Pastel Archieven -

Tag: Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans recept

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans recept

Braziliaanse pastel de carne

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans gerecht dat bestaat uit deeghapjes gevuld met gehakt en andere ingrediënten. Pastel de carne is een van de vele varianten van pastel, een typisch Braziliaans hapje dat je kunt vullen met vlees, vis, kaas, groente of fruit. Pastel de carne wordt meestal gefrituurd en geserveerd als snack, borrelhapje of lunch.

Pastel de carne is eenvoudig en snel te maken met een paar basis ingrediënten. Je hebt alleen water, bloem, olie, zout, azijn, cachaça (Braziliaanse rum), gehakt, ui, knoflook, tomaat en peterselie nodig. Je kunt zelf naar smaak nog andere kruiden toevoegen, maar eventueel andere ingrediënten kun je ook weglaten of toevoegen. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wil.

Je begint met het maken van het deeg door de bloem, het water, het zout, de olie, de azijn en de cachaça te mengen en te kneden. Dan laat je het deeg rusten in de koelkast. Ondertussen maak je de gehaktvulling door het gehakt te bakken met de ui, de knoflook, de tomaat en de peterselie. Dan rol je het deeg uit en steek je er rondjes uit met een kommetje. Je vult elk rondje met wat gehakt en vouwt het dicht. Je drukt de randen aan met een vork om ze goed te sluiten. Ten slotte frituur je de pastel de carne tot ze goudbruin zijn.

Pastel de carne is een smakelijk gerecht dat je warm of koud kunt eten. Het heeft een knapperige korst en een sappige vulling. Je kunt de pastel de carne serveren met een sausje naar keuze, zoals ketchup, mosterd of chilisaus. Pastel de carne is een symbool van de Braziliaanse cultuur en gastronomie. Het is ideaal om te delen met familie en vrienden of om mee te nemen voor onderweg.

Verder wordt er in dit recept zelf deeg gemaakt, maar dit zou je ook kant en klaar kunnen kopen bij diverse toko's.

Pastel de Carne (Pastel recept met gehakt)

Pastel de Carne is een Braziliaans recept die in heel veel varianten te maken is. Je kunt er verschillende varianten van maken door het gebruik van vlees, vis, groente of kaassoorten.
Dit recept is gemaakt met gehakt.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch, Snack, Traktatie, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken
Trefwoord: Bakken, Braziliaanse gerechten, Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, Brazilië, Frituur, Pastel, Recept
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 Pan
  • 1 Kom
  • 1 Rond bakje
  • 1 Spatel
  • 1 Vork
  • 1 Frituurpan
  • 1 Vershoudfolie
  • 1 Weegschaal
  • 1 Maatbeker
  • 1 Eetlepel
  • 1 Theelepel

Ingrediënten

Recept voor deeg

  • 140 ml Water lauw
  • 250 gr Bloem
  • 1 theelepel Zout
  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 1 eetlepel Azijn
  • 1 eetlepel Cachaça

Recept voor gehaktvulling

  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 250 gr Gehakt
  • 3 st Knoflook teentjes (fijn gesnipperd)
  • 1 st Ui half (fijn gesnipperd)
  • 1 st Tomaat (fijn gesnipperd)
  • 1 eetlepel Peterselie (fijn gesnipperd)
  • 1 st Zout en peper naar behoeve

Instructies

Bereidingswijze deeg voor pastel

  • Doe alle ingrediënten in de kom behalve het water. Gebruik ongeveer 90% van de bloem. De andere 10% kun je gebruiken tegen het plakken van het deeg
  • Voeg het water geleidelijk toe en meng alles goed door elkaar
  • Kneed het deeg net zo lang tot het mooi glad en gemakkelijk kneed
  • Pak nu de vershoudfolie en wikkel de deeg erin. Leg het daarna minimaal 2,5 uur in de koelkast
  • Kneed de deeg goed en leg het op een blad waarop je met de deegroller kunt rollen. Gooi wat bloem op het blad waarop je gaat rollen
  • Als je de deeg gerold hebt en je hebt een dunne plak gerold dan kun je met een kommetje rondjes uit het deeg halen. Deze rondjes leg je apart en wat je over hebt dat kneed je opnieuw, rol je plat en je haalt er nog meer rondjes uit

Bereidingswijze gehakt voor pastel

  • Doe de olie in een pan en bak de ui en knoflook even aan
  • Voeg het gehakt toe en meng het geheel net zo lang tot het gaar en bruin is
  • Voeg tomaat en peterselie toe en meng het geheel door elkaar
  • Voeg naar behoeve zout en peper toe

Bereidingswijze deeg en gehakt

  • Pak een deegrondje en leg er voldoende gehakt in
  • Sla het deegrondje dicht en pak een vork
  • Druk met de vork rondom de afsluiting van het rondje totdat het gehakt afgesloten in het mengsel zit
  • Frituur de pastel tot het een mooie bruine kleur heeft

Notities

Tip: Je kunt als het deeg teveel plakt extra bloem toevoegen. Doe dit wel met mate anders krijg je een bloem smaak in je deeg en dat is niet lekker.
Tip: Bak niet teveel pastels tegelijk om te voorkomen dat de temperatuur van de olie te ver naar beneden gaat.
Tip: Als je met deeg werkt dan is het altijd prettig om op een aanrecht te werken waar bloem gestrooid is zodat het niet plakt.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor Suco de Maracujá

Braziliaanse Misto Quente

Braziliaanse hotdog

Sopa de Feijão Preto

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten in Nederland

Als je van Braziliaanse producten houdt, of als je gewoon eens iets nieuws wilt proberen, dan heb je misschien wel eens de vraag gesteld: waar kan ik Braziliaanse producten kopen in Nederland?

Het antwoord is: op veel verschillende plekken! In dit artikel geef ik je een aantal tips en suggesties om je te helpen bij je zoektocht naar de lekkerste en meest authentieke Braziliaanse producten.

Online bestellen bij Amazon

Een van de makkelijkste manieren om Braziliaanse producten te kopen in Nederland is om ze online te bestellen bij Amazon. Amazon heeft een groot assortiment aan Braziliaanse producten, van koffie en chocolade tot kruiden en sauzen. Je kunt ook Braziliaanse boeken, muziek, films en souvenirs vinden op Amazon.

Het voordeel van online bestellen bij Amazon is dat je snel en gemakkelijk kunt vergelijken tussen verschillende producten en prijzen, en dat je je bestelling thuisbezorgd krijgt.

Het nadeel van online bestellen bij Amazon is dat je soms wel rekening moet houden met verzendkosten, vooral als je producten bestelt die van buiten de Europese Unie komen.

Deze verzendkosten kunnen soms hoger zijn dan de prijs van het product zelf, dus let daar goed op voordat je iets bestelt. Ook kan het zijn dat je invoerrechten of btw moet betalen over je bestelling, afhankelijk van de waarde en de herkomst van de producten. Dit kan ook extra kosten met zich meebrengen.

Winkelen bij Braziliaanse en Portugese winkels

Een andere optie om Braziliaanse producten te kopen in Nederland is om te winkelen bij Braziliaanse en Portugese winkels. Er zijn verschillende winkels in Nederland die gespecialiseerd zijn in het verkopen van Braziliaanse en Portugese producten, vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Bij deze winkels kun je vaak terecht voor verse en bevroren producten, zoals vlees, kaas, brood, fruit en groenten. Ook kun je er typische Braziliaanse drankjes vinden, zoals guarana, caipirinha en cachaça.

Het voordeel van winkelen bij Braziliaanse en Portugese winkels is dat je persoonlijk contact hebt met de verkopers, die je vaak kunnen adviseren over de producten en je meer kunnen vertellen over de Braziliaanse cultuur. Ook kun je er soms proeven van de producten of genieten van een kopje Braziliaanse koffie.

Het nadeel van winkelen bij Braziliaanse en Portugese winkels is dat ze soms wat verder weg zijn of moeilijker te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Ook kunnen ze soms wat duurder zijn dan online bestellen of winkelen bij grote supermarkten.

Ontdekken bij grote supermarkten

Een derde mogelijkheid om Braziliaanse producten te kopen in Nederland is om ze te ontdekken bij grote supermarkten. Steeds meer supermarkten hebben een afdeling met buitenlandse producten, waar je soms ook Braziliaanse producten kunt vinden.

Denk bijvoorbeeld aan cassavechips, kokoswater en acai-bessen. Ook kun je soms Braziliaanse producten vinden bij de reguliere afdelingen, zoals rijst, bonen, maïsmeel of limoenen.

Het voordeel van ontdekken bij grote supermarkten is dat ze meestal dichtbij zijn en goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of met de fiets. Ook zijn ze vaak goedkoper dan online bestellen of winkelen bij gespecialiseerde winkels.

Het nadeel van ontdekken bij grote supermarkten is dat ze meestal een beperkt aanbod hebben aan Braziliaanse producten, en dat ze niet altijd alle producten op voorraad hebben.

Proeven bij Braziliaanse ondernemers

Een vierde optie om Braziliaanse producten te kopen in Nederland is om ze te proeven bij Braziliaanse ondernemers. Er zijn veel Brazilianen die een eigen bedrijfje zijn begonnen en die producten verkopen zoals coxinhas, pastel, brigadeiros en pao de queijo.

Deze producten zijn vaak zelfgemaakt en vers, en je kunt ze bestellen via sociale media, websites of apps. Sommige ondernemers bezorgen de producten aan huis, anderen hebben een afhaalpunt of een kraampje op een markt of een festival.

Het voordeel van proeven bij Braziliaanse ondernemers is dat je de echte smaak van Brazilië kunt ervaren, en dat je de Braziliaanse gemeenschap in Nederland kunt steunen. Ook kun je vaak nieuwe producten ontdekken die je misschien nog niet kende, of die je niet zo makkelijk kunt vinden in winkels of supermarkten.

Het nadeel van proeven bij Braziliaanse ondernemers is dat ze soms wat moeilijker te vinden zijn of dat ze niet altijd beschikbaar zijn. Ook kunnen ze soms wat duurder zijn dan andere opties.

Conclusie Braziliaanse producten kopen in Nederland

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden om Braziliaanse producten te kopen in Nederland. Je kunt online bestellen bij Amazon, winkelen bij Braziliaanse en Portugese winkels, ontdekken bij grote supermarkten of proeven bij Braziliaanse ondernemers.

Het hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en locatie welke optie het beste bij je past. Maar één ding is zeker: er is voor ieder wat wils!

Heb je ook wel eens gedacht om in een Turkse winkel te kijken? Ook daar kun je producten vinden zoals bijvoorbeeld cassave.

Laat vooral weten waar jij Braziliaanse producten koopt zodat de volgers van mijnbrazilie.nl daar ook wat aan hebben.

Deel je ervaringen, tips en foto's op onze Facebook-pagina of Instagram-account.

We zijn benieuwd naar je reacties!

Op zoek naar Braziliaanse recepten?

Recept pão de queijo

Recept kip met Cachaça

Recept cassave frietjes

Recept brigadeiros

Recept cassave cake

Recept Farofa

Recept cassave chips

Recept Caipirinha

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

Wij genieten volop van de Braziliaanse keuken. Wij hebben al veel verschillende gerechten geproefd en ze zijn allemaal heerlijk. De Braziliaanse keuken is een smeltkroes van culturen, met invloeden uit Portugal, Afrika, India en Japan.

Het meest traditionele gerecht van Brazilië is Feijoada, een stoofpot van rijst, bonen en diverse soorten vlees. Het ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar het is verrukkelijk. Een bord Feijoada vult goed en geeft je energie voor de hele dag.

Brazilianen houden van vlees en dat merk je aan de vele Churrascarias, grill restaurants waar je voor een vaste prijs onbeperkt kunt genieten van spiesen met vlees die aan tafel worden gesneden. Een rodizio is een must als je in Brazilië bent.

Aan de kust van Brazilië eet men meer vis dan vlees. Daar vind je veel verse vis en schelpdieren, die worden verwerkt in gerechten zoals Moqueca, een visstoofpot met kokosmelk en tomaat. Ook vind je hier veel tropisch fruit, zoals mango, papaja, guave en passievrucht.

Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio
Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio

Een rodizio is een buffet waar je voor een vast bedrag onbeperkt kunt eten. Het vlees wordt aan spiesen geserveerd en aan tafel voor je afgesneden. Je hoeft het alleen maar aan te wijzen. Wees niet te gulzig, want er zijn veel soorten vlees om te proeven. Een rodizio is een typisch voorbeeld van de Braziliaanse liefde voor vlees, die je ook terugziet in de vele Churrascarias, grill restaurants die je overal in Brazilië vindt.

Bij Rodizio snijden ze het vlees aan de tafel

Aan de kust eet men meer vis dan vlees, wat logisch is gezien de grote afstanden in Brazilië. Daar vind je veel verse vis en schelpdieren, die worden verwerkt in gerechten zoals Moqueca, een visstoofpot met kokosmelk en tomaat. Moqueca is een van de vele gerechten die de Afrikaanse invloed op de Braziliaanse keuken laten zien. Andere invloeden komen uit Portugal, India en Japan.

Je ziet daar ook veel lokale vissers die elke dag de zee opgaan om verse vis te leveren aan restaurants en hotels in de buurt. Vis is niet alleen lekker, maar ook gezond. Vis bevat veel eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine D. Vis helpt ook om het cholesterolgehalte te verlagen en het immuunsysteem te versterken.

Brazilianen eten graag warm

De Braziliaanse eetgewoonten verschillen veel van de Nederlandse. In Nederland eet men meestal één keer per dag een warme maaltijd, meestal aan het eind van de dag. In Brazilië eet men daarentegen twee keer per dag warm, zowel tussen de middag als 's avonds.

Het avondeten begint vaak pas na 20.00 uur, maar soms nog later als het erg warm is. Het is niet ongewoon dat Brazilianen om 21.00 uur 's avonds aan tafel gaan. Als je een paar keer in Brazilië bent geweest, merk je dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De Braziliaanse keuken bestaat uit rijst, bonen en vlees als hoofdbestanddelen. Deze ingrediënten vormen ook de basis van het meest traditionele en populaire gerecht in Brazilië: Feijoada.

Feijoada is een smakelijke en stevige maaltijd. Het is een stoofpot van rijst en diverse soorten vlees en bonen. Een bord Feijoada is bijna een hele dagvoeding. Wij hebben dit meerdere keren als lunch gegeten en daarna bijna niets meer gehad de rest van de dag.

De Braziliaanse keuken is echter ook heel divers en bevat invloeden uit verschillende culturen, zoals Portugal, Afrika, India en Japan. Er worden ook veel exotische vruchten en knolgewassen gebruikt, zoals mango, passievrucht, papaja, açaí, cassave en yams.

Aan de kust wordt er veel vis en schelpdieren gegeten, die worden bereid in gerechten zoals Moqueca, Bobó de camarão of Vatapá. Ook zijn er typische Braziliaanse lekkernijen, zoals Brigadeiros, kleine chocoladeballetjes met gecondenseerde melk en hagelslag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

Op de website vind je een verzameling van Braziliaanse recepten die je makkelijk zelf thuis kunt bereiden. Veel recepten hebben we gekregen van familie en vrienden in Brazilië.

Soms zijn er ingrediënten niet te vinden in Nederland. Wij proberen altijd zo trouw mogelijk te blijven aan het originele recept. Laat je alvast verleiden door een beschrijving van verschillende Braziliaanse gerechten.

Hieronder een overzicht van gerechten die je zeker een keer moet proeven.

Braziliaanse Brigadeiros

Brigadeiros zijn heerlijke chocoladetruffels die typisch zijn voor de Braziliaanse keuken. Ze worden vaak geserveerd op verjaardagsfeestjes, babyshowers of gewoon als tussendoortje. Het zijn kleine bolletjes van een dik mengsel van gecondenseerde melk, cacaopoeder en boter, die door hagelslag of andere toppings worden gerold. Ze zijn zacht en smeuïg van binnen en knapperig van buiten.

Foto van verschillende Braziliaanse Brigadeiros
Mijnbrazilie-Brazilie-Braziliaanse-gerechten-Braziliaanse-recepten-Brigadeiros-op-een-schaaltje

Brigadeiros zijn een echte traktatie voor de zoetekauw. Ze hebben een rijke chocoladesmaak en een romige textuur. Je kunt ze bewaren in de koelkast of op kamertemperatuur, maar ze zijn het lekkerst als ze vers zijn.

Je kunt ook variëren met de smaak door bijvoorbeeld witte chocolade, kokos of koffie te gebruiken in plaats van cacao. Brigadeiros zijn een symbool van de Braziliaanse cultuur en gastvrijheid. Ze zijn ideaal om te delen met familie en vrienden of om cadeau te geven.

Braziliaanse Açai

Açai is een donkerblauwe tot paarse vrucht die groeit aan de pinapalm, een palmsoort die inheems is in het Amazonegebied, vooral in Brazilië, Peru en Suriname. De vrucht heeft een unieke smaak die doet denken aan bosbes, noten en chocolade. Açai is rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid.

Açai wordt al eeuwenlang gegeten door de inheemse bevolking van het Amazonegebied. In Brazilië wordt açai vooral geconsumeerd in de vorm van een koude pap, die gemaakt wordt door de bevroren vruchten te pureren met water of melk en soms suiker of honing toe te voegen. Deze pap wordt açai na tigela genoemd, wat açai in een kom betekent. Açai na tigela wordt vaak gegeten als ontbijt of tussendoortje, met verschillende toppings zoals banaan, granola, kokos of andere vruchten.

Braziliaanse Açai in een kommetje met ingrediënten er bij gepresenteerd
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Recept Açai

Açai is ook populair geworden in andere landen, vooral in de Verenigde Staten, waar het vaak wordt gedronken als sap of smoothie, meestal gemengd met andere vruchtensappen. Açai wordt ook verwerkt in andere producten zoals ijs, jam, energierepen of supplementen.

Açai wordt soms aangeprezen als een wondermiddel tegen allerlei ziektes of als een hulpmiddel bij het afvallen, maar daar is weinig wetenschappelijk bewijs voor. Açai is wel een gezonde en lekkere vrucht die een goede aanvulling kan zijn op het menu.

Tapioca

Tapioca is een soort plat brood dat gemaakt wordt van cassavemeel, een meelsoort die afkomstig is van de cassavewortel. Cassave is een knolgewas dat veel wordt verbouwd en gegeten in tropische gebieden, waaronder Brazilië. Tapioca wordt ook wel beiju genoemd en is een traditioneel gerecht van de inheemse bevolking van Brazilië.

Tapioca wordt bereid door het cassavemeel te mengen met water en te bakken op een hete plaat. Het resultaat is een dunne, ronde en flexibele pannenkoek die vrij neutraal van smaak is. Tapioca kan zowel hartig als zoet worden gegeten, afhankelijk van de toppings die je erop doet. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kaas, ham, kip, ei, pesto, tomaat, mozzarella, banaan, chocolade, kokos of honing. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Foto van Braziliaanse Tapioca op een bord gepresenteerd

Tapioca is een licht en glutenvrij gerecht dat je op elk moment van de dag kunt eten. Het is ideaal als ontbijt, lunch, tussendoortje of dessert. In Brazilië vind je tapioca op elke straathoek, maar je kunt het ook makkelijk zelf thuis maken. Het enige wat je nodig hebt is cassavemeel, water en een koekenpan. En natuurlijk je favoriete toppings!

Pão de queijo

Pão de queijo is een heerlijk kaasbroodje uit Brazilië dat gemaakt wordt met tapiocameel (tapiocameel is glutenvrij) en kaas. Je maakt kleine deegbolletjes die na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijven. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Je kunt ze zelf maken met ingrediënten zoals melk, olie, zout, eieren, geraspte kaas en cassavemeel (cassavemeel wordt ook wel polvilho azedo genoemd). Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Parmezaanse kaas gebruiken, maar ook andere soorten (belegen, oud, extra oud etc.) kun je gebruiken.

Foto van de Braziliaanse Pão de queijo in een mandje gepresenteerd
Braziliaanse recepten-Braziliaanse Pão de Queijo

Je bakt de bolletjes in de oven tot ze goudbruin zijn en dan kun je ze warm opeten. Ze zijn ook lekker met boter of roomkaas erop. Pão de queijo is een typisch gerecht uit de Braziliaanse staat Minas Gerais, maar je kunt het overal in Brazilië vinden. Pão de queijo is ook populair in andere landen zoals Portugal, Paraguay en Bolivia.

Braziliaanse Canjica

Braziliaanse canjica is een romige pap van witte mais en kokos, die zowel als ontbijt, lunch of dessert gegeten kan worden. Het is een traditioneel gerecht dat vooral in de wintermaanden en tijdens de Festas Juninas (feesten ter ere van de heilige Johannes) geserveerd wordt.

Canjica heeft een zoete smaak en wordt vaak bestrooid met kaneel, suiker of geraspte kokos. Het is een makkelijk en voedzaam gerecht dat je warm of koud kunt eten.

Foto van Braziliaanse Canjica in een kommetje
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Braziliaanse Canjica-Recept voor het maken van Canjica-Canjica in een bord met een lepel

Canjica is een heerlijk zoet gerecht dat je doet denken aan de Braziliaanse cultuur en gezelligheid. Het is ook een goedkoop en eenvoudig gerecht dat je met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Probeer het eens uit en geniet van deze Braziliaanse lekkernij!

Braziliaanse Feijoada

Feijoada is een smaakvolle reis door Brazilië die we iedereen kunnen aanraden!

Als je ooit naar Brazilië gaat, mag je dit dan ook niet missen: Een heerlijke bord vol feijoada. Dit is het wellicht het bekendste en misschien wel meest populaire gerecht van de Brazilianen.

Een rijke en hartige stoofpot die je doet watertanden. Feijoada is meer dan alleen een gerecht, het is een symbool van de Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Het vertelt het verhaal van de slavernij, de kolonisatie en de vermenging van verschillende volkeren en smaken.

Feijoada vindt zijn oorsprong in de tijd dat Portugal Brazilië overheerste en Afrikaanse slaven naar het land bracht om te werken op de plantages. De slaven kregen de dan de restjes van een varken die de beter bedeelde niet wilden eten, zoals de oren, de staart en de poten. De slaven kookten deze stukken vlees met zwarte bonen, die goedkoop en voedzaam waren, en creëerden zo een eenvoudig maar smakelijk gerecht. Later voegden ze andere ingrediënten toe die ze vonden of verbouwden, zoals cassave, rijst, kool en sinaasappel.

Braziliaanse Feijoada bereidt in een grote ronde zwarte pan
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Braziliaanse Feijoada-Rijst-Cassave en nog meer ingrediënten da

Feijoada werd al snel populair bij alle lagen van de bevolking, van rijk tot arm, van blank tot zwart. Het werd een gerecht dat mensen samenbracht, vooral op zaterdag of zondag, wanneer families en vrienden zich verzamelden om te genieten van een grote pan feijoada met bijgerechten zoals farofa (geroosterd cassavemeel), couve (gesneden boerenkool), rijst en sinaasappelschijfjes. Feijoada werd ook geserveerd met een glas caipirinha, de beroemde Braziliaanse cocktail gemaakt van cachaça (suikerrietlikeur), limoen en suiker.

Feijoada is vandaag de dag nog steeds een geliefd gerecht in Brazilië. Het is een weerspiegeling van de diversiteit en de creativiteit van de Braziliaanse keuken. De Braziliaanse keuken heeft veel invloeden van Afrikaanse, Indiaanse, Portugese en andere culturen.

Feijoada is een gerecht dat je niet alleen voedt, maar ook verwarmt. Na het eten van een goed bord vol met Feijoada hoef je langere tijd niet meer te eten (onze ervaring).

Farofa

Braziliaanse farofa is een knapperig en smaakvol bijgerecht dat gemaakt wordt van gebakken cassavemeel of maismeel met verschillende ingrediënten. Farofa is een typisch Braziliaans gerecht dat in heel het land gegeten wordt, vooral bij vlees, vis of gevogelte.

Farofa is ook een onmisbaar onderdeel van de Braziliaanse barbecue of churrasco. Farofa is makkelijk te maken en je kunt het naar eigen smaak aanpassen.

Farofa op een lepel met er onder een bakje Farofa
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Recept voor Farofa-Farofa in een schaaltje

Farofa is een heerlijk bijgerecht dat je doet genieten van de Braziliaanse keuken en cultuur. Het is ook een goedkoop en eenvoudig bijgerecht dat je met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze Braziliaanse lekkernij!

Cassave frietjes

Cassave frietjes zijn een heerlijk alternatief voor de gewone aardappelfrietjes. Cassave is een knolgewas dat veel wordt gegeten in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het is rijk aan zetmeel en heeft een neutrale smaak. Cassave moet altijd gekookt of gebakken worden, want rauw is het giftig. Om cassave frietjes te maken, heb je verse of diepvries cassave nodig. Die kun je kopen bij toko’s, groentewinkels of sommige supermarkten.

Je kunt de cassave frietjes serveren met verschillende sausjes, zoals madame Jeanette mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of pizza saus. Of je kunt ze eten met een traditioneel gerecht, zoals bakkeljauw of terie uit Suriname, of moqueca de camarão uit Brazilië. Cassave frietjes zijn een lekkere en makkelijke manier om kennis te maken met de exotische smaken van cassave.

Foto van Braziliaanse Cassave frietjes in een bakje met twee soorten saus

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika. Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Braziliaanse Coxinhas

Coxinhas zijn een soort kipkroketjes die erg populair zijn in Brazilië. Ze hebben de vorm van een druppel en worden gemaakt van een deeg van aardappel en bloem, gevuld met een mengsel van kip en roomkaas. Ze worden gepaneerd en gefrituurd tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Coxinhas zijn ontstaan in de 19e eeuw, toen de zoon van een Braziliaanse prinses alleen maar kippenpootjes wilde eten. Op een dag waren er geen kippenpootjes meer beschikbaar, dus bedacht de kok een alternatief: hij maakte een deegje met aardappel en bloem, vulde het met kippenvlees en gaf het de vorm van een kippenpootje. De zoon vond het zo lekker dat hij er meer van wilde.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse recepten-Recept voor Coxinhas-Coxinhas met cola, ketchup, mayo en mosterd

Coxinhas zijn nu een typisch Braziliaans hapje dat je overal kunt vinden: op straat, in cafés, in restaurants of thuis. Ze worden vaak gegeten als tussendoortje of als onderdeel van een buffet. Je kunt ze serveren met verschillende sausjes, zoals mosterd, ketchup of pittige saus. Je kunt ook variëren met de vulling, bijvoorbeeld door andere soorten vlees, vis of kaas te gebruiken. Coxinhas zijn heerlijk om te eten bij een koud biertje of een glas limonade.

Carne de Sol

Carne de sol is een traditioneel gerecht uit het noordoosten van Brazilië, dat bestaat uit gezouten en gedroogd vlees. Het vlees wordt meestal gemaakt van rundvlees of geitenvlees, dat eerst wordt ingewreven met zout en suiker en dan wordt blootgesteld aan de zon of de wind om te drogen. Dit proces geeft het vlees een sterke smaak en een zachte textuur.

Carne de sol wordt al eeuwenlang gegeten door de sertanejos, de veehouders die in het droge binnenland van Brazilië wonen. Het was een manier om het vlees langer te bewaren zonder koeling.

Grote stukken vlees drogen in de zon

Tegenwoordig is carne de sol een delicatesse die over het hele land wordt geserveerd en op verschillende manieren wordt bereid. Het kan worden gegrild of gebakken, of in blokjes worden gesneden en gebruikt in stoofschotels of salades.

Carne de sol wordt vaak geserveerd met queijo coalho, een soort witte kaas die ook wordt gegrild, en vergezeld van pirão, een dikke pap van cassavemeel en bouillon, of gekookte cassave. Andere mogelijke bijgerechten zijn rijst, bonen, salade of farofa, een mengsel van geroosterd cassavemeel met boter en kruiden. Carne de sol is een heerlijk gerecht om te eten bij een koud biertje of een glas limonade.

Pastel de carne

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans gerecht dat bestaat uit deeghapjes gevuld met gehakt en andere ingrediënten. Pastel de carne is een van de vele varianten van pastel, een typisch Braziliaans hapje dat je kunt vullen met vlees, vis, kaas, groente of fruit. Pastel de carne wordt meestal gefrituurd en geserveerd als snack, borrelhapje of lunch.

Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Pastel-Carne-Carne de Pastel

Pastel de carne is een smakelijk gerecht dat je warm of koud kunt eten. Het heeft een knapperige korst en een sappige vulling. Je kunt de pastel de carne serveren met een sausje naar keuze, zoals ketchup, mosterd of chilisaus.

Pastel de carne is een symbool van de Braziliaanse cultuur en gastronomie. Het is ideaal om te delen met familie en vrienden of om mee te nemen voor onderweg.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Torta de Limão com Merengue

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023