Tips voor een veilige vakantie Archieven -

Tag: Tips voor een veilige vakantie

Tips voor een veilige vakantie naar Brazilië vindt je op de site

De 5 beste Brazilië tips voor een veilige Brazilië vakantie

De 5 beste Brazilië tips voor een veilige Brazilië vakantie

De 5 beste tips voor een veilige Brazilië vakantie

Wij krijgen wel eens de vraag of Brazilië een veilig land is om te bezoeken. Wij denken dat Brazilië wel een veilig land is om te bezoeken, mits je wel rekening houdt met een aantal dingen. Natuurlijk geven we geen garanties, maar als je een beetje gezond verstand gebruikt dan is de kans redelijk klein dat er wat gebeurd.

Wij reizen al jaren lang rond in Brazilië en hebben ons nog nooit bang gevoeld. Eigenlijk hebben we nog nooit noemenswaardige problemen meegemaakt en op basis van die ervaringen menen wij dat het veilig is.

Wij delen graag 5 tips die bij kunnen dragen aan een veilige Brazilië vakantie.

Tip 1: Weet waar je bent

In Brazilië zijn er veel plekken waar het onveilig is, maar er zijn nog veel meer plekken waar het wel veilig is. In Brazilië is er veel armoede en ja er is ook veel criminaliteit. Een beetje op je hoede zijn en je gezonde verstand gebruiken is wel een aanrader. Als je bijvoorbeeld in Rio de Janeiro bent dan zijn er voldoende plekken waar je uitstekend kunt komen en waar je ook gewoon veilig kunt verblijven. Ga echter niet naar de favela's op eigen houtje of in je eentje in het donker over straat.

Tip 2: Neem een taxi of een uber

Als je bijvoorbeeld in een grote stad bent dan weet je niet altijd waar je bent. Vooral in de grote steden zijn er wijken waar je beter niet kunt komen. Dit is niet alleen in de bekende favela's, maar ook andere straten/wijken zijn gewoon niet handig. Om zeker te zijn dat je niet ineens op verkeerde plekken terecht komt kun je het beste reizen met een Taxi of een Uber.

Mocht je toch zelfstandig willen reizen met een auto of openbaar vervoer dan is het aan te raden om goed van te voren te bekijken waar je heen gaat en waar je allemaal langs komt.

Tip 3: Let op je spullen

In veel gevallen gaat het altijd goed, maar als je de kans op beroving echt wil minimaliseren dan raden we je aan om zo weinig mogelijk spullen van waarde met je mee te dragen. In veel gevallen maakt de gelegenheid de dief. Ook in Brazilië is dit zo! Normaal gesproken zal een crimineel al snel zien dat je een toerist bent, maar als die crimineel ook ziet dat je niks van waarde bij je hebt dan is de kans groot dat hij ook niks doet. Ga je met een gouden ketting en je mooie nieuwe iphone aan je oor een stuk lopen dan wordt de kans toch groter dat iemand het van je afpakt. Wees je er van bewust!

Tip 4: Neem alleen daggeld mee

Je hoort het wel eens op het journaal of je leest het wel eens in de krant. Toerist beroofd in het buitenland en alles kwijt. Geen pinpassen meer, geen contant geld meer en de paspoorten zijn ook weg. Super sneu natuurlijk, maar wel te voorkomen door niet altijd alles maar mee te nemen. Neem bijvoorbeeld alleen daggeld mee.

Laat je paspoort en pinpassen in het hotel. Huur een kluisje en stop daar alle belangrijke dingen in. Ben je met zijn tweeën en je wilt een pinpas meenemen laat er dan in ieder geval eentje in het hotel. Soms moet je natuurlijk wel een paspoort of ID bij je hebben, maar stop dan niet alles bij elkaar.

Tip 5: Gedraag je als een gast

Veiligheid heeft natuurlijk niet alleen te maken met beroofd worden, maar ook met situaties als vechtpartijen of opstootjes. Gedraag je als een gast en je wordt vaak gewoon netjes behandeld als een gast. Ga je niet mengen in lokale situaties. Als mensen tegen elkaar lopen te schreeuwen op straat kun je het beste gewoon doorlopen. Houdt er rekening mee dat je in een land bent met een andere cultuur en de kans dat een Braziliaan gecorrigeerd wenst te worden door een buitenlander is niet erg groot.

In het verkeer zul je ook veel rare mensen tegenkomen. Ga deze mensen niet corrigeren, want je schiet hier niks mee op. Denk gewoon lekker aan jezelf en doe wat het beste voor jou veiligheid is.

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Tips voor een veilige vakantie in Brazilië

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

De 5 grootste steden van Brazilië

De 5 grootste steden van Brazilië

De 5 grootste steden van Brazilië

In dit bericht een overzicht van de 5 grootste steden van Brazilië als je het over het aantal inwoners hebt. Brazilië is een ontzettend groot land en is ongeveer 204 keer groter dan Nederland.

Het land heeft 26 verschillende staten en 1 federaal district en heeft meer dan 17 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. Wat opvalt is dat 4 van de 5 steden dicht bij de kust liggen. De 5 grootste steden van Brazilië zijn:

5: Fortaleza (deelstaat: Ceará)

Fortaleza

Naam van de stad: Fortaleza
Braziliaanse deelstaat: Ceará

Aantal inwoners: +/- 2,61 miljoen
Grootte: 313.100 km2

De stad Fortaleza staat op nummer 5 met ongeveer 2,6 miljoen inwoners.

Fortaleza is een interessante vakantiebestemming met zijn bijna 3000 zonuren per jaar. De stad heeft verschillende stranden, bezienswaardigheden en de omgeving biedt veel mogelijkheden om rond te reizen. De hele noordoostkust van Brazilië heeft prachtig bestemmingen.

Meer informatie over Fortaleza en de omgeving vindt je in het bericht ''In Fortaleza schijnt bijna altijd de zon''.

4: Salvador de Bahia (deelstaat: Bahia)

Salvador da Bahia

Naam van de stad: Salvador da Bahia
Braziliaanse deelstaat: Bahia

Aantal inwoners: +/- 2,72 miljoen
Grootte: 692.000 km2

Salvador de Bahia is een stad met ongeveer 3 miljoen inwoners. De stad is gesticht in 1549 en ligt in het noordoosten van Brazilië aan de kust. Salvador de Bahia was vroeger tot 1763 de hoofdstad van Brazilië. Rio de Janeiro werd toen de nieuwe hoofdstad.

Sinds 1985 staat Salvador de Bahia op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is ook niet zo gek. De stad heeft prachtige bezienswaardigheden waaronder veel koloniale gebouwen en een prachtige kathedraal.

Recent is Erica Terpstra nog in Salvador de Bahia geweest voor opnames van Erica op reis!

Ga naar het bericht ''Brazilië video's op het internet die je moet zien!'' voor leuke Brazilië video's

3: Brasilia (Federaal District)

Eixo Monumental Brasilia

Naam van de stad: Brasilia
Braziliaanse deelstaat: Federaal District

Aantal inwoners: +/- 2,8 miljoen
Grootte: 5780.000 km2

Sinds 21 april 1960 is Brasilia de hoofdstad van Brazilië. Brasilia had ongeveer 3 miljoen inwoners in het jaar 2017. De stad ligt midden in Brazilië en is de jongste hoofdstad van de wereld.

Brasilia is een bijzondere stad die je zeker moet bezoeken als je van architectuur houdt. Aan de centrale as van de stad staan bijzonder mooie gebouwen zoals het paleis van de President, de Kathedraal van Brasilia, het stadion van Brasilia en het gebouw van de regering.

Meer informatie over de hoofdstad van Brazilië en zijn bezienswaardigheden vindt je in het bericht ''Brasilia is de hoofdstad van Brazilië sinds 21 April 1960''.

2: Rio de Janeiro (deelstaat: Rio de Janeiro)

Rio de Janeiro

Naam van de stad: Rio de Janeiro
Braziliaanse deelstaat: Rio de Janeiro

Aantal inwoners: +/- 6,5 miljoen
Grootte: 1256.000 km2

Rio de Janeiro is de tweede grootste stad van Brazilië. De stad heeft ongeveer 6 miljoen inwoners en ligt aan de oostkust van Brazilië. Rio de Janeiro was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië.

De stad is bekend vanwege het grote beeld van Christus de Verlosser en het bekende strand de Copacabana. Helaas heeft Rio de Janeiro ook een mindere kant. De favela's worden wel bezocht door toeristen, maar zonder begeleiding is dit zeer onverstandig. Het verschil tussen arm en rijk is in deze stad goed te zien.

Er wordt veel geschreven over de veiligheid in de stad. Wij hebben gelukkig nog geen gekke dingen meegemaakt, maar ze gebeuren helaas wel.

Lees het bericht ''Tips voor een veilige vakantie in Brazilië'' voor meer informatie over de veiligheid in Brazilië.

1: São Paulo (deelstaat: São Paulo)

São Paulo

Naam van de stad: São Paulo
Braziliaanse deelstaat: São Paulo

Aantal inwoners: +/- 12,2 miljoen
Grootte: 1520.000 km2

São Paulo is de grootste stad van Brazilië en had in 2017 12 miljoen inwoners. De stad is gesticht op 25 januari 1554 door de Portugezen. In 1822 werd de onafhankelijkheid van Portugal verklaard in São Paulo.

São Paulo is op de wereldkaart de vijfde grootste stad van de wereld. Een van de belangrijkste en bekendste straat van São Paulo is Avenida Paulista. Deze straat doorkruist het financiële centrum en is bijna drie kilometer lang. Je vindt het historische en moderne architectuur. Winkelen en uitgaan kun je hier ook uitstekend doen. Op zondag is de straat autovrij en kun je genieten van de wandelende mensen, de straatartiesten, veel skaters en fietsers.

De kathedraal van São Paulo is ook een aanrader om eens te bezoeken!

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Tips voor veiliger autorijden in Brazilië

Tips voor veiliger autorijden in Brazilië

Autorijden in Brazilië

Als je in Brazilië achter het stuur stapt, maak je je op voor een avontuur. De verkeersregels worden hier minder strikt nageleefd dan in Nederland en de wegen zijn niet overal even goed. Je komt veel onverzekerde auto’s tegen die er slecht aan toe zijn. Je moet regelmatig uitwijken voor inhalende bestuurders of hard remmen voor flitspalen. Autorijden langs de Braziliaanse groene kust of door de grote steden kan een geweldige ervaring zijn.

Maar dat betekent niet dat autorijden in Brazilië gevaarlijk is. Het is misschien wat riskanter dan in Nederland, maar dat is nog geen reden om het te vermijden. Om veilig te rijden in Brazilië hebben we een paar tips voor je, gebaseerd op onze eigen ervaringen. We hebben al jarenlang zonder problemen rondgereden in Brazilië tijdens onze vakanties en duizenden kilometers afgelegd. Je zult merken dat je snel gewend raakt aan het rijgedrag van de Brazilianen en dat het meestal wel goed gaat.

Tip 1: Verkeersregels in Brazilië

Vergeet niet dat je in een ander land rijdt dan in Nederland. Het verkeer in Brazilië gaat er heel anders aan toe dan bij ons. Zorg dat je een beetje weet wat de verkeersregels zijn (bijvoorbeeld dat rechts geen voorrang heeft) en pas je aan het verkeer aan. Na een paar kilometer krijg je er meer gevoel voor en raak je gewend aan de nieuwe situatie.

Er zijn nog meer verkeersregels die anders zijn dan in Nederland. Zo moet je buiten de bebouwde kom overdag je dimlicht of dagrijlicht aan hebben. Je mag ook niet rijden met slippers aan of met je elleboog uit het raam. En als je rechtsaf wilt slaan bij een rood licht, moet je eerst kijken of er een bord staat dat dit toestaat. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de verkeersregels in Brazilië.

Het is verstandig om je hier goed over te informeren voordat je gaat rijden in Brazilië.

Tip 2: Laat duidelijk zien wat je wilt

Verwacht niet dat andere bestuurders je laten invoegen als je je richtingaanwijzer aanzet in Brazilië. Je krijgt meestal pas een plekje als je al begint met van baan te veranderen. Dit kan even wennen zijn, maar het gaat vanzelf beter. Wacht niet tot iemand je voor laat gaan, zoals je misschien in Nederland zou doen, maar ga gewoon als je een opening ziet.

Let wel op motors, want die passeren zowel links als rechts van de auto en vaak op hoge snelheid. Wij hebben in de jaren al veel langs de kant van de weg zien liggen.

Tip 3: Rijden in het donker

We vermijden het om in Brazilië in het donker te rijden. De wegen zijn hier niet zo goed verlicht als in Nederland en je weet nooit of er gaten in de weg zitten. Soms zijn de wegen wel in orde en is er ook verlichting, maar we nemen liever geen risico. Alleen als we bij familie in de buurt zijn rijden we wel eens in het donker, want daar kennen we de wegen en weten we waar we wel en niet kunnen rijden.

Ook de veiligheid speelt een rol in onze keuze om niet in de avond te rijden. We hebben het gevoel dat het naarmate het later wordt onveiliger wordt op de wegen. Veel Brazilianen rijden met alcohol op en ook criminelen zijn actiever als het donker is.

Als we een lange rit willen maken proberen we altijd om half 8 's ochtends te vertrekken en rijden we maximaal tot 4 uur 's middags.

Tip 4: Let op je koffers en andere spullen in de auto.

Tip 5: Gebruik van navigatie in Brazilië

Voordat we ergens naartoe rijden, zorgen we dat we offline kaarten van google-maps op onze telefoon hebben. Dit doen we omdat we onderweg niet altijd internet hebben. Met offline kaarten kunnen we gewoon gebruik maken van GPS en dat kost niets.

Zo hebben we altijd navigatie bij de hand. Ook hoeven we geen navigatiesysteem aan de voorruit te hangen. We leggen de telefoon meestal uit het zicht en volgen de aanwijzingen van google maps. Als we met zijn tweeën rijden, kan de bijrijder dit ook doen.

Een keer in Fortaleza lieten we de route zien aan de portier van het hotel. Hij zei dat het beter was om een andere route te nemen. Dat laat zien dat je niet altijd blind kunt varen (rijden) op google maps.

Tip 6: Let goed op de weg en het verkeer

Houd je aandacht op de weg als je in het buitenland rijdt, ook al wil je graag alles zien. Parkeer liever een keer extra als je de omgeving wilt bewonderen. In Brazilië wordt er vaak hard en roekeloos gereden. Laat je niet verleiden om te hard te rijden. Je kunt beter 80 rijden dan 120, want dan kun je makkelijker ingrijpen als er iets gebeurt.

Vermijd ook om achter vrachtwagens te rijden. Zorg dat je altijd goed zicht hebt op wat er voor je afspeelt op de weg.

Tip 7: Vermijdt discussies en problemen

Als iemand je afsnijdt of brutaal invoegt, laat het dan gaan! Het heeft geen zin om te toeteren of met je lichten te knipperen. Mensen trekken zich daar niets van aan en gaan niet anders rijden omdat jij daar iets van vindt. Denk aan je eigen veiligheid en laat het maar over je heen komen.

Tip 8: Lees onze andere verhalen over rijden en huren van een auto in Brazilië

Auto huren in Brazilië

Auto rijden in Brazilië is niet altijd zonder gevaren

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Auto rijden in Brazilië is niet altijd zonder gevaren

Auto rijden in Brazilië is niet altijd zonder gevaren

Auto rijden in Brazilië

Op de website heb je al kunnen lezen over het huren van een auto in Brazilië. Ook heb je informatie gekregen over het gemak en de opties om met de auto door Brazilië te reizen.

In dit bericht gaan we dieper in op de ervaring van het autorijden in Brazilië. Wat zijn de aandachtspunten als je achter het stuur zit in Brazilië? Wat mag je wel en niet doen?

Autorijden in Brazilië is niet zonder risico’s. Als je liever niet zelf rijdt, kun je ook kiezen voor een taxi, Uber of het openbaar vervoer.

De bestuurders van een taxi, Uber of bus zijn meer gewend aan het Braziliaanse verkeer, maar ook voor hen is het autorijden in Brazilië niet altijd veilig.

Blijf kalm en wordt vooral niet boos!

Autorijden in Brazilië kan een fantastisch avontuur zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen vinden het vreselijk.

Op sommige plaatsen in Brazilië lijkt het verkeer op een racecircuit en word je ingehaald door auto’s, bussen en motoren van alle kanten. Veel Brazilianen trekken zich daar niets van aan. In Brazilië wacht je niet op ruimte, maar pak je ruimte als het kan. Dat is in het begin even wennen. Doe vooral niets onvoorspelbaars. Laat duidelijk zien wat je wilt en dan komt het meestal wel goed.

Laat je vooral niet opjutten en zoek vooral niet de confrontatie op, want je wint er helemaal niks mee!

Auto ongeluk in Brazilië

Autorijden in Brazilië kan een leuke en spannende manier zijn om het land te verkennen. Maar het kan ook een uitdaging en een gevaar zijn. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een auto ongeluk krijgt in Brazilië.

1: Zorg dat je altijd de contactgegevens van de autoverhuurder en de alarmdiensten bij je hebt. Het alarmnummer voor de politie is 190 en voor de ambulance is 192. Bel zo snel mogelijk de autoverhuurder en de hulpdiensten als er gewonden zijn of als de schade groot is.

2: Blijf kalm en let op je eigen veiligheid. Het verkeer in Brazilië kan chaotisch en agressief zijn. Soms rijden mensen door rood licht of negeren ze de verkeersregels. Probeer niet boos te worden of ruzie te maken met de andere betrokkenen. Wacht op een veilige plek op de politie of de ambulance.

3: Vul een schadeformulier in met de andere betrokkenen. Noteer de namen, adressen, telefoonnummers, kentekens en verzekeringsgegevens van alle partijen. Maak ook foto’s van de schade en de situatie. Geef geen schuld toe of accepteer geen schuld van de andere partij.

4: Volg de instructies van de politie en de autoverhuurder op. De politie zal een proces-verbaal opmaken en eventueel boetes uitschrijven. De autoverhuurder zal je informeren over de verdere stappen en de eventuele kosten. Houd alle documenten en bonnetjes goed bij voor je verzekering.

Auto rijden in de grote Braziliaanse steden

Het is niet ongewoon dat mensen in de grote steden door rood licht rijden. In sommige gebieden is het beter om, vooral s’avonds, niet te stoppen voor een rood stoplicht. In Rio de Janeiro hebben we meerdere keren gezien dat taxi chauffeurs door rood licht rijden voor onze veiligheid.

Verder raden wij het af om in grote Braziliaanse steden te rijden als je er niet bekend bent. Je wilt namelijk niet zomaar een verkeerde wijk inrijden.

Taxi in Brazilië

Uber in Brazilië

 

Op zoek naar mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Tips voor een veilige vakantie in Brazilië

Tips voor een veilige vakantie in Brazilië

Veilig op vakantie naar Brazilië

Brazilië is een land vol schoonheid en avontuur, maar ook vol uitdagingen en gevaren. Je kunt er heerlijk genieten van de rijke cultuur, de adembenemende natuur en de zonnige stranden, maar je moet ook oppassen voor de armoede en de criminaliteit die in sommige gebieden aanwezig zijn.

Je kunt te maken krijgen met overvallen, berovingen en diefstal, soms met geweld of wapens. Vooral in de grote steden zoals Brasília, Rio de Janeiro, São Paulo, Fortaleza, Recife en Salvador da Bahia moet je alert zijn. Ook de favela’s, de arme wijken aan de randen van de steden, zijn riskant en kun je beter mijden.

Dit wil niet zeggen dat je Brazilië links moet laten liggen als vakantiebestemming. Er zijn tal van veilige plekken in Brazilië waar je ongestoord vakantie kunt vieren. Denk bijvoorbeeld aan het Amazonegebied, het Pantanal-wildreservaat, de Iguaçu-watervallen of de paradijselijke eilanden voor de kust. Met een beetje gezond verstand en een goede voorbereiding kun je veel risico’s vermijden.

Lees hier onze tips voor een veilige vakantie in Brazilië:

Tip 1: Reizen met een taxi of een uber

Er zijn wijken in de grote steden die je beter kunt vermijden. Dit zijn niet alleen de beruchte favela’s, maar ook andere gebieden die riskant of lastig zijn.

Als je niet wilt verdwalen in de verkeerde buurten, kun je het beste met een taxi of een Uber reizen. Maar wees voorzichtig: sommige taxichauffeurs rijden om om meer geld te vragen. Wij kunnen Portugees en weten soms de weg, maar we doen vaak alsof we de omgeving goed kennen. Als dat niet het geval is, kun je de taxichauffeur je bestemming laten zien op Google Maps op je telefoon. Zo vergroot je de kans dat hij de kortste/snelste route neemt.

Tip 2: Hoe meer je bij je hebt, hoe meer ze kunnen stelen

Brazilië is een prachtig land, maar helaas ook een land met veel armoede en criminaliteit. Vooral in de grote steden moet je goed oppassen voor overvallen, berovingen en diefstal. Criminelen hebben het vaak gemunt op mensen die er rijk uitzien, bijvoorbeeld door sieraden, horloges of dure telefoons. Hoe meer je bij je hebt, hoe aantrekkelijker je bent voor een dief.

Als je in Brazilië rondloopt met je nieuwe iPhone, loop je het risico dat iemand hem zo uit je handen grist. Dit kan overal gebeuren, maar sommige plekken zijn gevaarlijker dan andere. Probeer daarom zo min mogelijk op te vallen en gebruik je telefoon alleen als het nodig is.

Tip 3: Als het dan toch gebeurt blijf rustig

Als je in Brazilië wordt beroofd van je tas of telefoon, is het verstandig om geen verzet te bieden. Je weet nooit of de dief gewapend is of geweld zal gebruiken. Deze mensen hebben vaak niets te verliezen en zijn daarom onvoorspelbaar. Neem daarom zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee, dan heb je ook minder te verliezen.

Ga na een beroving zo snel mogelijk naar de politie om aangifte te doen. Je spullen zijn meestal wel verzekerd en kunnen dus vervangen worden. Zorg dat je het dossiernummer van de aangifte noteert. Blokkeer ook je bankpas en je telefoon als je die kwijt bent. Zo voorkom je dat de dief misbruik maakt van je gegevens of geld.

Tip 4: Verstop je geld

Een goede manier om je geld en documenten te beschermen tegen diefstal tijdens het reizen is het gebruik van een moneybelt. Een moneybelt is een plat tasje dat je onder je kleding kunt dragen, om je middel of om je nek. Zo zijn je spullen onzichtbaar en moeilijk te bereiken voor zakkenrollers. Er zijn verschillende soorten moneybelts, zoals heuptassen, nektasjes of riemen. Je kunt een moneybelt kopen bij verschillende webshops of reiswinkels.

Het is verstandig om niet al je geld in je moneybelt te stoppen, maar een klein bedrag in je broekzak te houden voor noodgevallen. Als een dief je toch iets afhandig wil maken, kun je hem dat geven en ben je niet alles kwijt.

Tip 5: Neem alleen daggeld mee

Brazilië is een prachtig land om te bezoeken, maar je moet wel oppassen voor dieven. Ze kunnen je overvallen op elke plek, of je nu loopt, rijdt of slaapt. Je kunt jezelf veiliger maken door zo min mogelijk spullen mee te nemen. Bewaar je paspoort en pinpassen in een kluisje in je hotel en neem alleen daggeld mee.

Als je met zijn tweeën bent, kun je ook één pinpas meenemen en de andere in het hotel laten. Soms heb je wel een paspoort of ID nodig, bijvoorbeeld als je een uitstapje maakt of een nationaal park bezoekt. Stop dan niet alles in dezelfde tas of zak, maar verdeel het over verschillende plekken. Zo maak je de kans kleiner dat je alles in één keer verliest.

Wij nemen altijd een kopie van ons paspoort mee op vakantie en laten dit vaak in de kluis liggen. Als we dan toch alles kwijt raken, kunnen we met het kopie snel aangifte doen om meer problemen te voorkomen.

Tip 6: Gedraag je als een gast in Brazilië

Veiligheid gaat niet alleen over het voorkomen van berovingen, maar ook over het vermijden van ruzies of rellen. Gedraag je als een gast en je wordt meestal ook als een gast behandeld. Bemoei je niet met lokale situaties. Als je mensen op straat ziet schreeuwen tegen elkaar, kun je het beste gewoon doorlopen. Houd er rekening mee dat je in een land bent met een andere cultuur en dat een Braziliaan waarschijnlijk niet zit te wachten op kritiek van een buitenlander.

In het verkeer zul je ook veel vreemde mensen tegenkomen. Ga deze mensen niet terechtwijzen, want dat heeft geen zin. Denk gewoon lekker aan jezelf en doe wat het beste is voor jouw veiligheid.

Tip 7: Sluit je koffers goed af!

Wij hebben al twee keer meegemaakt dat er spullen uit onze koffers verdwenen als we naar Brazilië vlogen met een overstap. Dit is heel erg vervelend, maar wel te voorkomen. Sinds wij onze koffers goed afsluiten, is dit eigenlijk niet meer gebeurd. Als het een koffer met alleen maar kleding is, dan gebruiken wij alleen het slotje, maar als er waardevolle spullen in zitten, dan laten wij de koffers sealen bij Seal & Go op Schiphol. Op vliegvelden in Brazilië kun je ook zulke bedrijven vinden. De laatste keer hebben wij folie gekocht bij de bouwmarkt en hebben we onze koffers zelf geseald. Daarna plakken wij er wat stickers op en dan is het bijna onmogelijk voor iemand om er iets aan toe te voegen zonder dat je het doorhebt.

Mocht er toch wat gebeurd zijn met je koffer, dan is het verstandig om dit meteen te melden bij de maatschappij waarmee je vliegt. Vaak zijn hier wel regelingen voor en anders kun je dit misschien claimen bij de reisverzekering.

Mocht je de koffer op de band zien liggen en je vertrouwt het niet, dan zouden wij aanraden om de koffer op de band te laten liggen en het te melden bij de lokale autoriteiten.

Tegenwoordig gebruiken ook veel mensen airtags en andere middelen, maar dat vinden wij een beetje overdreven.

Wat zijn jouw tips om geen problemen te krijgen met je koffers?

Tip 8: Neem belangrijke informatie altijd mee

Wij hebben altijd een papiertje met belangrijke informatie bij ons als we reizen. Op dit papiertje staan de volgende gegevens:

  1. Polisnummers van onze zorgverzekering
  2. Polisnummers van onze reisverzekering
  3. Twee telefoonnummers van familieleden in geval van nood
  4. Telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Brazilië
  5. Telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland
  6. Telefoonnummer van je bank zodat je snel aan bankpas kunt laten blokkeren

Het lijkt misschien wat overdreven, maar wij weten uit ervaring dat het heel erg handig is mocht er toch wat gebeuren.

Tip 9: Lees ook onze andere tips

Op de website kun je allerlei tips vinden over het reizen in en naar Brazilië. Lees de tips aandachtig en maak er gebruik van.

Heb je nog goede tips die we missen? Laat het ons weten en we zetten ze er graag bij!

Laat je niet bang maken, want een veilige vakantie naar Brazilië is zeker mogelijk! Met een beetje gezond verstand en goede voorbereiding kun je veel problemen voorkomen.

Fijne vakantie!

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Auto huren in Brazilië

Auto huren in Brazilië

Auto huren in Brazilië

Brazilië is een geweldig land om te verkennen met een huurauto. Je hebt dan alle vrijheid en comfort om te gaan waar je wilt, zonder je zorgen te maken over de veiligheid van het openbaar vervoer. In de grote steden zoals São Paulo, Rio de Janeiro en Fortaleza is het openbaar vervoer niet altijd even betrouwbaar of veilig, vooral als je er niet bekend bent. Dit geldt ook wel een beetje voor het rijden met een huurauto. Wij zouden daarom wel adviseren om in grote steden in Brazilië, als je er niet bekend bent, om te reizen met een taxi of Uber.

Maar let op: het autorijden in Brazilië is niet voor iedereen weggelegd. Het kan soms best spannend zijn, dus bereid je goed voor met onze tips en ervaringen. Wij genieten altijd van het rijden in Brazilië, maar we begrijpen ook dat sommige mensen het liever vermijden.

Als je een auto wilt huren in Brazilië, zoek dan van tevoren via een betrouwbare vergelijkingswebsite zoals Rentalcars.com, Skyscanner of Rentcars. Zo kun je de beste deal en beschikbaarheid vinden en de voorwaarden en verzekeringen goed doorlezen. Wij hebben zelf ook wel eens ter plekke een auto gehuurd in Brazilië, maar dat doen we alleen omdat we Portugees spreken. Als je de taal niet spreekt, raden we je aan om het niet ter plaatse te regelen, want dan begrijp je namelijk niet waarvoor je tekent.

Met een huurauto kun je veel meer van Brazilië zien en beleven. Rijd bijvoorbeeld langs de prachtige kustlijn van Brazilië of ontdek het binnenland. In de buurt van Brasilia kun je bijvoorbeeld mooie bestemmingen bezoeken met een auto. Met een huurauto heb je alle mogelijkheden!

Wij hopen dat je wat hebt aan onze ervaringen met het huren van auto’s in Brazilië. Wij wensen je een goede reis!

Voorbereidingen voor het huren van een auto in Brazilië

Voordat je een auto gaat huren, is het goed om na te denken over waar je de auto wilt ophalen en inleveren. Bij veel verhuur bedrijven kun je de auto op een andere plek inleveren dan waar je hem hebt opgehaald. Maar let op: daar kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Denk ook goed na over hoe lang je de auto echt nodig hebt. Het is zonde om te betalen voor een auto die vaak stilstaat. Je kunt ook kiezen om twee keer een auto te huren als dat beter uitkomt. Er zijn genoeg opties.

Huurauto zoeken op het internet

Er zijn veel websites waar je een auto kunt huren voor je reis in Brazilië. Je kunt bijvoorbeeld via skyscanner, rentalcars of rentcars de prijzen, beschikbaarheid en klasse van de auto’s van verschillende verhuurbedrijven in Brazilië vergelijken. Bekende verhuurbedrijven in Brazilië zijn Localiza, Movida en Alamo.

Je kunt ook rechtstreeks bij Localiza, Movida of Alamo boeken, maar dat raden we je af als je geen Portugees spreekt. Je wilt natuurlijk wel weten waar je voor tekent en onder welke voorwaarden je de auto huurt. Er komt namelijk best veel kijken bij het huren van een auto.

Zo moet je bijvoorbeeld goed letten op de verzekeringen, het eigen risico en de borg. Dit zijn allemaal zaken die je veel geld kunnen kosten als je ze niet goed regelt. Het gebeurt vaak dat mensen na een geweldige vakantie thuis komen met onverwachte kosten.

Ook moet je weten dat schade met een huurauto niet altijd wordt vergoed door je reisverzekering. Lees daarom goed de polisvoorwaarden van je reisverzekering voordat je op vakantie gaat. Als je reisverzekering dit niet dekt, kun je het beste een speciale verzekering afsluiten om het eigen risico af te kopen.

Huurauto ophalen in Brazilië

Na je landing op het vliegveld, kun je het beste naar de uitgang lopen. Daar vind je meestal de balies van je verhuur bedrijf. Zij kunnen je precies uitleggen waar je heen moet lopen. Op de meeste vliegvelden word je met een busje voor het vliegveld opgepikt en naar het depot gebracht waar je auto klaar staat.

Het kan gebeuren dat de auto die je hebt gehuurd niet meer beschikbaar is. Meestal krijg je dan een andere auto in dezelfde klasse aangeboden. Als die er ook niet meer is dan kun je vaak in overleg een auto kiezen in een andere klasse.

Waar moet je op letten als je de huurauto ophaalt?

Je hebt een huurauto gereserveerd voor je vakantie in Brazilië en je bent klaar om hem op te halen bij het verhuurbedrijf. Waar moet je op letten om problemen te voorkomen? Hier zijn een paar tips:

1: Neem alle papieren mee die je nodig hebt om de auto op te halen. Denk aan je reserveringsbewijs, je rijbewijs, je creditcard en eventueel een internationaal rijbewijs of een brief met je naam en adres. Zorg ook dat je de papieren van de andere bestuurders bij je hebt, als die er zijn.

2: Controleer de auto goed voordat je hem meeneemt. Kijk of er schade is aan de buitenkant of de binnenkant van de auto, zoals krasjes, deuken, vlekken of scheuren. Kijk ook of de banden in goede staat zijn en of de tank vol is. Check ook het oliepeil, de ruitenwisservloeistof en de koelvloeistof. Als je iets ziet wat niet klopt, meld het dan meteen aan de verhuurder en laat het opschrijven op het huurcontract. Maak ook foto’s van de auto als bewijs.

3: Lees het huurcontract goed door voordat je het ondertekent. Kijk of alle gegevens kloppen, zoals de huurperiode, de prijs, de verzekeringen, het eigen risico en de borg. Kijk ook of er beperkingen zijn, zoals een maximum aantal kilometers, een verbod om landsgrenzen over te steken of een extra toeslag voor een extra bestuurder. Als je iets niet begrijpt of niet eens bent met iets, vraag dan om uitleg of onderhandel over de voorwaarden.

4: Vraag om een kopie van het huurcontract en bewaar die goed. Zo heb je een bewijs van wat je hebt afgesproken met de verhuurder en kun je eventuele problemen achteraf makkelijker oplossen.

Als je deze tips volgt, kun je met een gerust hart wegrijden met je huurauto en genieten van je vakantie!

Brandstof in Brazilië

In Brazilië kun je met veel auto’s kiezen tussen twee soorten brandstof: benzine of ethanol (alcohol). Ethanol wordt gemaakt van suikerriet en is een duurzamer alternatief voor fossiele brandstoffen. Ethanol is goedkoper dan benzine, maar je rijdt er wel minder ver mee. Wij rijden meestal op ethanol. Vraag bij het ophalen van de auto naar de mogelijkheden.

In Brazilië rijden al veel auto’s op ethanol sinds de jaren zeventig, toen het land een programma begon om minder afhankelijk te worden van olie-import. Ethanol heeft ongeveer dezelfde energie-inhoud als benzine, maar verbrandt schoner en verhoogt het octaangehalte van de brandstof.

Huurauto inleveren na je vakantie

Je hebt genoten van je vakantie met je huurauto en het is tijd om hem weer in te leveren bij het verhuurbedrijf. Waar moet je op letten om problemen te voorkomen? Hier zijn een paar tips:

1: Zorg ervoor dat de auto schoon en netjes is. Het is niet nodig om de auto te wassen of te stofzuigen, maar verwijder wel al je persoonlijke spullen en eventueel afval. Als de auto erg vies is, kan de verhuurder extra schoonmaakkosten in rekening brengen.

2: Zorg ervoor dat er voldoende brandstof in de auto zit. Dit wil zeggen: zoals je hebt afgesproken. Meestal moet je de auto met een volle tank inleveren, tenzij je vooraf hebt betaald voor een vol-vol of vol-leeg regeling. Als je de auto met minder brandstof inlevert dan afgesproken, kan de verhuurder de brandstofkosten aan je doorrekenen en die vallen meestal hoger uit. Bewaar je tankbonnetje als bewijs.

3: Controleer samen met de verhuurder of er geen nieuwe schade aan de auto is gekomen. Loop samen een rondje om de auto en laat eventuele schades op het contract schrijven. Maak ook foto’s van de auto als bewijs. Als je schade hebt veroorzaakt, kan de verhuurder het eigen risico of een deel daarvan inhouden van je borg of creditcard. Als je een verzekering hebt afgesloten om het eigen risico af te kopen, kun je dit bedrag later terugvragen bij de verzekeraar.

4: Check de rekening voordat je tekent. Kijk of alle gegevens kloppen, zoals de huurperiode, de prijs, de verzekeringen, het eigen risico en de borg. Kijk ook of er geen extra kosten zijn bijgekomen, zoals voor extra kilometers, extra bestuurders, tolwegen of boetes. Als je iets niet begrijpt of niet eens bent met iets, vraag dan om uitleg of maak bezwaar.

5: Vraag om een kopie van het huurcontract en bewaar die goed. Zo heb je een bewijs van wat je hebt afgesproken met de verhuurder en kun je eventuele problemen achteraf makkelijker oplossen.

Als je deze tips volgt, kun je met een gerust hart afscheid nemen van je huurauto en terugkijken op een geslaagde vakantie!

Tips voor het reizen naar Brazilië

Geld besparen voor en tijdens je reis naar Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023