Olinda | Wat is er te doen in Olinda | Bezienswaardigheden en tips -
Olinda | Wat is er te doen in Olinda | Bezienswaardigheden en tips

Olinda | Wat is er te doen in Olinda | Bezienswaardigheden en tips

Olinda: een kleurrijke en historische stad in Brazilië

Olinda is een van de oudste steden in Brazilië, gesticht door de Portugezen in 1535. Het was ooit een rijke en machtige stad, dankzij de suikerrietplantages die de kolonisten exploiteerden. Maar in 1630 werd Olinda aangevallen en verwoest door de Hollanders, die Recife tot hun hoofdstad maakten.

Na de verdrijving van de Hollanders in 1654 werd Olinda herbouwd en hersteld. Vandaag de dag is het een levendige en charmante stad, vol met kunstenaars, ambachtslieden en muzikanten. Het historische centrum van Olinda staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege de vele prachtige kerken, kloosters en herenhuizen die getuigen van het koloniale verleden.

Olinda met op de achtergrond de stad Recife in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco

Olinda ligt aan de kust van de Braziliaanse deelstaat Pernambuco, op slechts een paar kilometer afstand van Recife. Het is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, de bus of de taxi. Olinda is een ideale bestemming voor wie houdt van cultuur, geschiedenis en natuurlijk ook van zon, zee en strand.

Hoe kom je in Olinda?

De beste manier om naar Olinda te reizen is via Recife International Airport (REC) Guararapes - Gilberto Freyre. Dit vliegveld heeft directe verbindingen met Frankfurt en Lissabon, maar ook met andere grote steden in Europa, Amerika en Afrika. Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen naar Olinda, wat ongeveer 20 minuten duurt en zo’n 50 real kost. Je kunt ook de bus nemen, lijn 910 of 948, die je voor ongeveer 4 real naar het centrum van Olinda brengt.

Wanneer kun je het beste naar Olinda gaan?

Olinda heeft een tropisch klimaat, wat betekent dat het er het hele jaar door warm en vochtig is. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden Celsius, maar kan soms oplopen tot boven de 30 graden. Het is daarom belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème en veel water te drinken.

De droogste periode in Olinda is van september tot februari, wat ook samenvalt met het hoogseizoen. Dit is ook de tijd van het beroemde carnaval van Olinda, dat elk jaar duizenden bezoekers trekt. Als je liever de drukte vermijdt, kun je beter in de maanden maart tot augustus gaan, wanneer er meer kans is op regen, maar ook meer rust en lagere prijzen.

Wat kun je zien en doen in Olinda?

Olinda is een stad die je vooral te voet moet verkennen. De smalle straatjes, de steile heuvels en de kleurrijke huizen nodigen uit tot wandelen en fotograferen. Je kunt ook een gids huren die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de cultuur van Olinda. Je vindt ze bij Praça do Carmo, het centrale plein van de stad. Een rondleiding kost ongeveer 40 real voor twee uur.

Historische straat in Olinda

Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen in Olinda:

Carnaval de Olinda: een feest van kleur en creativiteit

Als je houdt van muziek, dans en vrolijkheid, dan moet je zeker een keer het carnaval van Olinda meemaken. Dit is een van de grootste en mooiste straatfeesten ter wereld, dat elk jaar in februari of maart plaatsvindt in de historische stad Olinda, in het noordoosten van Brazilië.

Het carnaval van Olinda is een viering van de cultuur en de geschiedenis van Pernambuco, de deelstaat waar Olinda ligt. Je kunt er genieten van het ritme van maracatu en frevo, de typische muziekstijlen die ontstaan zijn uit de vermenging van Afrikaanse, Europese en inheemse invloeden.

Bonecos Gigantes zijn grote poppen die gebruikt worden tijdens de carnavalsoptocht in Olinda
Bonecos Gigantes zijn grote poppen die gebruikt worden tijdens de carnavalsoptocht in Olinda
Bonecos Gigantes zijn grote poppen die gebruikt worden tijdens de carnavalsoptocht in Olinda
Bonecos Gigantes zijn grote poppen die gebruikt worden tijdens de carnavalsoptocht in Olinda

Je kunt ook meedoen aan de optocht met de reuzenpoppen, die een van de hoogtepunten zijn van het carnaval. De poppen zijn gemaakt van papier-maché en stof en stellen bekende figuren voor, zoals Pelé, Lampião, Maria Bonita, Luiz Gonzaga en meer. Ze zijn zo groot dat ze op de schouders van de poppenspelers worden gedragen. De poppen zijn een symbool van de creativiteit en de humor van Olinda.

Mijnbrazilie-Brazilië-Pernambuco-Olinda-Carnaval-Carnaval kostuums-Brazilianen in Carnaval kledingMijnbrazilie-Brazilië-Pernambuco-Olinda-Carnaval-Carnaval kostuums-Brazilianen in Carnaval kleding
Optocht door de straten van Olinda

Als je meer wilt weten over de poppen, kun je ook een bezoek brengen aan de Casa dos Bonecos Gigantes, een museum dat aan hen gewijd is. Het museum ligt aan de Rua do Bom Jesus, 183, in het centrum van Olinda. De toegang kost 10 real per persoon en je kunt er elke dag terecht van 9:00 tot 18:00 uur. Het is een leuke en kleurrijke attractie die je meer laat zien over de traditie en de creativiteit van Olinda.

Het carnaval van Olinda is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Het is een feest van kleur, vreugde en diversiteit, dat je meevoert naar een andere wereld.

Catedral da Sé

De kathedraal van Olinda is een van de oudste en mooiste kerken in Brazilië. Het werd gebouwd in 1537, in opdracht van Duarte Coelho, de eerste gouverneur van Pernambuco. De kerk werd bijna volledig verwoest door de Hollanders in 1631, maar werd later herbouwd in barokke stijl.

Catedral da Sé in Olinda met op de achtergrond blauwe lucht en de zee
Het plein met een marktje voor de Catedral da Sé

De kathedraal heeft een indrukwekkend interieur, met een verguld altaar, schilderijen en beelden. Vanaf de kathedraal heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Caixa d’Água

Caixa d’Água is een oud waterreservoir dat werd gebouwd in 1934, om de watervoorziening van Olinda te verbeteren. Het is nu omgebouwd tot een uitkijkpunt, waar je een panoramisch 360 graden uitzicht hebt over Olinda en Recife.

Luchtfoto van de skyline van Olinda en Recife vanaf de Caixa d'Água

Je kunt de Caixa d’Água bereiken via een trap die begint bij Praça do Carmo. De toegang kost 2 real.

Mercado de Artesanato da Sé

De Mercado de Artesanato da Sé is een ambachtsmarkt die elke dag plaatsvindt op het plein voor de kathedraal. Hier kun je allerlei souvenirs kopen, zoals sieraden, kleding, tassen, poppen, schilderijen en meer.

Mercado de Artesanato da Sé

De producten zijn gemaakt door lokale kunstenaars en weerspiegelen de diversiteit en creativiteit van Olinda.

Convento de São Francisco

Het Convento de São Francisco is het oudste franciscanenklooster in Brazilië, gebouwd in 1585. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een kerk, een kapel, een bibliotheek en een museum.

Convento de São Francisco
Convento de São Francisco
Bezienswaardigheden binnen in de Convento de São Francisco

Het interieur is rijkelijk versierd met azulejos (blauw-witte tegels), houtsnijwerk en verguldsel. Het museum toont religieuze kunstwerken, meubels en boeken uit de koloniale periode.

Igreja do Carmo de Olinda

De Igreja do Carmo de Olinda is een andere prachtige kerk in Olinda, gebouwd in 1580 door de karmelietenorde. Het is de eerste karmelietenkerk in Zuid-Amerika en heeft een elegante façade met twee torens.

Igreja do Carmo de Olinda

Het interieur heeft een gouden altaarstuk, schilderijen en beelden. De kerk heeft ook een museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis en het leven van de karmelieten in Brazilië.

Basílica e Mosteiro de São Bento: een juweel van de barok in Olinda

Als je van kunst en geschiedenis houdt, mag je de Basílica e Mosteiro de São Bento niet missen. Dit is een prachtig complex van kerk en klooster in de koloniale stad Olinda, in Pernambuco. Het is het oudste benedictijnenklooster in Brazilië en het dateert uit de 17e en 18e eeuw.

De kerk heeft een sobere façade, maar een schitterend interieur. Je kunt er bewonderen: een verguld altaar, azulejos (blauw-witte tegels), schilderijen en beelden. Een van de blikvangers is het orgel uit de 18e eeuw, dat nog steeds wordt bespeeld tijdens de missen. Je kunt de kerk elke dag bezoeken, behalve op maandagochtend.

Mijnbrazilie-Brazilie-Olinda-Pernambuco-Bezienswaardigheden-Olinda-Basilica-e-Mosteiro-de-Sao-Bento

Het klooster is ook een bezoek waard. Je kunt er meer leren over het leven en de geschiedenis van de benedictijnen in Brazilië. Je kunt ook zien hoe ze hun eigen brood, kaas en jam maken. Het klooster biedt rondleidingen aan op aanvraag.

De Basílica e Mosteiro de São Bento zijn een belangrijk onderdeel van het culturele en religieuze erfgoed van Olinda. De stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, vanwege haar vele prachtige gebouwen uit de koloniale periode.

Waar te verblijven in Olinda: tips voor hotels en wijken

Olinda is een prachtige stad in Pernambuco, die bekend staat om haar koloniale architectuur, haar culturele evenementen en haar carnaval. Als je Olinda wilt bezoeken, heb je verschillende opties om te overnachten. Hier zijn enkele tips voor hotels en wijken die je kunt kiezen.

Het historische centrum: dit is de beste plek om te verblijven als je de charme en de geschiedenis van Olinda wilt ervaren. Je kunt er wandelen langs de kleurrijke huizen, de kerken, de musea en de ateliers. Je kunt er ook genieten van het uitzicht op de zee en de heuvels. In het historische centrum vind je veel gezellige pousadas (kleine hotels), zoals Pousada dos Quatro Cantos, Pousada Convento da Conceição en Hotel Pousada São Francisco.

Bairro Novo: dit is een moderne wijk aan het strand, waar je veel restaurants, bars en winkels vindt. Het is een goede optie als je van het nachtleven houdt of als je dicht bij Recife wilt zijn. In Bairro Novo kun je verblijven in hotels zoals Hotel Costeiro, Hotel 5 Sóis en Hotel Atlante Plaza.

Casa Caiada: dit is een rustige wijk aan de noordkant van Olinda, waar je kunt genieten van de natuur en de rust. Het is een goede optie als je op zoek bent naar ontspanning of als je met kinderen reist. In Casa Caiada kun je verblijven in hotels zoals Hotel de Trânsito da PM-PE, Hotel 7 Colinas en Pousada Baobá.

Olinda heeft voor elk wat wils, of je nu houdt van cultuur, geschiedenis of strand. Je kunt er gemakkelijk een hotel vinden dat bij je budget en je voorkeuren past. Het belangrijkste is dat je geniet van deze prachtige stad.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023