brazilië: een reus in Zuid-Amerika

Brazilië is een van de grootste en meest diverse landen ter wereld. Het beslaat bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse continent en heeft een enorme variëteit aan landschappen, culturen, flora en fauna. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de omvang, de bevolking, de indeling en de bezienswaardigheden van dit fascinerende land.

Hoe groot is Brazilië?

Brazilië heeft een totale oppervlakte van ongeveer 8,5 miljoen vierkante kilometer, wat overeenkomt met ongeveer 5,7% van het aardoppervlak. Het is het grootste land van Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld, na Rusland, Canada, China en de Verenigde Staten.

Wereldkaart met Brazilië

Om je een idee te geven van hoe groot Brazilië is, kun je het vergelijken met andere landen. Nederland past bijvoorbeeld ongeveer 204 keer in Brazilië. Frankrijk past er ongeveer 13 keer in. En de Verenigde Staten passen er ongeveer 1,7 keer in.

Hoe groot is Brazilië

Brazilië heeft ook een lange kustlijn van ongeveer 7.500 kilometer, die grenst aan de Atlantische Oceaan. Het land heeft ook veel rivieren, waarvan de Amazone de bekendste en langste is. De Amazone is ongeveer 6.400 kilometer lang en heeft het grootste stroomgebied ter wereld.

Hoeveel mensen wonen er in Brazilië?

Brazilië heeft ongeveer 220 miljoen inwoners, volgens de laatste schattingen. Het is het land met de meeste inwoners in Zuid-Amerika en het zesde meest bevolkte land ter wereld, na China, India, de Verenigde Staten, Indonesië en Pakistan.

De meeste Brazilianen wonen aan de kust, waar de bevolkingsdichtheid veel hoger is dan in het binnenland.

Er zijn 17 steden in Brazilië die meer dan 1 miljoen inwoners hebben. De grootste stad is São Paulo, met ongeveer 21,6 miljoen inwoners in de metropool. De tweede grootste stad is Rio de Janeiro, met ongeveer 13 miljoen inwoners in de metropool. Andere grote steden zijn Brasília (de hoofdstad), Belo Horizonte, Salvador, Fortaleza en Manaus.

De Brazilianen zijn een zeer diverse en multiculturele bevolking, die afstammen van verschillende etnische groepen, zoals inheemse volkeren, Europeanen (vooral Portugezen), Afrikanen (vooral uit West-Afrika) en Aziaten (vooral Japanners). De officiële taal is Portugees, Braziliaans Portugees.

Hoe is Brazilië ingedeeld?

Brazilië bestaat uit 26 staten en 1 Federaal District, dat later is toegevoegd. Het Federale District omvat Brasília, de hoofdstad van het land. De staten hebben elk hun eigen grondwet, wetten en bestuur.

Het land is ook verdeeld in vijf regio’s: Noord, Noord-Oost, Centraal-West, Zuid-Oost en Zuid. Deze regio’s hebben geen politieke of administratieve functie, maar worden gebruikt voor statistische en geografische doeleinden.

Landkaart van Brazilië die verdeeld is in regio's en deelstaten
Mijnbrazilie-Brazilië-Landinformatie Brazilië-Brazilië heeft 5 regios-Norte-Nordeste-Centro Oeste-Sudeste-Sul
Mijnbrazilie-Brazilië-Landinformatie Brazilië-Brazilië heeft 26 deelstaten en 1 federaal district

De regio Noord is de grootste en omvat bijna het hele Amazonegebied. Het is ook de minst bevolkte regio. De regio Noord-Oost is de armste en droogste regio, maar heeft ook een rijke culturele en historische erfgoed. De regio Centraal-West is de thuisbasis van het Pantanal, het grootste wetland ter wereld. De regio Zuid-Oost is de rijkste en meest geïndustrialiseerde regio, waar de grootste steden en economische centra zich bevinden. De regio Zuid is de kleinste en koudste regio, met een sterke Europese invloed.

Wat kun je zien en doen in Brazilië?

Brazilië is een land vol contrasten en verrassingen. Het heeft voor elk wat wils, of je nu houdt van natuur, cultuur, sport, avontuur of ontspanning. Hier zijn enkele van de meest populaire en bekende attracties die je kunt zien en doen in Brazilië:

Tip 1: Bewonder het Christusbeeld op de Corcovado berg in Rio de Janeiro, een van de zeven moderne wereldwonderen.

Tip 2: Bezoek het carnaval in Rio de Janeiro, Salvador of Recife, een van de grootste en kleurrijkste feesten ter wereld.

Tip 3: Ontdek het Amazone regenwoud, het grootste en meest biodiverse ecosysteem ter wereld.

Tip 4: Geniet van de zon, het zand en de zee op de prachtige stranden van Brazilië, zoals Copacabana, Ipanema, Jericoacoara of Fernando de Noronha.

Tip 5: Proef de heerlijke Braziliaanse keuken, zoals feijoada (een stoofpot van bonen en vlees), churrasco (gegrild vlees), brigadeiro (een chocolade truffel) of caipirinha (een cocktail van limoen, suiker en cachaça).

Tip 6: Leer meer over de Braziliaanse geschiedenis, kunst en cultuur in de vele musea, kerken en monumenten die het land rijk is.

Tip 7: Bewonder de Iguaçu watervallen, een van de grootste en mooiste watervallen ter wereld, die zich uitstrekken over de grens met Argentinië.

Tip 8: Ervaar de Braziliaanse passie voor voetbal door een wedstrijd bij te wonen in een van de beroemde stadions, zoals het Maracanã in Rio de Janeiro of het Mineirão in Belo Horizonte.

Tip 9: Verken het Pantanal, een paradijs voor natuurliefhebbers en dierenliefhebbers, waar je honderden soorten vogels, reptielen, zoogdieren en vissen kunt zien.

Tip 10: Bezoek Brasília, een architectonisch wonder dat ontworpen is door Oscar Niemeyer en dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Tip 11: Geniet van de muziek, dans en folklore van Brazilië, zoals samba, bossa nova, forró of capoeira.

Dit zijn slechts enkele van de vele dingen die je kunt zien en doen in Brazilië. Er is nog veel meer te ontdekken in dit prachtige land dat je zal betoveren met zijn charme, diversiteit en gastvrijheid.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023