Recept Archieven -

Tag: Recept

Alles over Feijoada – Een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Alles over Feijoada – Een heerlijke Braziliaanse stoofpot

Wat is Feijoada?

Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot en een van de meest populaire gerechten uit de Braziliaanse keuken. Het is een mix van bonen en verschillende soorten vlees, die samen een rijke en smaakvolle stoofpot vormen.

De geschiedenis van Feijoada

Feijoada is ontstaan in de tijd dat Portugal Brazilië overheerste en Afrikaanse slaven naar het land bracht om te werken op de plantages. De slaven kregen de restjes van een varken die de beter bedeelde niet wilden eten, zoals de oren, de staart en de poten.

De slaven kookten deze stukken vlees met zwarte bonen, die goedkoop en voedzaam waren, en creëerden zo een eenvoudig maar smakelijk gerecht.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Braziliaanse stoofpot Feijoada
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaans eten-Braziliaanse Feijoada

Later voegden ze andere ingrediënten toe die ze vonden of verbouwden, zoals cassave, rijst, kool en sinaasappel. Feijoada werd al snel populair bij alle lagen van de bevolking, van rijk tot arm, van blank tot zwart.

Het werd een gerecht dat mensen samenbracht, vooral op zaterdag of zondag, wanneer families en vrienden zich verzamelden om te genieten van een grote pan feijoada met bijgerechten zoals farofa (geroosterd cassavemeel), couve (gesneden boerenkool), rijst en sinaasappelschijfjes.

Variaties van Feijoada

Er zijn verschillende variaties van feijoada bekend. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld extra groenten toe aan het gerecht, zoals wortelen of pompoen. Anderen gebruiken verschillende soorten vlees in het gerecht of maken het gerecht pittiger met extra kruiden.

Als je meer wilt weten over hoe je feijoada kunt maken, lees dan het bericht Feijoada Braziliaans recept | Feijoada is een heerlijke Braziliaanse stoofpot.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Pudim de Leite Condensado

Recept Bolo de Fubá

Recept Açai

Pão de Queijo – Een heerlijke Braziliaanse snack

Pão de Queijo – Een heerlijke Braziliaanse snack

Pão de Queijo

Pão de Queijo is een heerlijke Braziliaanse snack gemaakt met tapiocameel en kaas. Het is een klein broodje dat na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijft en is een populaire snack in Brazilië. Je kunt Pão de Queijo vinden bij veel bakkerijen en cafés in Brazilië.

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Pão de queijo in een mandje

Loop bijvoorbeeld eens op de vroege ochtend bij een Padaria binnen en wellicht dat je nog een paar lekkere warme Pão de Queijo kunt krijgen. Verser, en wat ons betreft lekkerder, krijg je ze niet!

Variaties van Pão de Queijo

Er zijn verschillende variaties van Pão de Queijo bekend. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld kruiden toe aan het deeg, zoals rozemarijn of oregano, om extra smaak te geven.

Anderen voegen vlees toe, zoals spek of chorizo, om het broodje hartiger te maken. Er zijn ook zoete variaties van Pão de Queijo, waarbij suiker wordt toegevoegd aan het deeg.

De geschiedenis van Pão de Queijo

Pão de Queijo heeft een interessante geschiedenis. Het is een traditioneel Braziliaans recept dat afkomstig is uit de staat Minas Gerais. Het werd oorspronkelijk gemaakt door slaven die cassave wortels zouden weken en pellen en er broodjes van zouden maken. In die tijd zat er geen kaas in de broodjes.

Braziliaanse gerechten-Braziliaanse recepten-Pão de Queijo-Um Café da Manhã Que Impõe Respeito

Aan het einde van de 19e eeuw werden er meer ingrediënten beschikbaar voor de koloniale gemeenschap, zoals melk en kaas. Ze voegden melk en kaas toe aan het tapiocarolletje en zo ontstond wat nu bekend staat als Pão de Queijo.

Wil je zelf Pão de Queijo maken?

Op mijnbrazilie.nl vind je een heerlijk recept voor het maken van Pão de Queijo! Eet smakelijk en we horen graag hoe het heeft gesmaakt!

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Pão de queijo

Cassave chips

Cassave cake

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse cocktail Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Canjica

Moqueca de Camarão

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse kip met Cachaça

Braziliaanse Beijinho de Coco

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse tosti

Recept voor Suco de Maracujá

Pastel de Carne

Sopa de Feijão Preto

Braziliaans bijgerecht Farofa

Braziliaanse hotdog

Pudim de Leite Condensado

Recept Bolo de Fubá

Recept Açai

Recept voor het maken van cassave chips

Recept voor het maken van cassave chips

Cassave chips

Cassave chips zijn een knapperige en smakelijke snack die je zelf kunt maken van cassave. Cassave is een eetbare wortelknol die veel wordt gebruikt in de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische keuken. Cassave is rijk aan zetmeel en heeft een neutrale smaak. Je kunt er allerlei gerechten mee maken, zoals cassavebrood, cassavesoep, bojo, telo en natuurlijk chips.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld
Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse keuken-Braziliaanse recepten-Cassave-Geschilde en gesneden Cassave

Om cassave chips te maken, heb je verse of diepvries cassave nodig. Die kun je kopen bij toko’s, groentewinkels of sommige supermarkten. Je schilt de cassave met een dunschiller en snijdt het in dunne plakjes. Je kunt hiervoor een scherp mes of een mandoline gebruiken. Hoe dunner de plakjes, hoe krokanter de chips.

Je kunt de cassave chips op drie manieren bereiden: in de airfryer, in de oven of in de frituurpan. In de airfryer zijn ze het snelst klaar en het minst vet. In de oven zijn ze iets minder vet dan in de frituurpan, maar wel knapperiger. In de frituurpan zijn ze het meest traditioneel en het meest smaakvol. Voor alle drie de methoden heb je olie, zout en eventueel andere kruiden nodig.

Voor de airfryer verwarm je de airfryer voor op 180 graden en besprenkel je de cassave plakjes met een beetje olie en zout naar smaak. Je bakt ze in 10 tot 15 minuten goudbruin en krokant. Voor de oven verwarm je de oven voor op 180 graden en meng je de cassave plakjes met olie, zout en eventueel andere kruiden naar smaak. Je legt ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en bakt ze in 20 tot 30 minuten goudbruin en krokant. Voor de frituurpan verhit je olie in een pan en frituur je de cassave plakjes in porties tot ze bruin en krokant zijn. Je laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooit ze met zout naar smaak.

Je kunt de cassave chips serveren als snack of als bijgerecht bij een maaltijd. Ze zijn lekker met verschillende sausjes, zoals sambal mayonaise, zoete chilisaus, ketjapsaus of pizza saus. Of je kunt ze combineren met andere gerechten, zoals bakkeljauw of moqueca de camarão. Cassave chips zijn een eenvoudige en leuke manier om te genieten van de veelzijdige cassave.

Recept voor het maken van cassave chips

Cassave chips

Wat is cassave chips?
Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er chips van. De reden waarom het chips genoemd wordt is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.
Het wordt geschild, gesneden en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.
Tijdens onze vakanties in Brazilië en soms ook in Nederland eten wij wel eens cassave chips en wij willen daarom ook graag het recept en bereidingswijze met jullie delen.
Voorbereidingstijd14 minuten
Bereidingstijd6 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië, Suriname
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Gemakkelijk, Snel
Porties: 2 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Pan met olie
  • Dunschiller
  • Groot scherp mes
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 Cassave wortel
  • 1 Zout naar behoeve

Instructies

  • Snijdt aan beide kanten een stukje af en begin de wortel te schillen
  • Als de wortel mooi wit geschild is dan was je de wortel met water
  • Droog de wortel goed met keukenpapier voordat je verder gaat
  • Snijdt de cassave wortel in hele kleine dunne schijfjes
  • Bak de schijfjes bruin en voeg zout toe naar behoeve

Notities

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave frietjes

Cassave cake

Pão de queijo

Linguiça Calabresa Acebolada

Braziliaanse warme chocolademelk

Farofa

Braziliaanse Brigadeiros

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Moqueca de Camarão

Canjica

Braziliaanse Rabanadas

Sopa de Feijão Preto

Sopa de Feijão Preto

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023