Curitiba Bezienswaardigheden: 14 Must-See Plekken in de Groene Stad van Brazilië -
Curitiba Bezienswaardigheden: 14 Must-See Plekken in de Groene Stad van Brazilië

Curitiba Bezienswaardigheden: 14 Must-See Plekken in de Groene Stad van Brazilië

Bezienswaardigheden Curitiba

Curitiba is een stad die je zal verrassen met zijn ecologische en culturele diversiteit. De hoofdstad van de staat Paraná, in het zuiden van Brazilië, staat bekend om zijn innovatieve stedelijke planning, zijn uitstekende openbaar vervoer en zijn vele groene ruimtes.

Curitiba is ook een stad met een rijke geschiedenis en een levendige kunstscene, waar je invloeden kunt vinden van verschillende immigrantengroepen, zoals Italianen, Duitsers, Polen en Japanners.

In deze blogpost laten we je 14 must-see plekken zien die je niet mag missen als je Curitiba bezoekt.

Bondinho da Leitura - De charmante boekenkiosk in het hart van de stad

Een van de meest schattige bezienswaardigheden in Curitiba is de Bondinho da Leitura, een kleine boekenkiosk in de vorm van een kabelbaan. De kiosk bevindt zich aan de Rua das Flores, een voetgangersstraat vol met bloemen, cafés en winkels.

Paraná-Curitiba-Bondinho da Leitura-Rua das Flores

De Bondinho da Leitura werd in 1974 geopend als een initiatief om lezen te bevorderen onder de bevolking. Je kunt er meer dan 2000 boeken vinden, variërend van klassiekers tot hedendaagse werken, in verschillende talen. Je kunt ook genieten van een kopje koffie of thee terwijl je een boek leest in de gezellige ruimte.

Parque Tanguá: Het prachtige park met een panoramisch uitzicht over de stad

Parque Tanguá is een van de vele parken die Curitiba rijk is, maar het is zeker een van de mooiste. Het park werd in 1996 geopend op de plaats van twee voormalige steengroeven en beslaat een oppervlakte van 235.000 vierkante meter.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Tanguá park-Deck Tanguá-Uitzicht over het park Tanguá met de stad Curitiba in de achtergrond
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Kunstmatige waterval in het park Tanguá

Het park heeft twee meren, verbonden door een waterval van 65 meter hoog, die je kunt bewonderen vanaf een uitkijktoren of een loopbrug. Het park heeft ook een tuin in Franse stijl, een tunnel met kunstwerken, een amfitheater en een café. Vanaf het park heb je een prachtig uitzicht over de stad en de bergen.

Jardim Botânico: De iconische botanische tuin met een glazen paleis

Jardim Botânico, ofwel de botanische tuin, is misschien wel het meest bekende symbool van Curitiba. De tuin werd in 1991 geopend en is vernoemd naar Francisca Maria Garfunkel Rischbieter, een vooraanstaande stedenbouwkundige die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

De tuin heeft meer dan 600 soorten planten, verdeeld over verschillende gebieden, zoals de tropische kas, de sensuele tuin, de rotstuin en de bosbouwtuin.

Mijnbrazilie-Brazilië-Curitiba-Jardim Botânico-Overzicht van het park
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Jardim Botânico-Glazen paleis
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Bezienswaardigheden Curitiba-Jardim Botânico de Curitiba

Het meest opvallende element van de tuin is echter het glazen paleis, een grote kas in art nouveau-stijl die lijkt op het Crystal Palace in Londen. Het glazen paleis herbergt exotische planten en biedt een sprookjesachtig decor voor foto’s.

Museu do Olho: Het opvallende museum van moderne kunst ontworpen door Oscar Niemeyer

Museu do Olho, ofwel het Oogmuseum, is een museum voor moderne kunst dat in 2002 werd geopend als onderdeel van het Oscar Niemeyer Complex. Het museum dankt zijn naam aan zijn opvallende vorm, die lijkt op een gigantisch oog dat uit de grond komt.

Het museum is ontworpen door Oscar Niemeyer, een beroemde Braziliaanse architect die bekend staat om zijn futuristische en organische stijl.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Museu do Olho-Oscar Niemeyer-Curitiba Bezienswaardigheden-14 Must See Plekken in de Groene Stad van Brazilië
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Museu do Olho-Oscar Niemeyer-Expositie in het museum

Het museum heeft vier verdiepingen met tentoonstellingsruimtes, waar je werken kunt bewonderen van nationale en internationale kunstenaars. Het museum heeft ook een auditorium, een bibliotheek, een café en een souvenirwinkel.

Bezoek een voetbal wedstrijd: De passie voor voetbal in Curitiba

Voetbal is meer dan een sport in Brazilië, het is een passie. Als je Curitiba bezoekt, kun je de kans niet missen om een voetbalwedstrijd bij te wonen en de sfeer te proeven.

Curitiba heeft drie grote voetbalclubs: Atlético Paranaense, Coritiba en Paraná Clube. Atlético Paranaense speelt in de Arena da Baixada, een modern stadion dat een van de speellocaties was voor het WK 2014.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Joaquim Américo Guimarães stadion-Arena da Baixada-Club Athletico Paranaense stadion
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Joaquim Américo Guimarães stadion-Arena da Baixadais-Club Athletico Paranaense stadion-Stadion met toeschouwers

Coritiba speelt in het Couto Pereira-stadion, dat plaats biedt aan meer dan 40.000 toeschouwers. Paraná Clube speelt in het Durival Britto e Silva-stadion, dat ook bekend staat als Vila Capanema. Je kunt kaartjes kopen bij de stadions of online.

Paço da Liberdade: Het historische gebouw dat nu een cultureel centrum is

Paço da Liberdade, ofwel het Paleis van de Vrijheid, is een historisch gebouw dat dateert uit 1916. Het gebouw diende oorspronkelijk als het stadhuis van Curitiba, totdat het in 1969 werd verlaten. In 2009 werd het gebouw gerestaureerd en omgevormd tot een cultureel centrum, onder leiding van het SESC (Sociale Dienst van de Handel).

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Paço da Liberdade

Het gebouw heeft een neoklassieke façade met art nouveau-elementen en een klokkentoren. Binnenin vind je verschillende ruimtes voor culturele activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen, films en concerten. Het centrum heeft ook een café, een boekhandel en een bibliotheek.

Parque Passaúna: Het natuurreservaat met een groot meer en een uitkijktoren

Parque Passaúna is een natuurreservaat dat in 1991 werd gecreëerd om het Passaúna-meer te beschermen, dat een belangrijke bron van drinkwater is voor Curitiba. Het park beslaat een oppervlakte van 6,5 miljoen vierkante meter en heeft een rijke biodiversiteit, met meer dan 200 soorten vogels, 40 soorten zoogdieren en 30 soorten vissen.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Parque Passaúna

Je kunt het park verkennen via verschillende paden die je naar de oevers van het meer of naar het bos leiden. Je kunt ook de uitkijktoren beklimmen, die 25 meter hoog is en je een spectaculair uitzicht biedt over het hele park.

Parque Tingui: Het park dat een eerbetoon is aan de inheemse bevolking van Paraná

Parque Tingui is een park dat in 1994 werd geopend ter ere van de Tingui, de inheemse bevolking die ooit in de regio Paraná leefde. Het park maakt deel uit van een groter project dat bekend staat als het Lineaire Park van de Iguaçu-rivier, dat verschillende groene gebieden met elkaar verbindt langs de rivier.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Parque Tingui-Parque Tingui e Memorial Ucraniano
Mijnbrazilie-Brazilië-Curitiba-Parque Tingui-Toeristen wandelen door het park

Het park heeft een oppervlakte van 380.000 vierkante meter en heeft verschillende attracties, zoals een replica van een traditioneel Tingui-dorp, een standbeeld van Tindiquera, de leider van de Tingui, en een gedenkteken voor Oekraïense immigranten.

Teatro Paiol: Het oude buskruitmagazijn dat nu een theater is

Teatro Paiol is een theater dat in 1971 werd geopend in een voormalig buskruitmagazijn uit 1906. Het theater werd ingehuldigd door de beroemde Braziliaanse dichter en componist Vinicius de Moraes, die er ook zijn eerste show gaf. Het theater heeft een ronde vorm en biedt plaats aan 225 toeschouwers.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Teatro Paiol

Het theater is gespecialiseerd in muzikale shows, vooral van Braziliaanse populaire muziekgenres zoals samba, bossa nova en MPB (Braziliaanse populaire muziek). Het theater heeft ook een café en een souvenirwinkel.

Opera de Arame: Het unieke openluchttheater gemaakt van staal en glas

Opera de Arame, ofwel de Draadopera, is een openluchttheater dat in 1992 werd gebouwd op de plaats van een voormalige steengroeve. Het theater heeft een opmerkelijke structuur, gemaakt van stalen buizen en glas, die lijkt op een grote vogelkooi.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Opera de Arame

Het theater biedt plaats aan 1.572 toeschouwers en heeft een podium dat omringd wordt door een kunstmatig meer. Het theater is vooral geschikt voor muzikale en dansvoorstellingen, maar ook voor andere culturele evenementen. Het theater heeft ook een café en een ambachtswinkel.

Bosque Papa João Paulo II: Het bos dat een Poolse immigrantengemeenschap herdenkt

Bosque Papa João Paulo II, ofwel het Paus Johannes Paulus II-bos, is een bos dat in 1980 werd geopend ter ere van het bezoek van de paus aan Curitiba. De paus was zelf van Poolse afkomst en het bos is een eerbetoon aan de Poolse immigranten die zich in de 19e eeuw in Paraná vestigden.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Paraná-Bezienswaardigheden Curitiba-Bosque Papa João Paulo II
Paraná-Curitiba-Bosque do Papa Curitiba Brazilië

Het bos heeft een oppervlakte van 46.000 vierkante meter en heeft verschillende attracties, zoals een replica van een traditioneel Pools huis, een kapel gewijd aan de Zwarte Madonna van Czestochowa, een monument voor de Poolse dichter Adam Mickiewicz en een standbeeld van de paus.

Praça do Japão: Het plein dat de Japanse cultuur viert

Praça do Japão, ofwel het Japanplein, is een plein dat in 1962 werd geopend als een geschenk van de Japanse gemeenschap aan Curitiba. Het plein heeft een oppervlakte van 14.000 vierkante meter en is geïnspireerd door de Japanse tuinen.

Paraná-Curitiba-Praça do Japão

Het plein heeft verschillende elementen die verwijzen naar de Japanse cultuur, zoals een theehuis, een vijver met karpers, een Japanse poort, een kersenboomgaard en een monument voor de Japanse immigranten. Het plein is ook een plek voor culturele evenementen, zoals festivals, tentoonstellingen en workshops.

Largo da Ordem: Het historische en bohemien district van Curitiba

Largo da Ordem, ofwel het Ordeplein, is het historische en bohemien district van Curitiba. Het plein ligt in het centrum van de stad en wordt omringd door oude gebouwen die getuigen van het koloniale verleden van Curitiba.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Mandala-Largo da Ordem

Je kunt er verschillende bezienswaardigheden vinden, zoals de Igreja da Ordem, de oudste kerk van Curitiba, het Museu Paranaense, het museum voor de geschiedenis van Paraná, het Solar do Rosário, een cultureel centrum in een neoklassiek herenhuis, en het Relógio das Flores, een klok gemaakt van bloemen. Het plein is ook bekend om zijn levendige nachtleven, met bars, restaurants en muziek.

Treinreis maken van Curitiba naar Morretes: De schilderachtige treinreis door de Atlantische regenwoud

Een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid van Paraná te ontdekken is door een treinreis te maken van Curitiba naar Morretes, een charmant stadje aan de kust. De treinreis duurt ongeveer drie uur en gaat door het Atlantische regenwoud, dat een van de meest biodiverse ecosystemen ter wereld is.

Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Trein van Curitiba naar Morretes-Dieseltrein-ALL
Mijnbrazilie-Brazilië-Paraná-Curitiba-Trein van Curitiba naar Morretes-Locomotief met wagons

Je kunt genieten van het uitzicht op bergen, valleien, rivieren en watervallen, terwijl je luistert naar het commentaar van een gids die je meer vertelt over de geschiedenis en cultuur van de regio. Eenmaal in Morretes kun je proeven van de lokale gastronomie, zoals de barreado, een stoofpotje van rundvlees en cassave.

Conclusie: Waarom je Curitiba moet bezoeken

Curitiba is een stad die je zal verbazen met zijn ecologische en culturele diversiteit. De stad biedt je tal van bezienswaardigheden, van parken en musea tot historische en bohemien wijken. Curitiba is ook een stad die je gemakkelijk kunt verkennen, dankzij zijn efficiënte openbaar vervoer en zijn fietsvriendelijke infrastructuur.

Curitiba is ook een stad die je in contact brengt met de natuur, door zijn vele groene ruimtes en zijn nabijheid tot het Atlantische regenwoud. Kortom, Curitiba is een stad die je niet mag missen als je Brazilië bezoekt.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023