
Pão de queijo is een Braziliaans kaasbroodje
Wat is pão de queijo?
Pão de queijo is een heerlijk kaasbroodje uit Brazilië dat gemaakt wordt met tapiocameel (tapiocameel is glutenvrij) en kaas. Je maakt kleine deegbolletjes die na het bakken in de oven van binnen lekker smeuïg blijven. Ze worden vaak gegeten als ontbijt, voorgerecht of tussendoortje.
Je kunt ze zelf maken met ingrediënten zoals melk, olie, zout, eieren, geraspte kaas en cassavemeel (cassavemeel wordt ook wel polvilho azedo genoemd). Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Parmezaanse kaas gebruiken, maar ook andere soorten (belegen, oud, extra oud etc.) kun je gebruiken.


Je bakt de bolletjes in de oven tot ze goudbruin zijn en dan kun je ze warm opeten. Ze zijn ook lekker met boter of roomkaas erop. Pão de queijo is een typisch gerecht uit de Braziliaanse staat Minas Gerais, maar je kunt het overal in Brazilië vinden. Pão de queijo is ook populair in andere landen zoals Portugal, Paraguay en Bolivia.
Recept voor Braziliaanse Pão de queijo
Pão de Queijo
Equipment
- Steelpan
- Spatel
- Bakplaat
- Oven 200 graden
Ingredients
- 50 ml Zonnebloemolie
- 125 ml Volle melk
- 1 theelepel Zout
- 125 ml Water
- 200 gram Geraspte kaas Parmezaanse kaas
- 2 stuk Geklopte eieren
- 250 gram Cassavemeel Polvilho Azedo
Instructions
- Doe de olie, water, zout en melk in de pan en kook het tot het begint te schuimen
- Zet de hete pan van het vuur en roer de cassavemeel door het mengsel heen
- Gebruik eventueel je handen om er een bol van te kneden en laat het 10 á 15 minuten rusten
- Als de bol is afgekoeld meng je de eieren en als het te vochtig blijft kun je cassavemeel toevoegen. Wacht met het toevoegen van de kaas als de bol goed afgekoeld is
- Kneed de kaas door de bol en maak kleine bolletjes die je op een bakplaat legt. Houdt er rekening mee dat de bolletjes groter worden tijdens het bakken in de oven
- Na 15 á 20 minuten (afhankelijk van de oven) zijn de broodjes bruin en klaar. Je kunt direct beginnen met eten, want warm zijn ze het lekkerste
Notes
Tip: Als je in Brazilië bent dan is het leuk om op een ochtend even een Padaria binnen stappen voor een paar lekkere verse Pão de queijo's.