Wat is er te doen in Florianópolis | Bezienswaardigheden en tips
Wat is er te doen in Florianópolis | Bezienswaardigheden en tips

Wat is er te doen in Florianópolis | Bezienswaardigheden en tips

Floripa: de stad van natuur, cultuur en kwaliteit van leven

Als je op zoek bent naar een mooie bestemming om te bezoeken of te wonen in Brazilië, dan is Florianópolis een uitstekende keuze. Deze stad, ook wel Floripa genoemd door de Brazilianen, heeft veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur en kwaliteit van leven.

Florianópolis ligt op een eiland voor de kust van Santa Catarina en heeft meer dan 40 stranden, waarvan sommige tot de beste ter wereld behoren. Daarnaast kun je genieten van het Atlantische woud, dat een groot deel van het eiland bedekt en beschermd is als nationaal park.

Santa Catarina-Florianópolis-Avenida Jornalista Rubens Arruda Ramos-Beira Mar Norte

Florianópolis heeft ook een rijke geschiedenis en een levendige cultuur, die je kunt ontdekken in de historische wijken, de koloniale architectuur, de musea en de festivals. Bovendien staat Florianópolis bekend als een van de beste steden om te wonen in Brazilië, dankzij de veiligheid, de infrastructuur, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Kortom, Florianópolis is een stad die je zal verrassen en betoveren met zijn charme en diversiteit.

Waar ligt Florianópolis?

lorianópolis is niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste en belangrijkste stad van de Braziliaanse deelstaat Santa Catarina, die in het zuiden van het land ligt. De stad heeft een bijzondere geografische ligging, want het grootste deel ervan bevindt zich op een eiland voor de kust, het eiland Santa Catarina.

Dit eiland wordt ook wel Ilha da Magia (Eiland van Magie) genoemd, vanwege zijn natuurlijke schoonheid en culturele diversiteit. Het eiland heeft een lengte van 54 kilometer en een oppervlakte van 424 vierkante kilometer, waar ongeveer 500.000 mensen wonen.

Het eiland heeft ook meer dan 40 verschillende stranden, die variëren van rustige baaien tot wilde surfspots.

Santa Catarina-Florianópolis-Ponte Hercílio Luz
Florianópolis-Ponte Hercílio Luz
Mijnbrazilie-Brazilie-Santa-Catarina-Florianopolis-Ponte-Hercilio-Luz
Mijnbrazilie-Brazilie-Santa-Catarina-Florianopolis-Ponte-Hercilio-Luz-a-noite

Het eiland Santa Catarina is verbonden met het vasteland door drie bruggen, waarvan de oudste en bekendste de Ponte Hercílio Luz is. Deze brug werd in 1926 geopend en is 819 meter lang.

Santa Catarina-Florianópolis-Ponte Colombo Salles-Ponte Pedro Ivo

De andere twee bruggen zijn de Ponte Colombo Salles en de Ponte Pedro Ivo, die naast elkaar liggen. Het vastelandgedeelte van Florianópolis beslaat slechts 3% van de totale oppervlakte van de stad en heeft ongeveer 15.000 inwoners.

Het weer in Florianópolis

Florianópolis heeft een tropisch klimaat, dat wordt beïnvloed door de zee en de ligging in het zuiden van Brazilië. De stad heeft vier duidelijke seizoenen, met een warme en vochtige zomer en een milde en droge winter. De zomer loopt van december tot maart en is de warmste periode van het jaar.

De gemiddelde maximumtemperatuur is ongeveer 28 graden Celsius en de minimumtemperatuur is ongeveer 20 graden Celsius. De zomer is ook de regenachtigste periode, met gemiddeld 150 millimeter neerslag per maand. De winter loopt van juni tot augustus en is de koelste periode van het jaar.

Santa Catarina-Florianópolis-Het weer in Florianópolis

De gemiddelde maximumtemperatuur is ongeveer 20 graden Celsius en de minimumtemperatuur is ongeveer 13 graden Celsius. De winter is ook de droogste periode, met gemiddeld 80 millimeter neerslag per maand. De herfst en de lente zijn overgangsperioden, met aangename temperaturen en wisselvallig weer.

De gemiddelde maximumtemperatuur is ongeveer 24 graden Celsius en de minimumtemperatuur is ongeveer 16 graden Celsius. De neerslag varieert tussen 100 en 120 millimeter per maand.

Florianópolis: wanneer kun je het beste gaan?

Florianópolis is een geweldige bestemming om te genieten van de zon, de zee en het strand. Maar wanneer kun je het beste gaan? Dat hangt af van wat je zoekt en wat je wilt doen. Hier zijn enkele tips om je te helpen kiezen:

Als je houdt van warm weer en veel sfeer, dan is de zomer (december tot maart) de beste periode om naar Florianópolis te gaan. Dit is ook het hoogseizoen, dus verwacht veel toeristen en hogere prijzen. De zomer is ook de regenachtigste periode, dus neem een paraplu mee voor de buien.

Mijnbrazilie-Brazilië-Santa Catarina-Florianópolis-Beira Mar-Landschap-Natuur-Strand-Eiland
Mijnbrazilie-Brazilië-Santa Catarina-Florianópolis-Boot op het water

Als je liever iets minder drukte en hitte hebt, maar nog steeds wilt profiteren van het mooie weer, dan zijn de lente (september tot november) en de herfst (april tot juni) goede opties om naar Florianópolis te gaan. De temperaturen zijn aangenaam, rond de 24 graden Celsius, en de neerslag is matig. De prijzen zijn ook lager dan in de zomer.

Als je op zoek bent naar een koopje en niet bang bent voor een beetje kou, dan is de winter (juni tot augustus) de goedkoopste periode om naar Florianópolis te gaan. De temperaturen zijn mild, rond de 20 graden Celsius overdag en 13 graden Celsius 's nachts, en de neerslag is laag. De stranden zijn rustig en je kunt nog steeds genieten van de natuur en de cultuur van de stad.

Florianópolis: hoe kom je er?

Florianópolis is goed bereikbaar met het vliegtuig via het Aeroporto Internacional de Florianópolis – Hercílio Luz (FLN). Dit moderne en ruime vliegveld, dat in 2019 een nieuwe terminal kreeg, verzorgt zowel nationale als internationale vluchten, vooral naar de grote steden van Brazilië en naar Buenos Aires in Argentinië.

Het vliegveld ligt op ongeveer 12 km van het centrum van Florianópolis en 30 km van Jurerê, een populaire badplaats in het noorden van het eiland.

Florianópolis-Santa Catarina-Aeroporto Internacional de Florianópolis - Hercílio Luz
Florianópolis-Santa Catarina-Aeroporto Internacional de Florianópolis - Hercílio Luz

Vanaf het vliegveld kun je verschillende vervoersmiddelen gebruiken om naar je bestemming te gaan. Je kunt een Uber of een taxi nemen, die je snel en comfortabel naar je hotel brengen. Je kunt ook een bus nemen, die goedkoper maar minder frequent en minder comfortabel zijn.

Er zijn verschillende buslijnen die het vliegveld verbinden met het centrum en andere delen van het eiland. Je kunt ook een auto huren bij een van de vele verhuurbedrijven op het vliegveld, als je liever zelf rijdt en meer vrijheid wilt hebben om het eiland te verkennen.

Florianópolis: een stad vol bezienswaardigheden in het zuiden van Brazilië

Florianópolis is een stad die je niet mag missen als je het zuiden van Brazilië bezoekt. Deze stad ligt op een eiland voor de kust en heeft een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden. Of je nu houdt van natuur, cultuur, geschiedenis of feesten, je zult je niet vervelen in Florianópolis.

Je kunt er genieten van meer dan 40 stranden, historische wijken, prachtige parken, koloniale architectuur en een bruisend nachtleven. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden die je kunt zien en doen in Florianópolis. Je zult ontdekken dat deze stad meer te bieden heeft dan je denkt. Lees snel verder en laat je inspireren!

Mijnbrazilie-Brazilië-Santa Catarina-Florianópolis-Beira Mar Norte-Boot met op de achtergrond de skyline van Florianópolis
Mijnbrazilie-Brazilië-Santa Catarina-Florianópolis-Beira Mar Norte-Boot die vaart langs de skyline van Florianópolis

Op bovenstaande foto's kijk je vanaf het water naar de skyline van Florianópolis.

Mijnbrazilie-Brazilie-Florianopolis-Santa-Catarina-Sunset-Zonsondergang-Vissersboten
Florianópolis-Santa Catarina-Vista da Ponte Hercílio Luz

Bewonder de Hercílio Luz-brug: dit is het symbool van Florianópolis en de oudste brug die het eiland met het vasteland verbindt. De brug werd in 1926 geopend en is 819 meter lang.

Je kunt er een prachtig uitzicht hebben op de baai en de stad, vooral bij zonsondergang.

Florianópolis-Santa Catarina-Beira-Mar-Uitzicht

Maak een wandeling langs de Beira-Mar Norte: dit is een boulevard die langs de kust loopt en waar je kunt genieten van het uitzicht op de zee en de brug. Je kunt er ook fietsen, skaten of joggen. Er zijn ook veel restaurants, bars en winkels langs de boulevard.

Barra da Lagoa

Barra da Lagoa is een gezellige bestemming in het oosten van het eiland Santa Catarina. Het is een vredig vissersdorpje met veel kleurrijke huisjes en bootjes. In het kleine en knusse centrum van Barra da Lagoa vind je leuke winkeltjes voor bikini’s en souvenirs, supermarkten en restaurants.

Ook op het strand zijn er verschillende bars en restaurants waar je kunt genieten van het uitzicht.

Florianópolis-Barra de Lagoa

Let op: neem voldoende cash mee want er is geen geldautomaat in Barra da Lagoa.

Mijnbrazilie-Brazilie-Santa-Catarina-Florianopolis-Praia-da-Barra-da-Lagoa
Barra da Lagoa-Florianópolis-Santa Catarina

De omgeving is prachtig en natuurrijk, met goede surfspots en wandelpaden naar de top van de heuvel of naar de natuurlijke zwembaden (natural pools). Je kunt ook een kijkje nemen bij een schildpaddenopvang die Projeto Tamar heet.

Bezoek het eiland Ilha do Campeche

Ilha do Campeche is een prachtig eiland voor de kust van Florianópolis, dat bekend staat om zijn kristalheldere water, witte zand en archeologische vindplaatsen. Je kunt het eiland bereiken met een boot of een speedboot vanaf verschillende stranden, zoals Praia da Armação of Praia do Campeche.

De prijs en de duur van de overtocht variëren afhankelijk van het seizoen en de vertrekplaats, maar reken op ongeveer 120 tot 150 Braziliaanse real per persoon voor een retourticket. Je mag maximaal 4 uur op het eiland blijven.

Floripa-Florianópolis-Santa Catarina-Ilha do Campeche-Praia Floripa
Ilha do Campeche
Ilha do Campeche
Florianópolis-Santa Catarina-Praia do Campeche-Uitzicht

Op het eiland kun je van alles doen. Je kunt relaxen op het strand Praia da Enseada, dat een van de mooiste stranden van Brazilië is. Je kunt ook snorkelen of duiken in het heldere water en het onderwaterleven bewonderen. Je kunt zelfs snorkelmateriaal huren op het eiland.

Als je meer avontuurlijk bent, kun je ook wandelen langs de rotsen en de archeologische sites, waar je oude rotstekeningen kunt zien. Je moet wel een gids boeken om deze wandelingen te maken.

Houd er wel rekening mee dat het eiland beschermd is door het Nationaal Instituut voor Historisch en Artistiek Erfgoed en dat er een limiet is van 800 bezoekers per dag. Het is dus aan te raden om vroeg te gaan, vooral in het hoogseizoen.

Fortaleza de Santa Cruz de Anhatomirim

Het fort Santa Cruz de Anhatomirim is een historisch monument op het eiland Anhatomirim, voor de kust van Florianópolis. Het fort maakte deel uit van een driehoekig verdedigingssysteem dat in de 18e eeuw werd ontworpen en gebouwd door de Portugese brigadier José da Silva Paes.

Mijnbrazilie-Brazilië-Santa Catarina-Florianópolis-Fortaleza de Santa Cruz de Anhatomirim-Aanlegsteiger
Fortaleza de Santa Cruz de Anhatomirim

Het fort toont veel aspecten van de militaire architectuur in Brazilië en wordt beheerd door de Federale Universiteit van Santa Catarina. Om het eiland te bezoeken kun je een tour boeken, of je kunt ook met een speedboot oversteken vanaf verschillende locaties.

Praia da Joaquina

Het strand van Joaquina is een beroemd strand in Florianópolis, dat internationaal bekend staat om zijn goede golven voor het surfen. Een andere attractie zijn de duinen van Joaquina, een ideale plek voor het beoefenen van sandboarden, een soort surfen op het zand. Het strand wordt vooral bezocht door jongeren en sporters, net als het nabijgelegen strand Mole.

Praia da Joaquina
Praia da Joaquina

Het strand van Joaquina ligt dicht bij het centrum van het eiland en bij het meer Lagoa da Conceição. Het is een oceaanstrand met 3 km lengte en een breedte die varieert van 8 tot 80 meter. Het heeft restaurants en bars direct aan het zand, waar je kunt genieten van de lokale lekkernijen.

Je kunt heerlijk langs het strand wandelen, zonnen en de prachtige omgeving bewonderen, maar je kunt ook avontuurlijk zijn en surfen of sandboarden op de golven of de duinen.

Dunas da Joaquina

De duinen van Joaquina zijn een prachtige attractie voor wie houdt van buitenactiviteiten. Je vindt er wit zand, uitzicht op een schitterende zee en leuke routes die je met een buggy kunt maken. Je kunt ook met een sandboard van de duinen glijden, een spannende ervaring.

Deze duinen, gelegen aan het strand van Joaquina in Florianópolis, hebben een bijzondere geschiedenis. Vroeger heette deze regio niet Joaquina, maar Praia do Campeche. Nu wordt gezegd dat de naam van het strand een eerbetoon is aan Dona Joaquina, een bewoonster van het oosten van Santa Catarina.

Sandboarden en surfen in de zandduinen aan het strand van Joaquina

Het strand van Joaquina ligt dicht bij het centrum van het eiland en bij het meer Lagoa da Conceição. Het is een beroemd strand in Brazilië, dat internationaal bekend staat om zijn goede golven voor het surfen. Het strand heeft restaurants en bars direct aan het zand, waar je kunt genieten van de lokale lekkernijen.

Dunas da Joaquina

Je kunt heerlijk langs het strand wandelen, zonnen en de prachtige omgeving bewonderen, maar je kunt ook avontuurlijk zijn en surfen of sandboarden op de golven of de duinen.

Praia de Jurerê

Het strand van Jurerê is een klein en rustig strand met een kalme zee. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Het strand ligt in een wijk die uit twee delen bestaat: Jurerê Tradicional en Jurerê Internacional. Jurerê Internacional is het beroemdste en meest luxueuze deel, waar je enorme villa’s en hoge prijzen vindt. In de avond en nacht zijn er bars en clubs die het publiek verwelkomen in een open omgeving met muziek en dans. Het totale strand heeft een lengte van ongeveer 3,2 km.

Praia de Jurerê

Het strand van Jurerê ligt in het noorden van Florianópolis, op ongeveer 25 km van het centrum. Het is een van de meest populaire stranden van Brazilië, vooral bij beroemdheden en jetsetters. Het strand heeft restaurants en bars direct aan het zand, waar je kunt genieten van de lokale lekkernijen.

Je kunt heerlijk langs het strand wandelen, zonnen en de prachtige omgeving bewonderen, maar je kunt ook de andere attracties in de buurt bezoeken, zoals de forten São José da Ponta Grossa en Santa Cruz de Anhatomirim.

Fortaleza de São José da Ponta Grossa

De Fortaleza de São José da Ponta Grossa is een fort dat zich bevindt op het eiland Anhatomirim, aan de noordkant van het eiland Santa Catarina. Het fort maakte deel uit van een driehoekig verdedigingssysteem dat in de 18e eeuw werd ontworpen en gebouwd door de Portugese brigadier José da Silva Pais. Het fort toont veel aspecten van de militaire architectuur in Brazilië en wordt beheerd door de Federale Universiteit van Santa Catarina.

Florianópolis-Santa Catarina-Fortaleza de São José da Ponta Grossa-Servidao Da Carioca-Jurerê Internacional-Praia do Forte
Santa Catarina-Florianópolis-Fortaleza de São José da Ponta Grossa-Servidao Da Carioca 32-Jurerê Internacional-Praia do Forte
Santa Catarina-Florianópolis-Fortaleza de São José da Ponta Grossa-Servidao Da Carioca-Jurerê Internacional-Praia do Forte

Het fort ligt tussen de stranden van Jurerê en do Forte, aan de kust. Het is een harmonieus architectonisch geheel omringd door dikke muren. Het meest opvallende gebouw is het Huis van de Commandant, een constructie van twee verdiepingen die ook het Kruitmagazijn herbergt.

Het fort werd in 1777 veroverd door de Spanjaarden tijdens hun invasie van Santa Catarina. Het werd later heroverd door de Portugezen en bleef in gebruik tot het begin van de 19e eeuw. Het werd gerestaureerd in de jaren 1930 en 1990 en is nu open voor het publiek.

Mercado Público de Florianópolis

Ontdek de charme en de geschiedenis van het Mercado Público de Florianópolis, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het Mercado Público werd gebouwd in 1899, naast het oude douanegebouw, en is een patrimonium van artistieke, historische en architectonische waarde. Het gebouw bestaat uit twee vleugels - noord en zuid - gescheiden door een centrale opening.

Mercado Público de Florianópolis
Mercado Público de Florianópolis

Wandel door het Mercado Público en geniet van de vele winkeltjes waar je van alles kunt kopen. Je vindt er eten in allerlei vormen en smaken, souvenirs uit handwerkwinkels voor thuis en misschien wel wat leuke kleren of andere benodigdheden.

Je kunt ook lekker een terrasje pakken buiten of binnen het gebouw om wat te drinken en/of te eten. Proef de lokale lekkernijen, zoals oesters, garnalen en vis. Luister naar de live muziek die vaak wordt gespeeld in de bars en restaurants. Ontmoet de vriendelijke mensen die het Mercado Público tot een levendige en gezellige plek maken.

Veiligheid in Florianópolis

De veiligheid in Florianópolis is te vergelijken met de rest van Brazilië. Wees altijd alert op je spullen en vermijd het tonen of dragen van waardevolle spullen die de aandacht kunnen trekken van dieven.

Ga in de avond/nacht niet alleen over straat, maar bel een Uber of taxi. De prijzen zijn acceptabel en zijn het risico van een onveilige situatie niet waard.

Meer informatie over veiligheid in Brazilië lees je in het bericht Tips voor een veilige vakantie in Brazilië.

Waar kun je het beste verblijven in Florianópolis?

Florianópolis is een prachtige stad in Brazilië, met veel verschillende stranden en wijken om te ontdekken. Maar waar kun je het beste overnachten in Florianópolis? Dat hangt af van wat je wilt doen en zien in de stad. Het is slim om een accommodatie te kiezen die dicht bij de plekken ligt die je wilt bezoeken. Zo voorkom je dat je veel tijd kwijt bent aan reizen, vooral in het hoogseizoen als het verkeer druk kan zijn.

Er zijn een aantal populaire gebieden om te verblijven in Florianópolis, elk met hun eigen charme en voorzieningen. Dit zijn enkele van de beste opties:

Lagoa da Conceição: dit is een groot meer omringd door heuvels en bossen, waar je kunt genieten van de natuur en allerlei activiteiten kunt doen, zoals kajakken, windsurfen en wandelen. Er zijn ook veel leuke cafés, restaurants en bars aan de rand van het meer.

Praia Mole: dit is een van de mooiste stranden van Florianópolis, met fijn zand en helder water. Het is een populaire plek voor surfers, jongeren en LGBT-reizigers. Er zijn ook veel strandtenten waar je kunt eten, drinken en feesten.

Jurerê: dit is een chique wijk met luxe hotels, resorts en villa’s. Het strand van Jurerê is breed en rustig, ideaal voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar comfort en ontspanning. Er zijn ook veel winkels, restaurants en clubs in de buurt.

Daniela Beach: dit is een klein en afgelegen strand, omgeven door groen. Het is een goede keuze voor mensen die houden van rust en privacy. Het water is kalm en ondiep, geschikt voor kinderen en zwemmers.

Lagoinha: dit is een schilderachtig strand met rotsen, kliffen en een waterval. Het is een goede plek voor snorkelen, duiken en vissen. Er zijn ook een paar eenvoudige accommodaties en eetgelegenheden.

Praia dos Ingleses: dit is een lang en levendig strand, met veel faciliteiten en activiteiten. Het is een favoriet onder toeristen, vooral uit Argentinië. Er zijn veel hotels, appartementen, winkels, restaurants en bars langs het strand.

Praia da Armação: dit is een rustig en charmant strand, met een vissersdorpje sfeer. Het is een goede uitvalsbasis om andere stranden te verkennen, zoals Matadeiro en Ilha do Campeche. Er zijn ook een paar pousadas (kleine hotels) en restaurants.

Praia do Campeche: dit is een wild en natuurlijk strand, met hoge golven en sterke wind. Het is een paradijs voor surfers, kitesurfers en avonturiers. Er zijn ook boottochten naar het eiland Campeche, waar je kunt genieten van de natuur en historische bezienswaardigheden.

Centro de Floripa: dit is het historische en culturele centrum van de stad, waar je veel monumenten, musea, kerken en markten kunt vinden. Het is ook een goede plek om het nachtleven van Florianópolis te ervaren, met veel bars, pubs en clubs.

Zoals je ziet, heeft Florianópolis voor ieder wat wils. Het maakt niet uit of je houdt van natuur, cultuur of feesten, er is altijd wel een plek die bij je past. Het belangrijkste is dat je van tevoren bedenkt wat je wilt doen in de stad, zodat je de beste accommodatie kunt kiezen voor je verblijf in Florianópolis.

Tips voor het reizen naar Brazilië

Tips voor het huren van een auto in Brazilië

Tips voor goedkope vliegtickets naar Brazilië

Tips voor het reizen met de taxi in Brazilië

Tips voor het rondreizen in Brazilië

Wat is de beste manier om naar Brazilië te reizen?

Tips voor het reizen met Uber in Brazilië

Op zoek naar andere mooie bestemmingen in Brazilië?

Recife

Rio de Janeiro

Brasilia

Pipa

Jericoacoara

Fortaleza

Paraty

Ouro Preto

Curitiba

Teresina

São Paulo

Cumbuco

Lençóis Maranhenses

Iguazu

Parnaíba

Caldas Novas

Pirenópolis

Natal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright mijnbrazilie.nl 2018-2023