Braziliaanse gerechten Archieven |

Tag: Braziliaanse gerechten

Bekende Braziliaanse gerechten zijn: Brigadeiro, Coxinhas, Feijoada, Farofa, Mandioca Frita (gefrituurde cassave), Açai, Canjica, Carne de Sol, Tapioca, Pastel, Pão de queijo etc.

Recept voor Braziliaanse Rabanadas

Recept voor Braziliaanse Rabanadas

Rabanadas

Braziliaanse Rabanadas kun je vergelijken met wentelteefjes alleen om het geheel nog zoeter te maken gebruiken de Brazilianen gecondenseerde melk in het recept.

Het is een lekker recept om te gebruiken als je oud brood over hebt gehouden. Bijvoorbeeld na een avondje barbecueën of na een heerlijk paasontbijt.

Recept Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Rabanadas

Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Gang: Borrelhapje, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk, Snel
Porties: 4 personen
Cost: 2 euro

Equipment

  • Kom
  • Steelpan

Ingrediënten

  • 4 stuk Pistolet bij voorkeur oude pistolets
  • 400 ml Melk
  • 2 stuk Eieren
  • 80 gram Suiker
  • 2 eetleper Kaneel
  • 1 blikje Gecondenseerde melk
  • Olie

Instructies

  • Snij de pistolet in plakjes
  • Doe de melk met de gecondenseerde melk in een kommetje
  • Doe de geklopte eieren in een kommetje en verhit de olie in het pannetje
  • Doe het broodje in de melk en daarna in het kommetje met ei
  • Bak de broodjes aan beide kanten bruin en bestrooi met suiker en kaneel

Notities

Tip: Om het geheel nog lekkerder en feestelijker te maken kun je nog frambozen, stukjes aardbeien, bramen of plakjes bananen toevoegen. Deze kun je ook nog extra bestrooien met suiker
Tip: Laat de broodjes na het bakken even uitlekken op keukenpapier

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor een Braziliaanse cocktail Caipiroska

Recept voor een Braziliaanse cocktail Caipiroska

Caipiroska

De Braziliaanse cocktail Caipiroska is nagenoeg hetzelfde als de Braziliaanse cocktail Caipirinha. Je vervangt de Cachaça door Wodka en je hebt Caipiroska.

Ben je geen liefhebber van limoen? Dan kun je de limoen ook vervangen voor aardbeien, kiwi, watermeloen, frambozen, maracuja en waarschijnlijk nog veel meer fruitsoorten. Welke varianten ken jij?

Caipiroska varianten met verschillende ingrediënten

Recept Caipiroska

Caipiroska de Limão

De Braziliaanse cocktail Caipiroska heeft bijna dezelfde bereidingswijze als de Caipirinha. Vervang de Cachaça door Wodka en klaar.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd10 min
Gang: Drankjes
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Bij een biertje, Cocktail, Gemakkelijk, Gezellig, Op het terras, Snel
Porties: 1 glas
Cost: 3

Equipment

  • Groot Glas
  • Muddler
  • Scherp mes
  • Cocktailshaker
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 2 stuk Limoen
  • 2 eetlepel Suiker
  • 60 ml Wodka
  • 1 zak ijsblokjes

Instructies

  • Snij aan beide kanten van de limoen een stukje af en snij de limoen twee keer door het midden
  • Snij de witte rand aan de binnenkant weg en snij de stukjes nog een keer door het midden
  • Stop de limoen stukjes, de twee scheppen suiker in de shaker en gebruik de muddler om alles goed fijn en door elkaar te stampen
  • Voeg daarna veel ijsblokjes toe en de Wodka. Schud nu alles goed door elkaar en schenkt het in een groot glas.

Notities

Tip: Gebruik een rietje of stampertje zodat je de naar beneden gezakte suiker eventueel weer kunt roeren.
Tip: Als je grote ijsklonten gebruikt dan is het handig om ze vaak even stuk te maken.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Moqueca de Camarão

Braziliaanse Rabanadas

Canjica, een soort van Braziliaanse pap met witte mais en kokos

Canjica, een soort van Braziliaanse pap met witte mais en kokos

Canjica

Canjica is een Braziliaans recept wat je wel zou kunnen vergelijken met rijstepap alleen is het gemaakt van andere ingrediënten. Canjica is gemaakt van Braziliaanse witte mais en geraspte kokos en is erg populair in Brazilië. Het wordt vooral veel gegeten in de winter (in Brazilië rond de maand Juni) tijdens de Festas Juninas.

Het gerecht wordt gegeten als ontbijt, lunch of als dessert en heeft een zoete smaak.

Recept Braziliaanse Canjica

Canjica

Wat is Canjica?
Canjica is een Braziliaans recept wat je wel zou kunnen vergelijken met rijstepap alleen is het gemaakt van andere ingrediënten.
Het gerecht wordt gegeten als ontbijt, lunch of als dessert en heeft een zoete smaak.
Voorbereidingstijd50 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd1 uur 10 min
Gang: Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 8 porties

Equipment

  • Snelkookpan
  • Zeef
  • Grote kom
  • Spatel

Ingrediënten

  • 500 gram Witte mais (Canjica milho branco)
  • 3 teentjes Kruidnagel
  • 0,5 kopje Suiker
  • 1 stuk Kaneelstokje
  • 1 blik Kokosmelk
  • 1 stuk Vanillestokje
  • 1 zak Geraspte kokos
  • 2 kop Melk
  • 1 blik Gecondenseerde melk
  • 1 snufje Nootmuskaat

Instructies

  • Haal de gedroogde witte mais uit de zak en maak het goed schoon met water
  • Daarna kook je de mais in ruim water in een snelkookpan (40min)
  • Doe de gecondenseerde melk, melk, geraspte kokos, kokosmelk en suiker in de kom
  • Je kunt nu tijdens het roeren ook een vanille stokje en de nootmuskaat toevoegen
  • Als de snelkookpan klaar is dan kun je die openen en het mengsel er bij gieten
  • Laat het geheel nog 10 á 15 minuten koken tot dat het een papperige mengsel wordt
  • Presenteer het met een kaneelstokje en versier het nog wat met geraspte kokos en kaneelpoeder

Notities

Tip: Je kunt het vanille stokje in het mengsel laten liggen voor de smaak.
Je kunt de Canjica ook invriezen, maar wij zorgen wel dat het dan binnen een maand op is en voegen als het ontdooid is een klein beetje melk toe.

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Moqueca de Camarão

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Farofa is een Braziliaans bijgerecht

Wat is Farofa?

Farofa is een bekend Braziliaans bijgerecht dat wordt gemaakt met verschillende ingrediënten. Farofa is gemaakt van cassavemeel of maismeel en wordt vaak gecombineerd met spekjes, stukjes worst (Linguiça), ui, knoflook, ei, banaan en andere soorten vlees.

Je kunt het zo gek niet bekenden of je kunt het combineren. Wij delen het recept zoals wij het altijd maken. Mocht je een andere variant willen proberen en je komt er niet uit dan zijn we altijd beschikbaar om je te adviseren.

Farofa wordt gegeten in heel Zuid-Amerika, maar is in Brazilië heel populair bij bijvoorbeeld een vlees, vis of gevogelte gerecht. Bij een Braziliaanse BBQ is het onmisbaar en als je lekker gaat eten in een Braziliaans restaurant zul je het ook kunnen krijgen.

Lees in het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland waar je Farofa kunt kopen/bestellen.

Cassavemeel Farofa

Ingrediënten

50 gram margarine
1 ui in snippers gesneden
125 gram spekreepjes

250 gram Farofa
2 teentjes knoflook
1 cabanossi

Bereidingswijze

Doe een klontje boter in de pan en laat het rustig vloeibaar worden op een laag vuurtje. Daarna doe je spekjes in de pan en als de spekjes halverwege zijn doe je de cabanossi stukjes erbij.

Als de spekjes en cabanossi mooi op kleur komen doe je de uien en knoflook er door. Dit laat je even sudderen en dan doe je tot slot de cassavemeel erbij en roer je alles goed door elkaar heen.

Let op dat je het vuur niet te hoog hebt en ook niet te lang door bakt. Daarna kun je het in een schaaltje doen en serveer je het naast het hoofdgerecht.

Farofa de banana in een schaal

Bovenstaande foto is met stukjes banaan en dat noemen ze is Brazilië Farofa de Banana

Eet smakelijk - Bom Apetite

Nog meer Braziliaanse recepten

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave chips

Cassave frietjes

Brigadeiros

Pão de queijo

Caipirinha

Farofa

Canjica

Braziliaanse warme chocolademelk

Braziliaanse Rabanadas

Cassave cake

Braziliaans recept met kip en cachaça

Braziliaans recept met kip en cachaça

Kip en Cachaça

Cachaça is een Braziliaanse rum gemaakt van suikerriet en is bij veel mensen bekend van de Braziliaanse cocktail Caipirinha. Het is misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar in dit geval is het marineren van kip met alcohol een heerlijk idee.

Je kunt alle soorten kip gebruiken en het bakken van de kip kan ook op alle manieren zoals je het gewend bent.

Recept Braziliaanse Kip en Cachaça

Kip en Cachaça

Kip en Cachaça
Cachaça is een Braziliaanse rum gemaakt van suikerriet en is bij veel mensen bekend van de Braziliaanse cocktail Caipirinha. Het is misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar in dit geval is het marineren van kip met alcohol een heerlijk idee. Je kunt alle soorten kip gebruiken en het bakken van de kip kan ook op alle manieren zoals je het gewend bent.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd4 uur
Totale tijd4 uur 15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk
Porties: 2 personen
Cost: 5 euro

Equipment

  • Koekenpan
  • Diepvrieszakje

Ingrediënten

  • 700 gram Kip
  • 6 teentjes Knoflook
  • 1 theelepel Oregano
  • 7 eetlepel Cachaça
  • 1 Zout en Peper
  • 3 eetlepel Olijfolie
  • 2 partjes Limoenen
  • 1 Lente ui

Instructies

  • Snij de kip in mooie stukken en doe het in een diepvrieszakje
  • Doe de geperste knoflook, oregano, olijfolie, zout, peper en cachaça er bij
  • Meng alles door elkaar en laat het minimaal vier uren intrekken
  • Haal de kip uit de koelkast, laat het op kamertemperatuur komen en begin met bakken
  • Bak de kip gaar en versier het met stukje lente ui

Notities

Tip: Om de smaak van de Cachaça goed in de kip te laten trekken is het een goed idee om de kip alvast de avond voor het eten te marineren. 

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Cassave frietjes

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Moqueca de Camarão

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Probeer eens Moqueca de Camarão als je van garnalen houdt!!

Probeer eens Moqueca de Camarão als je van garnalen houdt!!

Moqueca de Camarão

Ben je gek van garnalen? Dan raden we je aan om dit recept eens te proberen. Dit is een Braziliaans recept die wij al meerdere malen hebben gegeten en we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Laat je ons weten hoe het heeft gesmaakt?

Recept Braziliaanse Moqueca de Camarão

Braziliaanse Moqueca de Camarão

Wij gebruiken altijd de garnalen uit de diepvries van de Lidl. Goede kwaliteit garnalen voor een redelijke prijs.
Wel eerst even langzaam laten ontdooien.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse gerechten, Braziliaanse recepten
Porties: 6 personen
Cost: 10 euro

Equipment

  • Pan
  • Spatel
  • Snijplank
  • Scherp mes

Ingrediënten

  • 1 kilo Garnalen
  • 3 stuk Paprika verschillende kleuren
  • 1 Peterselie naar behoefte
  • 1 Zwarte Peper naar behoefte
  • 1 Zout naar behoefte
  • 2 stuk Limoen
  • 3 stuk Uien grote stukken
  • 1 stuk Tomaat
  • 4 teentjes Knoflook
  • 2 blik kokosmelk
  • 2 eetlepel Olijfolie
  • 1 blokje Visbouillon

Instructies

  • Maak de garnalen schoon met veel water en leg de garnalen droog even op een bord
  • Marineer de garnalen met de uitgeknepen limoen, gesneden knoflook, peper en zout
  • Giet de olijfolie in de pan en bak de paprika, uien en tomaat lichtjes en zet het vuur lager
  • Roer de garnalen en voeg een blokje visbouillon toe met een beetje water
  • Breng het geheel langzaam aan de kook voor ongeveer 10 minuten
  • Daarna voeg je de kokosmelk toe en blijf je alles op een laag vuurtje roeren
  • Tot slot voeg je naar behoefte peterselie toe en kook je het nog 5 a 6 minuten door op een laag vuurtje

Nog meer Braziliaanse recepten

Farofa

Cassave frietjes

Cassave chips

Canjica

Braziliaanse Brigadeiros

Pão de queijo

Braziliaanse warme chocolademelk

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse producten kopen via Amazon.de

Braziliaanse producten kopen via Amazon.de

Braziliaanse producten kopen

Wij krijgen vaak vragen over mogelijkheden om Braziliaanse producten te kopen in Nederland. Je bent dan al snel aangewezen op winkeltjes die vaak alleen maar in de randstad te vinden zijn.

Wij bestellen nog wel eens wat Braziliaanse producten uit Duitsland. Tegenwoordig gaat het bestellen online zo gemakkelijk dat het vaak al niet eens meer uit maakt waar het weg komt. Lees hier een overzicht van Braziliaanse producten die wij wel eens bestellen via Amazon.

Mocht je moeite hebben met de Duitse taal dan kun je bovenin de pagina de taal aanpassen naar Engels of Nederlands.

Braziliaanse producten kopen bij Amazon.de

Je hebt vast wel eens van Amazon gehoord. Een Amerikaans e-commerce bedrijf dat zijn weg richting Europa al een aantal jaren geleden heeft gevonden. Op dit moment hebben ze al wel activiteiten in Nederland, maar vergeleken met de activiteiten in andere landen zal dit in de toekomst nog veel meer gaan worden.

Op het moment van schrijven is het nog niet mogelijk om Braziliaanse producten te kopen via de Nederlandse website van Amazon, maar wel via de Duitse website van Amazon. Onderstaand een overzicht van Braziliaanse producten die wij wel eens bij Amazon.de kopen. Let wel op de bezorgkosten.

Je kunt op de afbeeldingen klikken en je komt direct bij de juiste aanbieder terecht. 

Sindoni Pirulin Barquillo de Chocolate

Ronde lange wafeltjes gevuld met hazelnoot en chocolade praline. Een lekkernij uit Brazilië die ook wel vergelijkbaar in Nederland te krijgen is, maar natuurlijk niet zo lekker dan als het uit Brazilië komt.

Gewürsalz  Kitano

Kant en klare mix van zout en knoflook. Veel gebruikt in de Braziliaanse keuken en goed toe te voegen aan stoofschotels, maar ook lekker om vlees mee te kruiden. Verkrijgbaar bij de Braziliaanse winkel, maar ook te bestellen via Amazon.

Batata Frita Palha

Batata Frita is een soort aardappelchips, maar dan in hele dunne reepjes gesneden. Je kunt de chips over gerechten doen, maar ook in de soep wordt het gebruikt.

Puck Requeijão Cremoso

De Puck requeijão cremoso is een Deens product die overeenkomt met de typische Braziliaanse requeijao cremoso. Het is een crème kaas die je lekker op brood kunt smeren. Na het openen moet je het product gekoeld bewaren.

Tempero Completo van Kitano

Kant en klare mix van peterselie, bieslook, zout en knoflook. Veelgebruikte specerijen uit de Braziliaanse keuken en goed toe te voegen aan stoofschotels. Verkrijgbaar bij de Braziliaanse winkel, maar ook te bestellen via Amazon.

 

Farofa

Farofa wordt gemaakt van cassave of mais. De meel kun je gebruiken voor verschillende gerechten tijdens het avondeten, maar ook tijdens het ontbijt. Je kunt de meel bakken samen met een eitje en wat spek in de ochtend en s'avonds zou je het mee kunnen bakken met het vlees.

Polvilho

Polvilho is een meelbloem die gebruikt wordt in Brazilië zoals wij onze tarwebloem gebruiken. Tarwe wil in het warme noorden slecht groeien en daarom wordt er meel gemaakt van deze plant. Je kunt verschillende soorten Polvilho krijgen. Azedo betekent in Brazilië zuur en de andere variant heet Doce. Dit is zoet.

Feijao Preto

Feijao Preto is de Braziliaanse naam voor zwarte bonen. Wij kennen in Nederland voornamelijk de bruine en witte bonen, maar in Brazilië eet men ook vaak Zwarte bonen. Een bekend Braziliaans gerecht waar zwarte bonen bij gebruikt worden is Feijoada.

Guaraná Antarctica flessen

Guaraná Antarctica is een heerlijk drankje uit Brazilië. Het is een frisdrank met een Guaraná bes smaak. Deze bes groeit in de amazones en geeft je energie. Het drankje is heerlijk verfrissend als het warm is en je het heel koud drinkt. Je kunt de flessen los kopen, maar er zijn ook aanbiedingen voor 6-pack en 12-pack te vinden.

Guaraná Antarctica blikjes

Guaraná Antarctica is een heerlijk drankje uit Brazilië. Het is een frisdrank met een Guaraná bes smaak. Deze bes groeit in de amazones en geeft je energie. Het drankje is heerlijk verfrissend als het warm is en je het heel koud drinkt. Je kunt de blikjes los kopen, maar er zijn ook aanbiedingen voor een tray van 24 blikken te vinden.

Canjica milho branca

Canjica is een Braziliaanse dessert die ook door veel Brazilianen als ontbijt gegeten wordt. Tijdens het Braziliaanse feest 'Festa de São João' wordt dit gerecht traditioneel vaker gegeten. Het gerecht bestaat uit melk, gecondenseerde melk, witte mais, kaneel, kruidnagel en maiskorrels.

Pão de Queijo

Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Je zou ze kunnen vergelijken met kaasbroodjes. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Nieuwsgierig hoe je deze kaasbroodjes maakt? Bekijk dan de video: Zo maak je Pão de Queijo!

Caipirinha set

Caipirinha is een heerlijke Braziliaanse cocktail! Misschien heb je er wel eens één gedronken tijdens je Brazilië vakantie of je kende het drankje al. Koop hier een set en je kunt het zelf gaan maken. Klik hier voor het recept en de bereidingswijze van deze heerlijke Braziliaanse cocktail.

Braziliaanse koffie

Heb je wel eens Braziliaanse koffie geprobeerd? Brazilianen houden wel van koffie en Brazilië exporteert ontzettend veel koffie over de wereld. Er zijn in Brazilië veel koffieplantages die je ook kunt bezoeken als je een keer in Brazilië bent.

Braziliaans bier in blik

Op zoek naar een lekker Braziliaans biertje? Bestel hier een 12-pack Antarctica in blik. Vergeet niet om het heel koud te serveren, want dan is het biertje op zijn lekkerst!

Cachaça fles 51

Om een heerlijke Caipirinha te maken moet je wel Cachaça hebben. Het merk 51 is daarvoor uitstekend te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over het maken van een heerlijke Braziliaanse cocktail Caipirinha

Cachaça fles Ypióca

Voor de kenners! Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Klik hier voor meer informatie over het maken van een heerlijke Braziliaanse cocktail Caipirinha

Brazilië verrassingsbox

Op zoek naar een leuk cadeautje voor iemand die wat met Brazilië heeft? Een mooie box met leuke bekende Braziliaanse producten. Leuk voor jezelf, maar ook om weg te geven.

Braziliaanse Havaianas

Ook voor Braziliaanse Havaianas kun je terecht bij Amazon.de. Je kunt ze in verschillende kleuren en maten bestellen.

Braziliaanse hangmat

Ook voor een Braziliaanse hangmat kun je terecht bij Amazon.de. Je kunt ze in verschillende kleuren en maten bestellen. In Brazilië is het heerlijk om een lekker slaapje te doen in een hangmat.

Braziliaanse decoratieset

Een leuke set voor een Braziliaans feestje of voor een leuke voetbalwedstrijd. Deze boxs biedt voldoende leuke artikelen om er een feestje van te maken. Kijk op de site van Amazon.de om te kijken wat er allemaal in zit.

Braziliaanse vlaggetjes

Een leuke set voor een Braziliaans feestje of voor een leuke voetbalwedstrijd. Kijk op de site van Amazon.de om te kijken hoeveel vlaggetjes er in een set zitten en wat het kost.

De bezorging is vaak gratis van dit artikel, maar dat kun je het beste controleren op de site.

Caipirinha wandbord

Leuk aandenken aan het moment dat je wakker werd na een avondje Caipirinha 🙂

Een nostalgic-Art 26145 Wandbord van plaatmetaal, bier en sterke drank/cocktail time/caipirinha, 15 x 20 cm

Babyromper Brazilië

Leuk cadeautje voor ouders die net een baby hebben gekregen met Braziliaanse roots. Ken jij iemand die getrouwd is met een Braziliaan of Braziliaanse? Dan is dit het ideale cadeau als er een baby is geboren. Je zou het cadeau goed kunnen geven tijdens de baby-shower. Erg populair in Brazilië.

Zit je favoriete Braziliaanse product er niet bij?

Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Brazilië in Breda! Ben jij al bij Samba food geweest?

Samba food in Breda

In de foodhall van Breda bij standnummer 17 vindt je vanaf heden Samba food. Bij Samba food kun je genieten van Braziliaanse lekkernijen!

Een Nederlander die na zijn tijd in Brazilië de smaak te pakken kreeg! De mensen die al eens in Brazilië geweest zijn zullen het wel weten, maar als je nog nooit in Brazilië bent geweest?

Braziliaanse streetfood

In Brazilië wordt veel op straat gegeten. Niet alleen omdat het vaak lekker warm is in Brazilië, maar Brazilianen zijn gewoon vaak op straat te vinden. Streetfood is in Brazilië een ''begrip''.

Je zult dan ook de Açai proeven. Açai is een kleine, donkerblauw tot paarse vrucht die inheems is in Brazilië, Suriname en Peru. In Brazilië koop je het in een bakje als een ijsjes en dat is verslavend lekker.

Niet alleen Açai!!

Naast açaí kun je ook bij Samba food terecht voor andere Braziliaanse streetfood zoals Braziliaanse glutenvrije tapioca crêpes (hartig of zoet), coxinha's, risoles en de beroemde pão de queijo.

Samba food

Voor meer informatie over het geweldige concept Samba food ga je naar de website van Samba food.

Uiteraard kun je ook gewoon even lekker langs gaan om te proeven!

Voor meer informatie over de foodhall in Breda ga je naar de website van Foodhall Breda.

Mijnbrazilie-Brazilië-Brazilian-Streetfood-Samba-Food-Foodhall-Breda
Cassave frietjes maken doe je zo!

Cassave frietjes maken doe je zo!

Wat is cassave?

De cassave wortel wordt veelal gebruikt in Zuid-Amerika en Aziatische landen. Oorspronkelijk komt de cassave wortel uit Zuid Amerika. Vroeger hebben de Portugezen de cassave wortel meegenomen naar andere landen waardoor het nu in meerdere landen wordt verbouwd en gegeten.

Voorraad Cassave wortels op elkaar gestapeld

Waar koop je cassave?

In Nederland wordt de cassave wortel niet verbouwd, maar het is wel in verschillende winkels te krijgen. De cassave wortel kun je kopen in veel verschillende toko's, groentemarkten, groentewinkels en sommige supermarkten.

Op zoek naar meer Braziliaanse producten? Lees het bericht Braziliaanse producten kopen in Nederland.

Recept cassave frietjes

Cassave frietjes

Wat zijn cassave frietjes?
Cassave is op verschillende manieren te verwerken. In dit recept maken we er frietjes van. De reden waarom het frietjes genoemd worden is, omdat de cassave eigenlijk op dezelfde manier bewerkt wordt als de aardappel.
Het wordt geschild, gesneden, gekookt en in de olie gebakken. Het verschil zit in het product en de smaak.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd30 min
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Tussendoortje
Keuken: Afrika, Braziliaanse keuken, Brazilië, Suriname
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Braziliaanse recepten, Gemakkelijk, Snel
Porties: 2 personen
Cost: 4 euro

Equipment

  • Groot scherp mes
  • Pan met olie
  • Dunschiller
  • Keukenpapier
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 2 grote cassavewortels
  • 1 Zeezout naar smaak

Instructies

  • Snij aan beide kanten een klein stukje af en schil de wortel
  • Maak de wortel schoon onder de kraan
  • Snij de cassave in mooie reepjes en kook ze 10 minuten
  • Droog de reepjes cassave goed in keukenpapier. Hoe droger, hoe beter
  • Bak de reepjes bruin in de olie en serveer eventueel met zout en sausjes

Notities

Let op!: Houdt er rekening mee dat het snijden en schillen van de cassave wortel niet gemakkelijk gaat. Voorzichtig dus!

Nog meer Braziliaanse recepten

Pão de queijo

Braziliaanse Brigadeiros

Braziliaanse warme chocolademelk

Canjica

Moqueca de Camarão

Farofa

Cassave chips

Caipirinha

Kip en Cachaça

Beijinho de coco

Linguiça Calabresa Acebolada

Cassave cake

Braziliaanse Rabanadas

Braziliaanse Feijoada

Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Pão de queijo is een Braziliaans deeghapje

Wat is pão de queijo?

Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken.

De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen. Je kunt de Parmezaanse kaas ook vervangen door andere soorten kaas.

Als je in Brazilië bent dan zou ik op een ochtend zeker even een Padaria binnen stappen voor een paar lekkere Pão de Queijo broodjes.

Recept Pão de Queijo

Pão de queijo

Wat is Pão de queijo?
Pão de queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het is gemaakt van kleine deeg bolletjes gevuld met kaas. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken.
De broodjes staan er bekend om dat ze altijd lekker smeuïg smaken van binnen.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Rusttijd10 min
Totale tijd45 min
Gang: Borrelhapje, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Braziliaanse keuken, Brazilië
Trefwoord: Braziliaanse hapjes, Kaasbroodje
Porties: 30 broodjes
Cost: 6 euro

Equipment

  • Steelpan
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Oven 200 graden

Ingrediënten

  • 50 ml Zonnebloemolie
  • 125 ml Volle melk
  • 1 theelepel Zout
  • 125 ml Water
  • 200 gram Geraspte kaas Parmezaanse kaas
  • 2 stuk Geklopte eieren
  • 250 gram Cassavemeel Polvilho Azedo

Instructies

  • Doe de olie, water, zout en melk in de pan en kook het tot het begint te schuimen
  • Zet de hete pan van het vuur en roer de cassavemeel door het mengsel heen
  • Gebruik eventueel je handen om er een bol van te kneden en laat het 10 á 15 minuten rusten
  • Als de bol is afgekoeld meng je de eieren en als het te vochtig blijft kun je cassavemeel toevoegen. Wacht met het toevoegen van de kaas als de bol goed afgekoeld is
  • Kneed de kaas door de bol en maak kleine bolletjes die je op een bakplaat legt. Houdt er rekening mee dat de bolletjes groter worden tijdens het bakken in de oven
  • Na 15 á 20 minuten (afhankelijk van de oven) zijn de broodjes bruin en klaar. Je kunt direct beginnen met eten, want warm zijn ze het lekkerste

Notities

Tip: Doe niet direct alle bolletjes in de oven. Vries een paar bolletjes op een bord in en als ze bevroren zijn dan kun je ze in een zakje doen. Je kunt ze dan op een later moment ontdooien en als nog bakken in de oven.

Nog meer Braziliaanse recepten

Cassave cake

Braziliaanse Brigadeiros

Cassave chips

Beijinho de coco

Braziliaanse warme chocolademelk

Cassave frietjes

Canjica

Farofa

Kip en Cachaça

Caipirinha

Linguiça Calabresa Acebolada

Moqueca de Camarão

Braziliaanse Rabanadas

Caipiroska de Limão