Verkeersregels in Brazilië: wat je moet weten voordat je gaat rijden -
Verkeersregels in Brazilië: wat je moet weten voordat je gaat rijden

Verkeersregels in Brazilië: wat je moet weten voordat je gaat rijden

Verkeersregels in Brazilië

Brazilië is een prachtig land met veel te bieden aan reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en natuur. Maar als je van plan bent om een auto te huren en zelf te rijden, moet je je bewust zijn van de verkeersregels in Brazilië en hoe ze verschillen van die in Nederland.

In deze blogpost geven we je een overzicht van de belangrijkste verkeersregels in Brazilië en enkele tips om veilig en comfortabel te rijden.

Rechts rijden en voorrang geven

In Brazilië rijdt men rechts en bestuurders die een kruising naderen, moeten voorrang verlenen aan bestuurders die al op de kruising rijden, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven. Dit geldt ook voor rotondes, waar je voorrang moet verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. In Brazilië geef je niet standaard voorrang aan rechts zoals je in Nederland gewend bent.

Let op: sommige rotondes hebben stopborden of verkeerslichten, dus volg altijd de signalering.

Alcoholverbod en mobiele telefoon

In Brazilië geldt een absoluut alcoholverbod voor bestuurders. Het is verboden om te rijden met een alcoholgehalte in het bloed hoger dan 0,2 promille. Dit wordt streng gecontroleerd door de politie, die regelmatig blaastesten uitvoert. Als je wordt betrapt op rijden onder invloed, kun je een hoge boete krijgen, je rijbewijs kwijtraken of zelfs een gevangenisstraf riskeren.

Het is ook verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Je mag alleen handsfree bellen of een headset gebruiken. Dit geldt ook als je stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht. Als je wordt betrapt op het gebruik van je telefoon achter het stuur, kun je een boete krijgen of punten op je rijbewijs verliezen.

Verlichting en snelheid

Buiten de bebouwde kom moet je op snelwegen met twee rijstroken ook overdag je dimlicht of dagrijlicht laten branden. Dit is verplicht om de zichtbaarheid te vergroten en ongelukken te voorkomen. Dimlicht is ook verplicht in tunnels en bij mist en regen. Motoren en bromfietsen moeten dag en nacht met dimlicht rijden.

De maximumsnelheid in Brazilië varieert afhankelijk van het type weg en de locatie. Over het algemeen geldt dat binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid 60 km/u is, op secundaire wegen 80 km/u en op snelwegen 120 km/u. Maar let op: er kunnen lagere of hogere snelheidslimieten gelden, dus volg altijd de borden langs de weg. Er zijn veel flitspalen en snelheidscamera’s in Brazilië, dus houd je aan de limiet om boetes te vermijden.

Tolwegen en parkeren

Veel snelwegen in Brazilië zijn tolwegen, waar je moet betalen om gebruik van te maken. De tarieven variëren afhankelijk van de afstand, het type voertuig en de concessiehouder. Je kunt contant of met een creditcard betalen bij de tolpoortjes, of gebruikmaken van een elektronisch tagsysteem dat automatisch het bedrag afschrijft van je rekening.

Parkeren in Brazilië kan een uitdaging zijn, vooral in grote steden. Het is verboden om te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in). Je moet ook opletten voor borden die aangeven waar parkeren verboden of beperkt is. In sommige gebieden moet je betalen om te parkeren op straat of in parkeergarages. Je kunt meestal contant of met een app betalen.

Tips voor het rijden in Brazilië

Rijden in Brazilië kan een stressvolle ervaring zijn, omdat veel bestuurders agressief, onvoorspelbaar en ongeduldig zijn. Wees daarom altijd alert, houd voldoende afstand en anticipeer op mogelijke gevaren.

Het wegennet in Brazilië is niet overal goed onderhouden en sommige wegen hebben gaten, kuilen of slechte markeringen. Rijd daarom voorzichtig en vermijd rijden in het donker of bij slecht weer.

Het verkeer in Brazilië kan erg druk en chaotisch zijn, vooral in de spitsuren en in de buurt van grote steden. Plan je route van tevoren en vermijd rijden op piekmomenten als je stress wilt vermijden.

In Brazilië is het gebruikelijk om te toeteren om andere bestuurders te waarschuwen, te bedanken of te groeten. Schrik dus niet als je veel getoeter hoort en gebruik je claxon ook om te communiceren met andere weggebruikers.

In Brazilië moet je een geldig rijbewijs hebben om te mogen rijden. Als je een Nederlands rijbewijs hebt, kun je daarmee maximaal 180 dagen rijden in Brazilië. Maar het wordt aanbevolen om ook een internationaal rijbewijs mee te nemen, voor het geval je wordt aangehouden door de politie of betrokken raakt bij een ongeval.

In Brazilië is het verboden om te rijden met slippers aan. Dit wordt gezien als een onveilige manier om een voertuig te bedienen. Je kunt een boete krijgen of aansprakelijk worden gesteld als je een ongeluk veroorzaakt door het dragen van slippers. Draag daarom altijd schoenen die goed vastzitten aan je voeten en die voldoende grip hebben op de pedalen.

Conclusie

Rijden in Brazilië kan een geweldige manier zijn om het land te verkennen en te genieten van de diversiteit en schoonheid. Maar je moet wel op de hoogte zijn van de verkeersregels in Brazilië en hoe ze verschillen van die in Nederland. Hopelijk heeft deze blogpost je geholpen om je voor te bereiden op je reis en om veilig en comfortabel te rijden in Brazilië. We wensen je een goede reis en veel plezier!

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023