Pastel Archieven -

Tag: Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans recept

Pastel de carne is een heerlijk Braziliaans recept

Wat is pastel?

Pastel is een deeghapje gevuld met vlees, vis, kaas en/of groente. Er zijn ontzettend veel varianten te bedenken en er zijn ook veel verschillende recepten te vinden. Wij delen een recept om Pastel de Carne te maken (gehaktvulling).

In dit recept wordt er gehakt, ui, tomaat en knoflook gebruikt.  Je kunt zelf naar behoeve nog eventueel gehaktkruiden, zout en peper toevoegen als je dat lekker vindt.

Verder wordt er in dit recept zelf deeg gemaakt, maar dit zou je ook kant en klaar kunnen kopen bij diverse toko's.

Pastel de Carne (Pastel recept met gehakt)

Pastel de Carne is een Braziliaans recept die in heel veel varianten te maken is. Je kunt er verschillende varianten van maken door het gebruik van vlees, vis, groente of kaassoorten.
Dit recept is gemaakt met gehakt.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch, Snack, Traktatie, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken
Trefwoord: Bakken, Braziliaanse gerechten, Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, Brazilië, Frituur, Pastel, Recept
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 Pan
  • 1 Kom
  • 1 Rond bakje
  • 1 Spatel
  • 1 Vork
  • 1 Frituurpan
  • 1 Vershoudfolie
  • 1 Weegschaal
  • 1 Maatbeker
  • 1 Eetlepel
  • 1 Theelepel

Ingrediënten

Recept voor deeg

  • 140 ml Water lauw
  • 250 gr Bloem
  • 1 theelepel Zout
  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 1 eetlepel Azijn
  • 1 eetlepel Cachaça

Recept voor gehaktvulling

  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 250 gr Gehakt
  • 3 st Knoflook teentjes (fijn gesnipperd)
  • 1 st Ui half (fijn gesnipperd)
  • 1 st Tomaat (fijn gesnipperd)
  • 1 eetlepel Peterselie (fijn gesnipperd)
  • 1 st Zout en peper naar behoeve

Instructies

Bereidingswijze deeg voor pastel

  • Doe alle ingrediënten in de kom behalve het water. Gebruik ongeveer 90% van de bloem. De andere 10% kun je gebruiken tegen het plakken van het deeg
  • Voeg het water geleidelijk toe en meng alles goed door elkaar
  • Kneed het deeg net zo lang tot het mooi glad en gemakkelijk kneed
  • Pak nu de vershoudfolie en wikkel de deeg erin. Leg het daarna minimaal 2,5 uur in de koelkast
  • Kneed de deeg goed en leg het op een blad waarop je met de deegroller kunt rollen. Gooi wat bloem op het blad waarop je gaat rollen
  • Als je de deeg gerold hebt en je hebt een dunne plak gerold dan kun je met een kommetje rondjes uit het deeg halen. Deze rondjes leg je apart en wat je over hebt dat kneed je opnieuw, rol je plat en je haalt er nog meer rondjes uit

Bereidingswijze gehakt voor pastel

  • Doe de olie in een pan en bak de ui en knoflook even aan
  • Voeg het gehakt toe en meng het geheel net zo lang tot het gaar en bruin is
  • Voeg tomaat en peterselie toe en meng het geheel door elkaar
  • Voeg naar behoeve zout en peper toe

Bereidingswijze deeg en gehakt

  • Pak een deegrondje en leg er voldoende gehakt in
  • Sla het deegrondje dicht en pak een vork
  • Druk met de vork rondom de afsluiting van het rondje totdat het gehakt afgesloten in het mengsel zit
  • Frituur de pastel tot het een mooie bruine kleur heeft

Notities

Tip: Je kunt als het deeg teveel plakt extra bloem toevoegen. Doe dit wel met mate anders krijg je een bloem smaak in je deeg en dat is niet lekker.
Tip: Bak niet teveel pastels tegelijk om te voorkomen dat de temperatuur van de olie te ver naar beneden gaat.
Tip: Als je met deeg werkt dan is het altijd prettig om op een aanrecht te werken waar bloem gestrooid is zodat het niet plakt.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor Suco de Maracujá

Braziliaanse Misto Quente

Braziliaanse hotdog

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten kopen in Nederland

Braziliaanse producten

Het is soms even zoeken, maar veel Braziliaanse producten zijn in Nederland te koop. In dit bericht vindt je een overzicht van Braziliaanse producten die in Nederland verkrijgbaar zijn. De lijst wordt continu aangevuld en bijgewerkt.

Wist je ook al dat je veel Braziliaanse producten kunt bestellen bij Amazon? Je kunt kiezen uit een ruim Braziliaans assortiment en alles wordt keurig bij je thuis bezorgt. Houdt wel rekening met de bezorgkosten.

Waar haal jij je Braziliaanse producten? Laat het in een reactie weten.

Farofa

Farofa wordt gemaakt van cassave of mais. De meel kun je gebruiken voor verschillende gerechten tijdens het avondeten, maar ook tijdens het ontbijt. Je kunt de meel bakken samen met een eitje en wat spek in de ochtend en s'avonds zou je het mee kunnen bakken met het vlees.

Linguiça

Linguiça is gemaakt van varkensvlees en wordt vaak op smaak gebracht met knoflook en paprika. 
In Nederland kun je dit kopen bij de Braziliaanse winkel. Waar koop jij Linguiça?

Linguiça

Polvilho Azedo

Polvilho is een meelbloem die gebruikt wordt in Brazilië zoals wij onze tarwebloem gebruiken. Tarwe wil in het warme noorden slecht groeien en daarom wordt er meel gemaakt van deze plant. Je kunt verschillende soorten Polvilho krijgen. Azedo betekent in Brazilië zuur en de andere variant heet Doce. Dit betekent zoet.

Zwarte bonen

De zwarte bonen van de afbeelding komen bij de Lidl vandaan. Die verkopen zwarte bonen tijdens de Caribische weken. Wees er snel bij, want ze zijn vaak snel al weer op.

De zwarte bonen zijn vaak ook verkrijgbaar bij groothandels als Sligro en HanosZwarte bonen worden veel gegeten in Brazilië. Bijvoorbeeld bij het bekende Braziliaanse gerecht Feijoada.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Zwarte bonen Lidl

Bladerdeeg voor Pastel

Het bladerdeeg wordt gebruikt voor het gerecht Pastel. Pastel is eigenlijk een gevouwen bladerdeeg. Het wordt opgevuld met gehakt, kip, vis of kaas. Er zijn heel veel varianten te bedenken. Je zou het gerecht kunnen maken met bladerdeeg uit de supermarkt, maar dan lijkt het wel anders. Je zou deze ronde bladerdeeg ook kunnen krijgen in Aziatische winkels.

Braziliaanse producten Mijnbrazilie Brazilië Braziliaanse keuken Bladerdeeg voor Pastel Finalmente Brasil

Guaraná Antarctica

Guaraná Antarctica is een blikje met drinken die bij veel Albert Heijn winkels goed te verkrijgen zijn. Het is een frisdrank met een Guaraná bes smaak. Deze bes groeit in de amazones en geeft je energie. Het drankje is heerlijk verfrissend als het warm is en je het heel koud drinkt.
Guaraná is te koop in flessen en in blik. Lees hier waar je Guaraná kunt bestellen en hoe je dit kunt laten thuisbezorgen!

Cassave

Cassave is een eetbare wortelknol. Je schilt het net als een aardappel en kunt de stukjes dan frituren of koken. De Cassave is een Braziliaans product wat in de rest van Zuid-Amerika ook goed gegeten wordt. De plant is heel voedzaam en kan ook gebruikt worden als meel.

De Cassave wortel kun je kopen bij de Jumboop de groenteafdeling. Er zullen vast ook nog andere supermarkten of speciaalzaken zijn die Cassave verkopen. Bij sommige toko's kun je het ook ingevroren kopen.

Op zoek naar een lekker gerecht met Cassave? Lees in ons bericht, Cassave frietjes maken doe je zo, hoe je van deze cassave wortel heerlijke gezonden frietjes maakt. Een leuke variant op de aardappelfrietjes!

Mijnbrazilie-Brazilië-Braziliaanse-keuken Cassave

Tempero Completo van Kitano

Kant en klare mix van peterselie, bieslook, zout en knoflook. Veelgebruikte specerijen uit de Braziliaanse keuken en goed toe te voegen aan stoofschotels.

Verkrijgbaar bij de Braziliaanse winkel, maar ook te bestellen via Amazon.

 

Meer weten over de Braziliaanse keuken?

Nieuwsgierig naar de Braziliaanse keuken? Op de website zijn verschillende recepten te vinden van Braziliaanse gerechten.

Recept pão de queijo

Recept kip met Cachaça

Recept cassave frietjes

Recept brigadeiros

Recept cassave cake

Recept Farofa

Recept cassave chips

Recept Caipirinha

Finalmente Brasil

Kinkerstraat 355

1053 EX Amsterdam

Ma-Woe, Vrij en Za open van 10-18 uur

Do open van 10-20 uur

Finalmente Brasil

Nieuwe Binnenweg 234 A

3021 GN Rotterdam

Ma-Za open van 10-18
Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Maak kennis met de Braziliaanse keuken

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bevalt tot nu toe erg goed. Inmiddels hebben wij al veel Braziliaanse gerechten mogen proeven en wij kunnen ze allemaal aanraden.

De Braziliaanse keuken heeft elementen uit andere landen meegekregen vroeger. Voornamelijk uit Portugal, Afrika en India.

Het bekendste gerecht van Brazilië is Feijoada en lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct zo lekker, maar dat is het wel. Een heerlijke stoofpot van verschillende soorten vlees waarover later in het bericht meer.

In Brazilië is men gek op vlees en dat zie je terug aan de vele grill restaurants die je overal in Brazilië ziet. Een bezoek aan één van deze Churrascarias mag dan ook zeker niet ontbreken als je op vakantie in Brazilië bent.

Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio
Braziliaanse vleesspiesen draaiend op het vuur bij de Rodizio

Bij een rodizio kun je voor een vaste prijs genieten van een lopend buffet. Het enige wat je niet zelf hoeft te pakken is het vlees. Deze heerlijke spiesen worden bij de tafel voor je gesneden. Neem niet direct teveel, want er komen nog veel verschillende soorten vlees langs.

Bij Rodizio snijden ze het vlees aan de tafel

Wij hebben ons verder laten vertellen dat de mensen aan de kust meer vis eten dan vlees. Dat is op zich ook niet zo gek met al die afstanden in Brazilië.

Aan de kust van Brazilië zie je ook veel vissersboten van lokale bewoners die dagelijks de zee op gaan om verse vis te vangen voor lokale restaurants en hotels.

Meerdere vissersboten op het strand van Jericoacoara
Meerdere vissersboten op het strand van Parnaíba

Brazilianen eten graag warm

In Brazilië wordt er anders gegeten dan in Nederland. Over het algemeen wordt er in Nederland één keer per dag warm gegeten. De meeste mensen doen dit s'avonds aan het einde van de dag. De Brazilianen eten daarentegen warm tussen de middag en zo laat mogelijk s'avonds.

Het tijdstip van eten in de avond hangt vaak af van de warmte en kan dus gemakkelijk laat in de avond zijn. Brazilianen die om 21.00 uur s'avonds beginnen met warm eten is vrij normaal.

Als je een paar keer in Brazilië bent geweest dan kom je er achter dat eten een belangrijk moment van de dag is voor Brazilianen.

Braziliaanse ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Dit zijn ook de basis ingrediënten van het bekendste en misschien ook wel meest gegeten gerecht in Brazilië. Dit bekende gerecht is Feijoada.

Feijoada is een heerlijke stevige maaltijd. Dit gerecht wordt gemaakt met rijst en verschillende soorten vlees en bonen. Onze ervaring is dat een goed bord Feijoada bijna genoeg eten is voor een hele dag. Wij hebben dit verschillende malen gehad als lunch en hebben daarna nagenoeg niks meer gegeten de rest van de dag.

Typische gerechten uit de Braziliaanse keuken

In de loop der jaren zijn wij met nog veel meer Braziliaanse gerechten in aanraking gekomen. In de toekomst zullen wij van elk gerecht een recept gaan plaatsen. Om je al vast even een voorproefje te geven...

Braziliaanse Brigadeiros

Een Braziliaanse lekkernij die gemaakt wordt met cacaopoeder, gecondenseerde melk, hagelslag en boter. In Brazilië worden deze lekkernijen vaak gemaakt bij verjaardagsfeestjes of baby-showers. Je kunt de hagelslag ook vervangen door andere producten zoals smarties, muisjes, andere soorten chocolade en nog veel meer.

Foto van verschillende Braziliaanse Brigadeiros

Açai

De Açai hebben wij meerdere malen gegeten in Brazilië als een ijsje. Lekker verfrissend en super gezond. Deze vrucht zit vol met anti-oxidanten en andere vitamines. Açai is een donkerblauw/paarsachtige vrucht die groeit in Brazilië, Peru en Suriname.

Zoals de onderstaande afbeelding laat zien kun je dit heerlijke Açai gerecht variëren door het toevoegen van aardbeien, muesli en/of banaan.

Braziliaanse Açai in een kommetje met ingrediënten er bij gepresenteerd

Wil je een keer Açai proeven, maar niet helemaal naar Brazilië? Lees dan het bericht Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Tapioca

Nog een lekkernij uit de Braziliaanse keuken is Tapioca. Tapioca kun je gebruiken om een soort van witte pannenkoek te maken. Je kunt deze beleggen met allerlei soorten vleeswaren of bijvoorbeeld met kaas. Deze sla je dan dubbel en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Wij hebben dit gerecht in Brazilië al vaak gegeten in meerdere varianten. Je kunt er net zo mee variëren als bijvoorbeeld met een omelet.

Foto van Braziliaanse Tapioca op een bord gepresenteerd

Pão de queijo

Wel eens gehoord van Pão de queijo?  Pão de queijo is een typisch Braziliaans deeg hapje met kaas. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.

Ze zijn gemakkelijk en snel te maken. De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.

Foto van de Braziliaanse Pão de queijo in een mandje gepresenteerd

Canjica

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Foto van Braziliaanse Canjica in een kommetje

Feijoada

Een voedzaam en vullend gerecht gemaakt van rijst, verschillende kleuren bonen en verschillende soorten vlees. Feijoada is het bekendste Braziliaanse gerecht en wordt dan ook in veel huishoudens vaak gegeten. Het gerecht wordt ook vaak geserveerd met Farofa.

Als je tijdens de lunch een goed bord Feijoada leeg eet dan heb je voor de rest van de dag wel voldoende gegeten.

Braziliaanse Feijoada bereidt in een grote ronde zwarte pan

Farofa

Farofa wordt gemaakt van maniokmeel gebakken in boter. Dit wordt op smaak gemaakt met bijvoorbeeld spekjes, ui, mais, stukjes vlees en/of banaan. Farofa wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het product wordt niet alleen in Brazilië gegeten, maar in heel Zuid-Amerika. Maniokmeel zou je kunnen vervangen door maismeel.

Farofa op een lepel met er onder een bakje Farofa

Mandioca Frita

Mandioca Frita zou je ook gefrituurde cassave frietjes kunnen noemen. Bij veel grotere supermarkten kun je cassave kopen op de groente afdeling. Als je deze schilt, snijd in lange stukjes en dan frituurt heb je heerlijke krokante cassave frietjes. Deze kun je dan op smaak brengen met wat peper en zout.

Foto van Braziliaanse Cassave frietjes in een bakje met twee soorten saus

Coxinhas

Wij hebben in Nederland de bitterballen, maar in Brazilië heb je Coxinhas. Coxinhas zijn gefrituurde puntballetjes gevuld met kip. Op het internet zijn er veel recepten te vinden waar ook nog kaas wordt toegevoegd aan het recept. Wil je echter originele Coxinhas proeven vraag dan om Coxinhas zonder kaas.

Coxinhas met cola, ketchup, mayo en mosterd

Carne de Sol

Carne de Sol is een type vlees dat vaak wordt gedroogd in de zon met heel veel zout. De zout geeft een lekkere smaak aan het vlees en beschermd de kwaliteit van het vlees als het droogt in de zon. Het vlees wordt vaak gemaakt op de BBQ (churrasco).

Grote stukken vlees drogen in de zon

Pastel

Een pastel is in veel varianten te krijgen. Het is een gevulde lekkernij waarmee je kunt variëren met vlees en vis. Echter zijn er ook varianten met kaas. Mocht je dit zelf willen maken dan zou je dit goed met bladerdeeg kunnen doen. Je vouwt het dubbel met iets erin. Even in de frituur en je hebt een lekker knapperig hapje.

Pastel uit Brazilië in een mandje gepresenteerd

De Braziliaanse keuken heeft nog veel meer te bieden!

In Brazilië zijn nog veel meer lekkere gerechten te vinden. Wij hebben op dit moment alleen beschreven wat wij zelf al een keer geprobeerd hebben.

Lekkere tip: Een lekkere Braziliaanse cocktail genaamd Caipirinha!

Wil je zelf Braziliaanse gerechten maken? Bekijk dan onze Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Braziliaanse Feijoada

Braziliaanse Rabanadas